Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kacsaszárnyak gombás csiliszószban

2014.05.18. 07:00 Andrass9

Feleségem színházba ment jóllakva az év elsõ lecsójával. Én meg valami húsnemûre éheztem. A csodahüttõben most mindenféle varázslatos kacsaalkatrészek várnak, hogy megegyük õket. Ez a biokacsák történetének második eposza.

A legutóbbi kacsaszárnytõ fõzésemet nem kísérte osztatlan lelkesedés, ezért most megfõzöm magamnak!

22.jpg

Hamár amúgy sem szereti, akkor fellázadok és gombával meg édes/savanyú ízesítéssel csinálom, úgyis csak én eszem belõle. A csiliszósz receptjét sok-sok éve keresgélem, mert amit a Giant of Siam  thai étteremben ettem évekig szerdánként, azt nem kérdeztem meg, hogy készítik (Duck & Shrimp Chili Sauce). Ez most egy kísérlet annak reprodukálására (a garnélarák nélkül).

Kirámoltam a fél kamrát hozzávalóként:

  • 2 kacsaszárny
  • 1 vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 ek kacsazsír
  • 2 dk szárított vargánya és kucsmagomba
  • 2 kk méz
  • 1 dl édes csiliszósz
  • 2 ek csípõs csiliszósz
  • 1 szárított csilipaprika
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 2 kk megtört borskeverék
  • 2 szem kardamom
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 1 darabka szárított gyömbér
  • 1 doboz sör

10.jpg

Nem is fért minden a fényképre (jó, jó - egyes összetevõket késõbb adtam hozzá az ételhez). A gombákat kistányérba tettem és felöntöttem egy deci meleg vízzel, majd a mikróban felforrósítottam, hadd ázzanak (szerencsésebbek persze friss gombával jobb eredményt érhetnek el).

11.jpg

A kacsaszárnnyal együtt fagyasztottam le némi bõr és háj nyesedéket, amit apróra felkockáztam és a két kanál kacsazsírban feltettem sülni.

12.jpg

Egy másik tálkában nekiálltam kikeverni a csiliszószt. Hozzáadtam a mézet, a Worchestershire szószt, a borskeveréket. Ráreszeltem a száraz gyömbért és belekevertem a felaprított száraz csilipaprikát.

13.jpg

A kisült hájakat félrekotorva megpirítottam a kacsaszárnydarabokat.

14.jpg 15.jpg

Közben persze kóstoltam a szószt, mi hiányzik, amikor beugrott, hogy bizony savanyítani is kéne, kell bele citrom. És akkor már a héja is.

16.jpg

A laskára vágott hagymát és a fokhagymákat a szárnyakhoz adtam és lefedve pároltam kicsit.

17.jpg

Beleöntöttem a szószt, felöntöttem két deci sörrel és megvártam, míg felforr.

18.jpg

Ekkor lefedtem és nagyon kis lángra téve otthagytam, rotyogjon csak.

19.jpg

Három óra és egy doboz sör után elzártam alatta a gázt.

20.jpg

Másnap délben fõztem hozzá rizst (legalább feleségem ehetett rizses lecsót) és lelkesen belaktam belõle.

21.jpg

Tanulság:

Mielõtt a szószt beleöntöm, a kisült zsírt le kell önteni a lábasból. Az finom lesz kenyéren, viszont nem kell a szószba.

Kellett volna bele több csípõs és egy kis paradicsom is.

Mivel tanulság volt - és jutott még másnapra is, megpróbáltam a módosítást. Elõször is kiderült, hogy kimaradt a szósz leírásából a marék mazsola, ami nekem a pirinyó kucsmagombára hasonlított, ezért nem jutott eszembe. Most viszont adtam a szószhoz még egy félmarék kucsmagombát, 1 dl sürített házi paradicsomlét, valamint egy késhegynyit a csípõs csilimbõl. A rizst pedig friss petrezselyemzölddel díszítettem. (Meg az ízére is kellemes hatással van a friss petrezselyem.)

23.jpg

Kóstoláskor elég csípõs volt, de amikor ettem, bizony szórtam még rá kicsit a paprikából. Ez már majdnem a keresett csiliszósz íz!

Az csak gőz a villa felett, nem a kapszaicin :)

24.jpg

Több tanulság hiába lenne (pedig most eszembe jutott, hogy roppanós hagyma, zöldspárga, sárgarépa is volt a szószban), a kacsaszárny elfogyott ...

63 komment

Címkék: sör hagyma gomba méz citrom fokhagyma mazsola gyömbér kacsazsír petrezselyem kardamom kucsmagomba csiliszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr266144114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2014.05.18. 09:43:11

Andrass9 Írod, hogy nem kérdezted meg tőlük annak idején. Nem tudom, hogy emlékeznek e rád, de mi lenne, ha megkérdeznéd most őket-akár fényképes emillel-hivatkozva, hogy most már Mon élsz , de az az íz hiányzik. Mit veszíthetsz, ha nem válaszolnak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 10:06:28

@susztertangó: Köszi a tanácsot, de rohadtul nem tudnak még mindig angolul :) Amugy rendes népség. Ha legközelebb megyek, megpróbálom bekönyörögni magam a konyhába.

susztertangó 2014.05.18. 10:18:24

@Andrass9: Ezek szerint nekem kellene őket megkérdezni....jaj!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.18. 11:39:41

Szép napot!
Ezt is felvettem az elkészítendők listájára, ami sajnos egyre hosszabb. Nagyon éhes lettem, melegítek egy kis halfejlét.
Itt esett megint egy jó eső, a kertbe nem kell menni. Azért egy csokor bazsarózsát szedek délután, és kiviszem a temetőbe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.18. 11:47:18

@susztertangó: mert te tudsz thai nyelven kacskaringózni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.18. 11:47:35

András, ez tetszik.
de rég ettem kacsát...

susztertangó 2014.05.18. 12:03:39

@Babette_: Inkább a B változat:-((((((( Rosszabul mint ahogy telefonról lehet kommentelni:-(((((((Mindent elfelejtek, pláne azt, amit sose tanultam meg igazán, csak öt év gimnáziumi nyelvórák...

susztertangó 2014.05.18. 12:53:26

@Babette_: Az teljesen helyénvaló, hogy Kegyed, aki több télen járt iskolába, szanaszét cikiz engem.Thaiul nem, a n g o l u l sem, bár egy kicsit pirézül mint ő:
www.youtube.com/watch?v=YLm7dVvU-2w

susztertangó 2014.05.18. 12:55:27

@susztertangó: Ez lemaradt :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Topy 2014.05.18. 13:24:44

ennyi macera pár olyan alkatrészért, amibe bele se lehet rendesen harapni! :D:D:D

Llychllyn 2014.05.18. 13:46:54

Félig off, de csak nekem tűnik úgy, hogy a Holsten sokkal rosszabb, mint pár éve? :)

Jó, mondjuk engem mostanában magával ragadott ez a kézműves sörös izé, de (asszem) ettől még nem lettem sörsznob:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.18. 15:20:14

@susztertangó: en komolyan neszelek,te momdtad,hogy te irsz nekik,ok meg thaiok.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.18. 16:18:15

@Babette_:

És? A thaioknak is lehet írni akár magyarul is.
Az már az ő bajuk, ha nem tudnak magyarul:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.18. 16:20:03

@Andrass9:

Szerintem jobb ha kívül maradsz abból a konyhából, ki tudja mit látnál odabenn. Egyébként azon kívül, hogy a kacsaszárny elfogyott, nem tudhatjuk mennyire sikerült ez az étel. Mesélnél?

susztertangó 2014.05.18. 16:26:57

@Babette_: Ne Vess Már /nevess már !:_)) Az nem ok, hogy ők thai.Andrass azt írta, hogy "rohadtul nem tudnak még mindig angolul".Válaszom: "Ezek szerint nekem kell őket megkérdezni...jaj!" Mivel hogy én se tudok, ők se tudnak, egy nem tudok nyelven beszélünk, azé' van ott a kipontozás után, hogy "jaj". Mert hogy favicc.Egyébként puszillak.:-))Különben pirézül beszélek, bár szörnyen dzsülölöm őket.:-)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 16:47:45

@látjátok feleim szümtükkel: Tényleg, az kimaradt :)
A második változat már nagyon hasonlított, de a kacsa és a gombák mindkét változatban tökéletesre sikerültek. A paradicsom és további gomba hozzáadása nagyon emelte az ízértékét az ételnek.
nekem mindkettő nagyon izlett (sőt a maradék szósz egy kis rizzsel - az is jó volt), más meg nem evett belőle, mert sajnáltam tőle ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 16:49:26

@Topy: Volt azon a szárnyon mit harapni, ne féltsd te a kacsát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 16:52:07

Nemrég főtt meg a második kacsaapróléklevesünk. Ebbe már került egy kisebb marhatérgyekalácsa is. Ketten megedtunk belőle ebédre 3 litert! (Mégennyi maradt holnapra). Vettem a fáradtságot, és saját lúdgége tésztát csigáztam bele. Most próbáltam életemben először, de még gyakorolni kell.
Nagyon jó lett. Ismét!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.18. 17:49:26

@Andrass9: 3 liter? OMG! Békanő lesz a hasatokban. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 19:51:41

@Waka: Olyan ízeket fedezünk fel, amit eddig nem is ismertünk ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.18. 20:12:15

@Andrass9: Elhiszem, én a kacsából készült levest kedvelem a legjobban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.18. 20:27:50

No látjátok, ezért van nekem már vagy 25 éve baromfi az udvarban. Piacon ilyet nem lehet kapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 20:30:05

@Waka: Én meg húsleves őrült vagyok! Mindenféle húslevest korlátlanul tudok fogyasztani (néha egy kis zuppa pavese formátum is beevez). Mindig kell legyen csont és marhahús a fagyasztóban, hogy főzni tudjak. Feleségem kevésbé preferálja, de ez a kacsa ez neki is bejött.
Hiába, egy bio kacsa az azért más!
A csigatésztára már régen fentem a fogam, hogy magam készítsem. Tán Füreden sikerült venni készítő alkalmatosságot, vagy inkább Szentendrén?
Mindegy, kifőztem olajban, így nem tapad rá a tészta. Már csak meg kéne tanulni használni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.18. 20:30:59

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nem hiszem, hogy magam le is vágnám, hacsak nem muszáj...

süllőcske 2014.05.19. 09:05:03

Ez igazán remek. Nagy ízek, érzékeket borzoló zamatok, fülpirító pikánsság, szaftos kollagének.
Érik az eper, akácszörpök elkészültek, bodza is, virágok megszáradtak.
Rengeteg szegfűgombát szedtünk, csiperkét is már jól találtunk. Gomba szárad, mert nincs hálásabb a szegfűszárítmányál, a mindennapok fűszere nálunk, levesek gyakori kiegészítője. Elhangzott itt, hogy a borsóleves májacskával milyen finom. Tényleg úgy van. De szegfűgombával is próbáljátok ki!
Sziki csiperkét találtam, az isteni ízű. A kiállításra sütött oldalas nem szelhető aprólékjával összepirítottam, levét nem sütöttem el, hanem tárkonyos, kakukkfüves házi tejföllel készre rottyintottam. Betyár finom volt. Kérte a rizset mellé.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 13:43:55

Jött is a rizs, barna változatban, főzőtasakban.

No de mi legyen vele?

1. Rizssaláta: összevágott narancs, banán, főtt rizs, megöntve édes szójaszósszal, és némi sós szójaszósszal, kevéske citromlével.

2. Zöldséges rizs: nagyobb darabokra vágott vöröshagyma, összenyomott fokhagyma olajon megpirítva, rávetve egy marék összevágott mángoldlevél és jó adag metélő fokhagyma, keverés, majd hozzáadva maréknyi összevágott spenótlevél, nagylángon futtatva, néhány csepp hallé és sós szójaszósz valamint kevéke csilipehely társaságában átforrósítva, végül hozzá keverve a főtt barna rizs. Tüzhely elzárása után megöntözve citromlével. Most modaná Gordon séf, hogy kész.

medvedr 2014.05.19. 15:39:28

@Llychllyn: Detto így vagyok én is- akézműves sörökkel és a holsteinnel is.

medvedr 2014.05.19. 15:47:20

@Andrass9: Szerintem a legjobb húsleves a gyöngytyúkból van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 17:41:13

@medvedr:

Mindkettő volt, az elsőből valami hiányzik, még nem döntöttem el, hogy mi kéne még bele. Talán egy kis pörkölt mag, esetleg dió, vagy mandula.
A második nagyon jó lett, csak a hallé adagolásával kell vigyázni, mert ha túl sok, akkor minden mást elnyom ( ez a hallé szardellakivonatként van nevesítve, kellemes ízű ). Nekem egy picikét soknak tűnt amennyit tettem, de még elfogadható volt. Csili minden képen kell bele.

medvedr 2014.05.19. 17:50:05

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos megenném kilószámra úgyis ahogy most sikerült!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 18:01:24

@medvedr:

Küldenék is én neked a két tenyérnyi spenót levélből, meg a nagyon zsenge és friss mángoldból is, de elfonnyadna mire oda érne.:)

Egyébként meg ezt találtam, igaz nem értettem a szöveget, csak a mimikét, de tanulságos ( annak meg különösen aki tud angolul ):

www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/emmy-blogger-magyar-etel-video-129548

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 18:04:13

@látjátok feleim szümtükkel: Írtam régesrég egy barnarizs főzéséről szóló posztot, de nem volt bele recept, amivel ehetővé lehetne varázsolni, ezért nem jelent meg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 18:11:37

@látjátok feleim szümtükkel: Vicceset találtál - mint amikor Péter Anna gasztrológiai szakértő akar lenni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.19. 19:30:44

Szép napot!
@süllőcske: A szegfűgomba nekem háromból nulla eddig. Pedig az egyik helyen újból elkezdtek legeltetni, de semmit nem találtam. A májusi pereszke lelőhelyem valaki felfedezte, és feltúrta, bár gombát szerintem ő sem lelt.
Valamikor régen találtam egy receptet valamelyik újságban, karintiai leves volt az étel neve. Borsóleves volt gombával, (én szegfűgombát adtam hozzá, ha volt) darált sertéshúsból vagy -májból készült gombócot belefőzve, és paradicsomlével színezve-ízesítve. Csak nekem ízlett, két napig ehettem a zóna adagot is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.19. 19:56:13

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes, a magyar szavakat elég jól ejti, de az ételeket kicsit különösen interpretálja. Megnézem az első részt is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.19. 20:12:27

Ez kicsit durvább, de ő már az instant nokedli nemzedéke.
www.youtube.com/watch?v=smwkPJpNp38

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 20:36:27

@Waka: Jó estét!
Borsó és szekfűgomba jó lehet egymással. Van itt a kertben valami gomba, ami néha feldugja a fejét 5-6 gombácska formájában, de nem merem megenni, mert nem tudom mi az :( Így aztán eltaposom, pedig akármi lehet. Marad a szárított változat, meg fogom próbálni!
A zöldborsó hüvelyek már 10 centi hosszúak és édesek, mint a méz!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 20:40:33

@Waka:

Továbbra sem tudok angolul, de az nagyon tetszik, hogy bátran vállalkozik számára ismeretlen ételek, ízek megkóstolására.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 20:46:48

@Andrass9:

Hát tudod a fantázia határtalan, csak az ízeket kell tudni összekombinálni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.19. 20:58:32

@Andrass9: Ha más nem, anyóspörköltnek jó lesz. :D
A cukorborsómat pénteken csekkolom a hegyen, de még nem lehet túl nagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 21:08:26

@Waka: Törtem a fejem egy darabig, hogy mi az, de leesett :)
Szerencsém volt anyósommal, kedveltük egymást igencsak. Szó szerint a kezem között halt meg :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 21:10:47

@látjátok feleim szümtükkel: A japán konyhában oly sokféle étel van, hogy abba egy kis erőspista vagy pirosarany meg sem kottyan. Az ErősPistánál a sósságot reklamálja, de fogalma sincs arról, hogy ez csak fűszer, nem esszuk kekszes mártogatósként :) Viszont a csípősségére csak annyit mond, hogy van egy enyhe csípős íze is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 21:12:36

@Waka: A borsóm (ez is cukorborsó) úgy nő, mint a bolondgomba. Meg kell emelnem a hálót vagy fél méterrel, olyan magasra akar menni. Gyönyörű a lila(?) virága!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 21:21:47

@Andrass9:

Erről jut eszembe, hogy miért is ne lehetne ErősPistát mártogatósnak használni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.19. 21:22:53

@Andrass9: Én, meg a hülye vicceim...
Nem voltam a borsóföldön két hete, de nem nézhet ki rosszul. A hegyen nem sok minden (vetemény) van, meg aztán a rengeteg eső után, nem is igen volt miért kimennem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 21:26:00

@Andrass9:

Nekem fehér virágú a futkározós borsóm, sajnos árnyékos helyre vetettem, így lassú a futása:), de azért szép, és már virágzik.
A velőborsó szépen hüvelyesedik, a meleg segít neki szemesedni. A lilabab is szép bimbós, túlélte a hideget. A föld viszont annyira vizes, hogy nem szabad rámenni, mert többet nem lehet megkapálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 21:27:59

@Waka: Semmi gond a vicceddel, csak én soha nem értettem igazán az anyósvicceket a fent említett okok miatt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 21:29:38

@látjátok feleim szümtükkel: Húúú, tényleg! Már lehetne babot is vetni! Csak nincs hova ...
Csak az ölesbabnak van meg a helye, de talán a paradicsomok közé lehetne egy-egy sort betennem bokorbabból - legfeljebb bokorugró leszek :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.19. 21:30:07

@látjátok feleim szümtükkel: Szakácskönyv ügyben az egyik legjobb vásár ez a könyvecske volt. Mártások, dipek, salsák, öntetek, chutney-k, fűszervajak.
Beszkennelem nemsoká.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 21:47:11

Ismeri valaki a fekete bab szószt?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.19. 22:24:03

@Waka:

Jónak tűnik, főleg amiatt, hogy sok féle mártást ígér, nem csak a húsokhoz valókat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.19. 22:24:58

@látjátok feleim szümtükkel: Amennyire kiderítettem, ez erjesztett fekete szójababból készül. Miso levesként már találkoztam vele, de szószként még nem. A szójabab, mint olyan nem a kedvenc ételem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 11:58:33

@Andrass9:

Ma tovább fejlesztettem a barnarizses ételemet. A maradék spenótos változathoz megpirítottam egy fél, kockára vágott piros kaliforniai paprikát, erre rátettem a zöldséges rizst, meglocsoltam kevés édes szójaszósszal, és egy fél citrom levével, majd összeforraltam. Egészen jó lett. Több maradék nincs.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 15:44:25

@látjátok feleim szümtükkel: Valami nem stimmel nekem. A rizses ételednek nincs leve, ha jól értettem. A pirított paprika elég kevés levet ad. A szójaszósz és a citromlé önmagában sem elég annyi lének, hogy az "összeforraltam" kifejezést lehessen használni.
Akkor ez így most hogy?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 19:15:42

@Andrass9:

Na jó akkor csak összemelegítettem, de szerintem forrt is, némi kis szaft volt alatta.
süti beállítások módosítása