Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tatárbifsztek

2014.12.23. 07:00 Andrass9

Hivják még tatárbélszínnek, vagy tatárhúsnak is. Még a szocializmusban is volt néhány jobb étteremben. Híres volt a Berlin a Lenin körúton, de a Wernesgrüner sörözõben is finomat adtak.

Ja, hogy ez mi? Darált nyers marhahús fûszerekkel, vajjaé, tojássárgájával és hagymával. A fiú ezt kért születésnapjára ebédre, ki kellett tennem magamér igencsak :)

10.jpg

Igazán jót bélszínbõl készítenek, de egy átlag étterem általában magas hátszínbõl darálja. Németországban sertésbõl készült verzióját Hackepeter néven szolgálják fel. Náluk ezek szerint nincs sertésborsóka betegség ...

6 adagot készítettem, mert biztos voltam benne, hogy visznek magukkal haza a gyerekek. Nomeg a madarasban éppen ennyi bélszínt kaptam :)

  • 75 dkg bélszín (nem kell a filé része, jó a vastagabb vége, a pacsni is)
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 1 lilahagyma
  • 1 vereshagyma (ha van fehérhagyma, az még jobb)
  • mustár
  • ketchup
  • bors
  • rengeteg fûszer izlés szerint
  • Worchestershire szósz
  • aprított kapribogyó

11.jpg

Az összetevõk, illetve fûszerek kétféleképpen kezelhetõk:

  • a séf keveri ki a húst: akkor az õ izlése dönt, övé a felelõsség is.
  • a vendégek maguk keverik: ekkor a tálalásnál tegyünk értelmes mennyiségû fûszereket a hús köré, mindenki maga dönti el, mennyit kever bele.

A vaj és a tojás nem opcionális - azok adják meg a textúrát. A többivel szabadon lehet garázdálkodni.

Ha nem bélszínbõl készítjük, akkor is figyeljünk arra, hogy a húsban nem lehet semmilyen ín! Persze olyat a boltban nem árulnak, azt nekünk kell kivarázsolni belõle. Egyes éttermek pont emiatt háromszor darált húst használnak, de az csalás :)

Én már eléggé fáradt voltam, amikor elõkészítettem a húst, de ezért rendesen megfizettem késõbb. Szóval mindjárt az elején könnyû kivágni a húsból az inakat, késõbb már macerásabb. Mivel volt még két napom, érdemesnek találtam egy pici fûszerrel elõpácolni a húst, attól még lehet egyéni vagy séf által kevert tatárt készíteni, viszont lágyabb lesz a hús maga. Emiatt felszeleteltem mindkét darabot 3-5 mm vastag szeletekre. (Ha fagyasztott lett volna a hús, akkor még vékonyabb szeleteket is lehetett volna belõle varázsolni.) Látszik is a képen, hogy balga fejjel az inakat is vékonyra szabdaltam, ahelyett, hogy még szeletelés elõtt kivágtam volna a húsból.

12.jpg

Szórtam rá kevés majorannát, kenegettem kétféle mustárral is, de csak tessék-lássék módon, meg reszeltem rá frissen szerecsendiót és borsot is. Mikronnyi pirospaprika és csilipaszta is rákerült. Az egészet alaposan meggyúrtam, majd dobozban a hûtõbe rejtettem. Sót ebben a fázisban NEM SZABAD használni, mert kiszívja a hús levét!!!

13.jpg

Eljött a nagy nap, elõ kell venni a húst és elõkészíteni az alkalomra. Egyszer valahol olvastam, hogy az igazi szakácsok nem darálják a tatár húst, hanem vagdalják. Most mit mondjak? Igazi szakács nem vagyok, viszont ez egy nagyon fontos alkalom - a legjobbat kell produkálnom! Azaz:

Az elõpácolt húsokat beretvaélesre fent késsel kb 2x2 mm-es darabokra kell vágni. Menet közben az esetleg feltûnõ inakat pedig kiszedni. Szerencsére véges sok inas szeletke volt, abból pedig könnyen ki lehetett kaparni a nem odavaló anyagot, mint amikor a csirkemájat kaparja el az ember.

14.jpg

A csíkra vagdosott szeleteket keresztbe vágva pici kockákhoz jutunk. Ahol valami nagyon fehéren világít, azt a kés hegyével ki kell emelni, mert az ín.

15.jpg

A családi kupak úgy döntött, hogy rám bízzák az ízesítést, pedig már nagyban odakészítettem a fûszereket, de a tálra több tálka nem fért. Fokhagymát nem kértek bele, de különben enyém volt a döntés joga. Fontosnak tartom, hogy magába a tatárba is keverjek vajat - attól sokkal krémesebb állagú lesz. Ennyi húsba elvileg 5 tojás sárgája kellett volna, de megelégedtem 4 szép házi tojással Békéscsabáról (már csak ez a 4 volt). A hagymák apróra vágva, a kapri felaprítva, a tojás már ott csücsül a húson, a vaj is meglágyult a szobahõmérsékleten. A fûszereket kanállal adagoltam, de ez egy olyan dolog, hogy leírni nem tudom. Érzem, hogy mibõl mennyit tegyek bele, bár ez minden alkalommal különbözik. Lényeg az, hogy a villa dolgozik, a ketchup folyik, a mustárt kanalazom és szépen összeáll egy remek masszává az egész. Születnek új fehér pöttyök, de az bizony csak vaj, mert nem volt elég puha még.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A legvégén még egy kis PO féle füstölt paprikával is meghintettem, majd feltálaltam a siserehadnak.

20.jpg

Rengeteg pirítóst készítettünk a sütõben, mert ezt azzal esszük. Van aki csak szolídan - bennem megbízva - tett a tányérjára. A vajat a pirítósra keni, majd megpúpozza hússal.

21.jpg

Valamelyikük nem bírta kivárni a fotózás végét, már bespájzolt a kezébe egy kis pirítóst ...

23.jpg

Olyan is akadt, aki szerint lehet még extra fûszert adni az elõre kevert anyaghoz:

24.jpg

(Ez persze én voltam, hogy szebb fotót készítsek :) Végül pedig a pirítósra vajat kentünk, ráhalmoztuk a tatárt és csak ettük csendben.

25.jpg

Konklúzió:

Nem steak kést, hanem olyan éttermi szélespengéjű vackot kell tálalni, mert csak kenünk vele.

Soha többet nem fogom darált húsból készíteni. Egyszerûen leírhatatlan, mennyivel finomabb a késsel darabolt változat, mint a darált. A daráló roncsolja az izmokat, pépesíti, míg a késsel sérülésmentesen aprít az ember. Igaz, hogy rengeteg munka, de megéri!!!

67 komment

Címkék: tojás hagyma mustár bélszín marhahús bors vaj kapribogyó hátszín ketchup Worchestershire

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr46929903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 12:35:16

a vaj nekem ertelmezhetetlen, marhogy minek meg pluszban a piritosra kenni?
en azert tovabbra is daralni fogom egyutt a hagmymaval meg a fokhagymaval
a 2-3 nap pacolas fontos
steak kes nem kell hozza az nem kerdes
meg vajkes is eleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 12:56:26

ja es en kizarolag belszinbol keszitem es a hust egyben pacolom 2-3 napig
talalaskor zoldseget szoktam meg kitenni
paradicsom , paprika
vorcseszterrel pirospaprikaval ovatosan!!!
es folyamatosan kostolgatni
az fontos
mivel nyers hus Mary termeszetesen nem eszi, igy szokoevente csinalok, de most ehhez is kedvet kaptam
idom is van belszin is van...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.23. 13:21:50

Szép napot!
Én 1986-ban ettem utoljára, nagyon jó volt, nagyon beettem, utána 3 napig hánytam. Na azóta nem volt hozzá szerencsém.
Ma is folytatódott a monstre takarítás, lassan a végére érek. Utána darálok dió. előveszem a húst holnapra, meg kitalálom, mi legyen ma a vacsora.

susztertangó 2014.12.23. 14:46:04

Pardon+off.
i AndrásGazda Albert
szombat 17:35

Bekövet
Bejelent
Megoszt Facebookon
Megoszt Twitteren
Permalink

Annát nagyon-nagyon nagyon szerettem, mert őt nem lehet azt hiszem nem szeretni, de életemnek abban a szakaszában vetett a blogja közelébe a sors, amikor havi 28-30 ezer forintból kellett a komplett egyhavi élelmezésünket (2 fő) megoldanunk. Ebben a közegben egyszerűen nem bírtam szó nélkül hagyni az "Inkább nem eszek 3 NAPIG, de megvettem az új 750-es motort" típusú felütéseket, nem beszélve az "elugrottunk Milánóba, mert csak ott van jó kávé"-szerűekről. Azt hiszem, ez előrevetítette a sanyarú végünket.

susztertangó 2014.12.23. 15:11:30

Az nem jött át, hogy a fentit egy Szarka írta. A tatárt valaha bárdoltam. Vendéglőben a Margit kertben ettünk Icával-egyszerre hármat. Előételnek. Ez olyan mint 50 palacsintát megenni. Ehez az 1970es évek eleje kellett. A Bem téri lépcsősbe sörözni jártunk.Szintén akkoriban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 15:24:32

@susztertangó: eerben cask a feher szarvasban volt
uri kaja
nevleg
nem igazan szabad vendegloben enni
vagy cask menoben
eled dugnak fel kilo daralt marhacombot melle tesznek fuszereket es azt hissed nagy kiraly vagy mert tatar vifszteket ettelo
otthon meg keverve sertessel megsutned fasirtnak
es mennyivel jiobban jarnal...
ezt a kajat kizarolag otthan es cask belszinbol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 16:01:21

@hagyma: Nem teljesen értek egyet, bár étterme válogatja. Ahol mostanság ettünk, ott pontosan azt kaptuk, amire számítottunk: Legénykert, Hüvösvölgy - hogy Suszter is kijöhessen Icával megkóstolni, mint a régi szép időkben a Balázs étterembe... Ennek ellenére a házilag készített az minden pálmát elvisz ...
Még akkor is, ha ez nem a te izlésed :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 16:02:33

@susztertangó: Az igazság az, hogy egy csoda, ha valaki egyáltalán szerette PA-t. De hát ez egy más világ, más emberek, akik erről vélekednek.

susztertangó 2014.12.23. 17:24:18

@Andrass9: Picapica különleges.Egyébként a kommentek 95% pont ellenkező előjelű.A Nemzetben olvastam pár éve, hogy milyen galád dolgok voltak a Balázs körül. @hagyma: Igen, volt hogy megkérdeztem a picnököt, mióta van csont a tatárban?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 17:34:37

@susztertangó: A Balázst rendesen leamortizálták, hogy el tudják adni. Az alap probléma az volt, hogy a tulajdonosok egy része nem is élt itthon, meg csak az érdekelte őket, mennyit tudnak belőle csinálni. Szerintem szégyen, de sok közöm nincs hozzá ...
Végül sikerült felgyújtani valakinek, és senki nem nézte, ki tette!
Még most sem tudják felépíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 17:36:06

@susztertangó: Apropó szarka: nálam célkeresztben van, ha netán idekerül :)

Isley 2014.12.23. 18:42:15

@hagyma: pont 2 hete kínáltak meg vajas pirítósra kent tatárral. eddig még csak nem is hallottam ilyenről, de a hiba az én készülékemben lehet...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.23. 19:22:45

Van egy kis darab vesepecsenye a fagyasztóban. Én nem pácolom, de darabolva lesz majd megcsinálva, most már bizton tudom. Egy két fős adaggal el lehet bíbelődi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 19:31:28

@susztertangó: Itt szívesen látom, nekem rokonszenves a fiú. A szarkákat viszont a kertben nem tűröm!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 19:32:44

@Isley: Nincs hiba a készülékedben. Ez roppant megosztó fogás, ritkán lehet csak "úgy" hozzájutni.
Izlett?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 19:34:24

@hajdulaszlo (volt hajdul): Karácsonyra egy pirinyó carpacciot készítek kb 15 dkg bélszíbből négyünknek előételnek.

Isley 2014.12.23. 19:58:53

@Andrass9: hát, nem életem legjobbja volt,de ebben nem a vaj volt a hibás. nem az én ízlésem szerint volt ízesítve, és sajnos hátszínből volt, mint később kiderült

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 20:15:51

@Isley: Hát ezt roppantul sajnálom, mert igazán finom egy étek! Viszont megmagyarazza a problémát a hátszín, bár azért abból is lehet elviselhetőt készíteni. Meg az is, hogy először etted, ami nagyon fontos esemény!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 20:19:31

@Andrass9: errol beszeltem
etteremben ezt nem tudjak jol megcsinalni, vagy cask nagyon menoben
a Te taroddal semi gond, azt ugyan nemertem mitol mas az ize ha vagod vagy ha daralod de mivel mindig daraltat ettem ez lehet nem uri hiszti, nem tudom
@susztertangó: veszmadar es PA kapcsolata majdnem/?/ szerelemme valt, pedig a dolog ugy indult, hogy PA kitiltotta a karajrol
@Isley: a hhiba az en keszulekemben lehet de sosem ettem es fogom enni vajaspiritossal
nem tudom elkepzelni vajjal
amugy is van mar benne vaj
semmi szukseg meg plusz a kenyerre
/de a vaj is lehetett hibas/@hajdulaszlo (volt hajdul): azert ha en nyershust tennek ki az asztalra, megha 2 szenekyes adag is lotte cask bepacolnam

susztertangó 2014.12.23. 20:21:19

@Waka: A tűzhelyet mivel takaritottad? Az enyémhez -szégyen gyalázat-smirgli.

susztertangó 2014.12.23. 20:28:48

@hagyma: Az ízéhez semmi köze az aprítás módjának-annál inkább az állágához.A darálék a tárcsa lukméretétől függően krémszerű, ha bárddal csinálod rágható húsdarabkákat érzel és az jó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 20:30:41

@Andrass9: fejedelmi etel
az izesitesere is ugyanazt hasznaljuk, a mennyisegek lehetnek valtozoak
velemenyem szerint a lelke a hus minosege es pacolasa
na ez nem garantalt barmilyen etteremben, de nem kizart
etteremben nekem tiltolistan van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 20:35:36

@susztertangó: mondtam, hogy nem tudom kizarni, mert sosem probaltam
nekem daralva megfelelo az allaga
en szinte minden hozzavalot beteszek a daraloba
kijon a vegen es akkor kostolgatva fuszerezem
szerintem egy keves fokhagyma kell bele, ez az egy hianyzik a jelen posztbol de tuti jo
de vagdosni sosem fogom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.23. 20:52:56

@hagyma: Ne sajnáld a munkát! Tapasztalatom szerint megéri vagdosni. Igen, igazad van, darálva is ehető, meg a darálóba is bele lehet dobni minden hozzávalót. Mégis úgy érzem, így a tökéletes. Lehet vitatni, de minek :)
Miután soha nem próbáltad ezt a változatot, a véleményed nem igazán számít, hiszen tapasztalatod nincs benne.
Javaslom, egyszer vedd a fáradságot és próbáld meg.
Étteremben meg van 1-2 hely, ahol bátran eszem, sőt bízom a szakás izlésében! (Másutt viszont NEM!)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.23. 21:06:04

@susztertangó: Mosogatószer, CIF, dörzsis szivacs, fogkefe. A belsejéhez Well Done hideg zsíroldó. És sok-sok sika-mika. Másfél óra, és ragyog.
@hagyma: Az íze talán nem más, de a textúrája mindenképpen. Persze, ha valaki képes jól összeszabdalni a húst.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 21:28:03

@Andrass9: az en velemenyem mindig mindenhol szamit
@Waka: OK
de nekem pont az a textura felel meg ami a daralobol kijon
nem teljesen krem de nem is darabos
van egy fel kilo belszinem nem probalom meg felvagdosni olyanra ami kijon a daralobol:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.23. 21:44:58

@Waka: nem kerdes
meg kolbaszt is lehet vele tolteni:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.23. 22:09:46

@hagyma: Akkor holnapra kapsz egy ötletet. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.23. 23:16:54

@Andrass9: Úgy is lehet, összefolynak a napok.

Pinka-Panka 2014.12.24. 08:18:28

ÁLDOTT KARÁCSONYT MINDENKINEK!

A tatár nagyon finom, nincs időm elolvasni.

Igyekeztem az ünnepekre, sütöttem és főztem is. Ma lazac lesz, tarkabors mártással, s van valamilyen krumpli hozzá, a lányunk vette.
Csináltam pórés krumpli salátát. Halászlé, azt hozzák, éppen annyi, hogy egy tányérnyi, hogy a férjem ne járjon rá. Így én, nehogy baja legyen, szigort rendeltem, de csináltam, húslevest, sok zöldséggel.

Holnap pataki tálban csinálok pulyka mellet, zöldség ágyon. Semmi más nem lesz, ketten vagyunk az ünnepre. S muszáj minden zabálásos ételt kiiktatnom.

S elég most nekem ez, a múlt héten elgázolt a zebrán egy nő. Megköszöntem, hogy életben maradtam a Jó Istennek, zúzódásokkal vagyok és fájdalmakkal. De nagyobb bajom ne legyen még.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.24. 09:07:59

Imádom

Ma reggel halpogacsa volt a halaszlebol kimaradt surujebol. A múltkori chiliszoszt adtam fel hozza.

Alig tudtam abbahagyni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.24. 09:08:59

@hagyma: milyen szerelem? Honnan veszed ez a hülyeséget?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.24. 10:48:27

@Pinka-Panka: Hál Istennek, a védőangyalod veled volt!!!
Itt a szokásos vacsora, csak az előétel extra. Marha carpaccio zöldsalátával. Marhahúsleves cérnametélttel. Egyben sült csirkék (KUTYÁNAK IS!) krumplipürével, szafttal. Rengeteg sütemények.
A csirkék áznak a sós páclében, a többit még el kell kezdenem főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.24. 10:52:18

@Babette .: A szálkákat hogy szerelted ki belőle?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.24. 11:04:04

Szép napot!
Én is boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek. Én nem nagyon ünneplem, magam vagyok, főzőcskézek, zenét hallgatok. A töltött káposzta már fő, a zserbónak most állok neki.
@Pinka-Panka: Örülök, hogy szerencsésen megúsztad, gyógyulj meg mihamarabb! Én mondjuk leperelném még a gatyát is a libáról.
@Andrass9: Ha felaprítod vagy ledarálod a halat, a sülésnél eltűnnek a szálkák. Hajdan Dinnyésen rengeteg kárászt dolgoztunk fel fasírtnak, kifiléztük (mert a gerinc meg a borda azért nem sült volna át), bőre maradt, késsel apróra vágtuk (akárcsak a tatárt), só, bors, tojás, kis zsemlemorzsa, hogy legyen tartása, aztán bő forró olajban kisütöttük. Nyami. Jó pár vacsoránkat megoldotta, volt kárász dögivel, egy fél szelet kenyérrel meg egy somfa botból készül pecával hülyére fogtuk magunkat a Dinnyés-Kajtori csatornában.

Topy 2014.12.24. 11:50:07

@Pinka-Panka: huhh, szerencséd volt! gyógyuljál!

Topy 2014.12.24. 11:50:40

@Andrass9: no majd meglátjuk azt a "kutya vacsoráját"! ;););)

Topy 2014.12.24. 11:51:39

sós rágcsa kész, zserbós muffin kész, neki kellene állnom megsütnöm a süllőt, meg ki kellene még díszíteni a mézeseket...

Topy 2014.12.24. 11:52:00

Boldog, békés Karácsonyt mindenkinek! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.24. 13:18:27

@Babette .: ez nem hulyeseg
koztuk kialakult egy komoly kontakt
aki ott volt tudja
@Pinka-Panka: en soha nem szolok hozza semmihez, ha nincs idom elolvasni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.24. 13:20:42

@Topy: neked is
lassan nekilatok a bajglinek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.24. 14:24:59

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Megyek megfőzni a vacsorát.

Benikuty 2014.12.24. 14:28:56

Békés, boldog Karácsonyt mindenkinek!

susztertangó 2014.12.24. 14:36:40

@Babette .: Ó Te jogász! Kérdésedben ítélet! Na hiszen!

Isley 2014.12.24. 15:31:57

Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

@Pinka-Panka: gyors gyógyulást, lábadozást, pihenj sokat, ha van rá módod!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.24. 16:54:40

@Benikuty: Boldog karácsonyt Gábor, neked és szeretteidnek is!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.24. 18:48:41

@susztertangó: az nem ítélet, hogy nem szeretem a pletykákat

vörösbor(de)minőségi 2014.12.24. 20:07:52

mindenkinek a legjobbakat,aki sebesült az gyógyuljon aki éhes az egyen,és érezze jól magát a bőrében.
az erőspaprika szekciónak:)))) nyomatékosan de ugyanezen dogokat kívánom.
erősebben :D

susztertangó 2014.12.24. 20:09:15

Boldog Chrismukkahot mindenkinek!@Babette .: Az nem.De az meg igen, hogy: "Honnan veszed ezt a hülyeséget?"Ez már az emberi játszmák eszköze-lehet, hogy a jogászoknak éltető oxigén.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.25. 10:02:29

@hagyma: A pácolás gyakran a rossz minőséget hívatott elfedni. Jó minőségű, áldott szerencsémnek köszönhetően az unokatestvéremtől vásárolt, tényleg friss marhahús esetén szerintem nem szükséges.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 02:20:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem gondolom
a hust kell kicsit erlelni, ha nem sutjuk. vagy fozzuk
erre van a pacolas/ ;egalabb neyereg alatt puhitas, valami/
persze kinek hogy
vegulisd a farkasok es oroszlanok is szeretik a nyers hust

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.26. 02:29:01

@Babette .: hat tetszik nem tetszik Annanak sokakkal folt szemlyes kontaktusa, pl pocZoknak munkat es penzt is adott
veszmadarral is szorosabb let a kontakt mint atlagkommentelovel
nekem ugy jott le
a majdnem szerelem egy interneten azert tessek ertelmezni
hogy nem keves privatot valltottak, az tuti
en pl soha senkivel nem privatolok a net-rol

Pinka-Panka 2014.12.26. 14:47:15

Köszönöm szépen a jó kívánságokat!

Pinka-Panka 2014.12.26. 14:49:01

@hagyma: de a nők belekotyognak mindenbe enélkül is! Annyi időm volt, csak felhajtottam valamit, s mentem tovább.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.26. 16:47:14

@hagyma: Azért a vasárnapi ebédhez pácolódik egy darab vesepecsenye.

Benikuty 2014.12.26. 19:03:05

@hajdulaszlo (volt hajdul): esetleg 1-2 fokon érlelni pár hétig? ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.28. 01:39:01

@Pinka-Panka: ezert szeretunk /tobbek kozott/ benneteket
de legkozelebb olvasd el a posztot is, mert asttol fuggetlenul, hogy felesleges vagni a hust daralas helyett, naggyabola helyen van
kiveve a fokhagyma
az kell bele
süti beállítások módosítása