Mindjárt a vegyes vágott savanyúság után következik a toplistán. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. ugyanakkor igen olcsó téli salátaféleség. Száz forint körül már simán lehet kapni egy kiló káposztát, a hozzávalók is kijönnek egy ötvenesből. A napokban főztem egy pörköltet kacsaszárnytőből, hozzá nokedlit készítettem. Ehhez kellett valami savanyú, gondoltam egyet, vettem egy kis fej káposztát.
Hozzávalók:
- 1 kg fejes káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 dl 10 %-os ecet.
- 1 dl cukor
- 5 dl víz
- 2 csapott teáskanál só
- 1 mokkáskanál frissen őrölt köménymag
- pár szem egész fekete bors
A káposzta külső leveleit leszedtem, megmostam, majd félbe vágtam.
Az eredeti német V-gyalu (nemesacél pengékkel) segítségével vékonyra gyalultam.
A vöröshagymát félbevágtam, kivágtam a "torzsáját", majd nagyon vékonyra felszeltem.
A hagymát belemorzsoltam a káposztába, majd alaposan összekevertem.
Hozzáadtam a sót is, és szintén jól összeforgattam.
A fűszereket mozsárban durvára őröltem.
A vizet az ecettel és a cukorral felforraltam, hozzáadtam a fűszereket, és két percig főztem.
A káposztából alaposan kinyomkodtam a levet.
aztán leforráztam az ecetes-cukros lével.
Jól összekevertem, majd mikor kihűlt, egy műanyag vödörbe raktam, lenyomkodtam, hogy a leve ellepje, és a hűtőbe tettem.