A szezon már elmúlt, meg úgy olvastam, hogy hiánycikk volt idén a birs a piacon, de azért csak megírom.
Lehet birsalmasajt is, mert a recept ugyanaz, de nekünk csak birskörtefa van a kertben. Évek óta nem készítünk, mert feleségem megpróbálkozott többször is cukor nélkül fõzni. Hiába mondtam neki, hogy az nem megy! A pektinnek kell a cukor. A végén feladta.
Idén viszont úgy döntöttem, hogy sok van a fán, évek óta csak babusgatom, hogy ne legyen kukacos, moníliás: akkor fõzök egy igazit. Amugy is közelg a karácsony meg a gyümölcskenyér ideje, abba pedig kell!
Mivel a birskörte nem olyan savanyú, mint a birsalma, ezért kellett citrom is hozzá.
- 3,5 kg birskorte kicsumázva
- 3 citrom leve és héja
- 2 kg cukor
- 15 dkg dió
- 1 szál vaníliarúd
- 4 centis fahéjdarab
- 10 szem szegfûszeg
- 3 szem kardamom
A vaníliarudat hosszában felvágtam, majd a többi fûszerrel teatojásba tettem. Így nem kell vadászni a végén. A birseket lesikáltam.
Feldaraboltam négybe, majd kivagdostam belõle a magházat, meg mindent ami nem ép.
Nagyfazékba öntöttem, és annyi vizet adtam hozzá, ami éppen ellepi. A citromot belefacsartam, majd a héját is beleraktam.
Ezt egy órát fõztem, ami alatt szépen megpuhult. Most meghámozhatnám, de én bízom a botmixerben :)
Leöntöttem a levét egy kisebb lábasba, amibe beleolvasztottam a cukrot. Így is kevesebb volt kicsit a cukor, mint más receptek szerint: olyan 60 dkg/kilóra jön ki. Amikor feloldódott az összes cukor, a lábasban egy nagy rezgõ zselatinná vált a lé. Fotózni már csak akkor jutott eszembe, amikor visszaöntöttem a megfõtt birshez.
A botmixerben most sem kellett csalódnom (azért 600W az már elég erõs). Szépen összepépesedett.
Kistányérkába meg folpackkal kibélelt formákba szórtam egy kis megtört diót.
Feltöltöttem õket, a maradékot pedig nagyobb formákba kanalaztam.
Nem lett olyan, mint egy birsalmasajt. Nagyon nehezen száradt, csak izzadt. Végül egy ventillátort vetettem be a szárításhoz a pincefolyosón.
A ventillátorral két hét alatt szépen beszáradt.
Ezzel persze nem voltam elégedett, készítettem egy újabbat, amibe viszont egy gramm vizet sem tettem. Eresztett magától annyit, hogy abban megfõjön a birs. Nem szórakoztam folpackkal sem. Cukrot is 80 dekát tettem bele kilónként! Ez a változat szinte azonnal megszilárdult, ízre nagyjából mint az elõzõ, viszont színre sötétebb lett.
Konklúzió: kell az a 80 deka cukor bele, nem kell bele víz, nem kell hámozni sem, csak a magházat kivenni. A citrom viszont szõkébbre veszi a színét (meg az is, ha nem hagyjuk lekapni a fazékban ...)