Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Libaszárnytő zöldséges paellával

2015.03.17. 07:00 Andrass9

A paelláról az a hit rögzült bennem, hogy az tengeri herkentyûkbõl készül. Tulajdonképpen az olasz rizottónak felel meg, de sok hal, rák és kagyló van benne. Spanyol földön nem jártam, így csak egyszer ettem az USA-ban, és igencsak izlett. Mi nem vagyunk tengerparti ország, ilyen finomságok csak nehezen érhetõk el. A kicsilyány viszont járt Barcelonában, ahonnan paella fûszert hozott nekem, hát azt már okvetlenül meg kell próbálni.

32.jpg

Az igazi lökést egy TVpaprika-beli ötlet adta meg, ahol zöldséges paella készült. Na akkor már sínen vagyok, azt fogok fõzni. Persze valami hús nem árt mellé, ezért kivadásztam a csodahûttõbõl az ott rejtezkedõ hízott libanyárnytövet is.

Elsõnek a szárnyaknak álltam neki, az elég sokáig készül. Nem sok alapanyag kell hozzá két személyre sem:

  • 4 hízott libaszárnytõ (de jó a kacsáé is, csak abból több kell)
  • 3-4 ek libazsír
  • 2 dl félszáraz fehérbor (nem árt az a pici édes felhang a libának!)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kakukkfû
  • morzsolt majoranna
  • borskeverék (saját)

10.jpg

A szárnyakat letisztítottam, a tokokat kicibáltam, és a vastagabb zsíros bõröket különvettem, amibõl kisütöttem a zsírját. Bedörzsöltem alaposan sóval, megszórtam a száraz fûszerekkel. Levágtam a fokhagyma aljából egy kicsit. Zsírt tettem keveset a tepsibe, majd belepakoltam a szármyakat, kakukkfûvel betakargattam és a vágási felülettel lefele a fokhagymát is a tepsibe állítottam. Ezután 3 dl fehérbort öntöttem még a tepsibe, és ment a 160 fokos sütõbe alufóliával letakarva bõ két órára.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Most ráértem a paellával dolgozni. Begyûjtöttem mindenfélét, amit úgy éreztem, érdemes beletenni:

  • 25 dkg rizottórizs (annak hiánya esetén "B" rizst használjunk leöblítés nélkül. Benikuty kedvéért: jó az "A" rizs is, de adj hozzá egy mokkáskanál rizslisztet vagy Orizát)
  • 3/4 liter alaplé (nekem fél literes egységekben van fagyasztva besürítve)
  • 2 sárgarépa
  • 1/2 karaláb
  • 1/2 édesköménygumó
  • 1 lilahagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 TV paprika
  • kis csomó újhagyma
  • 2 zellerszál
  • 15 cm póréhagyma
  • 15 dkg mirelit zöldborsó
  • 50 g szárított fafülgomba (vagy bármilyen gomba)
  • 1 zacskó paella fûszer (opcionális, saját alapokból is elõállítható: pirospaprika, sáfrány, õrölt bors)
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 mokkáskanálnyi római kömény darálva, vagy mozsárban megtörve
  • 1 kk bazsalikomsó

15.jpg

A fagyasztott alaplevet felöntöttem 3/4 literre, és a mikróban felforrósítottam. Egy méretes serpenyõbe beleöntöttem a libaszárnyból kinyert libazsírt, amibe a felaprított lilahagymát kezdtem dinsztelni. Gyorsan felvágtam méd a pórét is (elõször hosszában vágom szét, akkor ki tudom öblíteni belõle a homokot, majd csak ezután vágom kicsire. Ez is ment a lilahagymához társaságnak. A szárzellert hosszában háromba vágtam, majd így kockáztam kicsire. Az édeskömény gumót is felaprítottam.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Persze a többi zöldség is hasonló sorsra jutott (kivéve a zöldborsó, azt nem aprítottam).

20.jpg

A hagyma már üveges lett, beleöntöttem hát a rizst, amit kicsit megpirítottam a zsíron. Nem nagyon kell pirítani, mert a cél nem a szétesõ, pergõs rizs, hanem egy ragacsos sûrû valami. Így azután bele is dobtam az összes zöldséget, amit viszont érdemes kicsit összepárolni. A párolás végén adtam hozzá a fûszereket, amivel szép piros/sárga színt kapott az étel, köszönhetõen a sáfránynak és a pirospaprikának.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Ekkor adtam hozzá a beáztatott szárított gombát az áztatólével együtt. Vétek lenne azt kidobni! Felöntöttem a forró alaplével, kicsit összekevertem, majd lefedve fõztem 15 percig. Most már csak kevés leve maradt, hozzáadtam a zöldborsót is - annak csak pár perc kell - felkevertem jól, és elzártam a lángot a serpenyõ alatt.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A petrezselyem és az újhagyma volt hátra, amit frissen felaprítva a rizsre szórtam

29.jpg

A libaszárny is megsült már (a 2 óra lassú párolás után megszabadítottam az alufóliától, és egy fél óra alatt nagylángon ropogósra sütöttem). Amikor felemeltem a fokhagymát, hogy majd kipréselem egy kenyérre krémnek, az összes girizd - huss - kiesett! Nem is kellett hát nyomorgatnom :)

30.jpg

Gyorsan megterítettem magamnak, és jóízûen belakmároztam belõle.

31.jpg

Vittem késõbb a kislyánynak is, aki nagyon értékelte a paella zöldséges változatát, mivel õ nem annyira halas típus!

36 komment

Címkék: gomba póréhagyma édeskömény római kömény szárzeller zöldborsó lilahagyma sáfrány kaliforniai paprika alaplé újhagyma zellerszár karaláb arborio rizs rizottó rizs bazsalikomsó TV paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr27266503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.17. 09:13:36

Küldhetnél a rizsből nekem is.:D

Benikuty 2015.03.17. 09:39:25

@Andrass9: ...ha én "B" rizst használnék alapanyag gyanánt, azt elkészítve önként és dalolva etetném meg az ellenségeimmel. Kész szerencse, hogy engem mindenki szeret:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.17. 09:46:40

@Benikuty: Feltételezed, hogy mindenkinek telik az 1000Ft-os Arborio rizsre? Mert szerintem nem. A B rizsnek a gyengébb minősége miatt több a rizsliszt tartalma, ragacsosabb lesz a belőle készített étel. A cél egy sűrűbb főzelék jelleg, nem pedig egy pergős rizs. De azért jó, hogy felhoztad, mert így te is tanulhattál valamit :)

Benikuty 2015.03.17. 09:54:18

@Andrass9: ott a pont. Aztán már azt is tudom, hogy szeretsz :D Bár nincs szükséged polihisztori szférákban repdeső egód gyarapítására, azért tanulmányozd, mi is az a rizsnyák...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.17. 10:30:08

@Benikuty: Miért kellene még rizsnyákot is készíteni, amikor az rizsliszt formájában benne van a B rizsben? Persze előfordulhat, hgoy picibabás családban van otthon Oriza, vagy netán valaki tart rizslisztet, de azért ez nem általános :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.17. 10:48:02

Szóval nekem a B rizs a kedvencem, már nagyon régóta, pedig ha nagyon akarnék, tudnék drágábbat is venni.

Egyébként meg a jó pap is hóttig tanul,
én most pont azt tanultam, hogy a kukorica üszöggomba ehető. Egy mexikói főzős filmben láttam, valami kaszedija nevű lepénykébe ették. Eddig úgy tudtam, hogy mérgező. Még a végén kiderül, hogy a fuzárium gomba is ehető. Ha többször nem is, de legalább egyszer.:D

Egyébként a lila kukorica lisztjéből sütötték a lepénykét, valami förtelmes színe volt, de azt mondta a műsorvezető, hogy az íze kiváló

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.17. 12:09:18

en kifejezetten C rizs rajongo vagyok

Topy 2015.03.17. 12:52:27

@Benikuty: no, ennek fényében vizsgáljuk felül a másik posztbeli szőrös kommenteket! :D

Topy 2015.03.17. 12:57:57

egyébként jó kis kaja lett ez, kisebbik lányom szerintem önmagában ellenne a rizzsel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.17. 13:01:12

@Topy: :) Szakállas vagyok, vagy mi a szösz :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.17. 13:01:45

@Topy: Másnap nekem se volt már hozzá libaszárny, mégis elfogyott!

Benikuty 2015.03.17. 14:25:32

@Andrass9: A "B" egy minőségi kategória, nem ettől lesz kissé ragacsos a kész rizs. A fajta a lényeg, nem a minőség. Aztán a következő tényező a főzés módja...
Valamiért most is a holstenfríz hátszínből készült
steaked jut eszembe, és a hitelesség hiánya.

medvedr 2015.03.17. 14:44:00

@Benikuty: Mi a bajod a B rizzsel?

Benikuty 2015.03.17. 15:08:26

@medvedr: semmi. Pont olyan hosszúszemű, mint a A, csak több benne a szemét és a törött szem.
Ragacsos rizsnek a rövidszemű való, ami egy másik fajta, természetéből adódóan másképp fő meg.
A gond az, ha valaki keveri a minőséget a fajtával.
Vagy a hátszínt a bélszínnel...főleg, ha előbbi tejmarhából van.

Fenchurch68 2015.03.17. 16:37:10

Cuki hentesfiú félretett nekem némi kacsaszárnytőt (vagy tövet?) örömmel látom, hogy ebből is jó. Leadok egy szavazatot a B rizs mellett. Ha szépen főzzük, sokkal több nyákot termel, mint a Béni bácsi.

Benikuty 2015.03.17. 17:17:08

@Kató néni: én a combtőre szavazok, de szeretem a combtövet is :D

Benikuty 2015.03.17. 17:18:44

@Kató néni: Uncle Ben normális konyhába be nem teheti a lábát.

medvedr 2015.03.17. 20:22:50

@Benikuty: lehet, hogy a törött szemek miatt lesz ragadósabb. OK ettől még nem arborio vagy rövid szemű fajta, de azt én is tapasztaltam, hogy ragacsosabb. A tejmarhát is ki kell vãgni, meg lehet enni azt is. A baj ott van , ha az árban is ugyanazt elkérik érte, illetve behazudják mindenféle szuper húsnak.

Benikuty 2015.03.17. 20:36:22

@medvedr: abból a húsból akkor sem steak, ha a pina dalra fakad :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.17. 21:20:41

Köszönök szépen!
Nekem jöhet, úgy, ahogy van. B rizs rulez!
Hazafelé összefutottam az LGT emlékzenekar egy jelentős hányadával. Kicsit eliszogattunk. Vettem pár sajtos kiflit féláron a Lipótiban, megkentem Flórával, megsóztam, pirítottam rajta egyet a sütőben, és most azt majszolom.
Most citálhatnék valamit a rizsával kapcsolatban Jean Anthelme Breillat-Savarintól, de semmi fennkölt nem jut eszembe.

süllőcske 2015.03.17. 21:27:42

Az a tény, hogy a paella olyan népszerű, hogy ezerféle változata van, nem azt jelenti, hogy egy ilyen nagy étel alapszerkezetét is meg kell változtatni.
Ahhoz, hogy egy rizses étel megérdemelje a paella nevet, jó néhány dolgot kell megvalósítani.
Eleve, ugye, az edény. Lehet másban is, mint paellában, de a rizsréteg vastagsága minden körülmények között egy ujjnyi kell, hogy legyen.Ha több, eleve nem tudjuk a paella ízt produkálni. Az étel névadója ősedény, egy római áldozati tálról lett elnevezve. Mint tudjuk, azokban SÜLT az áldozati étek. Szóval a paella alapvetően sütőedény, és minden meg kell, hogy piruljon benne.
Aztán mindenféleképpen komplex, egész kell hogy legyen, egytálétel. Nem köret, vagy mellékes.
Termékenységi varázskaja, konyhától távol, fiúknak kell készíteni, többnyire szőlőben, Szt József napján mindenképp. Nos, Andris két nappal hamarább, előrelátóan lefőzte.
Sokan gondolják, hogy a sáfrány az alaptörvény, pedig a rozmaring az. Alapból rozmaringon tartott tavaszi csigával, mór rizzsel készült az eredeti. Persze a sáfrány is igen helyénvaló.
Azt is gondolják, hogy tengeri termék nélkül nincs is ilyen kaja, pedig a félsziget belső területein főleg csirke, nyúl járja. (az én kedves változatom a nyúlpaella)
Sofrito kötelező. A posztbéli étel, mivel zöldséges(némileg a paella de verdurashoz hasonlít, bár articsóka ott kötelez), azt a hatást kelti, hogy a zöldek kiváltják az ízalapot. De nem, sofritót akkor is kell készíteni ha zöldragusra vesszük a figurát. Mindig kell, különben nem paella lesz belőle.
Szóval, szabadban, venyigetűzön készüljön illatosra. Minden hozzávalót, a sofritót, a húst, zöldet, rizst pirítani kell, majd alaplével , fűszerrel befejezni.
Egy kissé mindig hiányérzetem van, ha egy receptleírásban az szerepel, hogy puff, felöntöm alaplével..stb
Jó, de milyen alaplé? Fehér, barna, borjú, csirke, gomba, vagy mifélék vannak benne? Zöldségelt-e, netán fűszerezett? Ha igen, mivel?
Rögtön láthatjuk, hogy egy paella esetében ezek hangsúlyos kérdések. A paellának ugyanis tökéletes egyensúlyt kell képviselnie. Ez persze minden komoly főzésre igaz.
Nos, az alaplében elkészült a rizs, amit semmilyen körülmények között nem keverhetünk meg. Ez az étel csak akkor lesz paella ízű, ha a végső fázisban karamellizálódik az alja. Miután abbahagytuk a tüzelést, parazsunknak ideális ütemben hülnie kell, elkezd pirulni a rizs, de a hűlés miatt nem kap le, nem ég, hanem a világ egyik legfantasztikusabb íze kezd kialakulni.
Hogy ezt milyen könnyen sikerült leírnom!Kivitelezni ezt egy óriási edénynél..
Ezt a csodát bizony illik megosztani, a paella tehát elsőrendű közösségi étel, leginkább beteljesíteni látszik a normális, egyszerű, letisztult ételkultuszt. Olyannyira, hogy a tányért is feledhetjük. Ezt körül kell ülni, úgy enni, és igazán csucsu, amikor az edény két méter átmérőjű.
És végül az ékítmény. Szépen elrendezett elemek. Leggyakrabban scampi, néha gyümölcs, aminek már sülni nem kell, a posztban is szereplő hintés, ami az olasz gremolatanak felel meg, zöldfűszer, citrushéj,csavarintás-csöpögtetés, szóval, végső frissítés.
A paella műfaja, technikája nagyon nehéz. Csak olyanok képesek rá, akik sokat gyakorlatoznak, és eléggé elmélyült emberkék. Ez az oka annak, hogy a valóban paellát főző egyének lélekszáma, igencsak csekély.

susztertangó 2015.03.17. 21:32:00

@Benikuty: Látszik, hogy öregszünk,folyvást dumálunk róla..:-)))))
@Andrass9: 1000 HUf/kg? Mi az? Tegnap vettem 20 deka kenyeret 950ért.Na ja, paleós. Különben finom, de nem fog gyakran előfordulni, de a turbókörözöttnek elkészített büdös sajtot valamire kenni kell-nem a hajamra.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.17. 22:16:24

@süllőcske: "...a valóban paellát főző egyének lélekszáma, igencsak csekély."

Ezek szerint ez olyan, mint a lakodalmi főzőasszony sem sok volt anno, meg lakodalmas pörköltet főző személy sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.18. 06:11:30

ecsanyam is fozott ilyesmit
ugyhivtuk
ludaskasa
a paella, mint szot nem ismertuk

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.18. 17:35:00

Köszönök szépen!
Fő a barna rizsa, meg a zöldségcurry. Voltam a laborban, egy hónap húsmentes diéta után is magas a húgysavam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.18. 18:56:34

@Waka: jóestét! milurit?
Pedig épp be akartam számolni egy szuper étteremről, ahol jóformán csak hús volt.

Benikuty 2015.03.18. 19:17:05

@susztertangó: gondolom, addig, amíg legalább egyikünk emlékszik rá :DD

susztertangó 2015.03.18. 21:08:30

@Benikuty: Mire is????? :-))))))))))))))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.18. 21:45:26

@Andrass9: Ezzel az eredménnyel megyek a napokban a háziorvoshoz, ő majd eldönti, mi légyen s mennyi?

susztertangó 2015.03.19. 00:21:01

Ma megtudtam, hogy a demokrácia rossz fajtájában a csőcselék uralmában élünk. Ez abból derül ki, hogy stadionok épülnek.Elég ijesztő volt, igyekeztem is el a Pozsonyi útról, ott olvastam egy "kirakat újságban" nehogy megtámadjon valami csőcsel.Puszi, pá!

Fenchurch68 2015.03.20. 07:13:45

@susztertangó: A csőcselék egyes száma csőcsele, te! (Tudod, amit leklámoznak a szoláliumokban is.)

susztertangó 2015.03.20. 17:51:35

@Kató néni: De csak ha Puonciusz Piláftusz is rábólint. Hő.Két néhai Iván is volt az üveg mögött, idegen nevűek és jó tollúak. Nem vok kardiológ, a szívükről nem tudok nyilatkozni, cserébe annyit, hogy Vater/Mutter ősei szintén nem Etelközböl jöttek. A Paleo Kamrába igyekezvén volt időm megnézni , hogy a Türelem Háza még mindig ott van-e ahol volt-hát nem.De a kalapos, meg a Láng könyvesbót igen.
süti beállítások módosítása