A nyolcvanas években a hamburgerrel együtt betört hozzánk a hotdog is. A csalamádés hamburgerhez hasonlóan a maga bumfordi káeurópai módján készült persze. Strandokon, pályaudvarokon a büfékben megjelentek a bizarr szexuális segédeszközre hajazó hotdogsütők. A készítésnél nem sokat gatyáztak, ráhúzták az erre a célra készített kiflit a forró dildóra, mikor elég meleg lett, nyomtak bele egy adag mustárt és kecsapot, csipesszel beleszuszakolták a virslit, tekertek rá egy szalvétát, és már lehetett is majszolni. Talán egyszer, ha ettem, végül is nem volt olyan rossz, de ez főleg annak tudható be, hogy akkoriban még az ipari virsli is ehető volt.
A napokban aztán, mikor betértem egy italra a sörözőbe, az orrom alá dugtak egy virslit.
- Ezt kóstold meg.
Megkóstoltam és egészen jó volt.
- Honnan van? -kérdeztem.
- Innen a kisboltból - jött a válasz.
Hazafelé be is mentem, megnéztem magamnak a virslit. Juhász pálcika - hirdette a felirat. Elraktároztam magamnak az információt. A következő vasárnap vettem néhányat belőle (1070 forint/kg), no meg párat a másik fajtából is. Megsütöttem a kifliket - hiszen épp ez volt a pláne, boltival nem lett volna nagy truváj elkészíteni - aztán hétfőn belaktam hotdoggal.
A kifli receptjét egy igen kedves hangú nénitől nyúltam, csak egy keveset változtattam rajta.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g búzafinomliszt
- 200 g rétesliszt
- 220 ml víz
- 30 g olvasztott vaj (olyan nagyon nem méregettem, egy egész kockából levágtam kb. ennyit)
- 55 g cukor (ezt kicsit sokallottam, olyan 2,5 teáskanállal tettem bele)
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- 25 g élesztő (az eredeti receptben instant élesztő van, de én azt nem szeretem használni)
A káposztasalátához:
- 500 g káposztasaláta (kicsit csaltam, nem akartam kilónyi káposztából salátát készíteni, készen vettem egy, némi sárgarépával dúsított "vitaminsalátát", éppen megfelelt a célnak.
- 150 g majonéz
- 150 g natúr joghurt
- 1 jó fej lila hagyma
A karamelizált hagymához:
- 20 dkg vöröshagyma (ősszel kaptam egy kiló sonkahagyma alakú, de vöröshagyma színű hagymát, ebből használtam)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olaj
- só
Az ecetes jalapenohoz:
- Ecetes jalapeno
A káposztasalátát előző nap készítettem el, hogy érjenek az ízek. A káposztát kinyomkodtam és jól megvágtam, hogy ne legyenek benne túl hosszú szálak. A lila hagymát apróra vágtam és beleforgattam a káposztába.
Ezután belekanalaztam a majonézt és a joghurt, és alaposan összekevertem. Kicsit száraznak tűnt, ezért adtam hozzá egy keveset a salátaléből. Lefedtem és a hűtőbe tettem másnapig.
Még ugyanaz nap a liszteket összeszitáltam, megsóztam és a radiátorra tettem, hogy jól átmelegedjen másnapra.
Vasárnap elsőként a tésztát dagasztottam meg. A vízbe beleöntöttem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és jól összekevertem. Az egyik tojást szétválasztottam, a fehérjét félretettem. A vajat egy bögrében a mikróban megolvasztottam.
Az összes hozzávalót a liszthez adtam és összekevertem.
Mikor nagyjából összeállt, belisztezett deszkára borítottam és vagy húsz percig gyúrtam.
Egy tálba tettem a tésztát, szórtam alá meg rá egy kis lisztet, aztán letakarva a radiátorra tettem egy órára kelni.
Amíg a tészta kelt, összeállítottam a karamelizált hagymát. A hagymát laskára vágtam.
Egy serpenyőbe öntöttem az olajat és a cukrot, és kis lángon melegítettem, míg a cukor meg nem olvadt és elkezdett barnulni.
Beleöntöttem a hagymát, sóztam és gyakran kevergetve elkezdtem párolni.
Mikor eléggé (szerintem) összeesett, nyakon öntöttem balzsamecettel, és addig pároltam, míg a nagyja el nem párolgott.
Mivel volt még egy kis idő, az ősszel eltett jalapenoból is felkarikáztam párat, aztán begyújtottam a sütőt.
Időközben a tészta is megkelt.
Megmértem, és hat kisebb valamint három nagyobb adagra osztottam.
Igyekeztem követni a videón látott instrukciókat, kinyújtottam majd háromrét hajtottam.
A hajtott felével lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tettem, a végeit kicsi begyűrtem.
A tűzhely tetejére tettem a tepsit, letakartam és újabb egy órát kelesztettem. Megtöltöttem egy öreg alumínium serpenyőt vízzel és a sütőbe tettem.
A kiflik szépen megkeltek, a félretett tojásfehérjét megsóztam, kikevertem két evőkanál vízzel, és megkentem vele a kifliket.
Hármas fokozaton negyven percig sütöttem. Egy rácsra tettem hűlni őket, és úgy döntöttem vacsorára is hotdog lesz.
Megmelegítettem egy Juhász pálcikát, szép darab volt.
A kiflit bevágtam, belefektettem a pálcikát, megraktam káposztával, arra egy kicsi hagyma került, végül rápakoltam egy adag jalapenot.
Egy darabig szemeztem vele, aztán szépen betoltam. Nagyon jó volt. Nem tudom, milyen lehet az autentikus amerikai hotdog, de én elégedett voltam. Másnap Zed is nálunk reggelizett a feleségével, nem panaszkodtak a menüre.