Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kocsonya (zóna adag)

2015.01.06. 07:00 Waka

Itt van a szezonja, rá is értem bíbelődni vele, meg aztán nagyon meg is kívántam, főztem hát egy adagot. Három éve nem készítettem, a legutóbbi köszvényes kalamajka után nem mertem belefogni. Azóta már volt egy következmények nélküli kocsonyapörkölt, meg többnyire azért ügyelek a táplálkozásra, így belevágtam.
Nálunk elég minimalista kocsonya dívik, nem szoktuk különösebben cifrázni, bár arra is volt már precedens, de akkor a tőlem megszokott módon sikerült agyonbonyolítani a főzést. Várszegi aszpik névre hallgatott a kreálmány. Borjúlábból főtt a lé - amit igen hosszas utánjárás után sikerült beszerezni, és olyan szőrös volt, hogy két borotvapengét használtam el mire sima lett -, paradicsompürével színeztem. Került bele párolt zöldség, félbevágott kemény tojás, melynek kivájt sárgáját tőkehalmájjal és vajjal kevertem kevertem ki, majd visszatöltöttem és az egészet füstölt marhanyelv szeletekre fektettem. Volt még benne olajos-, ecetes- és füstölt hal, meg még az ördög tudja, mi nem. Monstre kaja volt, színes, ízes, izgalmas, és persze elment vele másfél nap. A borjúlábat természetesen kimentettem belőle és másnap kirántottam. Hát az valami isteni finom falat volt, de rettenetesen laktató, egy darabka bőven elég volt egy evésre.
Most nem voltak ilyen grandiózus terveim, egy mezei változattal beértem.

13.jpg


Hozzávalók:
- fél malacfej (rendkívül fontos, ez adja meg a kocsonya igazán jó ízét SZVSZ)
- két kisebb köröm
- fél kiló bőrke
- két fül (mert szeretem)
- fél kiló füstölt csülök és a csontja
- egy fej fokhagyma
- egy vöröshagyma
- egy teáskanál szemes fekete bors
- 3 szem borókabogyó
- só
- egy serrano paprika

1.jpg3.jpg
Én a szálkás húst különösebben nem kedvelem a kocsonyában, amennyi mégis kell, van a fejen.
A hozzávalókat alaposan megkapargattam és megmostam. A fej különösen kritikus pont volt a projektben, volt mit kaparni rajta.
Reggel nyolckor feltettem hideg vízben főni, mikor felforrt elég véres lett a leve, ezért leöntöttem róla, majd hideg vízzel felöntve újból a gázra tettem és megsóztam. A fazékban alulra került a fej a csontos részével lefelé és a csülökcsont, rá a többi, legfelülre a leragadásra leginkább hajlamos bőrke.

2.jpg
Nagyjából délig rotyogtattam nagyon kis lángon, közben szedtem róla a habot szorgalmasan. Ekkor beletettem a fűszereket, és mentem a dolgomra.

4.jpg
Délután ötre szépen megfőtt minden, közben csak egy kis vizet töltöttem alá és még tettem bele sót. A fejről a fület időközben le kellet nyiszálnom, mert nem hallgatott rám, és folyton kidugta a fejét a léből. Utána az orrát dugta ki - nyilván átbillent a súlypontja - de azt már nem bántottam.

5.jpg
A húsokat kiszedtem egy régi tepsire, a levet pedig leszűrtem.

6.jpg
Amíg a hús hűlt, lezsíroztam a lét. Sima éttermi szalvétát terítettem a tetejére, majd gyorsan lekaptam róla. Körülbelül 10-15 szalvétával tökéletesen lejött a zsír, még szivárványos sem igen volt a teteje.

7.jpg8.jpg
A húst kicsontoztam, a csontokon maradt falatokat gondosan leszopogattam, mellé főtt hagymát és fokhagymát ettem. A nagyobb darabokat felaprítottam.

9.jpg
A füstölt csülköt is felszeltem.

10.jpg
Elosztottam a húst a tányérokba, készítettem két fülest is. A kocsonyás tálakat legalább húsz éve vettük, kemény műanyagból készültek, prímán megfelelnek a célnak.

11.jpg
Kihordtam a tányérokat az erkélyre, ott mertem rájuk a levet. Természetesen az erkélyes szoba világítása ezt a pillanatot választotta, hogy felmondja a szolgálatot, ezért a fogaim közé szorított elemlámpával ügyeskedtem. Képek nem is készültek az aktusról, tekintve, hogy a mobil nem lett volna képes megbirkózni a félhomállyal.
Mínusz öt fok volt az erkélyen, ezért tíz percenként ellenőriztem a kocsonyát. Mikor teljesen kihűltek, azonnal behoztam őket a hűtőbe. A polc külső felén lévő tányérokban már majdnem teljesen meg is dermedt a kocsonya addigra. Sajnos a lé kevésnek bizonyult, kicsit kikandikáltak a húsok, de nem volt idejük nagyon megszáradni.

12.jpg
Vettem egy kiló fehér kenyeret - rendszerint barnát vagy valamilyen teljes kiőrlésűt eszem -, de ehhez fehér kenyér dukál. Facsartam rá egy kis citromlét, vágtam mellé a egy karéj kenyeret és boldog voltam.

83 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma köröm füstölt csülök malacfej bőrke serrano paprika sertésfül

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr527040341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.06. 07:45:17

A kimerítő tájékoztató után csak az a kérdés, mennyi a nem zóna adag kocsonyából? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 08:43:10

@látjátok feleim szümtükkel: Wakát ismerve kb egy 50 literes kondér 25 kiló fejből :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 08:44:44

Finom lehetett, de nagyon kemény. Ennyi anyaghos én teleöntöttem volna azt a zománcos fazokat!
És még én féltem, hogy a mini kocsonyám túl sok lett :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 09:10:44

Miert nemveszel egy fejlampat? Videken kötelező darab:-)

Citromle pirospont!!!

Topy 2015.01.06. 09:28:50

@látjátok feleim szümtükkel: amivel nem egy szakaszt, hanem egy századot lehet jóllakatni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 09:45:21

@Babette .: Waka városban lakik!!! :)
A citromlét én is szeretem a kocsonyán, meg egy kis frissen őrölt borsot vagy csípős pirosaprikát.

Topy 2015.01.06. 09:54:29

@Andrass9: savanyítás kell, én is citromlével csepegtetem
de pl. vannak helyek ahol egy kis ecettel húzzák át a tetejét...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 10:53:13

@Topy: Sőt, gyakran (régen) ecettel főzték a kocsonyát!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 11:01:24

@Andrass9: vidék lesz az;)

a zóna adag miről kapta a nevét?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 11:07:07

ezt a citrommaniat sosem ertettemm a kocsonyahoz
dehat szokas 6alom
szerintem is elbirt volna meg egy liter vizet

most el;kepzeltem Maryt, hogy jon haza es egy diszno fel feje figyel ki az asztalrol:)
lehet megis fozok kocsonyat, csaka fazekem most foglalat a csulkos kaposztas babnak

Topy 2015.01.06. 11:07:46

@Babette .: hihetően hangzik:
"Zóna étel:
kis adag étel, általában kész étel, nem frissensült, leginkább pörkölt- vagy tokányféle.
Először a vasúti restikben tűnt fel abban az időben, amikor a vasútvonalakat ún. zónákra osztották. (Innen a neve is.) A gőzmozdonyok időközönként kénytelenek voltak szenet és vizet vételezni, ekkor az utasok leszállhattak, épp annyi időre, hogy egy kis adag étellel csillapíthassák éhüket. Villámgyorsan vált népszerűvé, csakúgy, mint a vele egyidős "ájnspánner", - fél pár virsli pörköltszaftban, - "pofézni", - bundás zsömle vagy kenyér ugyancsak pörköltszaftban, vagy sóskamártással. "

innen: sgforum.hu/listazas.php3?id=1014478978&order=reverse&index=7&azonosito=medwe

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 11:10:08

@Topy: Cserna-Szabó András is erre szavaz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 11:11:04

@Babette .: hat nem a waka 24 tanyer kocsonyajarol, amibe belefozott egy feldisznot az hetszentseg

Topy 2015.01.06. 11:32:22

ezekkel az arányokkal tippre olyan kemény lehetett, mint a gumicukor :)
anyámnak is sikerült most karácsonykor ilyenre, előre fel tudtam kockázni az egész tányért, csak lapátolni kellett befelé :D

mondtam is neki, hogy megalkotta a húsleves ízű Haribot :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 11:41:22

@Topy: Haribot soha nem szerettem. A kocsonyát is csak annyira keményre, hogy azért a számban szépen elolvadjon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 11:42:57

@hagyma: Elképzeltem én is ... vizuális alkat vagyok!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 11:50:58

@Topy: köszi

@hagyma: :DD

@Andrass9: én is kissé puhábban szeretem, de az emberem a kockázhatót szereti. és mivel ő eszi a 90%-át (tányéroznom se kell, csak csinálok 3 nagy tálat megy egy kis tányért magamnak és kész), ezért olyan , ahogy ő akarja

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 11:51:42

@Andrass9: én meg mérit, ahogy szopogatja a kocsonyából a körömcsontocskát...
körömpörkölt jobb lenne, az csorog is könyékig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 12:07:04

@Babette .: hazassagunk elejen foztem zuzaporkoltet
szegeny megette
nem akart mar az elejen megbantani
azutan csinaltam koromporkoltet
na azt mar nem
akkor mar tuti volt benne, hogy emiatt nem hagyom el

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 12:12:45

@Andrass9: hat lehet mentot kene hivni, ha egy ilyen disznofej fogadna
nem finnyas
jol foz
de egyszeruen ilyenn darabokat, mint korom meg bor, fejhus es minden allat minden belsosege, azt nem eszi meg

meg a krumplipuret
ez utobbit nem ertem, de ez van
az erdekes az, hogy kb 2 hete szolt, fozzek megint kocsonyat, mert most mar kiprobalna
5eve hozza nem piszkalt

susztertangó 2015.01.06. 12:34:50

Waka a bonyolult kocsonyát legalább szentelt vízzel készítetted???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 13:48:03

ja
kimeres utan csipet pirospaprikat tessek mar raszorni

a fazek amugy bordo

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.06. 13:57:38

@hagyma:
tényleg bordó. akkor mégsincsenek külön amerikai színek, amiket fel kellett mondani a vizsgán?
:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 14:25:34

@Babette .: milyen vizsgan?
amugy tuti voltam, hogy azt fogod mondani barna
mer' aki a melylilat nem tudja megkulonboztetni a sotetkektol....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 14:27:00

Mary reggelit csinal, ha bejon megmutatom neki ezt a fotot a kocsonyaalkatreszekrol
szerintem tuti meguszom a kocsonyafozest:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 14:42:53

megmondtam:)

malacfejrol szo sem lehet:):)
de a kocsonyaban benne van
mar nem testileg...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 14:44:21

merev mutatoujjal ramutatott a malacfejre,
ajdontvantdisz:)
igy lenne lottootosom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 15:15:24

@Babette .: hat ott szinekrol nem volt szo
10 percig tartott
100 szazalekos erdemenyt ertem el naturlich
/es hallottam olyan emberrol aki ketszer is megbukott/
ma sem ertem, hogy lehet
az egyik legfogosabb kerdes az volt, mondjak 3 nemzeti unnepet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 15:16:38

@Topy: viszont a rantottaja eleg szar lett
nemm tudnak normalis rantottat sutni

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.06. 17:10:59

Szép napot!
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: @Topy: Az a helyzet, hogy nálam a zóna adag kifejezés csak amolyan magam használta mondás, nem is gondolom mindig komolyan. Kemény lett valóban, elbírt volna még egy kis vizet, de én is a felkockázós kocsonya híve vagyok. A citromlét meg csak úgy megszoktam. Mikor az utolsó tányérral elfogyott, akkor jutott eszembe, hogy itt a sok finom ecetes csili, na de majd legközelebb...
@hagyma: 14 tányér kocsonya lett, Kistesó kisfia elvitt vagy négyet, unta már a fagyasztott kaját, amit az anyja főzött neki, legyen mit ennie, amíg Kínában vendégszerepel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.06. 17:14:37

@susztertangó: Nem, ahhoz grönlandi gleccser vize dukál, és az aprószentek könnyéből párolt sóval ízesítem.

susztertangó 2015.01.06. 17:58:23

@Waka: Várszegi Aszpikhoz minimum ez kell :-)))))És kellő áhitat!A kocsonya leszedett zsírját kétfelé lehet osztani, az egyikbe piros őrölt paprika kerül, lehet füstölt, a másik natúr marad. A megdermedt kocsonyára a kétféle zsírból lehet öntözni, cifrázni.@hagyma: Kocsonyát, bablevest, főzeléket, lencsét dettó, lehet ecetezni picit, nem vadul csak pikánssá tenni.Bab ételeknél a savanykás tejföl is jó szolgálatot tesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.06. 18:00:29

@susztertangó: Ezt zsírral való öntözést kihagyom, épp azért szedem le, mert nem szeretem rajta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.06. 18:14:48

@susztertangó: tudom, hogy van aki hasznalja
talan fozelekhez meg nem is ordogtol valo
leveshez is elofordulhat
kocsonyahoz en sosem hallottam es nem is akarom

megmondom oszinten en ecetet cask salatakhoz hasznalok

tejfol az kedv szerint elofordulhat, de annak sem vagyok hive

Fenchurch68 2015.01.06. 18:53:51

@susztertangó: Egész gyerekkorom úgy telt el, hogy egy csomó főzelékbe meg levesbe - bab, lencse, zöldbab, lecsó, mittudomén még mi - dédanyám, nagyanyám és anyám is tett egy kis cukrot meg egy kis ecetet. Utáltam mindet. Aztán elkezdtem főzni, és rájöttem, hogy lehet anélkül is. Szegény anyám sokáig nem tudta, miért hárítok udvariasan, ha ezekkel kínál, aztán egyszer megmondtam neki, azóta nekem még ecetezés-cukrozás előtt kiszedi a részemet.
Kocsonya csakis citrommal! Nagypapám szerint olyan kemény legyen, hogy ha földhöz vágjuk, visszapattan. (Tudtommal sose próbálta ki.)

susztertangó 2015.01.06. 19:05:57

@hagyma: Úgy abbahagytad a bájglit mint a blogodat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.06. 20:06:04

@hagyma: Szerintem használja a google translate-et és olvassa a blogot :)
Sok sikert hozzá. Először csak csülökből főzz neki (vagy dugd el a körmöt), az általában jó bevezető ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.06. 21:28:31

@Waka:

Régen meséltél már Kínáról, nincs valami gasztronómiai híred?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.06. 22:45:40

@látjátok feleim szümtükkel: Vasárnap jön haza Kistesó, ha minden jól megy, hoz pár egzotikumot, majd referálok róla.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.06. 22:45:46

@látjátok feleim szümtükkel: Vasárnap jön haza Kistesó, ha minden jól megy, hoz pár egzotikumot, majd referálok róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.07. 13:48:22

@Az amatőr hagyományörző: A kocsonyarajongók nagyon sokféle utóízesítéssel szeretik... Örülök, hogy hasonló az izlésünk :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 14:20:29

@Andrass9: ertem a friss borsot, meg a paprika
meg alvadas elott
kicsit raszorni
de a citromot nem
porkoltbe se teszek, huslevesbe se
maximum teaba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 14:30:48

ja tudom, szinte mindenki csepegtet
nalam sznobizmus kategoria
mint itt a lime meg a citrom a kagylohoz meg a shrimphez
nem talalok ra megfelelo magyarazatot
hat azt el kell fogadnom en igy szeretem
cask nemm ertem
a kocsonya nem kivanja
em ozepesen kemenyen szeretem, olyan ringosan es kicsit kevesebb hussal, mint a tied volt, vagy a wakae
kicsit= fele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 14:32:50

ja kozerdeku bejelentes
kocsonya less
makosbejgli nem
szerelmem beteg volt karacsonykor, nekem meg most mar okafogyott
makosteszta less, meg ma

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.07. 15:00:30

@hagyma: Ettől féltem! Itt dolgoztunk, hogy a perfekt recept rendelkezésedre álljon, te meg szabotáltad ...
Na de, majd máskor.
Ami meg a csepegtetést illeti: nincs egy kicsit sok gyomorsavad? Az megmagyarázná a viszolygásodat az ecet/citrom csepegtetéstől.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 15:10:04

@Andrass9: mondom, betegseg jo9tt kozbe
ha itt hany a nejem egy vodorbe karacsonykor, akko0r nem allok neki bajglizni
de a kocsonya meg less
nincs viszolyom a citromtol-ecettol
egyszeruen nem ertrm miert jo az kocsonyara
probaltam savanykas lett
de en nem akarok savanykas kocsonyat:)
savam rendben
a recepteket koszonom, de ebbol mar karacsonyig nerm less semi:)

susztertangó 2015.01.07. 15:25:10

@hagyma: Az Húsvétkor is jó bír lenni......vagy kuglóf.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 15:30:57

@susztertangó: a kuglofrol jut eszembe
aranygaluska
maceras lehet mert ritkan csinalt a nagyi
de hogy imadtam

susztertangó 2015.01.07. 16:16:01

@hagyma: Nejednek utólag jobbulást, mi volt influ/gyomorontás?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 16:18:46

@Topy: ugye hogy maceras
ritkan is volt mint a makosretes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 16:20:01

@susztertangó: utobbi
valami rosszat evett a hotelben
2 nap alatt lefutott, de pont karacsonykor...

Topy 2015.01.07. 16:32:29

@hagyma: talán csak a sodó
a tészta annyira nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 17:04:48

@Topy: oh az en gyerekkoromban orultunk - sot nagyonis szerettem - a lekvaros tesztanak, vagy a vajas kakaos kenyernek
ahhoz kepest egy aranygaluska....
az unnep volt

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.07. 18:05:55

Szép napot!
@Topy: Itt az ideje, valamelyik hétvégén nekilátok.

süllőcske 2015.01.07. 19:11:09

Zselatinos, zsíros dolgokhoz jól esik, ízben illik is a savasság. Élettani oka is megvan. Ha a bor illő, egy ízes ecet miért ne passzolna?
Ízlések, személyes dolgok tisztelendők. Magam egyébként ecetes tormával, sőt, mustárral kedvelem a közepesen kemény, de inkább kemény kocsonyát. Az finom. Savanyú kisdinnye szintén csucsu nekem hozzá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.07. 19:52:46

@süllőcske: Igazat szólsz, magamtól most nem is jutott eszembe, de mikor azt a bizonyos kocsonyapörköltet ettem, bizony ecetes-csípős paprika volt hozzá a kísérő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 19:57:47

@Babette .: ja annyi hibat elkovettem, hogy az eskunel, mivel Mary balra allt tolem, refelexeruen az O jobbkezehez emeltem fel az en bal karomat
hat ez a szerelem
a tisztviselo meg nezett ki a fejebol hogy bal kezzel akarok eskudni az allampolgarsagra
ma mar vices
@süllőcske: @Waka: ezeet alakarcintom, de a citromot akkor sem ertem

Fenchurch68 2015.01.07. 20:05:29

@hagyma: hát ennél nagyobbat soha életedben ne hibázz. Kaptam már máshol emiatt, de szerintem te nagyon jó (ember) férj vagy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 20:16:03

@Kató néni: szeretnek:)
de ne hozz zavarba
most el is meseltem Marynek a storyt ermlekszik-e ra
hat hogyne
fel oraja rohogunk, hogy bal kezzel akartam letenni az allampolgari eskut

susztertangó 2015.01.07. 21:16:04

@hagyma: Hát micsoda non píszí dolog ez a balkezesekkel szemben!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.07. 21:25:30

@susztertangó: raadasul Mary balkezes
dehat eskut jobb kezzel teszunk
ez van

Topy 2015.01.07. 21:47:03

@hagyma: aranygaluskát először akkor ettem, mikor már nagykorú voltam
se szüleim, se nagyszüleim nem csinálták

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.07. 23:17:40

@Topy: Én viszont már tizenkevéséves koromban rendszeresen sütöttem is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.08. 00:01:26

@Topy: nekem cask a nagyim
nyaron
abban az idoben az unokak nagyinal toltottek a nyari szunetet
makosretes telen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 21:47:24

Szégyen és gyalázat, de csak most jutott eszembe egy korrekció ezzel a recepttel kapcsolatban:
@Waka: Az a csilipaprika NEM Serrano, hanem valószínűleg Cayenne, vagy egy elfajzott KungPao ...

Pinka-Panka 2015.01.09. 16:04:51

Jót mosolyogtam a zóna adagon. Én valahogy elfogadom ki-ki, hogyan szereti és hogy csinálja. Finomnak finom lett, ebben biztos vagyok. Én nem tettem még füstöltet soha és babér levelet sem szoktam, de ki fogom próbálni így is.

Én már megfőztem a kocsonyát nem rég, mi inkább húst szeretjük benne.

A rántott borjúlábról, én is nagy himnuszokat szoktam hallani, Apám a világ végére is elmnet volna érte. Én soha nem ettem még. Rántott borjú láb, érdekes, de sokan dícsérik.

Pinka-Panka 2015.01.09. 16:08:24

Viszont én ecetes almapaprikával fogyasztom, amit én raktam el, de a kis dinnye is nagyon jó hozzá savanyúan. Sajnos nem kaptam, remélem az idén tudok eltenni, azt viszont cseresznye paprikával teszem el.
A kis dinnye kényes zöldség, amikor teszem el, úgy bánok vele, mint a hímes tojással. A legfinomabb savanyított zöldség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.09. 16:10:06

@Andrass9: Akkor sem lesz igazad, mert az egy hybrid pepper. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 18:09:17

@Waka: Akkor meg akármi is lehet, csak Serrano nem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 18:10:21

@Pinka-Panka: A kisdinnye gyerekkoromban volt csak odahaza. Néha még kaptunk finomat a régi Fény u.-i piacon, de a mostaniban már nem találok.

Fenchurch68 2015.01.09. 18:28:28

@Andrass9: 15-20 éve, mikor még Zuglóban laktunk, a Bosnyák piacon volt egy néni, akinél mindig volt kisdinnye. Hogy én azt hogy szerettem! De tényleg, azóta sem, sehol nem láttam.
Háti hordozóban vittem a legnagyobbat piacozni, és mindig kapott a mancsába a nénitől egy jó nagy koviubit, aminek a levét egészen hazáig csorgatta a nyakamba. Többnyire még a melltartóm is cuffogott az uborkalétől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 18:45:34

@Kató néni: Viszont milyen klassz kaját evett a gyerek. Manapság kiflit (jóesetben) vagy valami édességet nyomnak a szájába, hogy lefoglalják ...

Fenchurch68 2015.01.09. 20:26:14

@Andrass9: A mai napig szeretik azokat az ételeket, amiknek íze is van :) Azt a látványt képzeld el, mikor nyaraláskor a közös bográcsozás előkészítésénél három darab másfél éves tépi ki egymás kezéből a megpucolt hagymát és fokhagymát, és tömik be a képükbe :)
Jó, ezek ridegtartáson voltak, én csináltam nekik a gumicukrot meg a nutellát is. Sőt, Barbit is varrtam :)

susztertangó 2015.01.09. 20:26:26

@Kató néni: :-))))))))))Vizuális alkat vok!@Pinka-Panka: Rémlik, mintha ettem volna vendéglőben borjúlábat-nem volt valami hűha.Anyám csinált néha hamisat disznólábból, ki majommézet tett rá, ki erős savanyú paprikával ette.@Andrass9: Kis dinnyét majd minden második savanyúságos árul- bár nem mindegyiké ízlik.
........................................................
................................................................................................................
10/5. Ne ölj! De nem vok Karcsi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 20:38:56

@Kató néni: Azért az másfél éves korban tényleg ridegtartásra vall :) Az enyémek viszont állandó grillezett marhahúsellátásban részesültek vagy 5 évig Amerikában. Azóta is az a kedvencük, ha csinálok valami olyat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 20:41:40

@Pinka-Panka: @susztertangó: Rántott borjúlábat még nem ettem, de én is sokat hallottam felőle. Amióta körömpárti vagyok, igencsak megkóstolnám! Pláne, hogy a kifőzésekor első osztályú alaplé vagy kocsonya keletkezik :)
Viszont tegnapelőtt rántott csülköt ettem. Főtt csülök felszeletelve 2 cm vastagra cupákkal, rezgő bőrrel együtt és úgy kirántva. Eszem nem tudom, mikor izlett étel ennyire!!!

susztertangó 2015.01.09. 21:21:52

@Andrass9: Egy kis nass? Finom Bilagit!:-))))))))))))