Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sült tokaszalonna

2015.01.30. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy Mágnes elköltözött a távoli, kies Budapestre. A korszerü technika jóvoltából ez ma már természetesen nem távolság, de sajnos megszűnt a jól bevált zsírbeszerzési forrásom. Nem volt mit tenni, mikor kiürült a zsírosveder, el kellett zarándokolnom a Csarnokba. Az első ablaknál Feri szolgált ki serényen, hipp-hopp meg is kaptam az árut. Elköszöntem, de azért kíváncsiságból még átsétáltam a másik ablakhoz. Csaba már pakolt össze - erősen közelgett az öt óra -, kedvesen megkérdezte, mit szeretnék?
- Csak ezeket a tokaszalonnákat nézegetem.
- Mit szólsz ehhez? - kérdezte, és a tenyerén felém tartott egy gyönyörű darabot. Egyből szerelmes lettem.
- Ide vele!
Egy kiló húsz volt, ezer forintból kijött. Hazavittem és bevágtam a fagyasztóba, tekintve, hogy nem akartam feldúlni a jól átgondolt étrendet. A múlt hétvégéig várt sorára a fagyos sötétben, míg úgy éreztem, eljött a tokaszalonna ideje.

10.jpg


A főtt tokaszalonna ifjúkorom nagy kedvence volt, midnjárt a főtt fejhús után következett a toplistán. A paprikával megszórt, hófehér, vajpuha szalonna isteni falat. Most mégis úgy döntöttem, nem főzöm, hanem sütni fogom. Több okból is. Főzésnél - még ha forró vízben is teszi fel az ember - elvész egy csomó zamat, másrészt igencsak fájt a fogam egy kis pecsenyezsírra, untam már a lekváros kenyeret reggelire. Harmadrészt meg mindenki abálja a tokaszalonnát, én juszt is másképp fogom csinálni.
 
Este kivettem a fagyasztóból a húst, és a hűtőben hagytam kiolvadni. Reggel alaposan megmostam, megkapargattam. Kicsit szőrös is volt, ezért a legélesebb késemmel megborotváltam, nagyjából sikerült.

1.jpg


A bőrét bekockáztam, vigyázva, hogy a zsíros részbe olyan nagyon ne vágjak bele.

2.jpg
A tepsi alján szétkentem egy jó kanál zsírt és beterítettem két fej laskára vágott vöröshagymával.

3.jpg
Hanyatt fordítottam a húst, és megtűzdeltem pár gerezd négybe vágott fokhagymával.

4.jpg5.jpg6.jpg
Mozsárban megtörtem némi borsot és köménymagot, alaposan bedörzsöltem vele a húst. Sóztam - a bőrös felén kicsit erősebben -, majd a húsos felével lefele a hagymaágyra fektettem. Dobtam rá pár szem megroppantott borókabogyót és két babérlevelet.

7.jpg

Mellétettem még két kanál zsírt, aláöntöttem egy deci vizet (sört akartam, de elfelejtettem venni), befedtem alufóliával, és kettes fokozaton két órán keresztül sütöttem.

8.jpg
Levettem a fóliát, felcsavartam hármasra a lángot és visszatoltam tepsit a sütőbe egy emelettel feljebb. A régi tűzhelyből mentett tepsit alátoltam, hogy lehetőleg a teteje süljön jobban. A szaftjával gyakran locsolgatva még egy órát sütöttem.

9.jpg
Friss fehér kenyérrel és ecetes jalapeno paprikával tálaltam.
Finom puha és zamatos lett, a bőre talán lehetett volna roppanósabb, de azért megbírkóztam vele. A zsírt leszűrtem egy bögrébe, és ahogy hült, folyamatosan kevergettem - hogy a szaft rendesen elvegyüljön -, amíg meg nem dermedt.

86 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tokaszalonna kömény borókabogyó feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr467121787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2015.01.30. 07:12:32

Finom! Úgy tudom, és tapasztalataim is ezt mutatják, a mélyhűtött húsok bőre már soha nem fog ropogósra sülni.
A hentes meg kaszás...

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.30. 08:44:52

Ennek csak az a baja, hogy kenyér nélkül nem lehet enni, riszszelettel meg nem olyan jó.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 08:51:37

@Benikuty: Ebben nagy igazságod vagyon!
Az viszont segít a dolgon, ha az első órában bőrrel lefelé süti a dolgozó, majd utána forditja meg és tovább dolgozik az a darab bőrös hús letakarva. Ilyenkor tapasztalataim szerint rendesen megfőtt a bőr, amit azután még ki lehet pörcösre sütni.
Baromfira egyértelműen működik, csontozott csülökkel (pékné módra) gyakorlatoztam vagy háromszor. Sikerült még a bőrös karaj is, de lehet hogy ott a süldő mivolta segített be az állatnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 08:53:44

@látjátok feleim szümtükkel: Hasonló dolgokon tűnődtem az olvasása kozben. Sajna a friss puha fehérkenyér nincs a menűmben, de azért van egy kis sváb alpesi parasztkenyér - azzal is megpróbálnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 08:55:12

Finom ez! A szaft kavargatásáért meg +2 pont jár :)
Ez megint egy olyan fogás, amit csak én ennék meg, így csak egy kicsi darabbal fogok belefogni ...

Fenchurch68 2015.01.30. 12:52:05

Tegnap a főtt füstölt csülköt nyers savanyú káposztával meg ecetes hagymasalátával ette az ember, nem hiányzott hozzá neki a kenyér.
(Sajnos mindezt az ágyban, tálcáról, felpolcolt és jegelt lábbal, az ügyeleten eltöltött négy és fél óra után. Félrelépett... Na nem úgy, akkor nem sajnálnám. És nem elég, hogy a bokája kiment, a másik térdével beleszállt egy olyan igazi falusi csizmapucoló vasba. Most már azt is tudom, hogy bár nem paleo, de mirelit borsónak mindig kell itthon lenni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 12:58:58

@Kató néni: Részvétem az emberednek!
A zborsó miért nem paleo? Akkor még nem volt?

Fenchurch68 2015.01.30. 13:33:05

@Andrass9: Magas a szénhidráttartalma minden hüvelyesnek. Füstölt csülök se volt az őskorban, a mamutcsülök meg nem fért volna be a kuktába :)
Inzulinrezisztencia, glutén, túlfinomított élelmiszerek, nekem ezek a hívószavak, egyszerűbb paleónak nevezni. Nem vagyok vérfarkas, ha havonta egyszer krumplit, vagy lencsét, vagy egy szelet kenyeret eszünk, semmi bajunk nem lesz tőle. De látványosan jobb, ha ezekből kevesebb van.
(Ma reggel annyira rozzant volt szegény, hogy leszaladtam egy még meleg kakaós csigáért a pékségbe.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 13:39:05

@Kató néni: Köszi a magyarázatot!
Az embered azért még nincs nagyon pocsékul, mert akkor magad sütötted volna a csigát ... :)

susztertangó 2015.01.30. 15:40:37

@Andrass9: Tán csak a ződborsót sajnálom, hogy nem ajánlott. Egy jó kis zb leveske,amibe zsenge héj is belefőtt vagy főzelék, hmmm...
Ellenőriztem a Pálpusztait az első "nyers " volt, a második 4 nappal lejárta előtt hozta a formáját, dióval ettem.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.30. 16:31:39

Az az én egyik bajom, Angliával ilyet itt nem kapni. Illetve lehet vidéki hentesnél olyan áron, amiért egy olcsóbb nyaralás is megvan.

Fenchurch68 2015.01.30. 17:05:40

@Andrass9: Még szerelmünk hajnalán egyszer sütöttem neki, nagyon udvariasan megevett belőle kettőt, aztán Lillafüreden megetette a többivel a kacsákat :)
(Megideologizálta, hogy nagyon finom volt, de ő a boltit jobban szereti.)
Azért majd újborsó-szezonban nem lesz az a paleo, ami visszatartson egy jó levestől. Nekünk azért sokkal lazább, sokan betegség miatt csinálják, ott teljesen jogos nagyon szigorúnak lenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.30. 18:31:24

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Tócsival kell enni.
@Andrass9: Majd viszek legközelebb egy kis kóstolót.
@the.man: Fél disznót kell venni, azon talán akad egy darabka.
Mellesleg fő a kocsonya, este tízre tán kész lesz. Skandalum, hogy nem lehet disznófület kapni felénk. Hallatlan. Nem tudom, talán felment a világpiaci ára és exportálják mind. Az egyik ismerős Szabadságpusztán a vágóhídon próbált szerezni, ott sem kapott. Vettem egy fél fejet, azt is fül nélkül adták. Teszek bele fafülgombát a feeling kedvéért.

susztertangó 2015.01.30. 19:05:42

@Waka: :-))))))))))))))Állítólag minden előállítható nyomtatással.Nosza.
comps.canstockphoto.com/can-stock-photo_csp6200793.jpg

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.30. 19:46:26

@Waka: Nem igazán van kedvem eljátszani egy Roncs filmes disznó vágást. Mellesleg féldisznót is pont olyan baromira nehéz szerezni mint toka szalonnát.
(Közben míg ezt írtam utána netteztem és viszonylag olcsón lehet szerezni fél sőt egész malacot. felbontva bár az angol kicsit másképpen botja a disznót. Meg miden mást is.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.30. 20:04:42

@the.man: Csak szívtam kicsit a véred. Ahol nincs kultúrája, ott bizony nehéz lehet beszerezni. Gondolom, csirke farhát sincs arrafelé, meg pulykanyak.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.30. 20:39:44

@Waka: Semmi gond. Amit találtam weboldalt ahol fél, egész dinót, bárányt és tehenet lehet venni azért könyvjelzőztem.

Esetleg hentestől mint kutya kaját lehetne szerezni farhátat. Pulyka nyakat ... (google) na azt is csak mint kutya kaja lehet kapni.

Fenchurch68 2015.01.30. 20:56:00

@the.man: Azért egy egész dinó, az még paleósnak is kihívás :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 21:24:13

@susztertangó: Szerintem a héjából nyugodtan főzz leveskét, abban nincs szénhidrát, viszont ugyanazt az ízt megkapod. Próbálj cukorborsót venni tavasszal a piacon, mert annak ráadásul még ehető is a héja!
Két próbán esett át Tebike. Mindkét alkalommal kinnhagytam az ablakpárkányon beérni (kb 17C van ott). Egyszerűen nem az a pálpusztai, amire gyerekkoromból emlékszem. Topyval meg is vitattuk, hogy más lett a kérge, nem az a nyálkás és penetránsan büdös, mint régen volt. A Lajta és az Ilmici még hasonlít :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 21:37:00

@the.man: Úgy nézem, a Tescoban kapsz szép bőrös hasaalja szalonnát, amiből hasonlóan el lehet készíteni az ételt.
www.mysupermarket.co.uk/tesco-price-comparison/Bacon/Tesco_Everyday_Value_Streaky_Bacon_275g.html

"slices of jowl bacon are called guanciale"
forums.digitalspy.co.uk/showthread.php?t=1627152

Talán ezek a linkek segítenek elindulni a keresésében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 21:39:00

@Waka: :) Én is most gyűjtöttem be az alapanyagot, de mivel én nem vagyok fül párti, nálam a hiánygazdaság nem jelentett gondot. Holnap teszem csak fel, ma már kivagyok, mint egy liba.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.30. 21:41:28

@Kató néni: Az a titka a dolognak, hogy nme egyszerre kell az egészet megenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.30. 21:46:10

@Andrass9: Kimertem, az erkélyen hűl éppen. Megyek, dobok egy zuhanyt, mire végzek, remélem megköt annyira, hogy be lehessen hozni a hűtőbe.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.30. 21:54:09

@Andrass9: minden boltban kapható szalonna fel van szeletelve, itt élek már egy ideje ismerem nagyjából a lehetőségeket. egyébként a streaky inkább hasaalja szalonna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 22:06:18

@the.man: No de ekkora hűtőszekrényt???? :)
Tréfa félre, én bizony aktívan töltöm és ürítem a csodahüttőt. Most éppen olyan gyönyörű marhalábszárat lőtt a feleségem 2 kilót, hogy azt is be kellett tennem a fagyasztóba. Én is kaptam egy akciós bélszíndarabot - megvan a következő tatár alapanyaga.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 22:08:10

@Waka: Meg annyira is meg kell kössön, hogy vacsorázhass is belőle!
Kivettem a fagyasztóból a csülköt, amit ebbe a kocsonyába szánok. Holnapra szépen felolvad, és akkor indulhat a főzés. Még csak azt nem tudom, hogy a 10 literesben, vagy a 15 literesben főzzem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.30. 22:32:00

Vettem egy lepényhalat a madarasban. Egyelőre félretettem, de lesz belőle étel és poszt is (remélem). Végignéztem egy rakat videót, hogy kell megtisztítani, mert ilyen halat még nem pucoltam. Azt hiszem menni fog :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 08:40:11

@susztertangó: Köszönöm! Sajna ettől még nem lesz jobb a sajt ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 11:40:38

na ma mar irgalmatlanul beszerzem a kocsonyanak valot
van itt 20 percre egy hentes
holnap SB
allergiam itthon tart
ez a legkedvezobb hetvege a projektre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 11:45:33

1000 dollar ment a patsra es hogy tobb less mint 44 pont
tessek drukkolni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 11:46:55

viszont a nagy kerdes, mit regelizzek
nejem alszik enmeg ehes vagyok

Fenchurch68 2015.01.31. 11:58:27

@hagyma:
Hagymás rántotta, annyi hagyma, amennyi tojás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 12:04:16

@Kató néni: bundaskenyer gondolata foglalkoztat, mert regen volt
annyi akadalya van, hogy a nejem meg alszik/ most is rettenetesn halkan utom a billentyuket/ meg hogy nincs itthon kenyer ami jo hozza
tojas van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 12:05:43

mer legutoljara olyan kenyeret sutott, ami nem jo bundasnak
varial osszevissza

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 12:07:04

mindenki gondolja meg ha be akar nosulni KY-ba!!!
en szoltam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 12:11:24

megvettem ezt a kenyersutogepet es pekne lett a felesegem
varial, elvezi, sut
es ez a mostani kenyer is jo
de bundasnak nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 12:14:17

tartok tole, hogy babfozelek lesz a reggeli csirkecombbal

susztertangó 2015.01.31. 13:00:13

@Andrass9: De megírhatod a tapasztalatod.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.31. 13:10:29

Szép napot!
Elültettem az amarilliszt, 19 cserép és 3 balkonláda. Meg elfogyott az összes virágföld, vehetek még egy zsákkal.
@hagyma: Talán csináltass vele csülköt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 13:21:03

@hagyma: Én biztos a Patriots-ra tennék, annak ellenére, hogy még egy football meccset sem láttam, viszont rendes lokálpatrióta vagyok :)
Egy jegy 10,000 és 69,000 között mozog a meccsre. WTF????
Két jegy árán már házat vehetnék odakinn...
www.ticketexchangebyticketmaster.com/NFL/InventoryBrowse/Super-Bowl-Tickets-at-University-of-Phoenix-Stadium-in-Glendale-2-1-2015?PID=1516050

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 13:22:47

@Waka: Jónapot!
Feltettem a kocsonyát, már rotyog. Persze kaptam hideget-meleget, hogy sok lesz (4 köröm, 1/2 csülök, sok bőr, 1 farok, stb.), ezért holnap este kocsonyaparty-t rendezünk a szomszédságnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 16:16:21

@Andrass9: hat nem is a helyszinen nezem:)
nem racionalis hamem, szimpatiafogadas volt, de amig pluszba vagyok, addig hodolok ennek a hobbinak
az hogy letezik hogy itt eltel es nem lattal amerikai focit
a vilag legjobb sportja
a holnap az unnep less
pizzakat megrendeltuk
sor offkursz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 16:21:23

ja es szimpatiabol sosem szabad fogadni
ez alaptorveny
de most igy dontottem
papa johnsos pizza less
kettot fizet harmat kap
sok bonuszom van naluk
en cask a spenotosat eszem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 16:25:14

Mary steelerses, de nem kerdes, hogy holnap egyutt izgulunk a patriotsert
seattle mas vilag nekunk
na megyek kocsonyaalapanyagert

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 16:35:39

@hagyma: Ez kimaradt. Baseball meccsre elvittek a szomszéd jogászcsajok Bontonba. Próbálták magyarázni, de nekem irtó unalmas volt.
Viszont lett egy labdám ami pont a söröspoharamban landolt, lefröcskölve mindekit körülöttem :) Irigykedtek is rendesen!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 16:36:24

@hagyma: Jó kocsonyázást, én most készítem a tányérokat neki.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.31. 17:04:04

@Andrass9: Csak elfogy valahogy. Az enyém biztosan nagyon finom, de olyan bődületes nátha tört rám, hogy nem érzem semmi ízét. A fél fejem el van dugulva. Cétea mézzel, este kis gőzölés kamillával.
@hagyma: Fület feltétlen vegyél!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 17:32:53

@Andrass9: en szeretem a baseballt is, de inkabb itthon
egyszer voltam en is
szuper volt
VIP voltam
ettunk ittunk
asszem asheville tourist
rohangaltak ott korbe
neha Mary tapsolt, hat o ide szuletett
es asziszem nyertunk
a baseball kozonsegi esemeny
nada a holnapi az fontos
GO PATS!!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 17:39:34

@Waka: most megyunk
szerintem kizart hogy legyen ful, de rakerdezek
hulyen fog ramnezni

vörösbor(de)minőségi 2015.01.31. 17:56:40

@Andrass9: mennyi vizet bír el ennyi?
3-4liter?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 17:59:25

@hagyma: amugyis ilyen hulyen tapsolni, mint a z amerikaiak eletemebne nem latttam
ezek nem forditjak el a tenyeruket
parhuzamosan tapsolnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 18:01:27

na leccgo Mary kisminkelte magat a hentes kedveeret
/KY-bol sosem/

Fenchurch68 2015.01.31. 18:40:20

@hagyma: Ez alap, Mary tudja a tutit, a hentes kedvéért érdemesebb sminkelni, mint a férj kedvéért. Annak jó esetben gyönyörűek vagyunk smink nélkül is, rosszabb esetben már úgyis látott reggeli állapotban.
De a Hentes! Ott szexinek kell lenni. Látszódjon az emberen a tapasztalat, de azért legyen egy csillogó naivitás a szemében.
(Ó, te nagy, erős férfi, kérlek, férfiúi hozzáértésed teljes tudatában válassz nekem egy gyönyörű karajt, és csontozd is ki, hiszen ehhez csak te érthetsz. Hosszú szempillákkal pislogós szmájli.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 20:16:02

@vörösbor(de)minőségi: Ez most 6 litert minden gond nélkül felvett, legalábbis ennyi lé lett a végére, amikor kiraktam a bőröket, húsokat és kutyának adtam a csontokat. Egy 10 literes fazékba tettem a húst, 2 hagymát és kevéske gyökeret, répát, mert azt én mindig teszek bele. A teatojásba 10 girizd fokhagymát, borsot, szerecsendióvirágot. Felönttem csurig vízzel, majd amikor elkezdett forrni, lehabozgattam, lezsíroztam (ez utóbbit menet közben is). Elfőtt vagy 2 liter vizet, mire kész lett. Ja és 6 púpos kávéskanál sót, hogy a lé nagyon sós legyen melegen (akkor lesz jó hidegen - nekem).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 20:18:01

@Kató néni: :) Ez jó volt - és mennyire igazad van!!
Látom a hentesnél, amikor beesik egy rendesen kinéző hölgy: azonnal megváltozik, felforrósodik a légkör :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.31. 21:07:02

Szép estét!

Ma próbasütést tartottam, mert volt kb. 15 deka száz éves, de még nem avas mandulám, nem akartam kidobni, és amiből nagyon csucsu süti lett. Mindössze a sütés nem úgy sikerült, ahogy kellene, de a következő majd jobb lesz.

Szóval a mandulát megdaráltam liszt finomságúra ( jószáraz volt ), összeturmixoltam 3 tojás sárgáját, 3 csapott kanál cukrot és 2 érett banánt ( ehhez nagyon jó ami kívül már csúnya barna ) majd összekvertem a mandulaliszttel, amihez tettem egy fél csomag sütőport. A felvert tojáshabot a keverékbe forgattam, majd muffin sütőbe paírkosárkákba szétosztottam. Itt követtem el a hibát, mert ha a sütőformát kizsírozom és madulaliszttel megszórom, akkor nem ragadtak volna rá a papírra. Kissé az alja megsült, de egyébként finom lett.
Talán ha még egy banánt tettem vona bele, de nem turmixolva, hanem csak villával darabosra törve, akkor még jobb lett volna, de így is jól lehetett érezni a banánt. A következő próbát pirított dióból fogom hasonlóan, liszt nélkül elkészíteni, és abba aszalt gyümölcsöket keverek.
Az alapként figyelembe vett recept cukor helyett édesítőszert használt.

Egyébként nagyon gyorsan elkészült, és gyorsan meg is sült. Érdemes kipróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 21:25:56

@látjátok feleim szümtükkel: Jó estét neked is!
Ez a mandulalisztes sütés elég érdekes. A fiamék vagy egy évig csak mandulaliszttel sütöttek, most is sok fogy nála.
Csak arra emlékszem gyerekkoromból, hogy apám sütötte a legjobb Sacher tortát, amit liszt helyett dióval készített, így a diós próbálkozásod is sikeres kell, hogy legyen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 21:27:23

@Waka: A CMézes tea jó, de borral vagy rummal turbózva (nem sokkal!!!) még jobb, mert megizzaszt rendesen. Az izzadás pedig gyógyulás, mondá nagyanyám :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 21:29:33

@Waka: Apropo, most számoltam, hogy igen hamar el fog fogyni. Lett 10 tányér és 5 fagyisdoboznyi.
Leszünk rá kilencen az utcából. Nem tudom mennyi marad majd, de még tudok rá jövő hétre is vendéget hívni. Persze én megeszem kb 3 fagyisdoboznyit, így nem valószínű a plusz vendégek befutása.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 22:36:05

egesz jo alapamyagokat szedtem ossze
szoval less kocsonya
@Andrass9: SB-t nezni kotelezo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 23:00:31

@hagyma: Mostanra kifagyott a kocsonyám, be is hoztam a kamrába, meg ne fagyjon odakinn.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.31. 23:12:20

@hagyma: Csak, hogy tudd: a kocsonyát le lehet fagyasztani, és amikor kell, kiolvasztod, kimelegíted és újra lehűtöd. Ugyanolyan lesz, mint a friss!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 23:15:46

@Andrass9: OK
de en nem fagyasztom
volt mikor veletlenul megfagyott, nekem az mar nem olyan
a sor sem olyan ha bentfelejtem a melyhutoben
de ezzel nincs problema
en tudom enni 3 napig
az 9 tanyer
annal meg nem less tobb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 23:18:48

raadasul, most Mary is ravan izgulva
lehet rajar a kocsonyamra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.31. 23:26:47

amugy fantasztikus valtozast hozott, hogy elvittem magyarorszagra
sokkal nyitottabb lett kajaugyben

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 06:35:58

@hagyma: Azt hiszem nem érted, amit mondtam: Nem esszuk meg a megfagyasztott kocsonyát, mielőtt ki nem olvasztottuk. Fel kell melegíteni, hogy újra homogén legyen, és utána újra lehűteni, hogy megmerevedjen. Capiche?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 07:53:06

@Andrass9: na latod
ez a kapiche a felsorendu szoveg
ertettem mit irtal, nem vagyok hulye
de kocsonyat nem fagyasztok le
nekem utana mar nem olyan
es egyebSt is miert fagyasztanam?
remgeteg etelt fagyasztunk, mert ugye ketten vagyunk es ha en fozok ipari mennyiseget fozok
kocsonyat nem
elfogy

vörösbor(de)minőségi 2015.02.01. 15:11:08

@Andrass9: jól van,akkor ebből kiindulva inditok egyet.
kivéve,hogy nagyságrendekkel több fokhagymát teszek.
izén nem érezni -nem lesz tólzottan markáns fokhagymás.
a sózás azt mint régi tanács...ismerem és fontos is mert ez utánsózni? kizárt.
mondjuk eleve én szerintem kissé sósan főzök,nem fordul elő a sótlanság.
nyilván ez nem jó-rossz szokás.

vörösbor(de)minőségi 2015.02.01. 15:14:08

@Andrass9: abszolut igy van,és semmi ízbeli változás hálisten nem történik.
másik nagy előnye,hogy meglepetésszerűen elő lehet kapni mondjuk tavasszal.
isteni dolog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 15:49:20

@vörösbor(de)minőségi: Nekem már ennyi fokhagyma is soknak tűnt :)
Persze - ahogy Cserna-Szabo megállapítja, vannak az elején fokhagymázók, akik végig főzik a fokhagymákat, azután vannak a végén fokhagymázók, akik csak az utolsó percekben öntik bele a vödörnyi fokhagymát és ezzel mindent elsöprő fohagymaillatot és ízt adnak a kocsonyának (mint például Váncsa mester), és vannak aljasul fokhagymázók, akik minden alkalommal, ahogy elhaladnak a fazék mellett titokban beledobnak pár girizd fokhagymát (ez Cserna-Szabó sajátmaga) ...
Én elején fokhagymázó vagyok :)

susztertangó 2015.02.02. 06:04:52

@Waka: Az abalé felhasználása paprikás krumplihoz,bab és káposztás ételekhez kötelező.Hát nem ?

vörösbor(de)minőségi 2015.02.02. 13:15:23

@Andrass9: ez vidám volt :)))
magam is az elején fokhagymázók táborába tartozom

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.02. 13:30:06

@susztertangó: Csakugyan, de most nem a lényerés volt a cél, van a fagyasztóban vagy két liter.