Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Birskörtesajt

2015.04.14. 07:00 Andrass9

A szezon már elmúlt, meg úgy olvastam, hogy hiánycikk volt idén a birs a piacon, de azért csak megírom.

Lehet birsalmasajt is, mert a recept ugyanaz, de nekünk csak birskörtefa van a kertben. Évek óta nem készítünk, mert feleségem megpróbálkozott többször is cukor nélkül fõzni. Hiába mondtam neki, hogy az nem megy! A pektinnek kell a cukor. A végén feladta.

22.jpg

Idén viszont úgy döntöttem, hogy sok van a fán, évek óta csak babusgatom, hogy ne legyen kukacos, moníliás: akkor fõzök egy igazit. Amugy is közelg a karácsony meg a gyümölcskenyér ideje, abba pedig kell!

Mivel a birskörte nem olyan savanyú, mint a birsalma, ezért kellett citrom is hozzá.

  • 3,5 kg birskorte kicsumázva
  • 3 citrom leve és héja
  • 2 kg cukor
  • 15 dkg dió
  • 1 szál vaníliarúd
  • 4 centis fahéjdarab
  • 10 szem szegfûszeg
  • 3 szem kardamom

10.jpg

A vaníliarudat hosszában felvágtam, majd a többi fûszerrel teatojásba tettem. Így nem kell vadászni a végén. A birseket lesikáltam.

12.jpg

Feldaraboltam négybe, majd kivagdostam belõle a magházat, meg mindent ami nem ép.

13.jpg

Nagyfazékba öntöttem, és annyi vizet adtam hozzá, ami éppen ellepi. A citromot belefacsartam, majd a héját is beleraktam.

14.jpg

Ezt egy órát fõztem, ami alatt szépen megpuhult. Most meghámozhatnám, de én bízom a botmixerben :)

15.jpg

Leöntöttem a levét egy kisebb lábasba, amibe beleolvasztottam a cukrot. Így is kevesebb volt kicsit a cukor, mint más receptek szerint: olyan 60 dkg/kilóra jön ki. Amikor feloldódott az összes cukor, a lábasban egy nagy rezgõ zselatinná vált a lé. Fotózni már csak akkor jutott eszembe, amikor visszaöntöttem a megfõtt birshez.

16.jpg

A botmixerben most sem kellett csalódnom (azért 600W az már elég erõs). Szépen összepépesedett.

17.jpg

Kistányérkába meg folpackkal kibélelt formákba szórtam egy kis megtört diót.

18.jpg

Feltöltöttem õket, a maradékot pedig nagyobb formákba kanalaztam.

19.jpg

Nem lett olyan, mint egy birsalmasajt. Nagyon nehezen száradt, csak izzadt. Végül egy ventillátort vetettem be a szárításhoz a pincefolyosón.

20.jpg

A ventillátorral két hét alatt szépen beszáradt.

Ezzel persze nem voltam elégedett, készítettem egy újabbat, amibe viszont egy gramm vizet sem tettem. Eresztett magától annyit, hogy abban megfõjön a birs. Nem szórakoztam folpackkal sem. Cukrot is 80 dekát tettem bele kilónként! Ez a változat szinte azonnal megszilárdult, ízre nagyjából mint az elõzõ, viszont színre sötétebb lett.

21.jpg

Konklúzió: kell az a 80 deka cukor bele, nem kell bele víz, nem kell hámozni sem, csak a magházat kivenni. A citrom viszont szõkébbre veszi a színét (meg az is, ha nem hagyjuk lekapni a fazékban ...)

30 komment

Címkék: dió citrom vanília cukor fahéj birs szegfűszeg birsalma kardamom birskörte

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr116929613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.14. 08:32:37

Ez a nem hagyjuk lekapni a fazékban a legjobb az egészben.:D

Nagyon jól néz ki főleg a második adag. Én szeretem a bírsből készült ételeket, de ez nekem nagyon édes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.14. 11:11:20

Köszönök szépen!
Mikor legutóbb főztem, én egy párolóbetétet tettem a lábasban alá, és egy kis vizet, hogy minél kevésbé hígítsam fel a levet. Pokoli energiaigényes, de a mikróban, jénaiban leégés nélkül be lehet sűríteni a sajtot/lekvárt. Érdemes kipróbálni szilvából és kajsziból is a sajtot, igen jó tud lenni.

Isley 2015.04.14. 11:40:00

3 éve próbálkoztam birsalmasajt készítéssel, de bepenészedett. A ventillátor nem jutott eszembe :(

Isley 2015.04.14. 11:41:20

Azóta inlább birslekvárt csinálok, az király jó lesz :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 15:12:32

nyami
:-)

engem meg bizdergal az a verzio is, amikor olyan szep vekonyra van kiteritve, leginkabb szilvabol szoktak, van valami kulon neve is, de nem jut eszembe.

Benikuty 2015.04.14. 17:37:27

Annyira időszerű ez a téma, hogy holnap veszek hozzá alapanyagot a piacon. A keszthelyi démon kilója 60 pénz, lesz belőle sajt.

Fenchurch68 2015.04.14. 18:33:12

Miután nincs a kertben birsalma/körtefa, de japánbirs-bokor annál inkább, anyósom abból csinálja. Van egy pici kesernyés mellékíze. Nekem a sima birsalmasajt már nem is ízlik annyira ez után.
(Gyerekkoromban szegény keresztmamám - aki egyébként sem volt egy nagy házitündér - őzgerinc formában csinálta nekünk a birsalmasajtot, és rendszeresen elfeledkezett róla, volt, hogy két év száradás után találta meg és adta oda. Brahiból vágtam az élével egy szelet kenyeret :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.14. 18:36:20

hat a birsek nem az en vilagom
2 hetig ventilator?
az durva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.15. 11:15:17

a soletem fantasztikus let, fele lefagyasztva
ma toltott csirke
de azt Mary csinalja
isteni a stuffingja:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.15. 18:57:38

Köszönök szépen!
Ma is megvolt a kerti túra, ástam egy darabkát. péntekre meglesz minden, kezdhetek tanulni valami hatásos esőtáncot. :(

süllőcske 2015.04.15. 20:00:54

@Benikuty: Én kedvelem a Démont, pedig az Alvilággal kapcsolatban elég félénk vagyok..
Anyám termeszt , de venni is szoktam. És éppen a tiszaszigeti embertől, aki a MGE tesztre adott is, már nem emlékszem, milyen fajtákat.
Tavaly egyébként sok üreges volt.
Nekem jól bevált, Neked?

süllőcske 2015.04.15. 21:05:46

@~~Babette~~: Ajjaj, nekem se jut eszembe, de nagyon hagyományos volt mifelénk.
A szilvalekvárt alacsony peremű deszkára terítették, 50x100 centi felületben és megszárították. Ujjnyi vastag lett, ezt felgöngyölték, tárolták. Hígítva ciberének nevezték, ment puliszkához, kiszihez, sütihez. Szárazon gyermekek rágcsálták, és persze, így, edény nélkül is, évekig elállt.
Birskérdésben is így jár el anyukám, zsírpapírra terít.
Nekünk még nem volt bajunk vele, viszont igaz, hogy a teméntelen, nyolcvan deka cukor nélkül, nemigen sikerül.

süllőcske 2015.04.15. 21:19:58

@~~Babette~~: Egy biztos, ez jelentősen különbözik a szilvaíztől, ahol a gyümölcs elég híg, viszont a hozzárendelt zselésítő anyag a domináns és tömbökbe hitlerszalonna néven híresült el.
Ettől még lehet ilyet vékonyra is önteni, csak jó pektines legyen.
Anyám egyébként azt mondja, hogy a hitlerszalonka zselésítéséhez szó szerint csontenyvet használtak. Ami a kergemarhakór után nem szabályos. Hogy ez így van-e, nem tudom.
A magam részéről, az igazi, besűrűsödött szilvalékvárt, mindennél többre tartom. Pedig csinálunk áfonyát is, kökényt is, csipkét is, ezek pedig nem rosszak.

susztertangó 2015.04.15. 21:22:51

@süllőcske: Ez a csuda a magyari nyelvben, töménytelen, vagy pont fordítva: tömény? :-)

Benikuty 2015.04.15. 21:23:44

@süllőcske: Nekünk bejött, második éve veszem egy pócsmegyeri termelőtől, aki a közismerten jó talajú szigeten, 4 ha-n termeli. Azt még érdemes tudni, hogy az a rész a Föv. Vízmű vízbázisának külső védterülete, tehát nincs agyon vegyszerezve. Ettől függetlenül az utolsó szemig megettük, sőt, most még kell venni pár kilót az említett áron.

süllőcske 2015.04.15. 22:19:10

@susztertangó: A tömény, ha jól tudom, 10000 harcost jelentett a seregből. Vagyis, ha töménytelen, az borzasztó sokat jelent.

susztertangó 2015.04.15. 23:54:31

@süllőcske: De ha talan/telen az minusz,vagy nem?

A fickó 2015.04.16. 03:44:01

@Benikuty: Sajnos a belvárosban nem kapok Démont, pedig szívesen megkóstolnám. Vicc, hogy pont ezt a hazait, meg a Hópehelyt nem tudom pl. beszerezni. :(
Sajnos a kedvenc krumplijaim már nem, vagy nehezen beszerezhetők idehaza. Hankó L. már ezeket nem termeli, mert nem gazdaságos. Idén őszre viszont ígért pl. Innovator-t. Ez egy csúcs Russet krumpli, kifejezetten sült krumplihoz.

www.innovatorpotatoes.com/about_innovator.html

A csúcs krumplikat (pl. Mayan Twilight, La ratte, Arran Victory kénytelen vagyok külföldről rendelni. Perui lilát is csak néha lehet kifogni, pláne relatíve jó áron. A Somogyi kifli jó lenne, de nagyon szór a minősége, a "hasonló" Ratte sokkal jobb, mind ízben, mind állagban, ráadásul kiváló püré is készíthető belőle, bár az nálam leginkább Mayan T. ből készül.

Egyébként a Démont mihez ajánlanád? Úgy tudom, hogy elég lisztes fajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.16. 08:36:53

Rendkívüli munka ütötte fel a fejét egy megsűlyedt híd okán. Wiesbaden és Mainz között van egy 2x3 sávos híd a Rajnán, amelyik a túlterhelés (meg mérnöki hiba) miatt 30 cm-t megsülyedt februárban. Akkor lezárták, amivel persze nagyobb káosz keletkezett, mint Budapesten a fonódó villamosok és a Moszkva tér jóvoltából.
Politikusok ott is vannak, ezért valamelyik beigérte, hogy Április közepén megnyitják valahogy a hidat. két hete kértek fel minket, hogy rendkívüli határidővel készítsünk olyan mérő eszközt, ami menet közben meg tudja mérni az autókat (csigatempónál is!), és kisorolja a 3,5t-nál nehezebbeket, hogy legalább a személykocsik átmehessenek. A hidat mintegy 40 hidraulikával visszaemelték, alátámasztották, a nagy repedéseket jó magyar módszerrel kiöntötték kátránnyal, de a forgalmat korlátozni kell.
Az új hídat elkezdték már pár éve építeni, de az még vagy 3 év.
Nos, a hidat megnyitották hétfő hajnalban - már csak a méréseket kell valahogy kalibrálnunk. Kicsit nehézkes a dolog, mert ez a híd napi 80000 autót visz át a Rajnán.

Még egy ideig távol vagyok a blogtól és konyhától. meg kell elégednetek a már betárolt posztjaimmal - újat írni most nincs időm. Talán addigra Benikuty is beleun, és elhúzza a belét a fenébe (, vagy abbahagyja az értelmetlen és öncélú piszkálódásait).

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.16. 08:56:45

Sajnáljuk a távollétet, de addig is míg vissza nem tér a korcsmáros, eszünk, iszunk, vígadunk(?), már ha bírunk.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.16. 09:13:12

@hagyma: Nem konkrétan Weight Station, mert azok statikusan mérnek. Mozgás közbeni mérést már vagy huszonötöt telepítettünk, ami főleg a járművek kisorolásához tartozó előszűrő ezekhez a mérlegelő állomásokon. A nehezebb része a lassan jövő, meg-meg álló, vagy a 120-szal száguldó autók kezelése volt, mert olyat senki sem gyárt még a világon. LSWIM (Low Speed Weight In Motion) és HSWIM (High Speed Weight In Motion) egyben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.16. 09:13:56

@látjátok feleim szümtükkel: Addig is jó mulatást kívánok - a csapot majd Waka megnyitja :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.16. 09:18:31

@Andrass9: nem kerde volt hanem feltetelezes
amerikai mintara tesznek a hid ele, oszt a teherkocsik kisorlnak, oszt jo napot kivanok
ertem,, hogy eloszuro, de nem ertem minek
x tonna onsulynal kimegy
lemerik
kesz
ertm, hogy technika meg stb....
sok sikert

Benikuty 2015.04.16. 18:17:44

@Andrass9: méretezd le az üldözési mániádat is...

Benikuty 2015.04.16. 18:23:26

@A fickó: mindenre ezt használom, csak salátának nem.
süti beállítások módosítása