Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pörkölt ponty

2015.04.04. 07:00 süllőcske

A halpaprikások, azok igazán finom étkek. Hírük is nagy, lelkes hívek dícsérik a harcsapaprikást, készülhet hasonló pontyból, igazán remek az angolnapaprikás, és persze a csuka is nagyot tud ebben a mûfajban, keményebb húsa miatt tûri a nagyon rövid lében készülést, olyannyira, hogy csukapörköltrõl szoktunk beszélni.

De a valódi pörköltek rendelkeznek egy sajátsággal, ami mûfaji elnevezésükbõl is kitûnik. Az alapanyagnak nagyon forró közeggel kell érinkeznie, pörzsanyagnak, enyhén pecsenyés, a karamellizálódott fehérje íznek kell keletkeznie, amely ízt a rövid levû étkünk egyértelmûen beépíti.

Amíg nem halakról van szó, ez jól kivihetõ, de ha például zsírra vetünk halkockákat, esetleg azon forgatni próbáljuk, látjuk, hogy ez nem megoldható, halunk törik, zúzódik, letapad, vizet enged, nem pirul. Ahhoz tehát, hogy egy igazi pörköltet készítsünk, szokottól eltérõ megoldást kell keresnünk.

Ezzel próbálkozom meg ebben a történetben. A ponty nagyon finom, nem drága, de számos problémát vet fel szálkássága, puha húsa. Ezért, mivel az irdalásról nem mondok le, ügyesen kell osztanom a húst, és a készülési folyamatokat szét kell bontanom. Azáltal, hogy elemeire tagolom, persze, nem várhatunk bográcsos egybefõzést, szokásos megjelenését az ételnek, viszont különlegesen intenzív összhatást, és szép részleteket érhetek el.

Egy potykám van, kevés törpeharcsával, horgászott halaim a Maty-ér vizébõl. Szokásos módon, pikkelytokostól tisztítok, filézek.

1.JPG

A filékrõl leválasztom a hasi lebenyt, hogy a szeletek vastagsága egyenletes legyen.

2.JPG

A farokrész alsó darabja külön elem, hogy a szeletek ne legyenek túl szélesek, ne törjenek, pöndörödjenek.

3.JPG

A pörkölt alapja a csontos részekbõl készül. Ehhez öntöttvas edényt használok, melyben mangalicaszalonnát olvasztok.

4.JPG

Ezenközben makói hagymát, jóízû paprikákat, szárított paradicsomot, fokhagymát szelek.

5.JPG

A szalonnát kiveszem, erõs tûzön megpirítom a halak csontos részeit, hozzáadom a zöldségeket, kisebb lángon készítem tovább az alapot. Amint a hagyma is megfonnyadt, meghintem õrölt pirospaprikával, majd száraz fehérbort töltök rá, forralom, felöntöm vízzel, de mértékkel, hiszen egy nagyon intenzív alapot igyekszem készíteni. Közepes tûzön hagyom készülni.( Ezt a gõzölgés miatt képtelen voltam megörökíteni.)

Amíg az alap rotyog, irdalom és szép, erõs falatokra osztom a filéket.

6.JPG

Sózom, éspedig oly módon, hogy tálcára parajdi sót szórok, a szeleteket bõrrel lefelé belenyomom.

7.JPG

A húsos oldalt is meghintem. Eljárásom azért hangsúlyozom, mert az irdalások nem nyílhatnak szét. Ha nincs dobálva, rázva, a só formára fogja dermeszteni a halunkat és nem pontyrongyot kapunk a tálalásnál, hanem szép szerkezetû, élvezhetõ falatokat. 8.

A pörköltalapot átszûröm. És ez tényleg pörkölt alap. Nagyon intenzív, épp olyan, amilyennek képzeltem.

9.JPG

Ha most ebbe fõzném ki a szeleteket, nem volna rossz. De most ez nem szüntetné a kíváncsiságomat.

Ezért elõszedem olajba tett aszú paradicsomomat, és a Rubin hidegen sajtolt paprikamagolaját. A két olajat összekeverem, hozzáadom a hûlt pörköltalap tetejérõl lemert ponty-mangalica zsiradékot.

10.JPG

A szeletek bõrét enyhén lisztezem.

11.JPG

A zamatos, értékes zsiradék kicsi mennyiségben kerül a szeletek alá. Megpirítom, de csak a bõrt, a hús csak éppen fehéredjen ki.

12.JPG

Bõrrel felfelé meleg helyre teszem. Illetve már egyenest a tányérra is kerülhet.

13.JPG

A tálaláshoz elrendezem a húsokat, és a nagyon forró levet rátöltöm. Ezáltal végleg elkészül minden elem.

14.JPG

Ez a verzió szegedies, kenyértunkolással költhetõ el.

15.JPG

Második megoldást is készítek. Ehhez nagyobb, rusztikus nokedlit fõzök és ezt is megpirítom a finom zsiradékon.

16.JPG

Csakúgy, mint a pontybelsõségeket.

17.JPG

Ez a tálalás szerteágazóbb ízben, állagban. Szerepel itt házi túrónk, tejfölünk, igen finom pontytej, ikra. A belsõségeknél nagyon figyelek, hogy szaftosak, puhák maradjanak belül, a pirítás pedig, mely végigfut az egész ételen, kellõ mértékû, de ne túlzó legyen.

18.JPG

Még egy kicsi füstölt paprikát is felhasználtam a második pörköltváltozathoz.

19.JPG

86 komment

Címkék: ponty hagyma paradicsom paprika fokhagyma törpeharcsa szárított paradicsom makói hagyma mangalicaszalonna parajdi só paprikamagolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr577325760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.04. 07:10:15

ÉS!
Itt a vége. Jó étvágyat csurgó nyálú olvasó.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.04.04. 10:22:07

Ponttyal nem kísérleteztem, de a tőkehal és a lazac is szétfő 10 perc után. A kockára vágott halhúst kb. 8 percig főzöm, majd kiveszem a levesből/pörköltből, és a tálaláskor teszem a tányérba.

Fenchurch68 2015.04.04. 11:06:28

Van bennem valami zsigeri mazochizmus, hogy ilyeneket olvasok tegnapelőtt este óta étlenül :)
Nekem a második nagyon bejönne, karácsonykor csak anyukámmal ketten esszük a halászlét, és inkább ikra- meg tejfőzelék szokott lenni, mi így szeretjük.
Fölébredtem háromkor, nem tudtam visszaaludni, úgyhogy kész a sonka, a töltött tojás, egy tepsi krémes, egy adag medvehagymás sárga túró, a kalács, és kel a tészta a cipóban sült csülöknek. Tavaszi szünet van, jön a sáskajárás :) Ma délután még elmegyünk egyet füstölt pisztrángozni Szilvásváradra, mondtam az embernek, hogy ez luxus, viszont én nem mentem húsvét előtt fodrászhoz, kozmetikushoz meg műkörmöshöz, úgyhogy megérdemlem. (Azért szépítkeztem, de csak olyan konyhai módon, arcradíroztam szódabikarbónával, és feltettem egy mézes-joghurtos pakolást, a hajamra meg hagytam a pohár alján egy deci barna sört, nem vagyok én igénytelen luvnya.)

Topy 2015.04.04. 11:29:16

@Kató néni: :)
tegnapelőtt este óta? ennyire azért nem kell böjtölni!

Topy 2015.04.04. 11:35:31

hát ez kész! ez ott! ez nagyon! :)

Benikuty 2015.04.04. 11:38:18

Süllőcske, látom nyurgaponty...hát igen. A fehértói tükörpontytól nem olyan régen ment el a gusztusom, valószínűleg végleg. Az ételek szépek, a képek...hm . :)

Benikuty 2015.04.04. 11:41:06

@Kató néni: a sonka pont éjjel egykor röppent a fazékba, Gerdéről való klasszikus példány. Nézegetem, de bunkó létemre nem tudom, mikor lehet meózni...

Benikuty 2015.04.04. 11:43:47

@Hobbiszakács: azért egy folyami nyurga az igen jó tud lenni, a húsa elég kötött állagú.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 16:37:42

kenyer sul
reggeli keszul
szalonnas rantotta tolem
sonka cask delutan, es estere less kesz

nem vagyok halas, foleg nem pontyos, de ezt ennem ezerrel
mindket megoldast kozosen

Topy 2015.04.04. 17:06:07

sárga túró csepeg, sonka hűl, sütemény sül,
hol a nyűl? :)

A fickó 2015.04.04. 17:13:02

Ahogy a nagykönyvben ... Az különösen tetszik, hogy itt a halnak "vannak" részei. Mer' amúgy van a filé, meg a halpatkó oszt jó. :D Itt is, mint a többi állatnál minden rész máshogy és másra a legalkalmasabb, illetve a legjobb. Nálam a "nirvána" az a fogas pofahús. :D
Sajnos kevésbé szeretem, a ponty bőrét a lében, de az irdalás miatt muszáj megtartani. Ez a pirítás viszont nem rossz gondolat, bár később elázik, de valószínű már nem lesz olyan fura állagú. Lehet, hogy csak alá kellene önteni a forró és sűrű levet. Nekem is a nyurga a kedvencem, anno de sokat fogtunk. Anyám akkor olyan ügyesen vágta le egyben a pikkelyt - én máig nem tudom olyan jól. Igaz, kevesebbet is gyakorlom.
Kövezzetek meg, de szerintem a hasi lebeny a ponty legjobb része, feszes szinte ropogós hús. Tatárt csak ebből darabolok, készítek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 18:19:50

ha valakinek van ideje, leirhatna par szoban hogyan kesziti a fott fustolt sonkat
meg sosem foztunk
3 kilos kotozott

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 18:29:14

Reggel nem volt időm hosszan szólani, igyekeztem a kertbe.
Számtalanszor meg kellett már állapítanom, ha hal, akkor Süllőcske. Nekem a második változat tetszik leginkább, a belsőséggel és a nokedlivel. Az első képen ismét láthatom azt a kést, amit már egyszer megcsodáltam egy másik fórumon.
Mi lett a törpeharcsák sorsa?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 18:48:02

@Waka: na ha itt vagy mi a titka a jo fott kotozott sonkanak?
vagy cask tegyem oda, oszt jonapot?

Fenchurch68 2015.04.04. 18:53:31

@Benikuty: Ma, vagyis nagyszombaton este már szabad :)
(Személy szerint nem hinném, hogy a Jóistentől külön kredit járna a böjt betartásáért, ez nálam inkább házi hagyomány, a dédmamám, nagymamám kedvéért.)

@hagyma: Beteszed a legnagyobb fazekadba, és megfőzöd lassú tűzön annyi vízben, amennyi ellepi. Általában annyi óra, ahány kilós a sonka. Ha lejárt az idő, és beleszalad a villa, kész :) Vannak, akik beledobálnak a főzőlébe egész hagymát, babérlevelet, borsot, horribile dictu szegfűszeget. (A sonkának nem lesz tőle baja, én azért nem csinálom, mert ilyenkor még nem tudom, hogy a juice-ból :) mi lesz. Tudom, kuktát csak a mordori orkok használnak, de abban feleződik az elkészítési idő.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 18:59:07

@Kató néni: thx
OK
kuktat tenyleg nem hasznalok, tenykerdes
hagymat, szemesborsot,fokhagymat gondoltam a lebe
tehat akkor kb 3 ora
akkor el is kezdem

süllőcske 2015.04.04. 19:13:44

@Waka: Köszi.:)
A második változatban a részek összekóstolgatása igazán élvezetes volt.
A törpöket is filéztem, a csont kissé gazdagított ízben.
Mindkét tányéron láthatsz egy- egy szeletet, az elsőn a tányér felső szélén, húsos oldalával felfelé, az alsón középen van, sötét, pirult bőrét látni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 19:14:01

@Kató néni: bizony ma mar szabad
a nagybojtot mi sem tartjuk
de a bolti idoszakban pentekenkent - kulonosen Nagypenteken - nem eszunk hust, naximum halat
ma mar igen jo szalonnaval keszitettem a rantottat es estere kesz a sonka
nagyon szeretem a bibliarol szolo filmeket, Jezusrol, Moesrol
ma es holnap az a program

susztertangó 2015.04.04. 19:22:25

@Kató néni: A vasudvardi Uruk Hai orkok mit használnak?//// Küldhettél volna egy szelfit amikor igénysítetted magad :-))

süllőcske 2015.04.04. 19:38:30

@A fickó: Örülök, hogy ízlik a főztöm.:)
Igen, a bőrt, bár vékonyabb, mint a tükrösnél, kíméletes hőkezelés eléréséhez mindenképp kellett kezelni. Ezért(is)
pirítottam meg. Sokkal jobb lett, mint ha röviden főzöm.
Száraz roppanósságot, persze nem tudott, de jól lehetett enni, kellemes sóssága, jó íze lett.
Örülök, hogy érted a halrészek karakterológiáját. Jó is az a lebeny, különösen az oldalvonalhoz közel eső sáv remek állagú. Itt párhuzamos izomrostok vannak, amelyek erősen tapadnak egymáshoz, ezért olyan jó feszes.
Szeretem még a tarkó, és a mellúszók körüli barna húst is, persze csak nagyon friss, tiszta vízből származó pontynál. Az utóbbit nevezem pontydiónak, ki lehet piszkálni az uszonytő mellől, és derelyébe, halhólyagba töltve "pontyhurkát" szoktam belőle készíteni. Ez, a süllő, és harcsapofi legjobb kis előétel, kiegészítő csemege.
De hát, ezekről hosszan lehet beszélni. És fogunk is, remélem.

Benikuty 2015.04.04. 20:14:01

@Kató néni: frissen reszelt tormával nagy nehezen leküzdöttem három szeletet. A kilónkénti egy óra főzés teljesen jó, de a hagyományosan sózott sonkának fontos az alapos kiáztatás. Aztán a főzőlében való kihűtés...
Most csendes röfögés, némi vörösborral kísérve :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.04. 20:27:59

@hagyma: booti vakumfoliast? sehogy. meg se vesszuk.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.04. 20:32:14

@süllőcske: egyszeruen gyonyoru a poszt.
elelnek csak halon asszem, ha te fozod:-)

-----
en ma kicsinyke domolykokbol csinalok marinalt halat. emberem fizelte, irdalta, szeletelte. a marinadban van citromle, citromhej,cukor, oliva, halszosz, osztrigaszosz, fokhagyma, gyomber.
meglatjuk, mi lesz belole holnapra.
ebedre muszaka volt sultkrumplival, kab este hatkor,mert egesz nap sittet pakoltunk, alig elek, pedig meg a kalacsokat be kell pakolnom a sutobe ebren....

süllőcske 2015.04.04. 20:47:52

@~~Babette~~: Köszönet.
Domijaid keleties marinálása izgus, kíváncsi vagyok, hogyan
sikerül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:14:58

@~~Babette~~: nagy tevedes
rendes szep fustolt sonka hentesboltbol
70 dollar volt 3 kilo, inkabb 77
a botyi vakumos 25 dollar az 5 kilos
/az arat cask azert, mert altalaban tukrozik a minosget/
mar fol
6 kilo tul sok let volna ezert kettevagattam, amasik felebol szelt le egy kicsit es megkostoltuk
szuper less
kis krumpli less melle, retek torma zoldhagyma
es friss kenyer
azt Mary suti
sutoben, most cask dagaszt a geppel
Husvetkor aggyuk meg a modjat

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:23:05

@hagyma: Talán még nem késtem el. Sokat számít, hogy perzselt vagy forrázott bőrű sertésből készült-e a sonka. A forrázottat főzheted egy ideig, mire belemegy a villa (a húsos végén próbáld). Aztán a füstölés és sózás mértéke sem mindegy. Nekem bevált a tejbe áztatás egy igencsak szikkadt, kisózódott sonkavégnél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:24:45

Kimaradt, hogy igen csinosak a tányérok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:31:56

@Waka: szerintem nincs agyonsozva
a hentes nem mondott aztatast, cask hogy lassan fozzem
rasnezesre es kostolasra kozepesen fustolt es forrazott boru lehet, de nem vizsgaltam meg
nagyon nem tudom elrontani:)
tettem a vizbe ket fel pucolatlan voroshagymat, kb 10 cik fokhagymat es jocskan szemesborsot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:38:18

@Waka: meg abban ternek el az iskolak, hogy hagyni kell a leveben kihulni, sot van aki a hutobe is beteszi utana
mi melegen szeretjuk
velemeny/ek?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:41:22

@Waka: nagyon szep a talalas /is/ nem halas letemre is kedvet kaptam hozzajuk
/de ma sonka less/:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:53:16

@hagyma: Ha melegen szeretitek, akkor úgy kell enni. Én kihűtöm a levében, mert holnap tovább dolgozom vele. A léből 3X0,5 liter le fogok fagyasztani, később jól jön majd egy-egy főzelékhez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.04. 21:58:31

@Waka: ugy gondoltam kicsit pihentetem a leveben
azutan esszuk melegen
azutan kihul a leveben es irany a huto
a levet nem fagyasztom hetfon a maradek sonkaval egyutt megy bele a bab

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.04. 22:28:08

@hagyma: Úgy sem rossz.
@susztertangó: Ez pont az én húsvéti hangulatomra hajaz.

susztertangó 2015.04.05. 00:54:08

2014. január 20., hétfő
... lángot a lélek
Szókapcsolat az (egyik?) legkedvesebb versemből. Mondjuk abban a versben nem ez az egyetlen zseniális szókapcsolat. Aki írta olyat tudott a magyar nyelvvel, amit előtte senki, s utána se sokan.
De most nem is róla akarok írni. Inkább arról a kis mindennapi csodáról, ami az elmúlt hónapokban áldásként érkezett az otthonunkba.
Tavasszal kezdődött. Azzal a felismeréssel, hogy ha a szolgálati lakásunk több szempontból nem praktikus (de erről majd máskor), s ha már leéltünk itt hét évet, s elképzelhető, hogy párat még le fogunk, s mivel amúgy meg ez az egyetlen életünk van itt a Föld nevű bolygón, akkor miért kellene sóvárogva ábrándoznunk egy élhetőbb lakásról, miért is ne vehetnénk a kezünkbe a dolgokat, s alakíthatnánk át ezt, ami adatott. A lényeg, hogy meghoztuk 2013 legjobb döntését, és átépítettük a földszintet.
Az építkezés mellékterméke lett, hogy az új nappaliba beüzemeltünk egy kéményt és vettünk egy kályhát. Egy csodás kis fekete lemezkandallót, melynek üvegajtaján keresztül órákon át bámulhatjuk-és bámuljuk is!- a tüzet.
És itt érkeztünk el a fent nevezett verssorhoz, mert ugye a lélek valami ősi vonzalom okán kötődik a lánghoz, a tűzhöz. Így vagyunk ezzel mi is. Esténként ülünk a kandalló előtt, hallgatjuk a fahasábok ropogását, és a lelkünk megtelik a láng melegével. Néha olyan kevés kell a boldogsághoz. (Egy blogból)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.05. 01:22:07

hat Barataim az Urban
ilyen jo sonkat evtizedek ota nem ettem /lehet soha/
a sonka erdeme nem az enyem
kicsit mergelodtem a majd 80 dollarert, de mar ertem miert...
nagyon bejott Mary kenyere es fott-sult krumplija
cask pihegek
mindenki ejtozik es nez ki a fejebol
es meg eleg holnapra + hetfore a bablevesbe
boldog husvetot mindenkinek hivonek ateistanak egyarant

Benikuty 2015.04.05. 06:44:31

Boldog Húsvétot, jó étvágyat kívánok mindenkinek a bőséges ünnepi sonka-reggelihez!
www.origo.hu/foto/multimedia/20150404-husveti-etelosztas-a-blaha-lujza-teren.html

Fenchurch68 2015.04.05. 07:17:49

Boldog Húsvétot!

Felmentünk szokás szerint napkeltét nézni egy jó magas helyre, elképesztő volt. Egy egész keskeny rész látszott ki tisztán a Tátra meg a sűrű, összeálló felhősáv között. Ott szépen felkelt a Nap, öt perc múlva eltűnt a felhő mögött, és elkezdett szállingózni a hó.

Mindjárt visszafekszem aludni, csak még elbabrálok egy kis sonkával meg töltött tojással, nehogy eléhezzek :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.05. 14:37:54

Egy is segítség annak, aki elfelejtette a locsoló versét:

Zöld erdőben jártam, akácfára mászta. Elszakdt a nadrágom, elhagytam a tojásom. szabad-é locsolni, tojásom pótolni?

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.05. 14:38:38

Betűhiányokért elnézést, majd máskor jobban teljesítek.

süllőcske 2015.04.05. 19:39:53

Boldogságos és értelmes húsvétot!
Mondja bizonyos kollégám: Versikém a következő:
"Húsvét napján azt kívánom, legyen rúzsos a tojásom!"
Erre most mit is mondjak?
"Kistök, nagytök, öntök!"
Megcsinálódott a kucsmagombás sonkalé -kocsonyaszerűségem.

süllőcske 2015.04.05. 19:49:49

Andris hol van? Töltenék neki egy Generosa bort. Az finom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.05. 20:27:34

reggel fagyott, kocsit kellett takaritani
holnap Mary megkapja a pohar hidegvizet a paplan ala
nala az a jo, hogy O sosem szamit ilyeten meglepetesre Hetfon
az en mondokam
zug a traktor szant az eke
elvtarsno
locsolhatok-e?
@süllőcske: nekem olyba tuniuk Te gomban es halon elsz
sonka azert van?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.05. 20:27:54

@süllőcske: joo lett. legkozelebb hagyma nem lesz benne, es a citromlebol is eleg kevesebb.
az otlet viszont jo es tokeletesitendo.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.05. 21:09:06

@~~Babette~~: diszkriminacio
hagyma mindenbe kell

süllőcske 2015.04.05. 21:41:57

@hagyma: Van. Hagyományos sonka, kiáztatva, forrázva, majd óra/kiló nyolcvan fokon főzve. Tojás mellé, mint szokás.Plusz mangalica kolbász, csak sóval, kevés fokhagymavízzel készítve, főzve is .
Van finom saját torma, saját ecettel, kicsi mézzel.
Van saját füstölésű libamell sonkaszerűség, nagyon jó.
Saját újhagyma, retek, saláta.
És sonkalében főtt répa, zeller, újhagyma, paszternák, főleg kucsmagomba, terrinformában, agar-agar kocsonyásítással.
Saját mustár, amit még most csinálok.

süllőcske 2015.04.05. 21:52:56

@~~Babette~~: Babette, köszi, hogy visszajelezted, de még jobban örülnék, ha elmondanád a hagymakérdést és mindent.
Szerintem a többieket is minden részlet nagyon érdekel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.06. 00:18:25

@süllőcske: hagymakerdes nincs
foleg reszleteiben
ertve vagyok:)?

A fickó 2015.04.06. 03:06:34

@süllőcske: Aztakurva! Úgy látom belőled nem húznak hasznot az élelmiszer áruházláncok. :D Ezeket forgalmaznod kéne Süllőcske márkanéven. :) Mustárt még nem gyártottam, de a tormát, kecsöpöt, ajvárt, és mintegy 6 féle „halmazállapotú” és több fajta (színes koktél, orange boy, san marzano, lucullus, bivalyszív stb.) paradicsomot minden évben készítek és rakok el. Ja, és ipari mennyiségű lekvárt és dzsemet és kompótot – momentán 17 féle van és már csak 70 üveggel. A dzsemjeimhez használok én is agar-t, nem rossz, csak nagyon pontosan kell adagolni.
Húsvétra, most szép márványos mangalica sonkát szuvidáltam 80 fokon, ami brutál jó lett. Érdekes, zöldfűszert nem nagyon tesznek mellé, pedig a rozmaring és a kakukkfű baromi jó ízt ad neki. Fokhagyma, friss babér levél, szemes bors kerül még mellé. Levem nem nagyon lesz ilyenkor, csak egy deci intenzív sós-füstös zselé. Lefagyasztom, mert fel lehet használni sok mindenhez. Vajas kalácsot sütöttem, majonézes tormát készítettem, amit finom microplane reszelőn reszelek, ezzel krémesebb lesz és még meg se nagyon könnyezem. :) A tojást is 85 fokon készítem fél órát, így nem lesz büdi, de még szépen lejön a héja és a fehérje sem olyan gumis.

Vidám Főzőcskézős Húsvétot Kívánok Mindenkinek!
afickofakanallal.blog.hu/

susztertangó 2015.04.06. 06:53:53

@A fickó: Hogy mi a túrónak olvasok bele a blogodba, mikor nyakig ülök paleóban, színtiszta önsorsrontás :-)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ha mindenki kommentelgetne minden kommentet az nagyon megnövelné a számukat, de sajna elég gyagya lenne.Semmi bajom azzal,hogy néha itt állok és pusztába kiáltozok, de most kíváncsi lennék, hogy az "idegen toll" kommentem valakiben is megmoccantott valamit? Sok tanulsága nem lesz, de mégis.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.07. 04:56:14

@susztertangó: a paleo egy divat
10 ev mulva nyoma sem lesz

susztertangó 2015.04.07. 14:54:23

@hagyma: A paleo divat része nem lesz 10 év múlva.A többit meglátjuk, ha élünk.

susztertangó 2015.04.07. 14:58:02

@hagyma: A paleo divat része nem lesz 10 év múlva.A többit meglátjuk, ha élünk.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.07. 17:03:24

Sőt, még előfordulhat olyan is, hogy csak paleo lesz.

susztertangó 2015.04.07. 19:14:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nem bánom, nem bánom, Csak szívemből sajnálom.....azért inkább alkalmazkodjon a szervezetem a csülkös bableveshez, zsíros kenyérhez új hagymával, zsenge zöldborsó főzelékhez, palacsintához büdi sajtokhoz. Vannak emberek akiknek megváltás a paleó, mert kripliségüket hiába hordták orvostól orvosig nem volt segítség. Aztán rátaláltak a paleóra és kitisztult az ég, boldogan élnek míg meg nem halnak. Magam csak kíváncsiságból paleózok, egyre halványuló, nem titkolt reménnyel, hogy nekem is jót tesz az agyi ereimnek mésztelenitésével. Idáig csak észtelenitettem.

PiperPerabo 2015.04.07. 19:34:22

Süllőcske rendszerint megadja a módját. Amit hiányolok, az a beigért halászlé projekt. Azaz, visszaadni a szegedi halászlé hírnevét. Vagy legalábbis kísérletet tenni rá. No, innen hiányollak én. Bízva abban, hogy nem veszed tolakodásnak. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.07. 20:31:33

@susztertangó: nezd, aki beteg, vagy erzekeny valamire paleozzon
en meg eszem a csirket, disznot, marhat tesztat, kenyeret
ma eppen csulkos sonkas kolbaszos bablevest magunk sutotte kenyerrel
ez nem tudom mennyire paleo, de nagyon jo
evszazdokig elvoltunk paleo nelkul/ meg update nelkul is:)/
ahogy elvoltunk Valentin nap nelkul is, mig a viragkoto szovetseg elnoke be nem vitte magyarorszagra
valakinek ez uzlet, se tobb se kevesebb

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.07. 20:44:25

@látjátok feleim szümtükkel:
Tudod, mi az, negyven kiló és legel?
Te jövőre. :)
@Benikuty: A 35-60 nap fogyaszthatósági időt valahogy különösnek találom. Tán addig áll el?

Benikuty 2015.04.07. 21:17:18

@Waka: biztos kell valamit írniuk. Egyébként teljesen értelmetlen a dolog.

susztertangó 2015.04.07. 21:39:25

@Benikuty: Hát Pavlov kutyája....Egyébként paleós kaják-legfeljebb a pénztárcám csuklik.

Benikuty 2015.04.08. 04:48:41

@susztertangó: ára miatt? Bocs, de én erről semmit nem tudok...

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.08. 06:43:55

@Waka:

No addig csúfolódsz, míg a köszvényed hátsón nem rúg, oszt majd előbb-utóbb te is paleozol.:D

Azért nem leszek negyven kiló ( remélem ), mert a kenyéren kívül mindent lehet enni kivéve a szalonnát, mert az anélkül nem az igazi. Persze van aki kenyér nélkül is falja....

Miközben jót szórakoztok ezen a paleos dolgon, elfelejtitek, hogy a szervezet egy kémiai üzem, és attól függ a működése, amit megesztek. Büntetlenül meg nem lehet bűnözni.

susztertangó 2015.04.08. 16:55:21

@Benikuty: Valójában fogalmam sincs, nyugger reklefszből:-) írtam.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::" A simogatás minden élőnek jól esik: D"
massage666.com/
Ez ér? Vagy inkább ez?
images.search.yahoo.com/yhs/search;_ylt=A0LEVvvnQCVVZwwAa7APxQt.;_ylu=X3oDMTB0ZjNuMHJ1BHNlYwNzYwRjb2xvA2JmMQR2dGlkA1lIUzAwM18x?_adv_prop=image&va=the+chippendale+boys&hspart=visicom&hsimp=yhs-panda1

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.08. 17:19:30

@susztertangó:

Te süket vagy. Nem hallod a lényeget?
Az élő a lényeg, mert ha nem az, akkor annak annyi!

Éhes desznyó meg a simogatásról álmodik?

Fenchurch68 2015.04.08. 20:12:32

@látjátok feleim szümtükkel: Én simán megeszem a szalonnát is kenyér nélkül, hagymával, paprikával :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.08. 20:38:36

@Kató néni:

Jah! Régen és is megettem, de ma már nem megy.(:

Viszont nagyon jó májas gombás rizst főztem, amit megosztanék veletek is:

4-5 nagyobb csiperke, hagymák, 3-4 szép csirkemáj, 1 tasak előfőzött rizs, kanálnyi kacsazsír ( vagy pecsenyezsír ) só bors, meg ki mit szeret fűszer ( pl. majoranna ).

A hagymákat megpároltam, rátettem az összevágott gombát, és nagy lángon pirítottam. Amikor kezdett besűrűsödni, hozzá adtam a csíkokra vágott csirkemájat és nagy lángon pirítottam tovább, majd néhány percre fedő alatt pároltam. Amikor a máj belseje már nem volt véres, akkor szaftjára sütöttem, sóztam, borsoztam, mehet rá csili, majoránna, kakukkfű, meg ki mit kedvel. Lényege, hogy a májat nem kell sokáig sütni ( ezért szeleteléskor a nagyobb ereket, hártyát ki is lehet szedni ), mert így lesz teljes az íze. A kész májas gombát a tasaknyi főtt rizzsel összekevertem. Hidegen is jó, kiadós, laktató étel.

Fenchurch68 2015.04.08. 21:06:56

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jó! A májat májjal bármikor hajlandó vagyok megenni, a gombát is. Megvan, hogy mit eszem a jövő hét első felében a dobozomból a dolgiban :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.08. 21:33:01

@Kató néni:

ÉS! Nagyon gyorsan elkészíthető. Mostanában olyat szeretek főzni, amivel nincs sok munka, gyorsan kész és mégis jó. Meg ami kenyér nélkül is laktató.

susztertangó 2015.04.08. 22:20:21

@Kató néni: Lécci csinálj más avatárt rosszakat álmodom a mostanitól. :-(

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.09. 06:31:41

@Kató néni:

Nekem a régi is jó, ha még azt az egy fogat is kihúzatod.;D

Topy 2015.04.09. 09:03:04

@Kató néni: ez azért sokkal jobb, már alig mertem esténként kocsmázni, mert rosszakat álmodtam ha megláttam az avatarod! :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.10. 20:45:33

@Kató néni:

Gondolkodtam ezen a simán megeszem-en, és erős felindulásban megfőztem a húsvéti sonka II-t. Eszméletlenül finom lett - ő egy hátsó füstölt csülök, kb. másfél kilós, a kedvenc multiban vettem olcsón.
A térde részt ettem vacsorára mustárral, és két szelet puffasztott rizzsel. Közben arra gondoltam, milyen jó gondolat ébresztette bennem az étvágyat.:D