Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Spenótos, sajtos ravioli

2015.02.07. 07:00 Andrass9

Az úgy történt, hogy tegnap karajt paníroztam, és igencsak elmértem a tojás mennyiséget (mint mindig ...). Persze ez nem szokott baj lenni, mert készítek vagy pamókát (liszt, prézli, sütõpor az olajban kisütve), vagy simán csipetke lesz belõle. Délután kerestem is a maradék tojást, hogy kicsipkedem, de nem találtam. Ma reggel viszont beleütköztem a spájz ablakában, ahol -2C hideg süvített befelé. Meg nem romlott, az biztos ...

Behoztam hát, de már nem volt kedvem csipkedni. Ez a tojás pont elég egy jó kis házitésztának, gondoltam és elkezdtem lisztet adagolva összegyúrni. De házi tésztám már van elegendõ, kéne egy raviolit készíteni, de nem hússal, mert azt nem kér a feleségem. Kinyitottam a hûtõ ajtaját és keresésbe fogtam, de csak sajtokat, tejszínt, vajat, tejfelt találtam, pedig igazából rikottát vagy túrót kerestem. Mivel töltsem meg, gondolkodtam, amikor beugrott, hogy a napokban hoztam egy spenótot.

32.jpg

Ezaz! Spenótos legyen, azt szeretjük. Fél kiló azért sok, kettévágtam hát a mirelitet a baltával és nekiláttam. (Akkor láttam, hogy már ez is csak 450 grammos.)

Elõször is összeszedtem, mit akarok beletenni.

  • 20 dkg mirelit spenót
  • 2 dl tejszín
  • 3 dkg krémsajt (juh és tehéntej keverékébõl, eléggé sós)
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 6 dkg keménysajt
  • szerecsendió
  • bors

10.jpg

Persze az elején még a spagettiszószt is elõvettem, hogy azzal öntözöm meg, de a töltelékbe nem kellett. Szintúgy nem használtam az olajbogyót sem, az még a kitalálós fázisból maradt az asztalon.

Elsõ nekifutásra nekiáltam egy sûrû besamelmártásnak a vajjal, liszttel és tejszínnel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Eléggé sûrû lett, mire kifõztem benne a lisztet, de úgyis megy bele a sajt, és a fûszerek.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A spenótot kiolvasztottam a mikróban, majd hozzákevertem a sajtos besamelhez és nagyon kis lángon összefõztem, besürítettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Kellett is a sürítés, hogy ne csurogjon ki a tésztából, amíg töltöm.

A tojáshoz végül annyi lisztet adtam hozzá, hogy jó kemény tésztát kapjak, amit azután egy fél órára folpackban pihenni hagytam.

23.jpg

Szép nagyra nyújtottam ezután, kb 1 mm vastagságúra. Elõvettem az empanada készítõmet, jó lesz a ravioli ilyen formával is.

24.jpg

Kiszurkáltam a formával a karikákat. Éppen 20 db lett. A maradék tésztát pedig összegyúrtam, és félretettem csipetkének.

25.jpg

Minden egyes tésztakarika szélét megkentem halványan tojásfehérjével (mert szétválasztottam két tojást, hogy a töltelékbe rakok sárgáját is, de arról végül lemondtam. Így viszont volt fehérjém a kenéshez :). A tészta közepébe pedig egy közepes evõkanálnyi spenótos keveréket tettem. Ez pont elegendõ volt, hogy a szerkezet kinyomja az összes levegõt a táska belsejébõl.

26.jpg

Úgy legyen ötösöm a lottón, ahogy a töltelék és a korongok mennyisége pont passzoljon egymáshoz. Egy gramm töltelék sem maradt, és az utolsó kanál is pont annyit tartalmazott, mint az elõzõk. Szóval elkészült 20 töltött táskácska.

27.jpg

Feleségem még nem ért haza, én viszont éhes voltam, ezért felforraltam egy nagy adag vizet némi sóval, és kifõztem 4 darabot a tésztákból. 4 perc zubogás elég volt neki.

28.jpg 29.jpg

Én nem tettem rá paradicsomos szószt, mert úgy gondoltam, az nem illik a sajtos/spenótos tésztához, ezért vajjal és tejfellel tálaltam fel magamnak.

30.jpg

31.jpg

Nagyon gyorsan lecsúsztak a torkomon. Talán kisebb tésztákkal jobb lenne, de így viszont szép nagy adag spenótkrém van mindegyikben!

33.jpgMegjött a feleségem, megettük vacsorára a maradék 16 táskácskát. Nagyon dicsérte!

115 komment

Címkék: spenót tojás sajt bors vaj liszt panír krémsajt szerecsendió besamel pamóka Bechamel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr17147055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.07. 16:05:22

@hagyma: mmmm grizes tészta nyam

megvan mi lesz a tésztából amit csinálni fogok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:12:22

@the.man: mionden tesztat szeretek
turos, kaposztas, lekvaros, husos stb.
de a grizesteszta az fujtja az arcomat
azer is tesznek ra baracklekvart, ami szinten nem favorit...
evvan
fujt, igy mondta a nagyim, nem is csinalt sose

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 16:16:45

@hagyma: Elég lekvárral nem fujtós. Én még sósan is szeretem. Ahogy imádom a tejbegrízt is. Meg a kuszkuszt, meg a tarhonyát. Szóval az aprószemű dolgokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 16:18:41

@the.man: Tésztagyúrást szeretem, meg a nyújtást is - hát még az így készült friss házi tésztát :)
Vizet nem teszek bele, örüljön a tojás, hogy nincs konkurenciája ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:21:37

@Andrass9: hat tejbegrizt nem eszek, mar nem vagyok tul fiatal hozza es meg nem eleg oreg:)
tarhonyashust imadom
serteshussal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:23:30

@Andrass9: nekem ne mond hogy nem lett mas a gyulai!
a vagdalthus a babkonzerv a teli szalami stb.
viszont kenyerfronton tartjuk az allasainkat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:25:06

azert az vices, hogy az itteni orosz boltban job a debreceni mint otthon volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:29:37

az elelmiszeriparunkata privatizacio, meg az eu meg a multikulti tonkrevagta
de meg egyszer
az ettermek rendben voltak
ecsanyam is remek kajakat fozott az alapanyogokbol
de ezek a kolbaszok, szalamik, konzervek....
hat eg es a fold
/elment mary a piacra a zodsegekert a lecso vegett:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:35:33

oh mikor az egri piacon kettetortem a sultkolbaszt, es a zsir kifroccsent az asztaltarsam fejere...
na azokban volt anyag
mosmeg....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:44:28

nade most a lecso a lenyeg
szetneztemm itt is receptugyben
nem nagyon szimpik
nem akarok riszt vagy padlizsant bele
sima kolbaszos lecso a cel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 16:59:30

@the.man: ettel te 73' ban gyulait meg teliszalamit?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 17:05:08

@the.man: 3-4 etel van amit nem szeretek
koztuk van a grizes teszta
tesztat a tesztara....
de OK, tudom van aki szereti
engem fujt:)
meg lekvarral is
akkor inkabb sima lekvaros teszta

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.07. 17:13:47

@hagyma: hááááát születésem előtt nem igazán ettem

(krumplis tészta is lesz a héten ha már tésztánál tartunk)

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.07. 17:15:43

És frankón most hallom az utcáról a fagyis kocsit, hülyék ezek az Angolok. Nincsen kint négy fok sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 17:18:46

@the.man: anyukam tejfolosen csinalta
anyosom paprikasan
mind a ketto jo

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.07. 17:27:43

@hagyma:

Persze, mert a nagyidnak nem volt elég zsírja, spórolni kellett vele. Ha kellően zsíros az a grízes tészta, és a gríz is megfőtt rendesen ahogy kell, akkor nagyon jó étel az. ÉS nem fújt.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 17:34:05

@látjátok feleim szümtükkel: na ne viccelj velem akkora zsirosbodon volt a spajzban, hogy na
dedieknek falusi hazuk volt maklaron
disznokkal, tikokkal kukorica tablaval
meg sok mak is

minket fujt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 17:38:06

de dediek halala utan sem volt gond zsirt venni
volt vagy 2 forint egy negeyedkilo
olyan teglatest alapu csomagolasban volt zsirpapirban
milyen jo lenne most a lecsohoz....
mondjuk szalonnaval inditom / tegnap mar levettem a fagyszatobol/ de tuti kell kis olaj rasegites is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 17:41:00

@the.man: jo az ugy is
en tejfolosen jobban kedveltem
nade hat az anya foztje....
az exem meg termeszetesen paprikasan szerette, mert az O anyukaja ugy csinalta
mindketto jo
a mostani nejem meg azt sem tudja, mi az a krumplis teszta

Pinka-Panka 2015.02.07. 18:09:55

Jó estét, szeretettel köszöntöm a kocsma kicsinyjeit, nagyjait!

András tetszik a műved. Alapos és tetszik, ahogy leleményesen feltalálod, hogy hasznosítsd a maradékot. Ebből még nekem van, mit behoznom.
Ez a kiszúró is nagyon ötletes, honnét tudnék én is egy ilyenre lelni?

Pinka-Panka 2015.02.07. 18:15:56

Főzésem ma a semmi volt, dolgoztam, tegnap csináltam csípős, édes, savanyú szezámmagos csirkemellet, vendégségnek.

Holnapra zöldborsó levest főznék és római edénybe halmozok mindent, hogy jó legyen. Salátának aprítok zöldfélét, ami nem egészen jó most, de már a zuöldre vagyunk éhesek. A sanyúságaim, lassan kifogynak. Céklát is kell még csinálni.
Most voltak szüli és névnapok, sok volt a főzés, s örültem, hogy finom lett a torta és egyéb finomságok. Már stresszben vagyok a főzésnél, kicsit elhagytam sok okból. Attól tartottam szépen elfeljtek lassan főzni, így komoly izgalom van rajtam, ha ki kell tenni magamért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:06:47

@hagyma: Zsírt kapsz bármelyik nagyobb chainben, Lard illetve Manceta a kódneve. Én MarketBasket, Shaws, Stop&Stop, Hannaford áruházakban láttam.
A papírba csomagolt zsírtégla most is kapható, csak nem 2 hanem 300Ft minimum a félkilós tégla.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 19:26:13

@Andrass9: tudom mi a zsir neve:)
cask egy agyomhomogezonalt szar
az olaj jobb
de talaltam jo szalonnalelohelyet!!!
meg interneten kacsazsirlelohelyet
de pl most a lecsohoz a szalonna kis olajjal megspekelve, eleg less
/megneznem en azt a Magyar arcat aki kenne egy kenyeret a Lardbol, ami a hiperekben van:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:27:52

@Pinka-Panka: Szia, jóestét!
Megfogtál ezzel a kiszúró/hajtogató szerkentyűvel. Mi kinntről hoztuk 4 darabos készlet, ez a legkisebb. A legnagyobb majdnem kistányérnyi. Viszont a gugli egyetlen olyan oldalt hozott csak fel, ahol ezt használják: www.maxkonyhaja.hu . Végignéztem vagy ezer húsostáska képet, de csak ez az egy, ami ezzel készült.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.07. 19:27:56

@Andrass9: És néhány kivételtől eltekintve ritka nagy sz@r, hidegen préselt vacak. Zsírt csak megbízható hentestől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:30:16

@Pinka-Panka: Ne aggódj, a főzés olyan, mint az úszás. Nem lehet elfelejteni :)
Ma csak egy kis csibecombot pirítottam/pároltam ebédhez, volt még zöldbabfőzelék, meg kiolvasztottam a csülkös bablevesadagot, ami a csodahüttőben pihent. Babot babbal :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 19:42:20

Mary ugy ette a szepasszonvolgyben a zsiroskenyeret lilahagymaval, mint kacsa a nokedlit
itt meg hozza nem erne

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:47:17

@hagyma: Legfeljebb sütésre használtam, de arra kellett. nem tudok olajjal készített pörköltet enni - kidobom a taccsot tőle. Aztán megtaláltam a zsírszalonnát egy kis hentesnél. Attól fogva nem voltak ilyen gondjaim.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:47:48

@Waka: Vagy 10 éve már, hogy nem vettem ...

Fenchurch68 2015.02.07. 19:49:27

Megfőztem egy hadseregre való kaját, erre ma meglepetésszerűen elmentünk ebédelni a nagyon jó halas helyre, mert ugye a leányka szerint a hal is a fán terem, ő egy ilyen erősen kompromisszumos vegetariánus :) Eddig úgy tudta, hogy nem szereti a halászlét, most kiderült, hogy mégis. A fiúk harcsapörköltje sem volt utolsó, de mi roston süllőt ettünk a leánykával, gondoltuk, hogy majd ilyen nőiesen csak elcsipegetünk valamit, de alábecsültük a hely adagjait. Nem baj, mi győztünk!
Viszont most koncert helyett itt punnyadnak a kanapén kajakómában, ezek a mai fiatalok nagyon edzetlenek :D
(Ja, és felzabálták reggelire a paleo narancsos sütit, most csinálhatok magunknak másikat.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:50:02

@the.man: Én meg csak úgy szeretem :) Kóstoltam már a tejfelest, de az nem jött be. Egy kis lábasban készített slambuc az jobb, mint a tejfeles krumplis tészta, legalábbis nekem. A legjobb pedig a bográcsos slambuc, különösen, ha 1kutya csinálja sok segítővel Debrecenben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:52:34

@hagyma: Kihagytad a szidalmi listádból az USA-t és a CIA-t. Nálunk azt is beleszövik egyesek. Különben is a Gyurcsányi tehet mindenről :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 19:55:38

@Kató néni: Ezt jól ismerem. Egy gyerek, ha hazajön, akkor minden fellelhetőt megeszik, mert az jobb, mint amit ő főz. Meg arra emlékszik.
És edzettek is, mert ennyi kajától te már rég beteg lennél !!!44!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 20:04:03

@Andrass9: ezx nem szidalmi lista volt
mindenki ugy gondolta /en is/ hogy itt a demokracia
nem kell allam, nem kell tsz, nem kell konzervgyar stb.
a nemetek meg elfoglaltak europat
Europa fonoke Merkel
es erre is torekedtek
remelem az angolok is meg a gorogok is kilepnek
mi olcso munkaeronek es piacnak kellettunk
megtortent
de ha elmagyarazod, hogy egy hiper penztarosa miert keres otszor annyit mint egy Magyar, akkor tovabb gondolom

/4-kor kezdem a lecsot, leteszteltem a gyulait, perfekt/

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.07. 20:04:35

Ezt a kiszúrót régebben lehetett piacon kapni, meg vásárokon háztartási eccájgosnál. Én is piacon vettem egy készletet.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.07. 20:08:04

@Pinka-Panka:

Süteménykiszúró forma néven is árulják. Vaterán több fajta van, ha gugliba beütöd sokat kiad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 20:12:06

szalonnaval inditok, majd hagyma
utana paprika
egy eros is, meg kis piros e s so
ra 10 percre paradicsom
asszem viz nem kell
a gyulain filozom, hogy lesussem a szalonnazsirban vagy cask tegyem bele a vegen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 20:15:22

es persze az aranyok, mennyi hagyma mennyi paradicsom mennyi paprika
ahany recept annyi haz
szeretnem megkozeliteni anyukam lecsojat, mert Mary azt mar kostolta

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 20:19:16

@Pinka-Panka: www.dolcevitakonyha.hu/index.php/delicia-ravioli-formazo.html
Ez a 4 darabos. Nagyjából a legjobb ár, ennél csak drágábbakat találtam, de nem néztem mindenhol :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 20:25:14

@hagyma: Miért nem kérdezed meg anyukádat? Nem szégyen ám kérdezni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 21:02:20

@Andrass9: nem sokat van online
lecso meg ma less:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 21:16:38

@hagyma: Telefon? Most nyertél egy vagon pénzt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 21:18:06

@hagyma: Azért ez a tipikus "nemakarásnak nyögés a vége" viselkedés ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 21:21:07

@hagyma: Azért hallod, ez a kommented nem győz meg arról, hogy tudsz is lecsót főzni. Akkora szád volt, hogy a legjobb lecsót főzöd, most meg itt tűnődsz, hogy hogyan is kellene csinálni. Nagyon gyorsan elszáll ám a renoméd, ha Háry János-kodáson kapnak ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.07. 21:25:17

@Andrass9: Mármint zsírt?
@Kató néni: Tarts nekik edzést, csak felnőnek a feladathoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 21:40:37

@Andrass9: lecsora nem emlekszem hogy vilagbajnok lennek
rantotta borsotokany az igen
igen, mindig tunodom, hogy csinalja
ilyen tunodos vagyok
itt ugye a kolbasz
lesussem kicsit vagy cask tegyem bele?
sok iskola letezik
/mondjuk eppen a multkor irtam a sajat lecsomra, hogy mikor otthon voltunk Mary imadta anyam lecsojat es mikor megkerdeztem az enyem volna-e jobb vagy ez, azt valaszolta ez egy masik etel:)/
szoval hogy sokkal jobb mint az enyem
na belevagok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.07. 22:04:47

@Waka: Zsírt :) Inkább eszünk kacsa, liba zsírt, vagy szalonnazsírt, ha lehet füstös az íz. Van ezen kívül mindig itthon mangalica zsír biztonság okábul. No ezt azért évente veszek egy fél kilót :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.07. 22:26:50

@Andrass9: Nekem most ígértek házi zsírt, csak úgy, két disznót vágtak, zsírt meg nem esznek.
@susztertangó: A fene gondolta volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 22:50:08

@Andrass9: vagonrol szo sincs
a lecso jo lett
Mary kedveli
es az nekem eleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 22:55:14

@Andrass9: ja, amugy a lecsot sutjuk, nem fozzuk
Mary betermelt 2 tanyerral:)
a kolbasz nem igazi benne
ezeret is lamentaltam, hogy elosussem a gyulait vagy cask tegyem bele
elosutottem
nem kellett volna
eleg let volna ebbe a polska kolbasza

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.07. 22:57:11

nade a rakottkrumplira jo less
meg van par szal
a masodik tanyert tunkolja tisztara kenyerrel:)
annyira rosz nem lehet
en meg nem kostoltam

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.08. 10:16:24

Szép napot!
Kutya hideg szél fú, néha hord egy kis havat is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.08. 11:37:42

@Benikuty: Igen, dél felől süt a nap, nyugatról meg vízszintesen esik a hó.

Benikuty 2015.02.08. 11:41:09

@Waka: Állítólag az időjárás az egyetlen dolog, amin képtelenek az emberek összeveszni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.08. 12:53:32

@Waka: Itt pluszok vannak, de a szél az durva. Hópelyhek is vannak páran.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.08. 12:55:44

@Benikuty: Nekem még azon is sikerülne ...
Itt is süt meg hó meg szél, ezért ez nem AZ az alkalom, amikor sikerülni fog :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.08. 13:13:33

@hagyma: A puha/lángolt/sütnivaló kolbászt előszütöm, a szárazat csak akkor teszem bele, amikor már a hagyma dinsztelődik. Így az utóbbi fel tud kicsit puhulni, míg az előbbiek kicsit keményednek.
Én a paradicsomot teszem bele elsőnek, mert a paprikát roppanósan szeretem, de ez izlés dolga. Van, ki a paradicsomot hámozza, azon is megy a vita, hogy a paprikát karikára vagy laskára vágjuk.
Ami fontos (Cserna-Szabó és Bacher szerint), hogy a hagymát nem vágjuk apróra, mert nem szószt akarunk csinálni, hanem olyan szottyos levet :)
Csak, hogy lásd, mit is neveznek még egyesek lecsónak: blogkocsma.blog.hu/2012/06/06/a_lecsovita_indito_lecso
Azért merem csak most elmondani ezeket, mert már nem kenheted rám, miért nem sikerült a lecsód, és miért nem hasonlít anyukádéhoz ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 14:09:59

@Andrass9: a lecsom tokeletes let
a kolbasz hagyott bennem kis hianyerzetet
paprikaval kezdtem es igy is roppantos maradt /kaliforniai/
paradicsomot sosem hamozom semmihez
a hagymat elegge aprora vagtam es nem let szosz
eltalaltam a paradicsom-paprika-hagyma aranyt is
ma estere meg ezt esszuk, nem tul sok maradt, mert Mary nagyon ette, meg a fiam is ezert utok ra 2 tojast majd
tettem bele zoldpaprikat is /meg pirosat/ de cask erzessel, Mary nem igazan szeretei a nagyon eroset
en megeszem a lecsot bogyiszloibol is
szep szines let, mert 3 kulonbozo szinu paprika kerult bele
egyszoval minden OK
annyi volt meg hogy szalonnaval akartam inditani, de miutan kedves nejem lefagysztotta en meg kiolvasztottam, kicsit szaglott igy kihagytam
de egesz jo zsirt hozott haza, igy nem volt problema
hagyma paprika paradicsom nagyon minosegi/es draga/ volt
de megerte

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 14:16:11

@Andrass9: ja es anyukamet keptelenseg lekopizni, mar eleve mas a paprika otthon
de Mary bevagott 2 tanyerral ugy hogy meg kenyerrel tunkolt is
tiszta tanyer ment vissza a konyhaba:)
annyi van hogy legkozelebb langolt kolbaszt teszek bele/ fustolt polska colbasa/ ilyenek
de a gyulai se rossz, cask olyan ress maradt mint a paprika
szoval minden OK
ma megint nem less makos teszta mert befejezzuk a lecsot
majd holnap

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.08. 14:26:13

@hagyma: Igy legyen ötösöm a lottón!!! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 14:34:39

@Andrass9: hat itt a lecso, a fain kenyer, minek foznem meg ma?
meg holnap sem dolgozom...
az allergiam...
/Hankiss interju jo az atv-n, szeretem ha nalam okosabb emberek megerositik a gondolataimat:)/

Fenchurch68 2015.02.08. 18:37:49

@Waka: Én nem vagyok az a mindenáron etetős anyuci, arra ott vannak a nagyszülők :)
(Azért kicsit csomagoltam nekik, nem tiltakoztak. De a legény a tegnapi ebéd után nem vacsorázott, ma sem kért reggelit. Bezzeg a kis édes törékeny negyvenkilós szőke lánykám!)

Gonoszak vagytok mind, most úgy ennék egy kis lecsót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 19:09:44

@Kató néni: ohhh
isteni let
eppen most fejeztem be a reggeli-ebedemet
ez meg jobb mint tegnap volt, pedig mar tegnap is a vilag legjobb lecsoja volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 19:39:34

@the.man: lakoparkban elunk
bonyolult lenne
de iden megvesszuk a hazat, lehet belevagok nehany zoldsegbe
nem sokba!!!
jo lenne egy tehen is meg par csirke
cask nem ertek hozza:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 19:42:42

meg egy lo, meg par kacsa
cask meg kene tanulnom lovagolni

ismeroseim azt mondjak, orulj ha less idot levagni a fuvet...
de ismerek olyat akinek van disznoja es baromfiudvara
hat nem tudom
nagy kerdesek ezek meg most

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 20:28:08

@hagyma: javasolnam marha elott par kecsken kiprobalni magad...

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 20:28:54

@hagyma: Szerintem apránként csináld mondjuk zöldségek plussz pár csirke. Meg tarts kecskét az lelegeli a füvet és még tejet is ad.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 20:29:45

@Babette .: nem hiszem, hogy a felesége örülne neki, meg azt hiszem azt a törvény is bünteti

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 20:31:37

@hagyma: azt ugye tudod, hogy ha állataid lesznek akkor az életed elégé olyan lesz mind ha gyerekeid lennének. Nem leszel többé teljesen szabad ember, persze azokat lelehet vágni a gyereket meg nem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 20:31:41

@the.man: amelyik fuvet legel, az a birka. A kecske cserjeket, hajtasokat eszik, csak a vegen fanyalodik ra a fure.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 20:33:29

@Babette .: Vagy az elején ha nincsen más. Ezért kell neki mozgatható karámot csinálni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 20:47:10

@Babette .: felek a kecsketol, olyan idegbeteg allatnak tunik
@the.man: ez valoszinu igy less
par csirke, meg kis vetemenyes
meg egy funyirogep
a levagas az big problem
jovo evtol megtehetjuk, hogy ne dolgozzunk cask a haz korul igy az nem problema
a problema hogy nem ertek hozza:)
de akarok erteni

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 21:05:06

@hagyma: ezek nem félelmetesek
www.pygmygoat.co.uk/NewPhotos/eatingleaves.JPG

Rengeteg könyv és videó érhető el. Elsőre én is elég béna voltam és még most is néha elszúrok dolgokat, de alapvetően nem atomfizika. Ha van erkélyed akkor már idén is nevelhetsz dolgokat.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 21:07:54

@the.man: karam?? Szarik ra. Minimum villanypasztor.

@hagyma: ugy tenyleg nehez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 21:17:10

@the.man: van erkelyem de itt nem akarok es iden meg dolgozunk, ennyi allattol meg isten ments:_
@Babette .: hat nem less kecskem
szerintem tehenem sem
labasjoszag es a lo erdekel nagyon, de amig nem tudom feleloseggel ellatni barmelyiket is, addig nem less
meg kert se cask fu
az a szep zold gyep
de dolgozom az ugyon
/azert paradicsomot-paprikat uborkat krumplit tudok ultetni es ellatni/
nagy valoszinuseggel nem eri meg, de ami a tied az a tied:)

susztertangó 2015.02.08. 21:50:30

@the.man: 20:29:45 Megelőztél :-)))))))))))))))))

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 21:50:40

@Babette .: ha csak ideiglenesen vannak benne akkor nem, mondjuk én tennék rá kereket, hogy könnyebb legyen tolni. Bio fűnyíró.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 21:59:08

@the.man: allatkinzas.
te nem ismered a kecskeket.
es nem kell mindent elhinni, ami az interneten van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.08. 22:11:01

@Babette .: en sem ismerem a kecskeket de mi a baj vele?
emlekeimbol en lancra kotott kevskekre emlekszem
szabadon kene hagyni a kertben?

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.08. 23:02:50

@Babette .: csak egy kérdés szoktál boltban csirkét venni?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 15:25:30

@the.man: nagyon ritkán, mert büdös. leginkább a kutyáknak veszek farhátat, őket nem zavarja.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 15:25:48

@hagyma: a kecske nagyon nagy mozgásigényű állat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 15:55:13

@Babette .: Ezen kívül előszeretettel mászik fára is. Nemrég volt egy film róla a Paprikán vagy az Ozonon. Nagyon jópofa volt!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 16:25:18

@Andrass9: báárhova. egyszer a somló mellett láttam háztetőn is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.11. 23:02:53

@~~Babette~~: ha' nem tudom nem a kedvenc allatom
van benne valami baratsagtalansag