Péntekre és hétfőre szabadságot vettem ki, nagyon kitavaszodott, annyi tennivaló van a kertben, alig győzöm. Kellett valami étel, amit napokig lehet tárolni és én is megeszem többször egymás után. A kertben már nő a galambbegy saláta, meg aztán szedni is kell, mert a helyét folyamatosan ásom fel. Csütörtökön főztem hát egy tojásos nokedlit.
Nokedli terén nincs túl sok tapasztalatom, a múltkori gombapaprikás mellé főztem az elsőt, a tojásossal pedig most debütáltam.
Hozzávalók:
- 0,5 kg búzafinomliszt
- 0,5 kg rétesliszt
- 3+6 tojás (bátran lehet több is)
- olaj
- só
A salátaöntethez:
- fél citrom leve
- 0,5 dl olívaolaj
- csipet só
Először a tésztát készítettem el. A lisztekbe beleütöttem 3 tojást, alaposan sóztam, majd langyos víz hozzáadásával megfelelő állagú tésztát kevertem.
Míg a tészta pihent, felütöttem 6 tojást, sóztam és összekevertem úgy, hogy nagyon ne verjem habbá.
Feltettem a főzővizet, jó kanál sóval ízesítettem és egy öntésnyi olajat is adtam hozzá.
Míg a víz főtt, egy nagyobb lábosban kevés olajat hevítettem. Beleöntöttem az összekevert tojást és egészen kis lángon, folyamatosan kevergetve addig sütöttem, míg nagyjából az egy harmada megszilárdult.
Kiszaggattam a nokedlit, amint megfőtt, azon forrón a tojásra szedtem és összeforgattam.
A salátát pénteken szedtem le, de mikor hazaértem olyan fáradt voltam, hogy hagytam a fenébe és szundítottam egyet. Estefelé aztán megtisztítottam és átmostam vagy tízszer, hogy a föld lejöjjön róla. Ezzel persze véget is ért a lelkesedés, előkotortam kevés ecetes paprikát és azzal ettem a nokedlit.
A salátára csak szombaton került sor. Az öntethez egy üvegbe öntöttem a hozzávalókat és alaposan összeráztam. Nem akartam, hogy a borecet elnyomja a saláta finom ízét, ezért használtam citromlét. Egyszerre csak annyi salátát készítettem el, amennyit egy evésre megettem.
Egészen jól sikerült a nokedli, pár tojást még elbírt volna, de majd legközelebb. A saláta viszont mindent vitt, közben az új kertben is szépen kikelt az őszi vetés, lehet enni nyakló nélkül.