Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Balatoni hal

2013.02.05. 07:00 Waka

A csacsihal nem szép. Randa.

Merluccius_merluccius.002_-_Aquarium_Finisterrae.JPG

Kép Wikipédia

A nyolcvanas évek elején kezdték el nagy mennyiségben behozni Magyarországra. Egyesek szerint azért, mert a kiváló minőségű magyar halat olyan mértékben exportáltuk, hogy nem maradt itthon mit enni.

Akkoriban tanulóként a Tatai Állami Gazdaságban voltam gyakorlaton, naponta 20 mázsa busát fagyasztottunk le, szőröstül-bőröstül, hetente két kamion vitte a Szovjetunióba, egyszerűen nem volt annyi hal, amit ne lehetett volna eladni.

A csacsihal szerencsére nem lett gyomhal, nem okozott olyan ökológiai katasztrófát, mint a törpeharcsához és a naphalhoz hasonló invazív fajok. Mondjuk erre már csak azért sem volt képes, mivel fej és farok nélkül, tisztítva és mélyhűtve érkezett.

Mikor a szakmát tanultam, öt csoportra osztottuk az itthon előforduló halféléket:

  • Elsőrendű haszonhal: ponty, harcsa, csuka, süllő, pisztráng, angolna, stb.

  • Másodrendű haszonhal: keszegfélék, az első kategória kisebb példányai (halastavi halak forgalmazása esetén előfordulhat méreten aluli példány), esetleg néhány, csak elvétve hálóba kerülő fajta.

  • Szeméthal: olyan halak, melyek gazdaságilag jelentéktelenek (ez a kategória egyre szűkül, ahogy szegényedik a nép).

  • Gyomhal: többnyire invazív faj, az őshonos fajok kiszorításával, ikra- és ivadékpusztítással, esetleg táplálék konkurenciával kárt okozó fajok. (Naphal, törpeharcsa.)

  • Védett halfajok.

Pár faj esetében nem egyszerű eldönteni, hogy melyik kategóriába tartozik. Az ezüstkárász remek ízű, ugyanakkor eleszi a táplálékot az őshonos fajok elől, a széles kárászt is kis híján kiszorította. A sügér húsa vetekszik a süllőével, de csak elvétve fogható, ugyanakkor túlszaporodása esetén simán kiírt minden ivadékot. A Távol-Keletről behozott busa és amúr a tógazdaságokban csaknem ingyen növeli a halhúshozamot, de természetes vizekbe kikerülve komoly ökológiai problémát okoz.

A csacsihal hamarosan elfoglalta helyét a hazai gasztronómiában, a Balaton partján egyeduralkodóvá vált a halsütők étlapján, olyannyira, hogy sokan balatoni halnak vélték. A nyolcvanas években, a gulyáskommunizmus idején a vendéglátás igazi virágkorát élte, az éttermek, vendéglők minden este zsúfolásig tömve voltak, a nép szórta a pénzt nyakló nélkül. Akit érdekel a téma egy vendéglátós szemszögéből, ebben a könyvben többet is megtudhat.

Mondjuk így nem volt nehéz:

3.jpg

A csacsihalat - vagy ahogy ismerjük a hekket - én is szeretem, de már jó ideje nem sikerült igazán jót vennem. A hiperekben valamiért kizárólag nyeszlett, formátlan halfarkat árulnak ezen a néven, amit körülvesz a többszöri kiolvadásból származó jég. Egyszer nem bírtam magammal, vettem egy kilót, de valami uszonyú volt.

Igaz a halsütők valahogy még hozzájutnak a minőségi alapanyaghoz, de vagy rohadt drága, vagy elcseszik az elkészítést, esetleg mindkettő.

Jó ideje kacsingattam már az egyik nagykereskedés boltja felé, ahol magánszemélyeket is kiszolgálnak. Múlt héten összeálltunk páran, és elzarándokoltunk a külterületen lévő boltba. A 2,4 kg hekk 7 darab volt, 2620 forintot fizettem érte. A zacskóban egy szem jeget nem leltem, halak kiolvasztva frissek, rugalmasak voltak.

1.jpg

Különösebb felhajtást nem csináltam, besóztam, és egy éjszakát állni hagytam. Bepaníroztam, és bő, forró zsírban (!) kisütöttem. Zöldséges rizzsel és remuláddal tálaltam.

2.jpg

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr95060765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2013.02.05. 07:34:46

Guszta. Megyek kolbászt tölteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.05. 08:21:56

Azért az a büfé számla sokkoló! Persze, ha belegondolok, hogy a fizetésem valahol 5000 Ft körül volt akkortájt, akkor értem is.
Csacsihalat pedig szeretem, és nagyjából az egyetlen hal, amit le tudok tuszkolni a feleségem torkán úgy kétévente egyet :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.05. 09:02:54

hátttöööö....a busát és a hekket nem annyira szeretem...
bár a rómain jó hekket csinálnak, de szerintem az is csak a hangulat miatt ízlett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.05. 09:37:00

@Babette_: Nem vagyok édesvizi halszakértő, a busa nem igazán izlik. Hekket Gárdonyban eszem, ahol jól készítik. A Balatonon főleg süllőt, de abből sokat :)

süllőcske 2013.02.05. 09:47:08

Én is szeretem a hekket, de a legritkább esetben eszem jót. Rosszul sütik, fagyasztóízű. A nagy áruházak fagyasztmányai között ritkán bukkan fel jó minőségben, ahogy a poszt írója is tapasztalja.
A Metróban úgy látom jó a választék, még ott nem vettem, de fogok vele kísérletezni.
A busa témába most nem megyek bele, mert merőben más véleményem van a dologról, mint a többségnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.05. 15:13:40

@süllőcske: Valószínű, hogy minden egészséges halat el lehet jól is készíteni. Nekem nem volt még szerencsém a busával.

Topy 2013.02.05. 15:25:51

@süllőcske: látod, pár busa recepttel megörvendeztethetnél minket!
én egyszer-kétszer nekiszaladtam, de olyan nagyon semmilyen volt; a legrosszabb egy olajoshal volt busából, hát mintha olajos fűrészport ettem volna

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.05. 17:20:48

Szép estét!
A busát azért szeretem, mert száraz és nincs különösebb íze sem. Éppen ezért jól befogadja a fűszereket, és szalonnával különösen jól kombinálható.

Pinka-Panka 2013.02.05. 18:13:55

Jó estét kívánok!

Szeretem a hekket is, s Rómain valóban jól csinálják.
Waka guszta a tálad. Mondjuk a hekkhez egy kovászos ubit eszem csak. Jajj, de megennék most egyet!

Pinka-Panka 2013.02.05. 19:34:22

Csodálom, hogy hajdú L. még nem kommentelte a halat, pedig vártuk. Ha jönne egy sörre vendégem.

Pinka-Panka 2013.02.05. 19:35:14

Jajj. bocs, nem jó a billenytyűzet.
Hajdú L.

süllőcske 2013.02.05. 19:40:16

@Topy: Ha megint fogok tiszai busákat, május környékén, ígérem, kifejtem a témát. És végre lehull a lepel az elátkozott kínai dromedárról.

1kutya 2013.02.05. 20:29:58

a jó hekk jó. @Topy: ez olyan, mint amikos mindenki szidja az amurt, fater meg pácolja és rendületlenül süti, mi meg faljuk kétpofára...

Llychllyn 2013.02.06. 01:01:42

@Pinka-Panka: +1 a Rómainak, arrafelé nőttem fel, a hekkezés emlékezetes nyári program volt... Akkor még nem volt minden így kiépítve, az akkori halsütő valami bádogkalyiba volt, ugyanaz mostanra egy irtó nagy, ilyen-olyan teraszokkal, zenekarral, satöbbivel működő valami. Azóta nem is nagyon voltunk ott, pedig biztos nem rossz, rendszerint tele van. Csak hát nekem az valahogy még egy düledező viskó volt meg néhány félig szétrohadt csónak:) Egyébként Pléhnek hívták a helyet, hogy ez csak ráragadt-e, vagy vállalták a dolgot, nem tudom.

De van ott még egy jó kis hely, reszelős hangú nénivel, finom savanyúsággal, és még csak nem is drága...

Fenchurch68 2013.02.06. 14:13:17

A Balatonnál a hekkezés az nem gasztronómiai kategória, hanem életérzés. Mondjuk belefutottam olyanba már, hogy kívül égett volt a panír, belül meg a hal nyers, de ezzel a módszerrel nyilván a pisztrángot vagy a lazacot is el lehet szúrni.
A busa nekem nem volt rossz élmény, mikor a nyolcvanas években nyomatták, szerintem megfelelő ízesítéssel a fűrészporral töltött kartonpapír is ehető.
Most nagyon beugrott az az élmény, hogy gyerekkoromban, mikor a Balatonon sokat nyaraltam rokonoknál, unokatesók állandóan jártak ki pecázni hajnalban, aztán délben összecsípve hazajöttek pár kis értelmezhetetlen izével. Egyszer rávettek, hogy menjek ki velük. Kimentem, életemben először és utoljára kezembe fogtam egy horgászbotot, negyedórán belül kifogtam egy két és fél kilós balint, aztán hazamentem és visszafeküdtem. A többiek meg elég ingerültek voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 18:04:02

@Kató néni: Figyelj! Ezért többen is keresztre feszítettek volna!!!
Viszont a szűz kéz csodákra is képes :)

Fenchurch68 2013.02.06. 18:24:36

@Andrass9: Értem és érzem, mi ebben a szép, én szeretek gyógynövényeket, vadgyümölcsöt gyűjtögetni, a gyerekek már előre rettegnek, ha jön a tavasz :) itt a csalánfőzelék és a medvehagyma ideje... De ez a horgászat dolog nem kapott el. Viszont azt el tudom képzelni, ha ilyen horgászós kedvesem lenne, akkor elmennék vele mindenfelé, és szép csöndben elolvasgatnék a háta mögött, sétálnék egyet stb, néha kapna egy szendvicset... Az nem lehet rossz buli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 18:30:51

@Kató néni: Én horgászgattam kiskoromban. 6 évesen volt már horgászengedélyem!
Halat? Azt nem fogtam - tán csak párat.
Viszont kinn ülni éjjel a Duna partján és felfedezni a műholdakat, élvezni a tücsökciripelést - na az jó volt. Ültem ki baráttal éjszakákat a Balcsi partján nemrég. Annak is volt hangulata, bár botot nem fogtam. Szerintem klassz dolog!

Almoragh 2013.02.07. 02:01:04

@Andrass9: na, erre mondjuk én is vevő lennék, bár alapvetően inkább a hegyekben érzem otthon magam. a szülői ház pár méterre van az erdőtől, mégis furcsa volt kimenni az erdőbe úgy, hogy éjszaka is ott maradok - pedig hát félig-meddig az erdőben alszom, ha otthon vagyok. régen - ezt én már nem láttam - lejártak az őzek is a kertbe legelni...

horgászni jó lehet, van bennem némi averzió azzal szemben, hogy agyonüssek egy állatot, de ez még a könnyebb akadálynak tűnik a vadászathoz képest:) ha elég pénzem lenne, erre is képezném magam, főleg vadász-íjászatra, így maradok annál, hogy évek óta elhatározom, hogy bizisten elmegyek az íjászpályára gyakorolni. tavaly átsétáltam a hegyen ennek érdekében, nem nagyon nagy túra, de oda-vissza a kint eltöltött idővel együtt bizony már szép kis testedzés lenne...

kint ülni bárhol és nézni az eget, meg hallgatni az erdőt már magában megéri, akár éjjel, akár nappal, na.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.07. 10:29:28

@Almoragh: Jól mondod! Az erdő hangja is fantasztikus élmény - feltéve, hogy elég távol van az ember az agglomerációtól.
Ugyanazokon a nyarakon, mikor horgásztam, béreltünk egy villát. A telek vége már az erdő volt, és meredeken emelkedett. Sok érdekes madarat és néhány állatot is lattunk kinn ücsörögve, ha nem gyújtottunk tábortüzet.
Így öreg fejjel elkényelmesedtem - már nem járok kirándulni :(

Fenchurch68 2013.02.07. 12:25:25

@Almoragh: Tavasztól őszig otthon is kinn alszom szabad ég alatt, erdőben meg egészen izgalmas élmény. Voltunk olyan túrán, hogy kissé edzetlenebb barátaink faházban, én meg odakint hálózsákban aludtam - hosszasan próbáltak este lebeszélni, de nem tudtak - és reggel izgatottan mesélték, hogy hát ők felébredtek hajnalban valami csörtetésre, és vaddisznók mászkáltak a ház körül! Miért nem jöttem be? Mondtam, hogy talán mert aludtam :) Nyilván, ha megpuszilt volna egy vadmalac, arra felébredek, de a normális természeti zajokra nem. Viszont a napkeltére mindig, utána ha kell, még visszaalszom.

susztertangó 2013.02.07. 14:44:15

A Börzsöny északi lábánál az erdőben volt az a katonai alakulat, ahol sokat jártam őrségbe s így elég sok éjszakai erdei órám volt.Legklasszabb a pirkadat és a hajnal hasadás-pontos szó.Olyan, de olyan levegő volt, hogy csak na!(Nem, nem mentünk át megszállni a baráti Csehszlovákiát, arra ott voltak a harci első lépcsős egységek, tele berántott tartalékosokkal. Nem voltak túl vidámak!)

susztertangó 2013.02.07. 14:45:35

@Andrass9: Vajon a szűz kezet felírja a doki??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.07. 17:53:00

@susztertangó: Csupán attól függ, hogy a doki hisz-e benne :)

Fenchurch68 2013.02.08. 09:51:06

@susztertangó: Amikor ez történt, még a kezem is szűz volt :)

susztertangó 2013.02.08. 22:46:28

@Andrass9: @Kató néni: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.10. 14:47:27

@Pinka-Panka: már ahol.
Nem emlékszem, melyik büfében ettem tavaly utoljára hekket a Rómain, de az borzalmas volt, alighanem kétszer sütötték meg.

A busával kapcsolatban nem értem, miért lett általános a lesújtó vélemény. Egyszer fogtam (khmmm, gereblyéztem, ugyanis a seggébe akadt a twister) csatornán egy jó nagyot, megfelelő pucolás után kifogástalan volt az íze, pedig közvetlen előtte harcsát eszegettünk.
Azért kedvet nem kaptam a gereblyézéshez, de természetes/tiszta vízből származó busát bármikor megennék.
süti beállítások módosítása