Nem tudom, hogy létezik-e Thaiföldön ez a leves, de én most készítettem egyet. Igazán izletes, jó csípõs és végre megint egy lehetõség édesköményt használni.
Sok szárított gomba gyûlt össze az utóbbi idõben, mivel fafül és felhõfül gombákat jó áron lehetett kapni, meg magam is szárítottam egy szép adag békéscsabai laskát :)
Mivel csak magamnak fõztem, elõvettem mindent, ami szerintem thai-ra hangolja a levest:
- 40 g szárított fafül gomba
- 40 g szárított felhõfül gomba (hogy miért hívják így, nem tudom)
- 10 g szárított laskagomba
- 1 lime
- 1/2 édeskömény gumó
- 1 liternek megfelelõ csontalaplé sürítmény
- 2 csilipaprika (egy kicsi és egy nagy - a kicsi a csípősebb)
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 3 szárított kaffir lime levél
- 1 teáskanál darabolt szárított citromnád
- 1 teáskanál õrölt galangal gyökér
- 1 ek gombás szójaszósz
- 2 ek halszósz
- 1 ek ghí
- 1 guriga rizs cérnametélt
Ez sok alapanyag, de most minden az alapokról indult, nem használtam kész levespasztát (bár azok is finomak).
A gombákra annyi vizet öntöttem, amennyi ellepte, és betoltam a mikróba felforrósítani. A ghíben megpirítottam a csiliket, valamint egy kávéskanálnyi saját csiliszószt (csípõset). A gyömbért meghámoztam és kettévágva egy darabka lime héj társaságában a ghíhez adtam. Szóram bele kis citromnádat, galangal gyökeret is. A lime levéllel együtt pár percig pirítottam a fûszerrengeteget. Ezalatt felkarikáztam (negyedkarikákra :) az édesköményt is.
A lepirított fûszerekre dobtam, hozzáadtam az alaplékivonatot, beledobáltam annyi gombát, amennyi félig töltötte a fazekat (rengeteg lett a gomba, még vagy három ételt készítettem a maradékból!) és felöntöttem egy liter vízzel. Hozzáadtam a szójaszószt és a halszószt, hogy megsózzam, és az ízt is belevarázsoljam a lébe.
A rizstésztát beáztattam egy tányér forró vízbe 5 percre, majd leöntöttem róla a vizet, hadd száradjon kicsinyég.
Fõztem a levest egy darabig, meg is kóstoltam és már igencsak csípõsnek ítéltem, ezért a két csilit pár kanál lével kivettem egy tálkába, hogy majd még teszek hozzá, ha kell. Kifacsartam a lime levét a fazékba, beledobtam a tésztát is a levesbe és még egyet rottyantottam rajta.
Gyorsan ki is tálaltam magamnak egy adagot.
Azért egy evõkanálnyit még adtam a csípõsbõl hozzá :) A maradék levest pedig megfeleztem a szomszédasszonnyal - azt mondta, izlett neki ...
Tanulság: A gomba harmada is elég ennyi leveshez.