Már többször is írtam, hogy van egy kedvenc kifőzdém, ahova néha lemegyek ebédelni. Fõleg, amikor amúgy is lenn járok a környékén. Remek házias ételeket főznek. A napokban is arra jártam. Nagyon nem éheztem, meg épp a kellõs közepén voltam a makréla elkészítésének, de a tulaj éppen rántott gombát sütött. Hát azt nem lehet kihagyni - legalább egy zóna adagot! Körítésnek majonézes krumplisalátát ajánlott, amit elfogadtam.
Hát én még ilyet nem ettem! Amikor megdicsértem, azt mondta a hölgy, hogy ha itthon a lyánya, akkor mindig készít neki. Eszméletlenül izlett, ezért reprodukáltam többé-kevésbé sikeresen idehaza. Álljon itt a receptje.
- 35 dkg kiflikrumpli vagy más, nem szétfõvõ fajta
- 2 tojás
- 2 dl majonéz (ha nagyobb adagot készítünk, érdemes házit csináni)
- 1 dl tejfel
- 3 nagyobb mogyoróhagyma, de egy kisebb vereshagyma is megteszi
- 1 szál újhagyma
- 8 dkg ementáli tipusú sajt (Maasdammer volt éppen kéznél)
- 2 kisebb alma
- 4 pici házi ecetes uborka
- 1 ek ecet
- 1 ek mustár
- fél citrom leve
- kis citromhéj
- 1 kávéskanál cukor
- szerecsendió
- bors
- só
A hozzávalók kicsit többen lettek, mint a képen szerepel, de a lista az valós. A krumplit és a tojást sós vizben feltettem hajában fõni. Amíg az lassan fõtt, felkarikáztam a hagymákat és felkockáztam a sajtot. Meghámoztam az almákat és azt is kis darabokra vagdostam. A képen csak kevesebb szerepel, mert a második almát és az uborkát csak késõbb adtam hozzá.
A hagymákat beleszórtam a keverõtálba, ahol megsóztam és ráöntöttem egy evõkanálnyi ecetet. Jól összekevertem. Ez a mix mindig bevált, hogy elvegye a hagyma elõs illatát. Pihentettem vagy tizenöt percig, majd belekevertem a felvágott sajtot és az almát is.
Ekkor nekiálltam a tartárnak, amihez a majonézt és a tejfelt a mustárral jól összekavartam, majd megszórtam kis borssal, szerecsendióval és reszeltem csepp citromhéjat is rá. Hozzáadtam egy fél citrom levét és a kávéskanál cukrot is. A tojást kivettem a vízbõl, lehûtöttem és meghámoztam. A sárgáját is beletettem a tartárba, amit villával széttörtem benne.
Megfõtt végre a krumpli is. Lehámoztam és apránként beleszeltem a hagymás almás sajtos edénybe, amit rendszeresen felráztam, hogy ne ragadjon össze a krumpli. A tojás fehérjét is feldaraboltam, úgy szórtam a krumplira. A végén pedig egy spatulával belekevertem a mártást.
Amikor megkóstoltam, akkor döntöttem a további alma és az uborka hozzáadásáról, mert megérte kicsit még hangolni az ízt.
Nekem nagyon izlett. Majdnem olyan mint a bisztróban. Abban csak uborka nem volt :)
Gyorsan elkészíthetõ, és ebbõl az anyagmennyiségbõl legalább 3 adagnyi kijön.
Abban már biztos vagyok, hogy a bécsi krumplisaláta alapján legközelebb egy kis forró ecetes húslevessel fogom leforrázni a krumplit, majd ha kihült, akkor úgy keverem a lé nélkül a többi hozzávaló közé.
A saláta eléggé nehéz, talán tejfel helyett joghurttal kéne könnyiteni a majonézen? Legközelebb ...