Így a böjt közepette elzarándokoltam a magboltba, vettem kölest, barna rizst meg bulgurt. A köles - mint saláta alapanyag - már régóta birizgálta a fantáziámat, most itt volt az alkalom, hogy összedobjak egyet.
Hozzávalók:
- 0,5 l köles
- 1 l hús- vagy zöldségleves, esetleg víz
- 1 kápia paprika
- 1 kígyóuborka
- 1 jégcsapretek
- 1 közepes lila hagyma
- olaj
- só
Az öntethez:
- 1 dl olívaolaj
- fél citrom leve
- 1 evőkanál mustár
Begyújtottam a sütőbe, aztán elsőként a kölessel foglalkoztam. Kevés olajon megpirítottam.
Felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, sóztam, majd felforraltam.
Lefedve a sütőbe toltam és készre pároltam, aztán kihűtöttem.
Míg a köles a sütőben pirult, zöldségeket julienne-re vágtam az eredeti német V-gyaluval, a hagymát félkarikára szeltem.
Az öntet hozzávalóit habverővel alaposan összekevertem.
A kihűlt kölesbe először a zöldségeket dolgoztam bele, ami nem volt egyszerű mutatvány, tekintve, hogy kicsit kásaszerű lett.
Az öntetet több részletben adtam a salátához, hogy alaposan elkeveredjék.
Ebédre ettem, egy szelet pirított tökmagos rozskenyérrel. Hogy őszinte legyek, nem is saláta lett, hanem inkább egy pikáns, zöldséges köleskása, de azért jóízű volt. Talán kevesebb vízzel kellett volna főznöm, akkor pergősebb lett volna a köles. Érdekes módon szét nem főtt, sőt, kicsit "al dente" lett. Mindegy, majd legközelebb...