Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kolbász

2014.12.25. 07:00 Waka

Mindenképpen fontosnak tartom előrebocsátani, hogy nem vagyok egy Csomolungma a kolbászkészítés széles horizontján, csak amolyan botcsinálta amatőr, mint sok minden másban is.

Kistesó megint ötletelt. Az ilyentől már előre fázom, mit fog kitalálni megint?

  • Te – aszondja –, tudod, mit kellene csinálni?
  • Mit? - kérdem szorongva. A „kellene csinálni” ugyanis nála annyit tesz, hogy csináljam meg.
  • Egy kis sütnivaló kolbászt. - Innentől sejteni lehetett, hogy nálam kell csinálni, ne az ő konyháját maszatoljuk össze.
  • És mikor?
  • Jövő szombaton.
  • Rendicsek, akkor szerdán hívlak, megbeszéljük a részleteket.

   Felhívtam az alsó szomszédot:

  • Megvan még az a jó kolbásztöltőtök?
  • Persze, mikorra kellene?
  • Jövő szombatra.
  • Oké.

Másnap reggel zörögnek, ajtót nyitok, az alsó szomszéd az, kezembe nyom egy nagy papírdobozt benne a töltővel. Megköszönöm, de már trappol is el.

Eljött a szerda, hívom Kistesót.

  • Na, akkor szombaton kolbász?
  • Ó hát én teljesen el is felejtkeztem róla.
  • Akkor töltünk kolbászt vagy nem?
  • Tölthetünk, de én szombaton délelőtt dolgozom, csak fél három után érek rá.
  • Akkor fél három után fogjuk elkészíteni.
  • De bevásárolni nem tudok segíteni, mert a héten délutános vagyok.
  • Príma. Még valami?
  • Fizesd ki, légy szíves, majd odaadom a pénzt.

Szóval, rajtam maradt az egész hercehurca, mint szamáron a fül.

 

14.jpg

Pénteken becsattogtam a Csarnokba. Először mentem egy kört, kíváncsi voltam, hogyér' adják a sütnivaló kolbászt, csak hogy legyen a végén valami viszonyítási alap. 1220,- és 1300,- között mozgott az ára.

Az egyik boltban 1270,- volt a lapocka, oda tértem be. A lapocka végül nem tetszett, de ugyanannyiért volt a comb is, az meg szép volt. Kértem öt kilót meg mellé két kiló háta szalonnát. Tudom, hogy jó kolbász csak a ma reggel vágott, még gőzölgő húsból készül, de ezt itt a tizediken elég körülményes lenne megoldani. Vettem még 10 méter belet is.

 

1.jpg

 

Hazafelé letámasztottam a szatyrot a Sörözőben, átugrottam az ábécébe, vettem egész köményt és szemes borsot. Nem mintha nem lett volna otthon, de Kistesó szeret pontosan elszámolni. Míg ittam a jutalomfröccsömet, eldiskuráltunk a kolbászkészítés fortélyairól egy ismerőssel. Ajánlott is iziben három tuti receptet, aztán kis híján lenyelte a stampedlit a kis unikummal együtt, mikor meghallotta a hús-szalonna arányt. Hogy az a szalonna borzalmasan sok annyi húshoz, ők legfeljebb 25 %-ot szoktak adni hozzá. Hozzászólt még egy másik expert is, gyorsan felhajtottam az italom, és elhúztam.

 

A húsokat megmostam, leszárítottam aztán felkockáztam apróra, hogy a daráló rendesen elvigye.

 

2.jpg

 

Nekiveselkedtem, és ledaráltam. Ha egy kilóval több lett volna, biztosan otthagyom a francba. A szalonnát rohadt nehezen vitte, majd' leszakadt a kezem, mire végeztem.

 

3.jpg

 

Ahogy a darált húst elnéztem, majdnem igazat adtam a kéretlen szakértőnek, de nem bátortalanodtam el. Így lesz jó! Letakartam fóliával a vájdlingot, és kiraktam az erkélyre, plusz két fok volt, baja nem eshetett.

 

4.jpg

 

Megpucoltam egy fej fokhagymát, és a mozsárban összetörtem 3-3 kanál köményt és borsot. A belet beáztattam egy tál vízbe.

 

5.jpg6.jpg

 

Másnap reggel kicsomagoltam a töltőt - igazi masszív, rozsdamentes, tekerős-fogasléces, bajonettzáras csőrrel, - aztán alaposan elmostam, majd egy konyharuhára kitettem száradni.

9 óra tájt behoztam az erkélyről a húst kicsit melegedni. Délben megtapogattam a vájdling oldalát, de olyan hideg volt, szinte égette a kezem. Gumikesztyűt húztam hát és úgy álltam neki. Megszórtam két púpozott evőkanál pirospaprikával, egy kanál sóval, két teáskanál köménnyel és három teáskanál borssal. A fokhagyma kétharmadát finomra reszeltem és azt is hozzáadtam.

 

7.jpg

 

Kesztyűben is nagyon hideg volt, de hősiesen dagasztottam vagy tíz percig, hogy jól elkeveredjenek a fűszerek.

 

8.jpg

 

Fél három után nem sokkal nagy dérrel-dúrral befutott Kistesó. Megízleltük a keveréket. Ő – természetesen – egy kis sót hiányolt belőle, és meg még borsot és fokhagymát tettem volna bele. Lebokszoltuk, ízesítettünk aztán gyúrtam megint egy ideig. Megállapítottuk, hogy jó, összeszereltem a töltőt és nekiveselkedtünk.

Mondtam neki, vágja olyan 25 centis darabokra a belet, úgy kábé 20 centisek lesznek a kolbászok, az éppen egy adag. Tudja valaki, miért nem tudnak a nők parkolni?

 

9.jpg

 

A töltés húsz perc alatt megvolt, szurkálni nem kellett, a fagyasztóban nem számít, ha marad benni egy kis levegő. A bél nem volt elegendő, de nem estünk kétségbe, két zacskóban lefagyasztottuk a maradékot, jó lesz majd töltött káposztába.

 

10.jpg11.jpg

 

Testvériesen elfeleztük a kolbászt, ki-ki bezacskózta magának, ahogy éppen gondolta, aztán Kistesó közölte, hogy az övét címkézzem fel. Merthogy nekem kell tárolnom, mivel az ő fagyasztójában nincs hely. Szuper, még valami?

 

Három szálat előhagytam, az volt a másnapi ebéd-vacsora, alátettem egy kanál zsírt, a sütőben megsütöttem, főtt krumplival, párolt almás vörös káposztával tálaltam. Jó lett, szaftos, egyáltalán nem zsíros. Azóta sütöttem még egyszer belőle, kicsit jobban odafigyeltem rá, rövidebb ideig sütöttem, és úgy még jobb volt.

 

12.jpg13.jpg

 

Mindennel együtt 1200,- forintra jött ki egy kiló, ennyiért talán kaptam volna a boltban is, de ez épp olyan ízű volt, amilyennek én szeretem, és nem volt benne mindenféle nyesedék és csimbók.

Tesó este hívott, hogy megsütött egy adagot ő is, nagyon ízlett a kisfiának is, és januárban kéne tölteni egy adag hurkát.

100 komment

Címkék: fokhagyma sertéscomb kömény vörös káposzta feketebors háta szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr277004723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 07:57:10

Hat en faxnis vagyok, ilyen előzmények után nálunk nem lett volna kolbász egy darab se.
nem jön be a fogjuk meg és vigyetek, főleg ha én allok a rosszabb ik végén a .... nak...

Benikuty 2014.12.25. 08:22:11

60 % hús, 40% szalonna. Ez egy ökölszabály...Érdemes a felkockázott alapanyagot fűszerezni, a többit elintézi a daráló.
Ez a paprika az 1500 forintos? Na, úgy is néz ki, már bocsánat! Én 3000 forintosat használok (1,8%) plusz paprika olajat...
azért összefutott a nyál a számban :)

Isley 2014.12.25. 08:26:29

testvért lehet örökbefogadni? szívesen lennék Kistesó :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 08:59:11

@Benikuty: én meg paprikabol keszultet haz z nalok, mar bocsanat.
de majd megkerdem az arat, h en is tudjam ra vernia nyalam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 09:03:49

Vissza a karacsonyra
Az emberem sztornozta bejglit, retest kert helyette.
igy lett sargabarackos turos, meg oszibarackos. Utobbiba rejtettem egy kis narancshejat, reggel azzal keltett, hogy jajmivanebben annyira finom. De ugyes, vegul kitalaltA:-)

Halaszlebol nem sikerult keveset csinalni, pedig meg probaltam. Meg a porkoltbol is van, pedig ma rantott rantott halat kell csinalnom. Muszaj leszek a fagyasztoba tenni, pedig inkabb uriteni kene.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 09:06:01

Szép napot! Látom, karácsonyi a hangulat. :D
@Babette .: Az egyetlen testvérem, tőle ezt szoktam meg, igazából nem is tartozott szorosan a tárgyhoz, csak gondoltam, feldobom kicsit a történetet.
@Benikuty: Nem, nem az ezerötös, ez még a tavalyi, az 3500 volt. Egy mobiltelefontól ne várj tökéletes színhűséget. Valóban lehetett volna a felkockázott húst fűszerezni, ha tudtam volna, éppen mi fog ízleni aznap a megrendelőnek.
@Isley: Jár hozzá némi kötelezettség is, mondjuk egy kis munka a három kertben.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.25. 10:06:53

Kolbászt soha ne "frissen gőzölgő" húsból. A csajokat hogyan lehetne meggyőzni, hogy karácsony környékén ne ezerféle süteményt süssenek, hanem kolbászt?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.25. 10:07:33

@Benikuty: Lehet, hogy elnézte. A fél kilós zacskó volt 1500. Így reálisabbnak tűnik.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.25. 10:08:41

Egyszer régen, talán még egy távoli galaxisban, Hajóson ettem olyan kolbászt, amihez a hozzávalók késsel voltak aprítva. Csak húnyjátok le a szemeteket és képzeljétek el...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 10:41:53

@hajdulaszlo (volt hajdul): Elképzeltem! Valószínúleg ugyanaz a különbség, mint a darált vagy vágott tatárbifszteknék :)
A chorizot állítólag még mindig vágjank, nem darálják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 10:43:23

@Waka: Jónapot, szép karácsonyt!
Fenyegesd meg Kistesót, hogy esetleg lesz egy mostohakistesó is, akivel osztoznia kell a figyelemben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 10:45:21

@Babette .: A barackot a fagyasztóból, vagy befőttből szerezted? A maradék halászlét meg öntsd bele a modembe, oszt majd átjön az interneten ...

Benikuty 2014.12.25. 10:46:24

@Babette .: nem látok "nyálverést". Arra céloztam, hogy a kilónként 1500 forintos paprika sajnos ilyen.
@hajdulaszlo (volt hajdul): valamikor régen Csabán is aprították, két kést "ollóként" használva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 10:47:43

Reggelire húsleves volt, mert én csak egyszer csináltam kolbászt, azóta se. A suszter maradjon a kaptafánál, mondja a mondás. Amúgy is kevés kolbászt fogyasztunk százon.
A vacsora sikeres volt, a Jézuska meg igen gazdag :)

Benikuty 2014.12.25. 10:47:59

@Babette .: és bocs, de a paprika olajat paprikából sajtolják...

susztertangó 2014.12.25. 10:51:00

@Waka: Hogyne, parkolásban is antitalentum elsárkányosodott nők találták ki.
......................................
A csalánra pisilés morcosságot okoz.
........................................
@Benikuty: jó ötlet.

susztertangó 2014.12.25. 10:55:48

Most változtassam a nickem Cipészkeringőre?!?!?!?!:-)

Boar... 2014.12.25. 11:20:31

@Benikuty:
Neked mint kolbász expertnek nem kellene ekkora ordas nagy baromságokat állítani az "ökölszabály"-ról...
Mert ugye nem csak bolti disznóhúsból töltünk kolbászt, az állat kora, a felhasznált húsrészek fajtája eleve átírja a dogmákat és akkor még nem is beszéltünk a vad vagy marhahúsról, meg arról sem, hogy sütni vagy füstölni akarjuk a kolbászt.

Boar... 2014.12.25. 11:23:58

"Tudom, hogy jó kolbász csak a ma reggel vágott, még gőzölgő húsból készül,"
Pár szmájlit utána tehettél volna, nehogy valaki komolyan vegye.
Én nem szeretetm fagyasztani a kolbászt, az ízének sem tesz jót, ki is fakul hamar...pedig én még Benikutynál is drágább paprikát használok, be-beee... :-)))
(Bogyiszlón veszem a paprikát évek óta, nem kereskedelmi mennyiséget, ez és a minőség nyilván determinálja az árat)

Benikuty 2014.12.25. 11:30:46

@Boar...: főzéshez a bezdáni, Kiss Tibor féle dukál, Aranyszalag minősítéses, 4000 Forint nettó.
Kolbászba nem jó, túl finomra van őrölve. A mélyhűtést egyik sem viseli jól, mivel az oxidáció akkor is működik.
Az ordas baromság természetesen akkor igaz, ha combból és kabát szalonnából dolgozunk, több száz kilós tételben.
Disznóvágásnál nincs matek :)Felesleges...

Isley 2014.12.25. 11:43:56

@Waka: igen, a testvérség oda-vissza műkődik :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 11:53:59

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem néztem el, a fél kiló 750 volt. Mondhatnám, hogy lövök egy képet róla, de úgysem jönne át rendesen a színe, talán majd kunyizok valahol egy sorozat színkártyát, és megnézem az alapján. Az íze és az illata remek, de azt sem tudom megmutatni. :)
@Andrass9: Szerintem nem bánná...
@Isley: Évek óta ő pucolja az ablakomat, nekem meg ahhoz nem fűlik a fogam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 12:09:48

Nos lőttem egy képet, nem lett túl jó. Bal oldalon a tavalyi, jobbon az idei paprika. kepfeltoltes.hu/view/141225/201412259869_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 13:00:59

hat a daralom tenyleg jobb
a kolbaszom nem
en a sutnivalot kicsit vekonyabban kedvelem

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 13:16:37

@Waka: aranyos:-)
nekem nincs tesom, volt ket fel, de apank halala utan kiirtak magukat e szerepbol sajnos.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 13:18:25

@Waka: amugy anyamtol kaptam pirospaprikat, valahonnan az alfoldrol hozatta, azt tettem a halászlébe, nem akartam hinni a szememnek, olyanszinevan, gyerekkoro matidezi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 13:20:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): n tudom!!!!!
szet kell kapni a konyhajukat:-):-):-):-):-):-):-)

Probalom a jo oldalat nezni: N-nincs konyha nincs főzés.
mezest is majdszilvez terre csinalok

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 13:24:34

@Andrass9: fagyasztos.
konyha szetkapaskor kiderult, hogy szanalni kene, de a masikba nem fernek bele a cuccok. Most egy ideig ugy fozok, h kiuruljon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 13:25:38

@Benikuty: en latok.

Iment emlitett anyamhozta paprika fel kiloja 700 volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 13:26:47

@Andrass9: amienk is. Egy egész konyhat hoz, de nembirja a kis teste, es kesik vele:-):-):-):-)

Benikuty 2014.12.25. 13:52:28

@Babette .: sajnálom, írass szemüveget.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 14:38:26

@hagyma: Én is vékonyabbat szerettem volna, de ilyet kaptam, a sózott bélnél nem sok választási lehetőség van.

Isley 2014.12.25. 14:58:19

@Waka: ablakpucolásban nem vagyok túl jó, de fejlődőképes vagyok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 15:18:08

@Babette .: Nagyon gyenge a tietek! Már közel egy éve hozza azt az új konyhát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 16:39:22

@Babette .: :) a mienk azért még egy porszívót is elbírt a fiúnak :)
Igaz, konyhát nem kértünk tőle ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.25. 17:30:16

@Andrass9: es csodalod, h amelle nem bir el egy konyhat??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 17:33:01

@Babette .: Jaj!!! Bocsánat! Erre nem gondoltam ...
Tudtam, hogy valahol baj lesz a porszívóval :)

Fenchurch68 2014.12.25. 17:44:40

Ó, csak így nekiállni kolbászt tölteni!
Életemben nem voltam még ilyen úrinő karácsonykor... Tegnap a lányoknak csináltam ugyan egy tejszínes csirkét, de hát azt csak össze kell dobálni, és megsül magától. Aztán arra értem ide, hogy éppen kész lett a töltött káposzta. (Na jó, a romokat én takarítottam el utána, föl is kellett mosni a konyhát.)
Olyan lett, hogy - bár én sosem reggelizem - ma nyolckor már a hűtő előtt álltam, azzal a bizonyos "fazékból tölteléket kétujjal kicsippentős" mozdulattal. Édes szívem nem szeret nagyon piszmogni, akkora töltelékeket csinált, mint egy csecsemőfej.
Én se tudom, az angyalka hogy a francba bírta el azt a nagy öntöttvas edényt, amivel berepült az ablakon :))))) (El kellett hoznom Budáról Miskolcra, mert anyám angyalkája hozta, simán lehet vele bicepszre-tricepszre gyúrni, olyan nehéz.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 18:18:11

@Kató néni: :))))))))
Váncsa mester szerint a töltelékek picikék - pont ki lehet őket csippenteni!!! Azért gondolom, nem maradtál éhen reggelre!
Mi húslevest reggeliztünk ma a feleségemmel, meg a fiammal. Feleségem szerint az év húslevesét főztem tegnap ...

Az anfgyalka meg erősebb, mint @Babette .: gondolná! Még tán egy konyhát is elbír? (Drukkolok neki, meg segítek is, ha kell)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 18:41:17

@Kató néni: A történethez hozzátartozik, hogy a 90's években volt részünk némi disznólkodásban. Kezdődött egy pár formázott comb vásárlással - amit az erkélyen pácoltunk, majd megfüstöltettünk -, aztán fél disznó vásárlás, hozzá belsőség, hurka- és kolbásztöltés, utána egész disznó, amit szétszedve hoztunk haza. A csúcspont az volt, mikor a haverommal megvettük Pista bácsi két 170 kilós disznóját, és még a karácsonyfán is szalonna lógott. A tizediken kivitelezve az egész feldolgozás, természetesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 18:43:41

@Andrass9: karacsony nem karacsony, ezt a kerdest nem hagyhatom ki
meg mindig Te takaritassz a fiadnal:)?
hat eleg sokat vartal az ev huslevesevel
bar az ev sportolojat is ilyenkor valasztjak meg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 18:48:11

@Waka: mi is vettunk mindig egy feldisznot Maklaron
de be kell valljam eletem legjobb sultkolbaszat a Balatonnal ettem egy kifozdeben
de annakis kb 1200 volt kiloja,ami 81-ben kicsit durva volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.25. 18:50:10

@hagyma: Ezt a hülyeséget nem emlékszem, honnan vetted. A fiam maga takarít, meg a lányaim is ... Sőt! Itthon is takarítanak, ha előfordulnak errefelé :)
Nem vagyok az év sportolója, legalábbis semmiképpen sem Shit Pali bácsi ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 18:56:34

@Andrass9: hat lehet keverlek valakivel, de akkor kezdtel el nem kedvelni, mikor szova tettem, hogy nem kene az egyetemista fiadra kitakaritani, kimosni es megfozni:)
reg volt szep volt
gondolom azota mar orvos
teket izi:)

raadasul bajgli sem lett, szeretett felesegem megbetegedett
raadasul valami gyomorrontas
szoval hany mint a lakodalmas kutya, tehat a bajgliprojekt elhalasztva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 19:04:49

@Andrass9: en szerettem Schmitt Palt Makray Katival meg a 3 gyerekkel
mindig azt vartam, hogy mikor less olyan gyakorlat, hogy a csillaron kell logni
sose volt
/idosebbek is elkezdhetik:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 19:22:56

@Waka: na arrol meg nem is beszelek, mennyit kene kajtatnom, hogy barmilyen belet is kapjak, ha kolbasztoltesre lenne kedvem
van itt is, nem ekrdes
de eger meretu varos es 1 hentest tudok, ahol talan van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 19:29:17

@hagyma: Nálunk a vasútállomáson van a Pléhbüfé, egy volt kolléga fia üzemelteti, a város legjobb töltelékáruját sütik ott. Alumínium falú bódé, délelőtt 11-ig csak alkeszok járnak oda, aztán délután kettőig az utcán a sor, a város másik feléből is elzarándokolnak oda. Én már rég jártam ott, nem tudom, hogyér' mérik, de jó, az biztos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 19:43:27

@Waka: hat az ilyen plehbodekban alkeszokkal stb. nem igazan hiszek
de az a balatoni kobasz tenyleg fergeteges volt / mint mondtam, arban is/de tenyleg, kiugroan draga volt, a minoseget meg kell fizetni es sok mindent el lehet fedni fuszerrel
nekem volt vacott egy ismerosom, felkapott bodeja volt az ut szelen es megmondta combbol csinalja, meg akarmibol a brassoit
namost a brassoi cask szuzpecsenyebol brassoi es abba nem toltok kolbaszt
az is gond, hogy ilyeneket Mary nem eszik
semi ilyen hentesarut parizsitol a szalamint at a sultkolbaszig
de a daralom, toltovel megvan, egyszer csinalok:)
asszem benikuty irt valahol, hogy a Magyar olcso kolbaszt es hurkat aakar
en teszem hozza, es olcso bort

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 19:47:56

@Waka: amugy a kolobasszal toltott hust/ szuzpecsenyet, akar karajt/ nagyon szerettem, de ahhoz is meg kell csinalni a kolbaszt
hat Mary betegsege miatt, most szegenyes, szolid karacsonyunk van
se sonka, se bajgli se kocsonya

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.25. 20:26:09

@hagyma: Több nap, mint kolbász, majd főzöl újévre valami finomat.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.25. 20:57:32

@Waka: Nem kellene visszaszoknod a piára? Akkor megint járhatnál a Pléhbe :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.25. 21:47:31

@Waka: ah nalunk eleve a kerites is kolbaszbol van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.26. 12:03:09

Szép napot!
@hagyma: A környéken egyedül ott mérnek italt, de az alkeszok 11 felé eltűnnek, és átadják a helyet az éhes vándoroknak.
@hajdulaszlo (volt hajdul): Már vége azoknak az időknek, mikor csak úgy ki lehetett lógni a melóhelyről egy hosszabb ebédszünetre. Néha azért hozatunk valamit.

Fenchurch68 2014.12.26. 12:21:55

@hagyma: Együtt jártam oviba a Schmitt lányokkal...
@Waka: Nálunk is lógott most a karácsonyfán egy kis szalonna meg kolbász :) Na jó, alatta volt, becsomagolva, de az illata elnyomta a fenyőét.

Megint parázok, az ember vett valami igen drága sztékeket, és nekem kell megsütni.

Benikuty 2014.12.26. 12:47:33

@Kató néni: ne adj neki pénzt...vagy ne hagyj :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.26. 13:01:42

@Kató néni: Ne parázz! Csepp só, bors reá, egy-két kanál oliva és vastag vasserpenyőben 3-4 perc oldalanként. Nem kell macerálni, csak ráteszed, vársz (türelmesen), megfordítod, örülsz a szépen pirult húsnak, ismét vársz 3-4 perc és kész. Ez egy 3 cm vastag szobahőmérsékletű sztéket pont medium rare-re süti. Ha lehet, ennél ne süsd meg jobban :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.26. 13:13:34

@Kató néni: Nincs is annál meghittebb, legfeljebb, ha megfejelted volna egy két lilahagymával. És ne böködd a húst villával, fordítsd fa húsfogóval.
Lenn voltam a pincében, letisztogattam az amarillisz hagymákat. Cudar hideg van odakinn, szállingózik a hó néha, ijedtemben még a radiátort is kinyitottam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.26. 13:29:03

Szépe napot a kocsmában!

No itt egy kis szentbeszéd a sz(t)ék mellé, ha már "szenteltvizet" nem oszt hozzá a kocsmáros:

444.hu/2014/12/26/korrupciorol-beszelt-es-jozsef-attilatol-idezett-a-vaci-puspok/

Pinka-Panka 2014.12.26. 14:35:43

Szép ünneplést, még a maradékának az ünnepnek, ami tovaillant seperc alatt.

Miért van az, hogy én is nagyon szeretem a kolbászt? Waka, ügyes vagy! Én esküdni szoktam, a mi anno disznóöléses korszakunkból, hogy a mi kolbászunktól nincs jobb. Sváb hentesünk ügyességének köszönhetően.
Mára, mivel nincs már disznóölés, "beérem", s be is látom, van azért másnak is jó.

Kolbásztöltés volt a legjobb művelet, az egész disznóvágásban, addigra már a végét is elértük lassan és a hangulat is jó lett nagyon.

Pinka-Panka 2014.12.26. 14:37:12

Waka, kitettél magadért, már a tálalást illetően is. Én simán beérem a serclivel, ami friss és mustárral is.

Pinka-Panka 2014.12.26. 14:39:34

Szép volt az ünnep nálunk, elfogyott lassan minden, igaz nagyon visszafogtam magam. Ma is még lazac van.

Tegnapi vendégeimmel egy sajtos rudat is készitettünk, ami szépen el is fogyott.

S akkor, most jöhet az újévre való készülés és ennek a befejezése is. Kocsonyában gondolkodom, malac hús és lencse főzelék. Sajttekercset meg magamnak csinálok, mert azt szeretem a legjobban.

Pinka-Panka 2014.12.26. 14:45:20

Waka, a kistesó, az öcséd? ha szabad kérdezni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.26. 15:48:28

@Pinka-Panka: Köszönöm a biztatást, mivel komolyabb fogásnak szántam, kellett hozzá a káposzta (amit előző nap dobtam össze) és a krumpli. Kistesó a nővérem, és 11 évvel idősebb nálam, csak éppen - hogy is mondjam - a vízkiszorítása lényegesen kisebb, mint az enyém. :D

Fenchurch68 2014.12.26. 16:38:26

@Andrass9: @Waka: Köszönöm a jó tanácsokat, medium lett belőle, isteni finom, kívül pirult, belül puha, legbelül rózsaszín húsízű hús. Ami alatta maradt, azt önszorgalomból felöntöttem egy kis tejszínnel és beleszórtam némi zöldborsot. Muszáj volt utána felmenni a hegyre kicsit lejárni. Ja, és két nagy szelet volt a csomagban, egyet sütöttem meg kettőnknek, még maradt is belőle egy kicsi. Így tulajdonképpen elég költséghatékony, ha háromszor fogunk belőle enni.
(Azt mondta az ember is, hogy ne aggódjak, minél drágább az alapanyag, annál kevésbé lehet elrontani.)

Fenchurch68 2014.12.26. 16:40:09

@Waka: Az volt az első, amit megtanultam, hogy húst nem klopfolunk és nem bökdösünk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.26. 19:53:38

@Waka: Szerintem a csőfogó mindent űberel!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.26. 19:55:49

@Kató néni: Klassz! Örülök, hogy pont jó lett!
Sajna el lehet rontani a drágább alapanyagot is: például cipőtalp keményre sütve. Igaz, akkor már füstöl is, csak észreveszi az alkotó :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.26. 19:58:40

@Pinka-Panka: Jó, hogy elfogyott a kaja! Mi pakoltunk a fiűnak, hogy ne éhezzen. A kislyány még itthon van.
A szilveszter még bizonytalan állapotban leledzik ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 20:44:35

@Waka: azt akartam is mondani, hogy igen mutatos es inycsiklandozo az a koret
akrumplit meg megfuttattam volna a kolbaszzsirban
@Kató néni: en anyukammal jartam egyutt az oviba:)
@Andrass9: fogsz ket diot a tenyeredbe osszenyomod oket es az egyik eltorik....

a steak faszenen a legjobb
meg a jo ettermekben
de ha Mary beteszi lassutuzon a sutobe krumplival az is kiraly
steakbol nalunk meg nem volt leftover:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.26. 21:13:22

@hagyma: Adok neked 10 kiló diót, ha 8 darabot meg tudsz így törni :)
Olyan rohadt kemény héja van, hogy a síma diótörővel sem megy a megtörése. Ekkor váltottam a csőfogóra...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:15:01

@Andrass9: Kalapács, az alsó szomszéd legjobb barátja. :)
@hagyma: Kicsit sok lett volna a zsírból nekem. A videó jó, én talán pihentettem volna kicsit a húst, addig meg össze lehet dobni valami mártást a serpenyőben maradt anyagból.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:30:06

@Kató néni: azert en a serrteskarajt ezutan is kiklopfolom, ha rantani akarom
@Andrass9: tenyleg ennyi ha valaki megnezi a videot, 2 perc, lathatja, hogy a vilag legegyszerubb dolga egy jo steaket sutni
mondjuk velem megesik, hogy elotte egy nappal beteszem pacba
de cask olaj meg fokhagyma

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:33:32

@Andrass9: sosem kellett 10 kilo diot megtornom:)
ami mamanak a diostesztara, vagy a sutibe kellett azt megoldottam
@Waka: cask az a kerdes az alsoszomszed a te legjobb baratod-e:)
ehhez nem kell semi martas
jo kis steakkrumpli esetleg asparagus, oszt hagy szoljon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:36:11

@látjátok feleim szümtükkel: a madarak jobban tudjak a tutit, mint Aigner Szilard
mondjuk neha rafaznak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:42:39

@Waka: ja, en mindig megfuttatom olajban vagy zsirban a fottkrumplit, szeretem ha kicsit roppanos a kulseje
dehat a nejem amerikai, mi altalaban sultkrumpliban utazunk:)
igy ritkan merul fel a kerdes

de azertr a fott krumpli-paroltkaposzta, kolbasz /hurka/ ecetes paprika az nagyon ott van:)

mar irta, ez volt a legnagyobb csalodasom otthon, a kolbasz se volt jo a mjashurkas se a vereshurka meg ehetetlen volt
/tudom rossz helyen probalkoztam:)/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:43:07

www.youtube.com/watch?v=KvOqFZHwsdk
Apám, micsoda szép hús. Megyek, keresek valami kaját a frigóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 21:44:39

@Waka: oh ne
nekem 8 perc a nemet nyelvbol labrazast okoz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.26. 22:12:55

@hagyma: Van egy szál füstölt, azt majszolom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 22:41:43

@Andrass9: ja es jut eszembe
milyen elvezettel hajtottam a dio, meg a maldaralot
ujsagpapir az asztalra, alul felul, felcsavar, daral

mondjuk a Waka husdaraloja is oskori lelet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.26. 23:04:41

@hagyma: Van még mind a kettő. Diót már gépel darálom, de a mákot a kék színű vas mákdarálóban. Azt valahogy a gép nem darálja olyanra.
A guta ütöget, mert 4-5 éve kerestem a robotgépemhez igazi mákdarálót, és találtam is egy kerámia betétest, ami ugyanúgy darálja, mint a vas. Feleségem nem engedte megvenni, mert annyiba került, mint egy új Kichenaid robotgép. És ez csak a kiegészítő volt a Braun masinámhoz ...
Ma már tudom, hogy megvenném kérdezés nélkül!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 23:25:37

@Andrass9: azaz az a kek makdaralo
sajnos nem kaptam otthon cask orolt makot
ujevre meg is less a bejgli
es ugyanilyen husdaralonk volt mint Wakanak
ma mar azert nem hasznalnam, ha lehet
nekem kozepszeru elektromos van kiegeszitokkel / kolbasztolto cso:)/stb

vörösbor(de)minőségi 2014.12.27. 16:05:08

@Andrass9: @Kató néni: egyszer majd próbáld ki a két oldalát jól megsütni(eddig mint andrás féle javaslat) majd utána betenni a már meleg sütőbe ezt a csodát és 20-30percet hagyni.álom finomságú valami lesz belőle.
elronthatatlan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 16:09:14

@vörösbor(de)minőségi: Ha valaki szereti alaposan átsütve ...
De azért köszi a tanácsot!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.27. 21:44:45

@Andrass9: mukodik sutoben cipotalp effektus nelkul
neha a mienk sul 1 orat is
persze alacsony hofokon

Fenchurch68 2014.12.28. 09:44:14

@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: Jó, legközelebb kipróbálom úgy is, de most tutira szerettem volna menni. Maradt egy szelet, másnaposan és hidegen már nem tűnt az igazinak, de felvágtam hajszálvékony szeletkékre és beleforraltam a maradék szószba. Házi feketeribizli-lekvárral és sajtpuffanccsal ettük. Nem volt bejegyzés a panaszkönyvben.
@hagyma: Volt egy vega vendég is, a köretekre koncentráltam, így meg bruttó tíz perc alatt megvolt a hús. De nyitott vagyok a kísérletezésre.
süti beállítások módosítása