Az elsõnél karajcsontba ütköztem a csodahüttõben. Sajnos csak kevéske volt, ezért kiszedtem hozzá egy darabka marha lábszárat, hogy az jó lesz. Szépen megfõztem, fotózgattam is közben, de az eredményt már nem sikerült megörökíteni az utókor számára - elvitte a feleségem a kislyánynak. Hogy ne maradjak nyitókép nélkül, ideteszem a második leves eredményét.
A második csontlevest viszont a madaras inspirálta, ahol 45 Ft volt a csomagolt marha fehércsont kilója. Beraktam két tálcával, hazahoztam, hogy lesz csontalaplé belõle, utána pedig boldogítom vele a kutyát. Főzés közben bejelentkeztek másnapra a gyerekek (odáig illatozott?), így nem alaplé lett belőle, hanem leves.
A karajcsont mellé kellett azért zöldség is.
- 4 csigolyányi karajcsont
- 30 dkg marha lábszár
- 1 fej vereshagyma felezve
- 1 kisebb sárgarépa felezve
- 2 sovánka gyökér felezve
- 1/8 zellergumó
- 1/3 karaláb
- 15 cm póré a sötétzöl végébõl
- kisebb darab szerecsendióvirág
- 4 szegfübors
- 1 feketebors
- 3 borókabogyó
- 2 szem kardamom
- 1 fokhagyma
A zöldségeket meghámoztam, a csontot szétbontottam darabokra. A póré kivételével mindezt egy tapadásmentes alufólián beraktam a sütõbe és rákapcsoltam a grillt pirítani. Ez már bevált alaplénél, akkor levesnek is jó. Addig pirítottam, míg a hagyma szépen feketedni kezdett. Ezalatt persze a csont már sercegett és a hús is kérget kapott.
A fûszereket és a fokhagymát a teatojásba tettem, majd mindent egy 3,5 literes öntöttvas lábasba szuszakoltam. legfeljebb jó erõs leves lesz.
Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, beletettem az összekötözött póréhagyma darabot is, majd kivittem az indukciós rezsóhoz, ahol kis teljesítményen tudom sokáig fõzni.
Közel öt órán át gyöngyözött odakinn 200W-on. Ekkor még hozzáadtam két zellerszárat is - mert azt szeretem -, kivadásztam a fõtt zöldségeket, raktam bele friss sárgarépát és 15 percig még forraltam.
Ezután olyan gyorsan megettük, hogy még a fényképrõl is lemaradt.
Kellett hát egy újabbat fõzni, amit egy tehénboka, egy darabka lapockacsont és 2 kiadósabb darab húsos gerinc alapozott meg. Ehhez már vettem egy 6 literes fazekat is, ami mûködik az indukcióson (rendes klasszikus bonyhádi zománcos fazék), mert olyanom nem volt még. Zöldségelése hasonló, mint az elõzõnek.
- 1/4 zellergumó
- 1/4 karalábé
- 1 sárgarépa
- 3 gyökér
- 15 centi póréhagyma
- 1 vereshagyma negyedelve
- 1 zellerszár
- 2 koktélparadicsom
- 1 zöldpaprika kettévágva
- 2 szem szegfûbors
- 15 szem feketebors
- 2 szem borókabogyó
- körömnyi szerecsendióvirág
A csontokat fólián körbesütöttem a grill alatt a sütõben. Amint a képen is látni, ez bizony nem annyira a fehércsont kategória, volt ott bõven hús is. A bal felső darab a tehénboka, de oldalról fotózva.
5-10 percenként forgattam a csontokat, hogy minden oldalról jól megpiruljanak. A tehén bokájában még velõt is találtam egy kis pirítósnyit, meg volt rajta a lábszárhúsból is szépen.
Persze a velõt iziben megettem pirítóssal, sóval, borssal.
Az új fazékban felforraltam 4 liter vizet, míg a zöldségek is napoztak a grill alatt. A zubogó vízbe ment azután a csont és a zöldségsereg a teatojásba rejtett fûszerekkel.
Öt órát fõtt ez is. A tehénboka (miután én már kiettem a velõt belõle) a levesbõl egyenesen a feleségem tányérjára vándorolt. A lapockacsontot viszont azonnal kiadtam a kutyának - hamár olyan rendesen õrizte, amíg fõtt, majd többé-kevésbé lezsíroztam a levest. Egy kis karfiol is került bele, bár a fraktálok nem ennivalók ...
Reggelre olyan kemény kocsonyának állt össze, amit marhacsontból ritkán láttam. Volt egy kis maradék tojás az elõzõ napi panírozásból, amit összekevertem grízzel és egy kis szódabikarbónával. Hagytam szikkadni, majd lett belõle egy kis tálka ágyúgolyó ... Grízgaluskát minden formájában nagyon szeretem.
Az elsõ változatot feleségem kritizálta, hogy olyan pho illata van (csillagánizs nem volt benne!!!), ezért a másodikban nem használtam kardamomot, a szegfûborsból is visszavettem. Így már neki is izlett. Ha belegondolok, ez a második leves nagyon olcsó volt, hisz a rengeteg csont a rajta lévõ húsokkal összesen 70 Ft-ba került. A legdrágább alkatrésze a gyökér, ami manapság csillagászati árakkal sokkolja az embereket.
Mindkettõbõl természetesen jutott a gyerekeknek elvitelre is. Nagyon szeretik az összes hús- vagy csontlevest!!!