Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Életem első kenyere

2015.03.21. 07:00 Andrass9

Nemrég sütöttem ismét kiflit felbuzdulva a faék pogácsán, és azzal együtt készült egy kis félvekni kenyér is. Azért azt nem nevezném igazán kenyérnek ... Viszont a kispiacon gyorsan vettem kenyérlisztet - mindjárt kétfélét is: fehéret és félfehéret. Kérdeztem a molnárt, hogy sikérje van-e, de azt mondta, hogy ez jó, sikérdús liszt. Kenyérhez kb annyira értek, mint tyúk az ábécéhez, de Limara azt mondta, tegyünk bele kis sikért, én hallgatok rá. Végül az Ázsia Bt-ben kaptam :)

26.jpg

Elfogyott a kiflim, itt az ideje kipróbálni a kenyérsütést, bár már jóideje nem nagyon ehetnék fehérkenyeret. Elõ is vettem hát a félfehér lisztet :)

Mint tudjuk, a kenyérnek 4 összetevõje van:

  • 60 dkg liszt BL112
  • 3,5 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő vagy kovász, ha van
  • 10g

10.jpg

A lisztet egy csapott evõkanál sikérrel és a sóval beleszitáltam a robotgép keverõtáljába. Ekkor mérve még 50 dkg volt a liszt. 2,5 dl langyos vízbe egy kanálka lisztet kevertem el, és belemorzsoltam az élesztõt. Annak jó a liszt is, nem kér cukrot. 15 perc alatt fel is futott az élesztõ.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beleöntöttem a keverõtálba, és ráeresztettem a robotgépet. Kicsit keménynek tûnt a tészta, hozzáadtam még fél deci vizet. Ekkor meg is kóstoltam, és sósnak éreztem. Ez ellen csak úgy küzdhetek, ha még adok hozzá 10 deka lisztet és fél deci vizet. Így már jó íze volt, meg a halmazállapota is megfelelt. Keményebb, mint a kelttészta, de puhább a gyúrtnál. Hagytam menni a robotgépet 25 percig, majd kiborítottam a lisztezett deszkára, kicsit belisztezendõ. Megszórtam a keverõtálat is liszttel, és visszatettem bele a tésztát. Huszonöt perc alatt duplájára dagadt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kenyeres zsomporom nincs, de találtam egy aranyos kiskosarat a végsõ kelesztéshez. A megkelt tésztából kidolgoztam a levegõt, hosszú kutyanyelvre húztam,

19.jpg

majd felcsavartam. A kosárkába tett kendõt megliszteztem, a tésztát belehelyeztem és letakarva ismét hagytam kelni. Ezúttal 24 percig kelesztettem, amikorra szépen kidagadt már a kosárkából.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A sütõt elõmelegítettem a maximumon (sajna ez a sütõ legfeljebb 210 fokot tud) benne a sütõlappal és a tepsi alján egy alutálcában egy liter vízzel. A tésztát kiborítottam a forró lapra, éles késsel belevágtam pár csíkot és máris toltam vissza a sütõbe. Kicsit lágynak tûnt a tészta, legközelebb picit keményebbre fogom csinálni! Bespricceltem még a sütõbe egy stampedli vizet, hogy legyen kis gõz, és becsuktam az ajtaját.

24.jpg

20 perc múlva megspricceltem a kenyeret vízzel. Tizenöt perc múlva a színébõl ítélve kész.

25.jpg

Rácson hagytam kihülni, majd egy óra múlva megszeltem (nyitókép). Még volt egy pirinyó a libamájból, gyorsan megkentem a kenyeret vele, és a mennyben éreztem magam!

27.jpg

Lett belőle szedvics is (csak zöldpaprikát nem találtam itthon hozzá).

28.jpg

Tanulság: Kicsit ropogósabb lehetett volna, meg magasabb is, ergo csöppet keményebb tésztát kell készítenem és még 10 percig sütni. Valószínűleg kevesebb élesztővel nem kelt volna ilyen gyorsan, ami nem is baj. Legközelebb megpróbálom "öregtészával", amit Limaránál olvastam. Azt viszont megtanultam, hogy a kenyér kérgét a gőz, illetve vizes spriccelés készíti :)

Tanulság2: Annak, aki otthon van kelttésztában, ez nem okozhat kihívást. Egyedül a víz használata a sütőben újdonság.

Azért ez a kenyér már megállja a helyét a mi kényes kenyérizlésvilágunkban is. A kenyér bele tökéletes. Testes, szivacsos, de nem felfújt, mint a mai kenyereké. A kérge is helyén lesz, ha kicsit tovább sütöm. Elállt pont egy hétig, amikorra el is fogyott, anélkül, hogy morzsálódós lett volna.

61 komment

Címkék: kifli kenyér víz kovász élesztő liszt gőz öregtészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr667278695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.21. 07:14:19

Liszt nélkül lehet ilyet ütni?:(

Fenchurch68 2015.03.21. 09:18:35

@látjátok feleim szümtükkel: Mikor elkezdtük a paleózást, háromszor próbáltam maglisztes kenyeret barkácsolni, aztán úgy döntöttem, hogy inkább lemondok a kenyérről. Állítólag vannak jó receptek, lehet, hogy én adtam fel túl hamar.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.21. 10:19:32

hakenyer van., minden van
azok a buzamezok:)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.21. 13:03:32

@Kató néni:
Vettem 600 pénzért 40 dekás szeletelt valamit, amire azt írták, hogy gluténmentes kenyér. Csak azért eszem meg, mert ennyi pízt nem dobálok ki az ablakon, de fogadalmat tette, hogy soha többé.
Majd ha lesz rá idő, akkor próbálok sütni valamit zablisztből, burgonyából, kukorica lisztből ( amit előbb megfőzők ), olyan sós lepény félét, hátha sikerül valami.

Darált mandulából ( istentelenül drága lett, 4000-6000 ft/kg/, kókuszreszelékből, kukorica lisztből tojással és vajjal nagyon jó süteményt sütöttem, de sajnos ahhoz nem lehet szalonnát enni. Meg zsíros kenyérnek sem jó. Andras9 meg csak fájdítja a gyomrom:D

Fenchurch68 2015.03.21. 13:28:18

A zablepény az jó, kukoricalisztből is lehet bűvészkedni ehető dolgokat, a legnagyobbikom udvarlója gluténérzékeny, neki sütöttem már egész ehető dolgokat. Azt kell elengedni, hogy ez "kenyér" :)

Fenchurch68 2015.03.21. 13:41:30

(Nekem az a trükk vált be, amit szintén Limaránál olvastam, hogy a kb. 1/3 rizsliszt, 1/3 kukoricalisztet előző este leforráztam, és hagytam állni. Utána jött hozzá az 1/3-nyi zabliszt, az élesztő, magocskák, egy-két evőkanál darált lenmag. Nem olyan lett, mint amit a család többi tagjának sütöttem, de még zsíros kenyérnek is elment, két nap múlva már pirítani kellett.)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.21. 13:41:48

@Kató néni:

Könnyű azt mondani.

Bár egyszer régen ( talán igaz sem volt ) legalább egy évig nem ettem kenyeret, de akkor ettem a lisztes tésztákat, most az sem jó. Sajnos.

Benikuty 2015.03.21. 15:04:47

@látjátok feleim szümtükkel: számolgatni a szénhidrátot sem leányálom.

susztertangó 2015.03.21. 17:18:10

Je suis keresztény, de gurulva rögök a mai viccen-még ha ismertem is és tutti, hogy Gold Jerusaláimben
www.youtube.com/watch?v=dV4iz_WC9vs született-ilyet szentfazekak nem tudnak! Jíí!/ @látjátok feleim szümtükkel: Haccccáz negyven deka?! Bakfitty! Már írtam 25 dekás, ami valójában 21dkg. 980.- magyari forint.Persze paleo.///A csőcselék= stadionépítő cikk írója Magyar László András sose hallottam róla, de most olvasgatom. Na ja, interneten.(Végül is könyvtárakat tölt meg az, amit nem ismerek.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.21. 18:21:32

Köszönök szépen!
Príma ez a kenyér, jöhet. Ajánlom kipróbálásra a római tálat, mint sütőformát. Nem engedi annyira elterülni.
Megvolt a mai hegymenet, elvetettem a borsót és a hagymákat, de annyira szöszmötölős munka, hogy el is ment vele az idő java része.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.21. 20:08:39

@Waka: Jó estét!
Nálam a boltmenet volt meg. Reggel az Oázisban vagy 20 cserép ismeretlen növény, 50 méter kötél és remek háló a macskák ellen. Aztán a madarasban óccón vettünk 7 zsák érlelt marhatrágyát. Jó lesz ez, amikor a palántákat kiültetem. Az ültetőkorongok egy része ma átköltözött 10-es cserépbe - abban kihúzza, míg földbe kerül. Bővítenem kell a világítást a keltetőben, sok a palánta ...

A római tálas gondolat nem vonz, legyen annak a kenyérnek magától olyan formája, mint egy kenyérnek :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.21. 20:18:41

@susztertangó:

Volt a boltban drágább is, de elsőnek ( és utolsónak is ) elég az olcsóbb.:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.21. 20:20:45

@Benikuty:

Azért annyival jobb, hogy a kereten belül majdnem mindent ehet. Kenyeret is. Szalonnával.

Benikuty 2015.03.21. 20:43:46

@Andrass9: Azért, mert boltban veszed a jó szar marhatrágyát, túlzás kötélhez folyamodni! :(
Amúgy téged is formába rakott Édesanyád, igaz azt pólyának hívták, mondjuk nem sok eredménnyel...vehehehe :D

Benikuty 2015.03.21. 20:45:35

@látjátok feleim szümtükkel: ez igaz, de mindenki a maga baját érzi a legnagyobbnak. Aztán meg, a fene tudja :(

susztertangó 2015.03.21. 21:36:48

@Andrass9: A cowboy lóháton visz a frissen elvett nejét mikoris a lova megbotlik. A cowboy egy szót se szól , csak egyest mutat a lónak.Et tu mi fili Brute?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.21. 21:50:01

@Andrass9: Remélem nem étkezési célra vetted az ismeretlen növényeket. Azzal a ganéval csak óvatosan, elég tömény, egyszer csaknem kinyírtam vele az összes paradicsomot. A római tál beáztatott teteje, remek klímát biztosít a kenyérnek.

Fenchurch68 2015.03.21. 21:54:29

@Benikuty: Biztos nagyon terhedre voltam én is, meg még páran, ezen a platformon én többet nem foglak zavarni. Tudom, tudom, nem értem a tréfát, nincs humorérzékem. Csókoltatok mindenkit, hagymát különösen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.21. 22:36:05

@Kató néni: en imadlak kato nennye
itt ne haggy minket
kivel fogok szurkalodni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.21. 23:11:13

@Waka: Azt a nedves klímát biztosítja a vizzel teli tálca, meg az alkalmankénti bespriccelés. Az ellenérzésem azzal van, hogy a tészta hozzáér az edényhez, vagyis máris más jellegű kérget alakit ki, mintha szabadon állna.
Van még lisztem, vettem élesztőt, jövő héten ismét sütök egyet - az tán jobb lesz még ennél is (vagy rosszabb ...)
Ez a zsákos gané állítólag érlelt. Minden esetre már két gyümölcsfát is ültettem úgy, hogy kapott egy zsákkal a gödörbe. Szépen teremnek :) Az összes uborka, paradicsom és paprika palánta alá teszek kislapáttal (kb fél liternyit) már évek óta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.21. 23:13:13

@Kató néni: Nem lenne jó, ha egy ilyen alak miatt itthagynál minket. Majd teszünk róla, hogy jobb legyen a helyzet :)

susztertangó 2015.03.22. 06:18:19

Basszus, hát le se pipáljátok milyen klassz változatot tettem fel, pláne, hogy az előadó nemrégiben lett néhai.

Fenchurch68 2015.03.22. 07:38:14

@hagyma: @Andrass9: Jó, én sem gondoltam annyira komolyan :) Nekem aztán humorilag igazán elég magasan van az ingerküszöböm, de a direkt suttyóságot nehezen viselem.

Amíg rendszeresen sütöttem kenyeret, mindig egy hagyományos piros zománcos lábasban sütöttem, és mindig ropogós lett a héja, ott is, ahol hozzáért körben az edényhez. Anyós meg a kacsasütő jénaiban szokta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 10:50:03

en vettem kenyersutogepet
hasznaljuk
a minoseg megfelelo, de nem csucs
kemence kell ehhez
less is hamarosan

Fenchurch68 2015.03.22. 10:52:17

@hagyma: Jó volt a lábos is, annyi a varázslat, hogy fel kell jól forrósítani az edényt, mielőtt beleborítaná az ember a tésztát.

Azt hiszem, húsvétkor kicsit szüneteltetjük a gluténmentességet, mert muszáj cipóban sült füstölt csülköt csinálnom, meg medvehagymás quiche-t is, lelki kényszer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 11:23:33

@Kató néni: a csontos sult fustolt sonka nalunk is alap husvetkor
es utana jona a viloagvero bablevesem:)
medvehagymanak nem vagyok hive
hypenek tartom, mint a paleot:)
a sonkahoz szerintem sok kenyer less
macaroni csiz
lilakaposzta
valami krumplisalata
zoldsalata
cekla
fott tojas
de ez Mary dolga
ugyse enged be a konyhaba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 11:34:57

lehet meg savanyukaposztat is teszek a babba
ez evenkent valtozo
napi dontes
a bablevesemrol eleg ennyit szerenyen megmondani, hogy barmelyik etterem micshelin csillagot kapna ra
es ezzzel meg keveset mondtam

Fenchurch68 2015.03.22. 11:56:42

@hagyma: hype, nem hype, nem érdekel, a lányok iskolájánál kaszálni lehet, annyi van. A tavaszi időszakban nem kell nekik zöldfélét tenni a tízóraiba, mennek oszt legelnek. Egész évben én sem enném, de van ennek egy varázsa, hogy az ember abból főz, amit épp talál a fűben :)

Húsvétkor elég sokan leszünk, meg szeretnék próbálkozni húsvéthétfőn életem első csülökjével (csülkével?)Pékné módra, lehet, hogy lesz előtte egy próbasütés.
A savanyú káposztát belefőzöd? Mert még úgy is el tudnám képzelni, hogy utólag nyersen beletenni a tejföllel vagy ecettel savanyítás helyett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 12:10:53

@Kató néni: belefoZom kb 10 perccel azelott, hogy aZ egsz kesz
mi is legeltunk
papsajtot, meg soskat, meg nott a iskola keritesen
nincs ezzel baj
medvehagyma nekem nem jon be es arra vigyazz ne keverd a gyonygyviraaggal
ennyi
minden zoldesget eszek nyersen nagy szivesseggel
kedvenceim a retkek, a paprika zoldsalatak,
uborka
ezekkel nyitok szinte minden etkezes elott, vagy helyett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 12:28:13

@Kató néni: a xsulok pekne modra ey remek etel
nem kell hozza nagy tudomany
de kell jo csulok e jo krumpli
en szinte meindig az egri kazamata etteremben ettem
szuper volt
2 szemelyes csuloktal
bongeszd a netet es mosolyogj a hentesedre

Fenchurch68 2015.03.22. 12:39:14

@hagyma: Kösz, ez a káposzta jó ötlet, a savanyú káposztát mindenhez szeretem.
Mivel a medvehagyma levele már visszahúzódik, mikor a gyöngyvirágé kihajt, nagy veszély akkor se fenyegetne, ha nem lenne olyan fokhagymaszaga, hogy rá lehet könyökölni :)
Hentessel már le van vajazva az egész húsvét-projekt, de azért mosolygok, mert kedvelem. Látom én, hogy nem nagy varázslat a kaja, de ha először főzök valamit, mindig izgulok.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.22. 13:11:27

@susztertangó:

Nem érünk rá lepipálni, mert nincs rá időnk, mivel jobban akarunk teljesíteni.;D

Topy 2015.03.22. 13:25:34

@Kató néni: s mindezen összetevők eszenciája a baboskáposzta füstölt hússal :)
www.youtube.com/watch?v=Mxil2j1nRzA

asszony nagymamája is zalai lyány vót, a videóval ellentétben ők nem tettek bele zöldséget

susztertangó 2015.03.22. 17:32:40

Hát ez is kenyér @Andrass9: de hol van a tiéd a biorezonanciáshoz képest, pffff...
www.youtube.com/watch?v=HIwyqPkVjZg
Ráadásul még lemúriai is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.22. 17:52:43

Köszönök szépen!
Ma is elfáradtam. Még egy nap és kész az első felvonás a kertben, jöhet az eső meg a folytatás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 19:01:33

@Topy: nem is kell bele
es rantani sem kell

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.22. 19:15:45

@susztertangó: Szentatyám! Azt már kezdjük lenyelni, hogy paleózol, de hogy még ezt a rémálom banyát a biorezonanciájával is idehozod ... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.22. 19:29:29

@Andrass9: piros labas!!!!!!!!!
ez nem Kato nenye?

Fenchurch68 2015.03.22. 19:48:25

@hagyma: A legnagyobb gáz az egészben, hogy van egy nagyon hasonló lenge nyári pendelyem - igaz, hogy vagy öt számmal kisebb - de azért ez nem volt szép tőled, piros lábos ide vagy oda. Nekem sokkal,de sokkal több fogam van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.22. 20:41:59

@hagyma: Kató néni nem egy banya, TE!!!! :)

susztertangó 2015.03.23. 05:18:16

Az egri Kazamata étterem egy álom. A pincnököknek is, de nekik rém.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 09:53:29

@Kató néni: hat a piros labas elbizonytalanitott:)
a fogokkal nem foglalkoztam@Andrass9: tudom en? neg nem kuldott egszalakos erotikus fotot:)

Topy 2015.03.23. 10:20:26

@Kató néni: @hagyma: szerintem megvan neki mind, csak szar a videó
de a legjobb elírás: "A lemúriai, magas bit-rezonanciás kenyérről" :)
tibetigyogyaszat.hupont.hu/46/a-csoda-kenyer

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 10:51:31

@Topy: Rezonálnak a bitek! Ja, és szerinte egy mogyoró az 10 gramm ...
Amúgy nem lett volna szabad linkelned, mert most Susztertangó majd rákap erre is, oszt nézhetjük!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 11:04:25

@Andrass9: ahh nekem bizonyitek kell, nem igeret
ilteb alapon te bogracsfeju vagy en meg lilahagymafeju
es hay az a piros labas....

Topy 2015.03.23. 11:04:58

@Andrass9: alacsony felbontású, picike kép, akár még piros lábas is lehet nála, azt se látnánk!

Topy 2015.03.23. 11:06:25

@Andrass9: :D
bár elnézve az egészségügyet, inkább ilyenekre kapjon rá mint az sztk-ra!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 11:11:54

@Topy: letre kell hozni a facen a piros labasban kenyeret sutok csoportjat

Benikuty 2015.03.23. 20:37:24

@susztertangó: "Hol van már a tavalyi Hóden?"

Fenchurch68 2015.03.23. 20:49:45

@hagyma: @Topy: Dugjátok a piros lábosotokat, ahova akarjátok! Van fogam, és nagyon szép vagyok. (Már egyesek szerint. Nekem az pont elég. A képen meg még kicsit sovány voltam, de fejlődök.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 01:09:50

@Kató néni: nekem nincs piros labasom
neked van:)
lattam a videjon