Az igazságok közül az egyik, hogy a guacamole mártogatós nem magyar ...
a másik kettő meg köztudott :)
Idén sokszor készült, mert igazán érett avokádóhoz jutottam hozzá a madarasban rendszeresen. Gondoltam, összevonok három alkalmat egy füst poszt alá, a legegyszerûbbtõl a felturbózott változatig, nomeg kiváló szilveszteri vendégcsalogató étel.
Elsõnek egy egyszerû változat:
Hozzávalók:
- 1 érett avokádó
- 1 kis lilahagyma
- 1 lime leve
- 2 girizd fokhagyma
- 1 csokorka petrezselyem (ha szereted, használj korianderlevelet, az az autentikus:)
- só, bors
- tejfel a tálaláshoz
A zöldségeket felvagdostam,
az avokádót kimagoztam és kikanalaztam a héjából. Ráfacsartam a lime felét, sóztam és borsoztam.
Villával összetörtem és egy tányérra pakoltam az egészet.
Alaposan összekevertem és kész.
Tortilla csipszel és tejfellel tálaltam, amire egy csepp csilipelyhet szórtam, hogy valami csípjen is.
Második recept, ahol bevetettem mindenféle nagyágyút az ízesítéshez, viszont koriandert ebbe sem tettem...
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó (ha nem elég puha, pár napig papírzacskóban egy alma társaságában beérik)
- 1 lilahagyma
- 1 fehérhagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 1 ek kapribogyó
- 3 ek kalamata olajbogyó magozva
- 3 ek sült paradicsom
- só
Az avokádót megfeleztem, majd minden szakács kedvenc mozdulatával belevágtam a kést, amivel egy mozdulattal ki lehet belõle forgatni. Erre ugyan nincs szükség, mert kijön az amúgy is, csak olyan szórakoztató ezzel etetni az olvasót :) Belekanalaztam egy tálba, ráfacsartam az egész lime levét. Hozzáadtam a megaprított sült paradicsomot (lehet frisset is használni, de nem olyan intenzív az íze). A hagymaféléket apró kockára vagdostam. Az olajbogyót és a kaprit is összevágtam és a villával összetört avokádóhoz adtam. Ez utóbbit lehet persze mixerben pürésíteni, de sokkal ízesebb ilyen "rusztikusan" ...
Sózással óvatosan bánjunk: mind a kapri, mind az olajbogyó sósak! Sok tortilla csipsszel tálaltam egy mexikói fatálon (hogy a guacamole is otthon érezze magát).
Itt a harmadik recept is, amit már több személyre készítettem.
- 3 érett avokádó
- 1 érett vastag húsú csilipaprika (most Ancho Gigantea, de piros jalapeno is jó)
- 1 lime leve
- pár darab különféle paradicsom a kertbõl
- 2 ek ecetes jalapeno paprika
- 2 mogyoróhagyma (salotta)
- fehérbors
- só
Ebben az esetben a kertben vadásztam össze a fûszereknek való paradicsomokat, csilit. Az avokádókat kikanalaztam a héjából egy tálba. A megbarnulás nem ártott meg az ízének, ez a fajta sötéthéjú avokádó gyakran volt túlérett. A csilibõl kivágtam az erét, hogy ne csípjen annyira, majd apróra kockáztam, szintúgy a salotta hagymát. Ezeket is a tálba tettem. Ekkor jött az ötlet, hogy egy kis savanyított jalapeno paprikát is vágjak bele, azt gyakran kiéreztem a mártogatósból. Mindezt megsóztam és fehérborssal is ízesítettem, végül villával összetörtem.
Ahogy már az elõbbieket is, tortilla csipsszel fogyasztottuk.