Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy klasszikus: hagymás rostélyos

2015.02.23. 07:00 Andrass9

A gyerekek ismét bejelentkeztek vasárnapi ebédre, amibõl csak egy volt biztos: 10 liter húsleves marhaoldalasból és marhanyakból (csontot ugyanis szombaton már sehol nem kaptam). A csodahüttõben egyre szaporodnak a befûszerezett marhahúsok, elkezdtem hát keresgélni köztük, amikoris beleütköztem egy szép nagy rostélyosszeletbe. Az ilyen húsoknak soha nem tudok ellenállni, ha meglátom a boltban. Így gazdagszik a csodahüttő, ahonnan lehet varázsolni ...

39.jpg

Ez indulásnak jó, de négyünknek doggybaggel viszont kevés. Kihorgásztam tehát még két szép, nagy, fûszeres marhanyakat is és eldõlt, hogy hagymás rostélyost készítek.

10.jpg

A húslevest feltettem már reggel kislángra a szokásos fûszerekkel, majd átadtam a konyhát a feleségemnek: süthet keverhet-kavarhat kedvére, én meg kiköltöztem a nagyasztalhoz zöldséget pucolni a leveshez. Azután visszavonultam a bloghoz, és csak délfelé mentem ki újra a konyhába, amikor szegény asszony épp kifröcskölte mindenhova a tejszinhabot a robotgéppel. Csendben bezöldségeltem a levest és elõkészítettem a hagymát.

  • 4 nagy vöröshagyma (kicsi is elég lett volna)
  • 5 dkg liszt
  • 2 liter étolaj a teraszon lévő rezsóra (van ám szaga, míg sül ...)
  • 1 Börner V szeletelõ

15.jpg

Mint látható, ez a szeletelõ igencsak megette már kenyere javát, de nincs szívem újabbat venni. Sebaj, most is szépen legyalultam vele a hagymákat 3mm vastag karikákra. Szétszedtem a karikákat szálakra, majd egy nagy fedeles mûanyag dobozba tettem. Itt a lisztet rászórtam, és a fedelét visszahelyezve összeráztam alaposan. Ezzel a módszerrel ugyan eggyel több edényt kell elmosni, viszont lehelletvékony egyenletes lisztréteg került a karikákra!

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Már csak ki kellett sütni 4 adagban, hogy az olaj ne hüljön ki. Vigyázat, amikor beledobjuk, hajlamos a kifutásra, ezért apránként tegyük bele azt a hagymányi karikát!

20.jpg

Kiszedtem egy jénaiba, amit felmelegítettem és papírtörölközõvel béleltem, így a felesleges olajat is elimináltam, meg friss, ropogós is maradt.

Még péteken nekiláttam a húsok kiolvasztásának és pácolásának. A húsokat felvágtam kezelhetõ méretû darabokra, bár az igazi rostélyos lelóg a tányérról ...

Készítettem egy savanyú pácot:

  • 3 tk mustár
  • 6 tk olivaolaj
  • 1 ek citromlé
  • 1/2 dl vörösbor
  • 1 tk Ancho csilikrém
  • 10 tekerés feketebors

38.jpg

Ezt összekevertem (igen, én tudok egyszerre két kiskanállal is keverni ...), majd a KICSIT kivert húsokat bekentem vele és egy jól záródó mûanyag dobozba polcoltam. Így pácolódott a kamrában vasárnap délig. Félnaponta azért átrendeztem a húsok sorrendjét, de szerintem anélkül is megpuhult volna.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Reggel a leves felrakása után behoztam a konyhába a pácolódó húst, hogy szobahõmérsékletre melegítsem.

A konyában közben elmúlt a légiveszély, tejszínhabnyomok eltûntek és a villámok se csapkodtak már, ezért visszaköltöztem a húsokhoz.

Elõször is a szívszélhûdést hoztam feleségemre, amikor meglátta mennyi papírtörölközõt használok el, pedig csak leszárítottam a húsokról a pácot! Mindegyiket egyesével szárazra töröltem, friss õrölt borsot tekertem rájuk.

21.jpg

Egy tányérra halmoztam.

22.jpg

A nagy serenyõben pár kanál olivát forrósítottam, majd a húsokra egy teaszûrõvel vékony réteg lisztet szórtam, de csak egy oldalára.

23.jpg

Ezzel az oldallal lefelé a forró olajba tettem, gyorsan megsóztam és letakartam egy fröcskölésgátló szitával, ami csak akkor mûködik, ha 2 db van egymáson ... Amennyi belefér, annyit sütöttem egy-egy oldalán 3-3 percig, vagy amíg sötét pirosbarna nem lett.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A megsült húsokat egy fedeles jénai tepsibe tettem, ahogy belefért. Kapott még egy deci vizet is a jénai, és ment a 180C fokos sütõbe lefedve.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

A serpenyõben maradt lisztes/pörzsös olajba beledobtam pár hagymakarikát, mert miért ne, felöntöttem egy deci vörösborral és összefõztem. Amikor már tetszett a hagyma állaga is, beleaprítottam kb 2 dkg vajat, hogy simább legyen a mártás, végül egy kisebb edénybe tettem a tálaláshoz.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A gyerekek éppen befutottak, amikor a sütõbõl ki lehetett venni a tepsit (ez kb 30 perc volt, ami alatt tovább puhult a hús).

35.jpg

Mivel krumplit nem esznek, csak ritkán, hát rizsel szolgáltam fel. A húsra egy szószoskanálnyi mártást és egy nagyobb kupac roppanós hagymakarikát tettem.

36.jpg

Nagyon gyorsan kiürültek a tányérok, pedig volt olyan elvetemült is, aki még majommézt is tett a rizsre.

37.jpg

A maradék tejszínhab egy érdekes gesztenyetortát koronázott meg.

39 komment

Címkék: mustár bors liszt olivaolaj rostélyos hagymakarika marhanyak

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr407092653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2015.02.23. 08:19:59

Börner Gyula a barátunk, a rizs már nem...

Topy 2015.02.23. 10:04:21

Szeretem a hagymás rostélyost, mondtam már? :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.23. 11:24:12

Imadom a hagymas rostelyost!!!
es mindjart ehen is halok. Most jottem a szajsebrol, de elotte nem volt erom enni.

Benikuty 2015.02.23. 11:42:29

@Andrass9: félreértés ne essék...a jasmin rizst nagyon szeretem, akár magában is. Illetve szeretném...

medvedr 2015.02.23. 11:50:01

Hagymás rostélyos király. Sajnos nekünk sosem sikerül ropogósra a hagyma karika. Van valami titka?@Topy: Hagyma részéről tudsz valamit.

Fenchurch68 2015.02.23. 12:59:47

@~~Babette~~: Ó, szegény. Ma reggel tudtam először kinyitni a szám akkorára, hogy beleférjen bármi nem folyékony, úgyhogy szokásaimmal ellentétesen zöldborsós omlettet reggeliztem. Három kiló mínusz, most kezdhetem elölről a hízókúrát.

Az ember imádja a hagymás rostélyost, képes Debrecenig elmenni, ha rátör a vágy. A leírás alapján lehet, hogy bátran megpróbálom házilag is. (Nekem a hagymarésze nem okozott még soha gondot, legvadabb vega korszakban is mindig ez volt a betonfőzeléken a feltét. Csak legyen elég vékony, elég lisztes, és az olaj elég forró.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 15:21:20

@medvedr: A hagyma (karika) titka a relatíve vékonyra szeletelés (jó uborkagyalu), annyi liszt rajta, hogy fehér legyen, de a felesleget szitáld ki belőle és az olaj 180 fokos. Nagyon oda kell figyelni, mert egy pillanat alatt átvált fehérből feketébe, és akkor ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 15:26:06

@Kató néni: Könnyű feladat! Pláne, hogy a hagyma részt már ismered :) Az igazi trükk, az a 30 perc a sütőben egy kis víz vagy fehérbor társaságában. Akkor válik igazán omlóssá. A posztolt példában nem csak jó zsíros rostélyos hús, hanem relatíve száraz, de kicsit márványos marhanyak is szerepelt. Gyakorlatilag megkülönbözhetetlen volt a két hús, csak a zsírosság segített eldönteni, melyik a melyik. Ráadásul nyakban is kapsz faggyúsat, tehát ha szelet formája van, akkor csapj le rá.

Benikuty 2015.02.23. 15:26:48

@Andrass9: ...és akkor olyan szép bivalybarna lesz, mint a képen látható :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.23. 15:28:39

Köszönök szépen!
Kénytelen leszek a látványával beérni, egy partedlit azért felkötöttem, mert csatakos lesz a pólóm.
Már elég mobil vagyok, elsétáltam a kertekbe, lassan nyakamon a munka dandárja. Benéztem a spárba meg az ábécébe valami normálisabb sajtért, de alig volt valami, be kell érnem azzal, amit kaptam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 16:01:04

@Waka: Szép jónapokat!
Nem is kérdeztem, kell-e csilimag? Meg ilyen Jiffy ültető korong (nekem nagyon bevált, nem kell kiegyelni a palántákat, sem nem pikírozni, vagy miaszösz).
Vettem nagy kiszerelésben, mert akkor megéri, de nem ezt:
babylon-grow.eu/accessories-jiffy-pelletts-p-3152.html?gclid=Cj0KEQiAvKunBRCfsum9z6fu_5IBEiQAu4lg4oAf0r5_HdNQngZUIXnmq_d6tQqpZJRSWbMFsX1nA4IaAvEe8P8HAQ
hanem ezt:
www.gazdabolt.hu/T04827-Jiffy-tozegkorong-38-mm-1000db
Pár évig kiszolgál :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 16:02:05

@Benikuty: Akadt közte olyan is, de az a szerencsém, hogy színvak vagyok, így nem látom őket :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.23. 16:50:36

@Andrass9: Jó, hogy kérded. Egy fajta kellene, amiből hoztál palántát, Hybrid pepper, vagy mi a szösz volt a neve, nekem nagyon bevált. Ilyesmi: encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSR57uJ_iPYoUoHaVAeplCz4WleEEZbdYmT53KPVFsM5B59yPDr
A múlt hétről elmaradt budapesti utamat be kell pótolnom a közeljövőben, akkor összefuthatunk valahol.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.23. 17:14:56

Egészen pontosan ez lehet az: www.burpee.com/vegetables/peppers/hot-peppers/pepper-hot-salsa-delight-hybrid-prod000818.html
Ültető korong köszönöm, nem kell, saját keveréket készítek biohumuszból és virágföldből, abba fogom vetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 17:34:02

@Waka: Az a hibrid Pakisztánból jött, Hybird peeper seed (sic) volt a neve, de eredeti mag nincs már. Fogtam valamennyit, hátha az kikel, bár ha nagyon hibrid, akkor nem biztos, hogy jó lesz. Az sem biztos, hogy abból van a mag és nem a KungPao-ból :)
Ha jössz, adok száritott csövet, aztán eldöntöd.

susztertangó 2015.02.23. 17:53:07

Hát mijjjjjen kocsma az ahol nem danásznak? Küldök néktek egy jópofa dalt...
www.youtube.com/watch?v=HdmOvaaZlfQ

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.23. 18:14:55

@Andrass9: Az van nekem is, mindegy, vetek belőle, hátha kikél.
@susztertangó: Ezzel simán lehetne vallatni. Miket keresel te, hogy ilyenre bukkansz? Akkor már inkább ez: www.youtube.com/watch?v=JGjeaHe7GkY

susztertangó 2015.02.23. 19:07:02

Azé' mégse Bikicsunájj! Gyakorolni akarják és a Fiestával együtt kornyikálni-legalább is a idővonalon (vagy min) feltüntetett szándékuk szerint. Rájuk fér.A kölköket már láttam, vajon éhesek voltak? Vagy csak aranyosak.

süllőcske 2015.02.23. 19:15:49

Ez a finomság technikailag kéri az embört. És látom, hogy szépen sikerült.
Én ennél mártásarányra szoktam szólítani magamat, nehogy szárazkás legyen az összhatás, de az étel nem is "úszhat".
Krumplival, dödöllével összhangzik igazán, nekem.

Fenchurch68 2015.02.23. 19:22:17

@Andrass9: Értem, akkor a feladat 90 %-a már teljesítve lesz, ha lemegyek a henteshez a legszebbik rövid szoknyámban, megfésülködve és kisminkelve. (Miért van az, hogy minden hentes Józsi?)

Benikuty 2015.02.23. 19:43:55

@Kató néni: a minit takarja a pult, de egy kacér dekoltázst nem annyira :D (nem árt tudni, hogy a hentesek nem a húsra buknak, inkább az édességre, pálinkára)

Fenchurch68 2015.02.23. 20:27:19

@Benikuty: Akkor ezt buktam, mert a lábam jó, de a dekoltázst erősen tuningolni kell. (lásd avatár)
Pálinkával még nem próbálkoztam, de karácsonyra ő is narancslekvárt kapott, őszintének tűnt az öröme.

Benikuty 2015.02.23. 20:37:10

@Kató néni: jaj, hát mondom, hogy nem a húsra buknak :D Én biztos kész lennék a narancslekvártól...:DD

Fenchurch68 2015.02.23. 20:47:53

@Benikuty: Veled sem kezdenék, ha egy üveg narancslekvártól már kész is vagy.
Komolyra fordítva a szót: érdekes nekem, mert még sosem éltem át ilyet, hogy ha szólok, mit szeretnék, megmondja az édes fiú, hogy mikor jöjjek érte. Nem hiszem, hogy elaggott bájaim tennének rá ilyen hatást, egyszerűen csak próbálják megtartani a vevőkört. A lekvár nélkül is működne.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.24. 13:24:02

Köszönök szépen!
Kész egy vödörnyi palántaföld, biohumusz és virágföld kétszer átszitálva, összeszedtem a vetni kívánt paprikákat. Holnap délután nekiveselkedem és elvetem őket. Ma még el kell mennem vesszöt szedni az amarilliszek mellé, nagyon dől a levelük.

susztertangó 2015.02.24. 17:30:59

@Waka: Hogy te mien pantográf vagy!:-(((((((((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.24. 17:47:40

Nem tudom, mondtam-e, de tegnap elvetettem 240 csilimagot 120 csíráztató korongba. Ez 6 szép átlátszó tetejű csírástató, ami most beköltözött a gardrób szobába a feleségem ruhái alá a padlóra. Ott is padlófűtés van (hogy minek, azt ne kérdezd), így szépen tartani tudom s 27C körüli meleget a magoknak. Ezek a fránya csilimagok szeretik a kánikulát ...

susztertangó 2015.02.24. 17:49:56

Kicsit néztem a TV-ts benne Anna Hathawayt civilben. Biztosan láttatok már kutyát színusz görbeként vibrálni. Őt nézve ezt tettem virtuálisan én is.:-)))))))))
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::A kornyikáló csajokkal kapcsolatban: azért tettem fel, mert hátha valaki pünkt a TRMTre kíváncsi.Aztán lehet róla dumcsizni, hogy ez már megint milyen izé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.24. 18:50:56

@susztertangó: Cizellál az ember...
@Andrass9: Készítettem egy óvatos számvetést a vetni kívánt paprikákról. 40 tő lesz, pedig erősen meghúztam a listát, de máképp nem marad hely a paradicsomoknak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.24. 19:58:13

@Waka: A tavalyi paradicsomvész után most csak annyit ültetek, amennyi okvetlenül kell. A Lucullus szépen átvészelte és finom is lének meg sült paradicsomnak. Idén azt fogom favorizálni. Paprikából én is sokat kihúztam a tavalyi listáról, de viszont jöttek extra magok, amivel 27-re nőtt a fajták száma ...
Carolina Reaper (SHU 2.200.000!), Dorset Naga - ha minden sikerül, lesz 4-4 tövem :)
Viszont a sikerfajtákból idén többet ültetek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.24. 20:31:55

@Andrass9: Nálunk nagyon fogy(na) a paradicsom, muszáj ültetnem, hátha kegyes lesz az időjárás. Lucullus volt nekem is, de az sem bírta jobban, mint a többi, viszont valahogy nem jött be. Az első szedésnek olyan üreges volt a közepe, mint valami paprikának. Datolya paradicsomot fogok sokat ültetni, a steak-fajtákból egyet-kettőt (sokkal több mag nincs is), Jelly bean magom van még pár, az is jó volt, lesz hozzá pár koktél és San marzano. Paprikából jalapeno, habanero, serrano, cayenne, Kung pao, Peter pepper, Trinidad scorpion, Orange thai, csokros chili, az a bizonyos Hybrid, ha kikél, meg Kínából kaptam pár szem chilit, annak szedtem a magjából.

Benikuty 2015.02.25. 14:05:26

@Waka: Pont 50%, hogy a chilid az eredeti kínaival megegyező lesz. Ezekkel a fogott magokkal csak ez a gond...

Benikuty 2015.02.26. 08:38:41

@Benikuty: ...hogy érvényesek rájuk a Mendel-féle axiómák.
süti beállítások módosítása