Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (130) olívaolaj (8) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Gombás spagetti

2015.01.24. 07:00 Waka

Egy augusztusi délután csörgött a telefon. Kistesó.
- Szia! Tudod mit kellene csinálni?
- No mit? - kérdeztem, és elkezdett felállni a szőr a nyakamon.
- El kéne menni gombát szedni.
- Hát az tényleg remek lenne, és úgy nagyjából, mégis hova?
- Hát G és S közé.
- És ott van gomba?
- Hát a munkatársam arra szokott futni, és látott embereket gombát szedni.
- Embereket látott vagy gombát is?
- Ott mászkáltak a réten, biztos nem szamócát szedtek, mert az már le érett.
- Rendben, akkor menjünk.
- Akkor nézz valami buszt, ami arrafelé áll meg, aztán szombaton reggel megyünk.

8.jpg

Megnéztem a menetrendet, visszafelé is kerestem buszt, lejegyzeteltem egy árkus papírra.
Szombat reggel aztán korán keltem, jól bereggeliztem, és elindultam. Összefutottunk a sarkon majd elgyalogoltunk a buszpályaudvarra. Faluvégi megállóban szálltunk le, síri csend. Az ég szürke volt, vastag langyos köd ült a tájon. Az út bal oldalán sűrű bozótos egészen a Bakonyig, jobb oldat kötésig érő susnya.
Kistesó meg Öcsi váltócipőt húztak, aztán nekiálltak szendvicset készíteni.
- Te, nincs egy késed?
- A kerti kiskés van nálam - mondtam-, de elé maszatos.
- Jó lesz az is.
Elővettem a jobb térdzsebből a kiskést, amolyan mindenes, a kertben azzal nyiszálok, amit kell, evéshez van bicska, de azt nem hoztam, elvégre nem enni jöttem. Ásványvízzel leöblögették, összedobtak két szendvicset, aztán, miközben majszoltak, elindultunk az út szélén.
- Itt lemehetnénk a rétre - mondta Kistesó, úgy fél kilométer után.
Lementünk. Tökig ért a harmatos dudva, tíz méter után csatakosra ázott a nadrágom és a bakancsomban szörcsögött a víz. Kisvártatva egy egész őznyáj riadt fel úgy tíz lépésnyire, de abban a dzsungelban egy elefántcsorda is simán elbújhatott volna. Egyszer csak kiértünk egy gyérebben benőtt részre, és Kistesó öt lépés után talált egy csokorra való szegfűgombát. Szétváltunk, és elkezdtük átfésülni a területet. Lucernaföld lehetett hajdan, imitt-amott még akadt belőle mutatóban, de a fű már nagyrészt visszahódította a földet.

9.jpg
Nem ragozom. Három órán keresztül szedtük a gombát megállás nélkül. Csak akkor hagytuk abba, mikor menni kellett, mert már csak húsz percünk volt a buszig. Közben kisütött a nap, lekívánkozott rólunk a kabát és a pulóver is, szépen főttünk a fülledt melegben. A terület sarkán végül találtunk egy kis földutat, azon aztán kényelmesen ki tudtunk baktatni az aszfaltig.
Egy gyors cigire volt idő, aztán jött is a busz, felszálltunk. Alaposan megnéztek minket. Mint három menekült, derékig vizesen, tele mindenféle ragadós maggal, és három kosár gombával.

10.jpg
Egy óra tájt értem haza, ettem pár falaltot gyorsan, aztán nekiláttam a gombapucolásnak. Négy óra lett, mire végeztem, a szárát már szedéskor lecsipkedtem, csak a sok apró mindenfélét kellet kiszedegetni a lemezek közül, meg kiválogatni a férgesét, no meg vagy tízszer átmosni. Egy adagot félretettem levesnek másnapra, a többi ment a fagyasztóba.

11.jpg
Ebből vettem elő minap egy csomaggal, főztem egy gombás-tejszínes spagettit.

1.jpg
Egy közepes fej vöröshagymát megpirítottam némi olajon, majd rádobtam egy gerezd finomra reszelt fokhagymát is.

2.jpg
Hozzáadtam a kiolvadt gombát a levével együtt, sóztam, és egy kiskanálnyi házi csilikrémmel ízesítettem.

3.jpg
Aláöntöttem még egy kis vizet és fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára pároltam. Közben feltettem forrni egy jókora lábas vizet, amibe egy evőkanál sót dobtam.

4.jpg
A gombához 2 dl tejszínt adtam és kicsit kiforraltam.

5.jpg
Kifőztem a spagettit, beleszedtem a gombás raguba és alaposan összekevertem.

6.jpg
Nagyon finom lett, négy evésre szántam, de a negyedjére már csak kóstolónyi adag maradt. Két főzetre való gomba van még, egy leves még biztosan lesz belőle, a többit majd meglátjuk.

7.jpg

35 komment

Címkék: spagetti vöröshagyma tejszín fokhagyma szegfűgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr57098627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 09:04:45

Ez remek lehetett! Irigyellek, hogy ismered ezt a gombát. Valami nekem is nőtt a kertben, - hasonlít - de nem merem leszedni. Pizzaszeletvágó biztos kiosztana, hogy tejszínnel csinálod, viszont nekem tetszik!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.24. 09:26:08

Nagyon jól megy! Egy egész ívnyi papírra feljegyezni a menetrendet.
Árkus, arcus=ív.
Az A0-s papírív mérete 841×1189 mm. Területe 1 m².

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 09:34:29

@hajdulaszlo (volt hajdul): "A papírgyártó árkusokat készít a merítőkerettel. A nagyobb kerettel nagyobb árkus készül."
Akkor ez most hogy van? A paprírkeret határozza meg, mekkora egy négyzetméter?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 09:37:06

Én kinyomtattam szemüveg nélkül olvasható betümérettel a helyi buszmenetrendet, ami elfért két névjegykártya méretű lapon, így belefér a tárcámba, és nem kell a buszmegállóban lévő táblán lévő (a legtöbbször kilopott) árkus ívet bogarászni nagyítóval :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 09:42:11

@hajdulaszlo (volt hajdul): Magyar értelmező szótár:
"Árkus Régi, latin eredetű szó. Jelentése ív. Amikor azt mondjuk, hogy elővett egy árkus papírt, akkor egy nagyobb méretű papírdarabra kell gondolni."
Nem szükségszerűen egy A0-ra, de - vizuális tipus lévén - elképzeltem Wakát egy A0-ás papírral rohangálni a mezőn :)

Fenchurch68 2015.01.24. 10:53:25

A múltkor, mikor sült csülköt és füstölt nyelvet ettem egy bizonyos helyen, és nem volt a hozzá ajánlott köret igazán kedvemre való, végül egy brutális kupac pirított szegfűgombát kaptam mellé.
A kert hátuljában mindig nőtt jó sok szegfűgomba. Exférj meg anyós mereven elzárkózott a lehetőségtől, hogy ez ehető, úgyhogy kénytelen voltam önfeláldozóan egyedül megenni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.24. 11:38:05

Szép napot!
Mennyi bajotok van azzal a szerencsétlen papírral...
Csak próbáltam ízesen fogalmazni.
Kész az ebéd, rántott csirkecomb, sült krumpli. Megyek virágföldet keverni, jövő héten ültetni kell az amarilliszt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.24. 13:03:27

@Andrass9: Képes is lenne rá. Védül is a gomba csomagolására is alkalmas lett volna.

Topy 2015.01.24. 14:17:17

@Waka: na, most meg lekvárosan fogalmazol... ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.01.24. 14:22:07

@Waka: szeretem a szegfűgombát, az illata is isteni.
És szép az első fotód, meg a kintiek. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.24. 14:31:47

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ha találtam volna valami tengernagy pöfeteget, kellett is volna a csomagolóanyag.
@AnicasubRosa: Köszönöm!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.24. 15:03:17

@Waka: A gomba és a tészta kapcsán kedvem támadt gombás bolognai szószt főzni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 15:33:12

hat en nem szeretem a gombat cask es kizarolag levesnek
najo nokedlivel porkoltnek ha minden kotel szakad

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 17:32:52

@Waka: A pöffeteget én leszárítottam. Akkora egy szelet, mint egy palacsinta :)

Fenchurch68 2015.01.24. 20:06:52

Gomba minden mennyiségben jöhet. Ha nincs más, még a sima bolti csiperkét is fel lehet turbózni egy kis szárított ezzel-azzal :)
Az édesem akkor kezdett hinni abban, hogy van élet a húson túl, mikor a tökfőzelékhez gombafasírtot csináltam feltétnek.
(Azért most éppen egy marhapörkölt pöfögi az utolsókat, délben tettem fel. Fél órája kezdek bízni abban, hogy valaha ehetően puha lesz.)

Végre kaptunk a húsdarálóhoz alkatrészt, közben meg egészen rászoktam az apróra vagdosásra.

Pinka-Panka 2015.01.24. 20:09:19

Waka, nagyon jól fogalmaztál, nekem tetszett az írás. Teljesen látom, amerre jártál, a képek szépek nagyon.

A spagettival is nagyon megelégedett vagyok, mivel nekem bejön, ami tejszínes, ami gombás is még ráadásul.
Én még magamnak sajtot is tennék rá, s egy kis petrezselymet is.

Pinka-Panka 2015.01.24. 20:13:41

Nálam ma gulyás leves lett, sajtos-túros pogácsával.
Nem lesz vadas, mert nem érek most rá,s gulyás leves mellé, nem megy - holnap hosszú idő után, rántott húst készitek, rizses borsóval és fejes salátát vettem.

Valami édességen jár az eszem, pudingosat, gyümölcsöset gondoltam keveset. Löttyintek rá kis csokit is, van nagyon finom étcsoki is.

Ma egy rozs kenyeret sütöttem nagyon finom lett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 21:12:33

Mary suti a csirket, elojott az allergiam, kicsit le vagyok gyengulve
minden januar vegen elojon
azert raneztem a konyhaban
perfektul nez ki
jo less
a krumpliagy tokeletes
a combokat atpiritotta serpenyoben, most megy a sutobe
ezt a fajtat tolem tanulta es meg ranezett az interneten
tokeletes lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 21:23:55

@Pinka-Panka: Én ma csak krumplislángost sütöttem. Tegnap este viszont főztem egy köménymaglevest - de jól esett!!!
Tegnap feleségem készített egy rakott kelt. Olyan ropogós maradt a kel, mintha most szedték volna...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 21:27:05

@hagyma: Most akkor nem kell holnapra a lángos recept???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 21:28:41

orom am az ferfiembernek ha sajat stilusu csirkejet az asszony rekonstrualja, egy-ket ujitassal raadasul
es boldogan teszi
az elet szep. cask az allergiam mulna el
allitolag cask D vitamin hiany okozza,ebben sem nagyon hiszek
egyszer a kiutesek miatt kaptam komolyabb gyogyszert
meg is ettem es utana 4 napig komaban voltam az intenziven

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 21:30:17

@Andrass9: hogyne kene
remelem holnap mar job less
ma vagyok a melyponton

Topy 2015.01.24. 21:41:12

én csináltam egy zöldborsólevest, a fiatalkorúaknak bolognai spagettit, az asszonynak túróstésztát; csináltam holnapra tzatzikit, meg pácolódik a gyros hús
aztán megettük a levest mikor észbekaptam, hogy oké, de én mit eszek? :) úgyhogy gyorsab előkaptam a mélyhűtőből egy archivált aszalt szilvás csirkemellet, meg egy szilvabefőttet a spájzból :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 21:50:22

@Topy: en meg mindig ados vagyok a makostesztaval /is/ a kocsonyaval /is/
pedig a mak szavatossaga lejar par nap mulva
gyengelkedon vagyok, mint minden januarban
csirkemellett regen nem szerettem, ma mar johet minden formaban, foleg rantva
ma sult csirkecombok lesznek, de ezt mar mondtam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 21:56:04

@Topy: Van igy nálam is, amikor hétvégére befutnak a gyerekek. Azért én fineszesebb vagyok: csak olyan dolgokat főzök nekik, amit én is ennék :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.25. 08:55:34

Szép napot!
@Pinka-Panka: Köszönöm! Petrezselyem nem volt itthon, csak fagyasztott, meg aztán egészen egyszerűre akartam készíteni.
@hagyma: Tedd be a mákot a fagyasztóba, ott jó ideig eláll.
@látjátok feleim szümtükkel: 4.bp.blogspot.com/_I2uQkGxIykM/TNY-n38s1JI/AAAAAAAANb0/yMLbGzFGCPY/s1600/soup+blackadder.jpg

Pinka-Panka 2015.01.25. 11:49:19

@Waka:Meg ne bántódj, csak én magamnak mindenre teszek valami zöldet. Gondolj bele, vettem tegnap salátát a mai kitűnő rántott hús mellé, tele van szerintem méreggel, de nem bírtam ellenállni, valami zöld után.
süti beállítások módosítása