Avagy a három fázisú köszvény-generátor
Nem pont ezen a néven anyakönyvezték a húst, de a császár még mindig jobban hangzik, mint a PICK EH. BOR NELK. NY. BACON. A napokban jártam az ábécében, ott bukkantam rá. Szeretek vasárnaponként zárás előtt betérni, potom pénzért lehet remek dolgokat venni olyankor. Ezt 1100-ért adták, príma hús, csont és bőr nélkül. A pecsenyezsír is éppen elfogyott, krumpli meg van még dögivel, már csak valami nyeléskönnyítő kellett hozzá. A bajor káposzta jó ötletnek tűnt hozzá, bár nem sikerült autentikusra, mivel füstölt húslé kellett volna hozzá, de az utolsó adag elfogyott legutóbb a krumplifőzelékhez. Szégyen ide, fél liter húslét főztem kockából a pároláshoz.
Hozzávalók a császárhoz:
- 1,2 kg császárhús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- sertészsír
- só
- frissen őrölt fekete bors
- frissen őrölt köménymag
- 6-8 szem borókabogyó
- 2-3 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
A káposztához:
- 1 kg savanyú káposzta
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 l füstölt hús főzőlé esetleg húslé
A húst kiolvasztottam, alaposan megmostam és ujjnyi vastag szeletekre vágtam.
A tepsi aljába kentem két jó kanál zsírt (pecsenyezsírra mentem), rákarikáztam a hagymát. A szeleteket egyenként, mindkét oldalon megsóztam és a tepsibe fektettem (jó szorosan, másképp nem fértek volna el).
A borsot és a köménymagot mozsárban megtörtem és megszórtam vele a húst. Meghintettem az apróra vágott fokhagymával, végül rádobtam a babérleveleket és a megroppantott borókabogyókat is.
Öntöttem alá egy deci vizet, majd fóliával letakarva 1,5 órát pároltam. Mikor levettem a fóliát, olyan puha volt a császár, hogy simán kenyérre lehetett volna kenni. Fólia nélkül még egy órát sütöttem.
Míg a hús sült, elkészítettem a bajor káposztát is. A szalonnát nagyobb kockákra vágtam.
A káposzta levét kifacsartam és deszkán megvágtam (nem a levét), hogy ne legyenek olyan hosszú szálak benne.
A szalonnát kevés zsírral feltettem sülni.
Mikor megpirult, hozzáadtam a hagymát, és azt is sárgára sütöttem.
Beletettem a káposztát, kicsit pirítottam rajta, majd felöntöttem a húslével és alaposan összeforgattam.
Fedő alatt nagyjából két órát pároltam, közben gyakran megkevertem. A fél liter húslé nem volt elegendő, az elfőtt lét vízzel pótolnom kellett. Az viszont bölcs előrelátásnak bizonyult, hogy kifacsartam a káposzta levét, így is kellemesen savanykás lett. Ellenkező esetben a a káposztalét is fel lehet használni a felöntéshez.
Amikor kellőképpen megpuhult, fedő nélkül főztem tovább, míg a nagyja lé elpárolgott.
Nagyon finom ebéd lett, egy kis sós vízben főtt krumplival tálaltam. A szalonna éppen elég füstös volt, hogy érezni lehessen a káposztában.
Kistesó is örült neki, nem kellett hétvégén főznie. Én ugyanis csak egyszer mertem enni belőle, mivel rám tört az az átkozott köszvény megint.