Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csúsztatott palacsinta

2015.01.22. 07:00 Andrass9

Waka készített egy kelt palacsintát, amitõl nagyon rámjött. hogy csúsztatottat akarok sütni, mert sokéve nem volt a tányéromon.

29.jpg

A receptet nem vadásztam sehol, ahogy gyerekkoromból emlékszem, úgy készítettem, ezért lehetnek nagy eltérések is a közkézen forgó receptektõl, de én így ismerem.

Elõször is irány a nagykamra lekvárokat keresni. Szerencsére teljesen mindegy, milyet használok, csak pikáns legyen. Azután összeszedtem a többi hozzávalót, hogy a fotózás is rendjén legyen (meg amióta blogolok, minden ételhez mindent elõszedek elõre).

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 4 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 kk vanília aroma
  • zsír, olaj vagy vaj a sütéshez (én ghí-t használtam, ami szerintem a legjobb választás volt)

10.jpg

A töltelékekhez:

  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg fekete csokoládé (csak mogyorós volt itthon) lereszelve
  • 7 dkg baracklekvár
  • 4 dkg meggylekvár
  • 3 dkg õszibaracklekvár
  • 2 dkg cukor a dióval elkeverve

Ezeket a számokat a frissen felbontott üvegekben maradt mennyiség alapján sakkoztam ki :)

11.jpg

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét fele cukorral és egy csipet sóvel kemény habbá vertem. A sárgáját a robotgép keverõtáljába tettem. A vajat megpuhítottam a mikróban és a tojáshoz adtam. Szintúgy a másik fele cukrot és a vaníliakivonatot (ezeket nem langyosítottam). Robotgéppel szép selymesre kevertem. Ekkor felváltva adagolva a lisztet és a tejet is összekevertem a sárgájával, amig nagyon sûrû palacsintatésztát kaptam (ezt a lisz/tej arányával alkalmanként el kell játszani, nincsenek pontos számok, hisz a tojások sem egyformák). A végén keverõkanállal beleforgattam a tojáshabot. Talán érzékelhetõ a képrõl, hogy igen sûrû lötty lett.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Nekiálltam sütni, tölteni a tortát. Elõkészítettem egy tortaformát, amibe kényelmesen belefér a palacsinta, de tán jobban jártam volna, ha kicsit kisebb a forma, akkor a peremen is bátrabban lehetett volna tölteni. Gyerekkoromban nem volt ilyen fancy tortaforma, aminek a feneke kivehetõ. Legalábbis nekünk nem volt. A palacsintasütõt a szokásosnál kisebb lángra állítottam, majd egy mogyorónyi ghí-t olvasztottam fel benne szépen körbekergetve mindenütt. Erre egy nagy merõkanálnyi tészta ment, amit nagyon óvatosan körbe öntöttem a peremig - ez nagyjából fél centi vastag tésztát eredményezett. A ghí annyira síkossá tette a palacsintasütõt, hogy soha az egész sütés folyamán nem kellett semmivel sem felemelni a tésztát a vasról - csuszkált körbe-körbe. Csak az egyik oldalát kell megsütni, de azt annyira, hogy a tetején a hab már picit megkeményedjen. Ekkor szép pirosas lesz a tészta feneke. Ezt a tésztát belecsúsztattam a formába.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Természetesen minden újabb palacsinta előtt picit megkentem a palacsintasütőt. Minden réteget más-más töltelékkel kentem meg. Mivel a közepe vastagabb a lapnak, ezért célszerû a szélére kicsit vastagabb tölteléket tenni, de nekem ettõl sem lett egyenletesebb vastagságú :) Van aki mákot meg vaníliakrémet is tesz bele. Én csak a fentieket.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

 

Az utolsó palacsintát viszont habos felével lefele tettem a tetejére, és azt relative sok csokival szórtam meg.

24.jpg

Az így összeállt tornyot formástul a sütõbe toltam 160 fokra, 25 percre, hogy összeérjenek a rétegek. Abban reménykedtem, hogy a csoki megolvad a tetején, de ezt elmulasztotta ...

25.jpg

Kivittem 10 percre hülni a teraszra, majd kicsúsztattam egy nagytányérra, és azon frissiben kivágtam belõle egy szeletet.

26.jpg

A szeletem elég magányos volt a kistányéron...

27.jpg

Hoppá - találtam a hûtõben tegnapról egy maradék szeletke gesztenyetortát, arról loptam egy kiskanálnyi habot. Mindjárt barátságosabb az én tortám is!

28.jpg

Ez is macerás egy palacsintaféle, de azért a 10 lap megsütése és megtöltése megvolt 40 perc alatt. Az utolsót MEGETTEM, mert nem voltam előre biztos abban, hogy kijön belőle a lefedő réteg.

70 komment

Címkék: tej tojás dió csokoládé vanília vaj cukor lekvár liszt ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr367095131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.22. 09:04:29

Jó volt reggelire is, de a konklúzió mindkettőnk részére az volt, hogy sokkal TÖBB LEKVÁRT kell beletenni!!!

Topy 2015.01.22. 09:28:53

rakott palasintát ettem (kb. ugyanez de normál palacsintával), de ez valahogy kimaradt az életemből
és amekkora kalóriabomba ez vszeg már így is marad...

Benikuty 2015.01.22. 13:01:16

@Topy: lehet azt fele bl55, fele teljes kiőrlésű lisztből, a dzsemet pedig fruktózzal, esetleg erytrittel eltenni. Aztán nem kell túlkomplikálni, mert a kevesebb mindig sokkal több.
(hozzászólásom célja nem a nyálverés volt, ha úgy tűnne, elnézést kívánok!)

Benikuty 2015.01.22. 13:02:58

Jaja, tehetsz amennyit bírsz, úgyis beissza a tészta. ...de finomabb lesz, az tuti... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.22. 14:05:10

@Benikuty: Egyetértek az előttem szólóval :)
Én viszont nem nagyon szeretem ezeket a mű izéket, úgyhogy gyorsan meg is eszem egy újabb szeletet!

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.22. 14:35:14

@Benikuty: a nyárfacikkorral az a bajom, hogy sósavval állítják elő. A fruktóz meg majdnem ugyan olyan cukor mint a répából nyert.

Topy 2015.01.22. 15:13:16

@the.man: fruktóz az nem, a másik viszont eritrit volt, azt erjesztéssel állítják elő: www.italipar.hu/node/96

Benikuty 2015.01.22. 18:00:35

@the.man: erről van szó:
hu.wikipedia.org/wiki/Eritritol
nem pedig erről, amit bottal nem piszkálnék meg:
hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol
Amit pedig a fruktózról írsz, az egy erősen torzító részigazság: a szénhidrát tartalma valóban annyi, mint a répacukornak. Egy óriási előnye pedig, hogy a glikémiás indexe majd harmada a répacukornak, vagy a referenciaként használatos szőlőcukornak. Ez pedig roppant fontos azoknak, akiknek nagyon nem mindegy, hogy nem emeli meg robbanásszerűen a vércukor szintet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.22. 18:03:05

Szép estét!
Macerás vagy sem, nekem jöhet. Csaknem egy újragondolt zserbó. :D
Édesítőszer az én konyhámba be nem teheti a lábát. Cukrot használok, legfeljebb majd kevesebbet rakok bele.

Benikuty 2015.01.22. 18:03:14

@Andrass9: a répacukor, általam használt nevén "fehér halál 2" legalább annyira mű, mint pl. a fruktóz.

Benikuty 2015.01.22. 18:06:49

@Waka: a cukor is édesítőszer, de nem rugózok tovább ezen. Örüljön az, aki büntetlenül eheti, aki pedig nem eheti, az aránytalanul nagy árat fizethet a fafejűségért.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.22. 20:28:52

@Benikuty: meg is lepődtem volna ha arra gondolsz, én meg erősen félre értettelek, ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.22. 21:56:16

cujkorra semi szuksege az emberisegnek
ha mar paleo, a paleo korban azt sem tudtak mi a Cukor
so az kell, azt mar az osember is ismerte
a cukrot nem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.22. 22:11:49

@hagyma: Amikor már egyedül éltem az USA-ban, akkor 3 év alatt fogyott el egy kiló cukor ...
Csokit sem eszem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.22. 22:47:08

@Andrass9: szinte nem is veszunk cukrot
nem kell
bevallom neha csoki szinten vetkezem
joint utan egyszeruen kell:)
kit kat

Pinka-Panka 2015.01.23. 07:36:15

Szép napot Nektek!:)

Hozzászólni sem tudok, csak egyszerűen kérnék egy szeletet.
Nagyon jól néz ki és nagyon megenném.

Pinka-Panka 2015.01.23. 07:41:19

És én sem fokoztam volna András, mákkal, meg vaniliával, az már túl sok lett volna. A kevesebb, több sokszor.

Nagyon tetszik, noha nem vagyok édeszájú, de ezt betolnám.

Nálunk ma bolognai van. Nekem meg sajtos makaróni, amit feltúrbózok még.

Holnap pogácsát sütök, a hétvégi menüt még ki kell találnom, de alighanem vadas lesz, mivel egy rostélyos van még. Knédli is van, úgyhogy azt hiszem az lesz.

Pinka-Panka 2015.01.23. 07:46:40

Nagyon várom a tavaszt!Nem tudom, de én alig tudok létezni napfény nélkül, a világosság nélkül. Jönni fog, s akkor jó lesz:)

Debrecenben tegnap sütött a nap, jó nekik, itt nagyon lehangoló volt.

A vendégekkel megy a vita arról, kell-e eső még, vagy nem. Én nem tudom, de itt áll a víz a kertben, a réten is.
Nem tudom, de szerintem a száraz hidegebb talán jobb lenne most? Már a nátha miatt is, mert alig mászunk ki belőle. Tudom az ónos esőnél ez jobb, de ha lehetne jobb is, akkor azt választanám most.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.23. 08:02:28

@Pinka-Panka: Szép jó reggelt!
Én még szeretnék vagy két hét hideg, havas időt, hogy ezt az influenzajárványt megússzuk :) Meg a tetveket is ritkítaná ...
Tegnap se főztem. Feleségem gyorsan főzött egy babéros tejfeles krumplifőzeléket. Volt előzőnapi paradicsomleves saját levekből, meg ettünk ebből a palacsintatortából is. Szóval éhen nem haltunk. Ma esszük a maradék krumplit, amihez póréhagymaleves lesz.
Holnap viszont dőzs: megyünk Etyekre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.23. 08:04:18

@Waka: Azon tűnődtem, hogy ezzel a módszerrel egy Dobos tortát is lehetne csinálni. Csak a krémje és a teteje más ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.23. 08:56:56

@Pinka-Panka:

Azoknak a vendégeknek, akik szerint kell még eső, valami csúnyát üzenek. Évek óta nem állt víz a kert végi árokba, most azonban félig van. Tegnap előtt az udvaron néhány növényt ( fügét, rózsát ) megpermeteztem bordói lével, mert annyira feketedett a tövük a gombától. Ez a nevdes és enyhe idő nagyon kedvez neki. Szerintem sokszor nem is influenza az, amit annak gondolnak, hanem alllergia a sok gombaspórára. Az allergia is okozhat lázas állapotot.

Egyébként jó egészséget, bár ezt tegnap kellett volna mondani, majd ebéd után iszok egy pohárkával az egészségedre.:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.23. 08:57:28

@Andrass9:

No azért a tésztája is más egy dobosnak.:D

Topy 2015.01.23. 09:09:12

@Andrass9:
A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert – aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.
– Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!
A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a tőrténetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, az asztalra csap, és így kiált:
– No hát egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
– De édes uram – így a parasztasszony –, nincs hozzá eprünk!
– Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
– Jó, de vajunk sincs a krémhez!
– Akkor csináld zsírral!
– Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!…
– Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
– No és a tojás? Tizenkét tojás!
– A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam, asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt… Aztán egy szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszőgezi:
– Látod! – és lassan hozzáteszi még: – Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.23. 09:22:40

@Topy: @látjátok feleim szümtükkel: Mert soha nem értékelitek az újításaimat ... (duzzogva el)

Topy 2015.01.23. 09:53:05

@Andrass9: dehogynem :)
értjük mi, ez egy újraértelmezett dobos lenne :)

Topy 2015.01.23. 10:00:40

@Andrass9: mondjuk most elgondolkodtam, hogy milyen lenne egy ilyen tészta dobos krémmel...
érdekes kísérlet... hmmm

Topy 2015.01.23. 10:01:00

@Andrass9: nem is hangzik rosszul...

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.23. 10:13:41

Nem értünk mi félre semmit, mi is szoktunk újraértelmezni.
Tegnap például a paprikás krumplit.

Sósra és paprikásra vágytam virslivel, de nem régen volt virslis paprikáskrumpli, ezért valami mást kellett kitalálni. Benéztem a hűtőbe és találtam egy kis kelkáposztát, megláttam közben egy doboz csicseriborsót is, és ebből jött az ötlet.

Kacsazsíron megdinszteltem fokhagymát, vöröshagymát, rádobtam egy öklömnyi, kockára vágott krumplit, és együtt fődő alatt párolgattam. Amikor a krumpli kezdett üvegesedni, tettem rá őrölt paprikát, egy csepp vizet, majd némi pirítás után ráborítottam a levétől lecsepegtetett és lemosott csicseriborsót is. Az egészet együtt pírítottam, közben vigyáztam, hogy a hagymák ne égjenek meg alatta. Amikor jónak ítéltem, akkor rátettem a laskára vágott kelkáposztát és azzal is pírítottam egy ideig kevéske víz adagolása mellett, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ne lepje el a zöldségeket. Ekkor sóztam, borsoztam, és nagy lángon fedő alatt főztem. Amikor az ízek kezdtek összeállni és a borsó szemeket a fakanállal már könnyen szét lehetett nyomkodni, akkor rátettem egy pár virslit, és kis lángon készre főztem. Nagyon jó lett.

Topy 2015.01.23. 10:53:08

@Andrass9: pláne úgy, hogy nálunk aztán rendszeres a receptekbe történő belepiszkálás, hogy a lehetőségekhez képest egészségesebb, kalóriaszegényebb legyen az étel :)

Fenchurch68 2015.01.23. 11:19:35

@Topy: A családban mindenki szereti a flódnit, de nem arról vagyok híres, hogy kedvem van ezer vékony lapot nyújtogatni-sütögetni, úgyhogy egyszer hirtelen felindulásból megcsináltam bolti réteslapból. (Később derült ki, hogy már más is feltalálta előttem a spanyolviaszt.) Aztán meg palacsintával, az is jó lett. És mennyivel egyszerűbb! A dobos se rossz ötlet.

Topy 2015.01.23. 12:20:38

@Kató néni: az valami más lesz, a flódnihoz nem kell lapokat sütögetni
no, itt is van: www.zsido.hu/receptek/desszertek.htm

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.23. 14:55:24

Szep napot felkialtojel
Ez a rohadt billentyuzet atvaltott valami kulfoldire, es mindenfele hulze karaktert irogat. Valakinet otlet kerdojel
@Andrass9:
Csak azert emlegettem az ujragondolast, mert tudom, bosszant.

Topy 2015.01.23. 15:07:24

@Waka: nálad Ubuntu rémlik...
elvileg ALT+Shift, ha engedélyezve van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.23. 15:07:38

Megvan, hogy a rosseb egy meg. Átváltott ángliusra a beste.

Topy 2015.01.23. 15:08:15

@Waka: asszem az a default

Topy 2015.01.23. 15:11:16

@Topy: vagy Windows gomb + space?
meg kellene nézni a beállításokban :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.23. 16:03:18

@Topy: Szerintem ki fogja tekerni a nyakad. Szép lassan. :D

Topy 2015.01.23. 16:17:07

@Waka: gondoltam ajándékba megvenném :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.23. 16:25:59

@Topy: @Waka: Egészen lassan, hogy érezze is :)

Fenchurch68 2015.01.23. 18:35:41

@Topy: Jó, oké, összezuhant a fejemben a dobostortával. Nyújtogatni se fogom, maximum a nyelvemet azokra, akiknek nem jó a réteslapos verzió.

Topy 2015.01.23. 20:03:11

@Waka: nyilvánvalóan Andrásnak! :D Biztos fő helyen tartaná!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.23. 23:10:36

na holnap susson valaki langost mert azt akarok vasarnap
holnap sima sult csirke less
ilyen rozsaszin krumplitt vet, pucolni sem kell, kettevagom, beteszem a bemajoranazott tepszibe, mennek ra a fuszerezett csirkecombok /majoranna is kell/ oszt jo napot
\de vasarnap langosra vagyok/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.23. 23:23:01

@Kató néni: a dobostortaban a teteje volt legnagyobb slager

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.24. 00:52:13

az nagy elony lenne ha a kenyrsutoben lehetne dagasztani
olaj van rengeteg
mek hogy hogy erdemes csinalni a fokhagymaizet hozza
tudom
google
de en szeretem a virtualis ismeroseimtol hallani

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 09:00:21

@hagyma: A legegyszerűbb, ha elmész a boltba, és veszel pizzadough-t. Abból is remek lángos lesz (amúgy sem szereted, hogy fel kell futtatni az élesztőt :)

Fenchurch68 2015.01.24. 10:30:47

@hagyma: Balatoni unokahúgomat interjúvoltam meg a kedvedért, aki vagy tíz szezonon át dolgozott lángososnál.
Teljesen sima, legközönségesebb kenyértészta, kicsit lágyabbra hagyva, mint a pizzatészta. Simán lehet porélesztővel is csinálni, akkor nem kell kelesztgetni. Ők is géppel dagasztották, szóval biztos működik a kenyérsütőgéppel is. A lényeg, hogy kétszer kell keleszteni - megkelés után jól kinyomkodni belőle a levegőt, és újra duplájára keleszteni. Ők eléggé ikonikus lángost sütöttek Bogláron, úgyhogy egy próbát megér.
A fokhagymás trutyi: egy-másfél deci vízhez 2-3 gerezd fokhagyma és egy csipet só, botmixerrel összekeverve. (Eszter szerint nem spórolásból csinálták vízzel, próbálkoztak olajos illetve tejes változattal is, de a vizes az autentikus piaci/strandos verzió.)

Fenchurch68 2015.01.24. 10:32:07

Bocs, tehát a porélesztőre azt akartam írni, hogy nem kell futtatgatni. Kelesztgetni azért azt is kell :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 11:11:50

@Kató néni: És ha igazán jó tésztát akarnak, lehet egy kis főtt krumplit is keverni a tésztába, vagy/és apróra vágott párolt káposztát :)
A legegyszerűbb muzsdéjt valóban vízzel készítik, de van annyiféle receptje, hogy megtöltene egy könyvet. Ecettel, olajjal, tejfellel, paradicsommal, mogyoróval, stb. A lángoshoz szigorúan a sós-vizes, ahogy mondtad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 11:12:41

@hagyma: www.nosalty.hu/recept/indian-langos-navajo-taco - Marynek szeretettel :)
A krumplis lángos recept mindjárt jön, gyorsan sütök egy kis adagot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 14:07:33

@Andrass9: A franc - nem kelt meg a száraz élesztővel :(
Most keverhetem ki frissel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 17:31:27

@hagyma: Kivételesen beélesítettem neked holnapra a receptet. Mire felkelsz, már olvashatod is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 17:32:01

@Andrass9: El is fogyott mind a hat darab, amit sütöttem!

Pinka-Panka 2015.01.24. 20:00:16

@látjátok feleim szümtükkel: örülök, hogy te is így látod. A gombákról a véleményeden, elgondolkodom, s nagyon igazad lehet, mert tényleg okozhat allergiát.
Valami van, ami nem influenza, mégis hasonlók a tünetek.
Tudod van egy vendégem, akinek a Kő-hegy alatt van telke és Ő mondja, nem elég az eső, mert a mélyebb rétegekben nincs víz szerinte. Nem tudom, mert a réten áll a víz mindenütt, tengerképet festve. Talán elszívná, ha nem lenne elég, mert a fagy ebben az idei télen nem gátolta.

Ma a piacra menvén megdöbbentem, hogy a patak megint megduzzadt a sok esőtől, s azóta is esik.
Remélem jön jobb ránk, mert emlékeim szerint augusztus eleitől, esik.

Köszönöm és egészségedre Neked is a finom nedüvel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.24. 21:26:14

@Pinka-Panka: Holnap van Pálforduló az időjárásban :)
Jön a hó, meg a hidegebb (kicsit csak) idő!

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.25. 08:46:18

@Pinka-Panka:

A gombáról most jutott eszembe, hogy már több éve ősszel a falevelet mindig arcmaszkban gyűjtöm, mert különben amire befejezem, bedugul az orrom és tüsszögök.

Magasabban fekvő köves talajban biztos nincs annyi víz, mint amennyit szeretne az ember, de a mélyebb területeken már elég sok van.

Azért a Pál ne nagyon forogjon, erre teljesen kibújtak a jácintok, látszik a bimbó, arra már nem kellene hó.

Pinka-Panka 2015.01.25. 11:53:17

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon sokat tanulok Tőled, köszönöm. Az ilyen gyatra városi ember, mit sem tud a kertről, igazad van a gombákkal kapcsolatban. Imádkozzunk, hogy Pál valami szárazabb légtömeget hozzon ránk, napsütéssel kicsi hűvőssel.

Olyan bágyadft voltam ma délelőtt, hogy a főzés előtt elpihentem, s álmomban is napsütéses virágos kertről álmodtam, jól esett. Aztán a finom ebéd is, még a deszert nem készült, arra még kell erő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 12:09:27

@Pinka-Panka: Lassan ebédet kell ennem, hogy én is kertről álmodjak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.25. 12:10:31

@látjátok feleim szümtükkel: Azt a Pált meg kell rugdosni. Nálam is hunyorog már a hunyor, a krókuszok levelei is kinn vannak, oszt jött a hideg. Szerencsére rátett egy kis havat, ami megvédi őket!

Pinka-Panka 2015.01.25. 12:12:58

@Andrass9: kívánom, olyan szépről, amilyet én is:) Jó étvágyat!

Pinka-Panka 2015.01.25. 12:13:59

@Andrass9: A Paliknak befellegzett mára.:)
süti beállítások módosítása