Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csontleves türelmetlen ember módjára

2014.12.17. 07:00 Waka

A csontleves nem türelmetlen embernek való. Pontosabban - hogy igazítsak mondandómon -, a csontleves-főzés nem türelmetlen embernek való passzió. A türelmetlen ember – ha rájön a csontleves-ehetnék - olyankor legjobb, ha elmegy valahová enni egy olyat. Az igazán élelmes türelmetlen ember viszont magához édesget egy türelmest, aki majd elkészíti. Ennek persze megvannak a maga sajátos járulékai, ugyanis a türelmes ember ritka kincs, ergo törekedni kell a megtartására, költeni kell reá, az meg elég macerás és költséges. A türelmes embert pátyolgatni kell, színházba vinni, elkísérni vásárolni – ami, valljuk be, egy nőnemű egyednél elég komoly kihívás –, és el kell viselni a rigolyáit is.

Szóval, megvan a türelmes emberünk (a továbbiakban TE), már csak el kell látni megfelelő alapanyaggal, és be kell állítani a konyhába.

 

10.jpg

TE már az előző nap elkezd tüsténkedni, piacot jár, boltot néz - a türelmetlen ember természetesen egy jókora cekkerrel baktat a nyomában -, és az erkélyen is feltúrja a gondosan letárolt zöldségeket. Karalábét a fagyasztóból szed, még tavasszal komolyabban bespájzolt belőle, de nem akar fogyni. A konyhából mindenkit kizavar, a hűtőhöz sörért zarándoklót olyan pillantással illeti, ahogy a gyújtogató szokta a vizes szalmát. Reklámújságot terít, terítéket készít az elejtett zöldségekből, és veszettül hámozni kezd. Ékes szókkal illeti egyrészt a nyerészkedő zöldséges felmenőit – különös tekintettel a női ágra –, másrészt az összes földben lakó féreg kedves imágóját, amiért cakkosra rágták a paszternákot. Időközben a gondosan félbecsapott sertés combcsontok is olvadoznak a hideg vízzel félig töltött mosogatóban. TE egy tálban a hűtőbe rejti a zöldségeket, majd a csontokat veszi szemügyre. Itt kerül sor a hentes mamájára is, amiért belekevert a szállítmányba egy száradt - úgy kábé a Monarchia idejéből származó – csülökcsontot. Csont repül, majd a megfelelőnek ítélt példányok mintegy 42,67 liter víz segítségével megmosódnak. Ez az összetevő is hidegre kerül, TE pedig könnyű vacsora után álomra hajtja a fejét.

 

1.jpg2.jpg3.jpg

 

Reggel korán kel, hiszen a csontlevesnek idő kell, ahhoz meg türelem ugyebár. A csontokat még egyszer átmossa, aztán felteszi annyi hideg vízben főni, amennyi épp ellepi. Mikor felforr úgy néz ki, mint a Csele-patak a mohácsi csata után. Leönti a vérfürdőt, újra feltölti hideg vízzel, egy kanál sót vet belé, és hagyja kis lángon felforrni.

 

4.jpg

5.jpg

 

Közben – egyrészt, mert tudja, hogy a türelmetlen embernek a leves a fél fogára sem elég, másrészt, mert utál tétlenül várakozni -, gyorsan bepaníroz és kisüt pár csirkecombot, meg összedob egy zöldséges rizsát. Közben feszt szedi a habot a levesről, néha belekotor, hogy a fennakadt buborék is feljöjjenek, aztán szedi megint. Bő másfél óra múlva a rántott hús kész, a rizs puha, kicsit ragacsos, épp, ahogy szereti. A leves még továbbra is böfögi fel a habokat, de úgy dönt, nem habozik tovább. Előkotorja a zöldségeket, és belerakja az egészet a fazékba és megszórja egy kiskanálnyi szemes borssal. A zöldféle kicsit soknak látszik, de nem gatyázik, felönti vízzel majd' a peremig, és a legkisebbre veszi a lángot.

 

6.jpg7.jpg

 

Aztán áll, és konstatálja, hogy van két szabad órája. Legalább. Cipőt ránt, szatyrot kerít, előbányász egy tojástartót és megindul. Első a tojásbolt, hiszen a rántott csirkéhez elfogyott mind egy szemig, márpedig a leveshez gríznokedlit akar készíteni. L-es tojás nincs – sztrájkolnak a tyúkok –, M-est vesz. Onnan a kert felé veszi az irányt, nem mintha akadna ott tennivaló, de csak jó ránézni a birtokra. Az ásás után vetett madársaláta szépen sarjadzik, dér lepi ugyan, de baja nem lesz, majd tavasszal tovább nő. A következő stáció Tián birtoka, ahol a gazda a súlyos nyár végi-őszeleji fáradtság, valamint a horgász-szenvedély következményeként erősen megcsúszott az őszi munkálatokkal, és éppen az utolsó három talicska ganét próbálja a fagyos talajba forgatni egy erősen elgörbült ásó segítségével. A serény munkát élénk káromkodás kíséri, ezúttal a hitvány ásót rásózó lengyel-piaci árus családja van soron. Közös erőfeszítéssel kibányásznak egy tő csicsókát, majd TE földhöz csapkodással, a közelharc-kiképzésen tanult halálos rúgásokkal és összeszorított fogakkal elválasztja a gumókat a csikorgóan kemény földtől. Két zacskóba rejti a zsákmányt, majd betöri a jeget a hordóban és nagyon gyorsan kezet mos, aztán kétségbeesetten szorongatja lilára fagyott csülkeit. Elköszön, irány A, akinek az orvos csicsókát javasolt, neki lesz az egyik zacskóval. Útba ejti a gerillakertet odafelé, ott is rendben van minden. Hosszan csoszog a deres fűben, hogy megszabaduljon a bakancsára tapadt sártól. A-nak dunsztja sincs a kaputelefonban, miről is lehet szó, de azért beengedi. Hiába no, előző nap született az unoka, kicsit megünnepelték. TE átadja a csomagot, pár instrukciót ad a felhasználáshoz, aztán seper is tovább. A Sörözőben letámasztja a szatyrot, átszalad a boltba, vesz gyorsan egy élesztőt - vasárnap süt valamit -, aztán bedobja a jól megérdemelt fröccsöt. Meg még kettőt a biztonság kedvéért.

Hazaérve megállapítja, hogy a két órás intervallumot jócskán túllépte, a leves meg kicsit elfőtt. Nem esik kétségbe, felönti ismét, aztán a géphez rogy, és gyorsan leírja gondolatait az utókornak.

 

8.jpg

 

Fertályóra múlva mer a levesből egy kisebb lábosba és kifőz egy rapid daragaluskát.

 

9.jpg

 

Mikor minden kész, szed magának, kicsit megerősözi és belekóstol. Isteni. Utána a darabjaira esett csontból is kibányász párat a zöldségek alól, leszopogatja, a velőt a kanálba koppantja és felszürcsöli. A konyhában egy darabig szemez az ott búslakodó csirkével, aztán elrakja a hűtőbe.

52 komment

Címkék: vöröshagyma paprika fokhagyma csont zeller csontvelő gyömbér sárgarépa petrezselyemgyökér paszternák karaláb szemesbors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr26982737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 07:33:19

Ez remek cikk! Rég szórakoztam ilyen jól :)
A kérdés csak egy: mit evett a türelmetlen ember?

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.17. 08:01:01

A daragaluska nagyon jól néz ki. Titka?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 09:05:57

Képtelen vagyok elolvasni a sűrű sorok miatt, csak a képeket néztem.

jaj, múltkor anyám elémrakott egy daragaluska-levesnek nevezett valamit. hát szegényem sosem tudott nagyon főzni, bár az utóbbi időben fejlődik,
de ezt majdnem visszaköptem. olyan volt, mintha a daragaluskát saját főzővizében tálalta volna.
kénytelen voltam megmondani, hogy ez nem ízlik, ne haragudjon, de képtelen vagyok megenni.
azóta is aggódom, nem bántódott-e meg, de képtelen lettem volna megenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 10:49:02

@Babette .: Talán így jobb. Sajna minden olyan poszt, amit valamilyen szövegszerkesztőből másolnak ki, bloated és olvashatatlan a csicsázások miatt. Nálam alapszabály, hogy Notepad-ben írok, a formattálást pedig az admin felületen végzem, amivel minimalizálom a csömbörléket. Ha valaki doc fileüt küld kitenni, annak a tartalma megy a Notepadbe, és onnan a blogra :)

Ami meg a grizfőzeléklevesedet illeti: nagy valószínűséggel megbántottad szegényt, hisz igyekezett. Pár kanállal ehettél volna belőle, majd egy: "Köszönöm szépen, finom volt, de nem kérek többet" felkiáltással befejezed.
A gyerekeimtől tanultam a módszert, ők ezt alkalmazzák a főztömre :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 10:50:37

@látjátok feleim szümtükkel: Én is kíváncsi vagyok, mert imádom a daragaluskát, a képen lévő pedig szép és gusztusos.
Most, hogy említed, gyorsan főzök is egy kis leveskét hozzá!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 11:04:39

@Andrass9: elolvastam. leves felöntve, jaj.

úgy szoktam. edzett vagyok. de ezt NEM LEHETETT megenni. az első kanállal alig tudtam lenyelni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.17. 12:01:31

@Babette .: nem kell aggodnod, megbantodott:)
so bors erospaprika es maris eheto a forroviz is

ez jo leves lehetett, bar en a daragaluskat kisebb meretben szeret/t/em, mert a nagyim kisebben csinalta:)

de ha a nagyim igazan a kedvemben akart jarni / es miert ne akart volna?/ akkor majgaluskat csinalt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.17. 12:08:40

ja,, amugy a nagyim a griz- vagy majgaluskalevest siman cask par zoldseggel csinalta
ha mar csont / azt mondjuk sosem/ marha vagy csirkehusleves volt, ahhoz bizony cernametelt jart

Isley 2014.12.17. 12:25:52

@látjátok feleim szümtükkel: a habkönnyű daragluska trükkje engem is érdekel.
egyszer próbáltam, de kudarcos volt, elment a kedvem, maradt a csigatészta és a cérnametélt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.17. 12:31:07

@Isley: hat nalam, szerintem, velemenyem szerint stb.
a grizgaluskanak nem kell habkonnyunek lenni, eppenhogy testesnek es fajsulyosnak
ettol fuggetlenul a csigateszta nekem is jobban bevalt
mivel meg sosem csinaltam grizgaluskat
nincs is tervezve

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 12:50:39

@Isley: azt úgy csinálod, hogy veszel kétmélytányért.
egyikbe a sárgája, másikba a fehérje.
a fehérjét csipet sóval felvered VILLÁval keményre
a sárgáját csipet sóval és egy löttyintésnyi olajjal jól kikevered VILLÁval.
a végén a sárgáját rácsorgatod a fehérjére, majd meghinted egy adag* liszttel és 3 adag* darával, majd nagyon óvatosan elkevered.
a sós víz ne forrjon, amiben kifőzöd.

*adag: ezt elég nehéz elmondani, mutatni kéne. szóval az kezed ujjait összezárod, és a tenyeredet új behajlítod, mint kismadarat ölelnél vele. az adag pedig annyi liszt, amennyit az ujjaiddal -mint egy kis kanállal- tudsz meríteni, hogy a tenyeredbe már ne menjen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 13:07:11

@Babette .: Gyorsan csináltam egy lusta ember csontlevesét grízgaluskával :)
A hab jó ötlet, nekem nem jutott eszembe, viszont egy bő késhegynyi szódabikarbóna igen. Ettől is eléggé könnyű lett, de egy kiskanállal kevesebb dara kellett volna bele. Nem baj, nagyját megettem, a többit majd vacsorára. A 95C-os víz nagy igazság - akkor nem fő szét főzeléknek. Feleségem ezt SEM szereti :)
A löttyintés olaj helyett én egy kanál kacsazsírt adtam hozzá, valamint pici petrezselymet és zellerlevelet nagyon apróra vágva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 14:13:34

@Babette .: Ami a leves felöntését illeti: egy besűrített, lefagyasztott alaplé használata nem ugyanez? Az is leves, csak alapleves és felöntöd.

Isley 2014.12.17. 15:51:10

@Babette .: köszönöm.
amikor én próbáltam kőkemény lett, de már nem emlékszem hogy, hogy csináltam

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.17. 17:43:53

Szép napot!
@Andrass9: A türelmetlen ember jóllakott azzal, amit a türelmes megevett. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Pontosan úgy kell készíteni, ahogy Babette leírta. Tehát egy egész tojást egy csipet sóval jó habosra felvertem, aztán adtam hozzá annyi darát, hogy jó legyen, és kanállal beleszaggattam az éppen gyöngyöző lébe. Egy sajnálatos fogyatékosságom következtében én a kemény galuskát szeretem.
@hagyma: Cérnametélt és lúdgége tészta volt a közelmúltban, ezért a daragaluska.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.17. 18:47:29

@Waka: az OK nem dolgoznek vele, de ha megcsinalnak nekem, ennem
es igen
ahogy irtam en is a kemeny, huzos galuskat szeretem

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.17. 18:58:02

@Waka: "...aztán adtam hozzá annyi darát, hogy jó legyen,"

No ezt én is tudom, aztán mégsem akar jó lenni. Valamikor sok tíz évvel ezelőtt így készítettem én is, de most nem tudom eltalálni mennyi dara kell, mert vagy szétesik, vagy annyira kemény, hogy az már nem jó. Lehet, hogy a grízzel is van valami gubanc?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 18:58:20

@Waka: A lényeget elfelejtettem: a bekevert galuskatésztát félórára a hűtőbe tettem dagadni!
Nekem is kellemesen kemény lett egy része, egy másik meg könnyű. Innen azután fogalmam sincs, mi a trükk ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 19:00:21

@látjátok feleim szümtükkel: Én ma pontosan kimértem: 1 db L-es tojás, 3 púpos ek gríz, 1 késhegynyi szódabikarbóna, só, bors, petrezselyem.
Ez nagyon lágy, mikor kikevered, viszont fél óra alatt szépen megduzzad benne a gríz, és pont jó lett.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.17. 20:18:11

@Andrass9:

Ezzel meg az a gondom, hogy mi alapján állapítsam meg melyik tojás az L-es? Nekem a tyúkjaim adják a tojást, és ők nem tüntetik fel rajta a méretet.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 20:33:33

@látjátok feleim szümtükkel: Feltételezem, mérleged van. (Ha nincs, szólj!)
S (<53 g)
M (53 g-63 g-ig)
L (63 g-73 g-ig)
XL (>73 g felett cca 90 g-ig)
Vagyis visszafele is meg tudod állapítani, mekkorát tojt a tik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.17. 20:58:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nehéz pontos mennyiséget megadni, olyan "gondolomformán". Sajnos a dara minősége nem egyenletes. Én hosszú évek óta a devecseri malom termékét használom, de az sem mindig egyenletes minőségű. AS szabvány.
@Andrass9: Nálam ugyan nem a hűtőben, de szintén állt valamennyit.

Topy 2014.12.17. 21:38:56

@Waka: én úgy lőttem be, hogy tejföl sűrűségű legyen; aztán áll egy fél órát és jó
mondjuk én nem rakok bele szódabikarbónát és nem verem fel külön a fehérjét :)

Topy 2014.12.17. 21:40:11

@Andrass9: mondanám, hogy ha ilyen van akkor összerakom a saját profilom admin felületén és nem kell neked formázgatni, de tudok-e neked jogot adni, hogy onnan elhozd valahogy?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 07:16:23

@Topy: Ahhoz blogot kell indítanod, hogy ezt a trükköt megcsináld :)
Nekem nem munka a szerkesztés, sőt - írtam egy programot, ami a notebookban írt posztjaimat automatikusan formattálja, beszúrja a képeket, stb. Nagyon meggyorsítja a posztolást.
Ha máskor is posztolnál recepteket, kaphatsz szerkesztői jogot, és akkor te magad is felteheted őket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 13:56:29

@susztertangó: Ha legalább egy kicsit is utánanéznél, akkor nem csapnál it ekkora zajt. A cikk több mint egy éves ...
Amúgy ezt a javaslatot az EU 615 NEM 13 TARTÓZKODIK és 15 IGEN szavazattal elutasította.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 13:58:27

@Andrass9: Ja, és még márciusban utasították el. Az ilyen farkast kiáltók, mint a hivatkozott cikk is, hamar elvesztik hitelességüket ...

susztertangó 2014.12.18. 15:22:09

@Andrass9: :-)Hál' Isten! Azt láttam, hogy tavalyi, csak nem tudtam további sorsáról-gondoltam Ti esetleg többet. Egyáltalán, hogy jöhetett elő? És kiirtották most az összes farkast?

susztertangó 2014.12.18. 15:28:00

@Andrass9: Egyébként felzavartam valakit a csörömpöléssel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 16:51:15

@susztertangó: Én sem tudtam róla többet - még ennyit sem, csak vettem a fáradságot, és utánanéztem a cikkben amúgy megtalálható linken.
Engem meg felvertél, mert azt hittem valami érdemit akarsz mondani :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.18. 17:21:00

Szép napot!
Ma délután kezdetét vette az Operation Banana.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 17:41:47

@Waka: Küldjek teleporton fekete héjú banánt? Van még sötétpettyes is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.18. 18:07:21

@Andrass9: Vettem majdnem zöldet, dokumentálom a folyamatot, aztán készítek belőle valamit.

Fenchurch68 2014.12.18. 19:16:09

Köszönöm, fiúk, valahogy éreztem, hogy ezzel a banán- és kukta témával már csak szép lehetek, okos nem.
Sebaj, ma hurkát meg kolbászt ettünk ebédre - az ember csak kolbászt, nekem viszont a véres a gyöngém - és esküszöm, nagyon sokszor csináltam már párolt káposztát, de ez a mai sikerült a legjobban, pedig mindent úgy csináltam, mint máskor. Biztos más a tűzhely, vagy a borsodi talajban másképp nő a káposzta, vagy csak nekem erősebb a motivációm. (Az ember nem szereti, úgyhogy köretnek elette előlem a nagyon finom háztól vett nyers savanyú káposztámat, amit c-vitamin helyett szedek napok óta.)
Karácsonyi shoppingolás közben a főutcán (egyébként nem, az ember anyukájának a gyógyszerét csak egy patikában árulják)nagyon éhesen beestem egy hamburgereshez, a néni megkérdezte, kicsit, közepeset, vagy nagyot kérek-e. Éhes voltam, kértem egy közepes dupla sajtburgert. Tudjátok, mekkora az Arcopal bécsi csészének a kistányérja? Na akkora volt a zsömle, semmi különös, de meg volt pirítva, és a kettő darab hús kilógott körben. Cheddar volt benne, és még amit az ember szeretne. Nem bírtam megenni! Én, aki elvből nem hagy semmit a tányérján, amit kifizetett! És nem csak nagy, hanem jó is volt. Az egyik lányom dolgozott a mágikus húspogácsásnál nyáron, ettem ott is, hát a kanyarban sincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 19:34:51

@Kató néni: Kevésszer próbálkoztam hamburgerrel, pedig egy harmad életet leéltem a világában. Végül a gyerekek unszolására megtanultam jót készíteni házilag, de akkor sem eszem azt a zsemlét :)
A csuda érti miért van ez, hiszen nem ördögtől való eledel. Nem sikerült megszeretnem, bár elkészítem nekik.
Viszont a véreshurka - ha valahol sikerül zsemléset szereznem, akkor a menyországban vagyok! Hátmégha abból a szuper - általad készített - párkápból is jut hozzá!!!
Most vacillálok, hogy kéne vennem savanyúkáposztát meg levelet és valami finomat készíteni belőle. A helyi boltban finom volt ma, amit kóstoltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 19:35:40

@hagyma: Köszi, van egy picike itthon :)
Nem viccelek, ez mindössze 2 quartos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 19:36:32

@Waka: Jó, akkor még készíthetek vagy három posztot, mielőtt beérik a banánod ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.18. 20:10:52

@Andrass9: hat nem ertem, mia a bajod a hamburgerrel
a fasit marha valtozata
jo marhat kell venni es szolni Maynek csinalja ,eg
az a legjobb
de mint regebben irtam siman jo a fagyasztott is

vereshurka...
Mary nem eszi ezer anyukammal nem csinaltattam, de a Hold utcai piacon vettem magamnak
szar volt
de nagyon
Mary kaposztastesztat kert tobbek kozott, nem panaszkodott /de O sosem panaszkodik/ megkostoltam
az is szar volt
20 eve voltam ott utoljara, akkor jo volt
az epulet uj es szep
amugy szar a kaja
/utalom ezt a kifejezest a kajara. de ami szar az szar/
valammelik nap olvastam lesznek uj uzletek, mikor juniusban voltunk kb 4 volt
ures az egesz
meg a froccs is szar volt ott a sarokban
a wc kulturalt volt, mivel senki nem hasznalta rajtam kivul:)

amugy sosem hasonlitok ossze eteleket
a jo vereshurka jo, a jo hamburger /nem gyorsettermi/ nagyon jo
stb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.18. 20:17:16

@Andrass9: ha magdabanezel es oszinten
szerintem sosem hasznalod
annal te jobban fozol
/OK a kocsonyad es az abaltszalonnad nem jott be:)/
en vagyok szorri

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 20:24:47

@hagyma: Nem jó a memóriád! Épp a napokban szóltál meg, hogy kuktában készítettem a rizst.
Pedig ez az egyetlen funkciója ennek a picike kuktának idestova 40+ éve, amióta a feleségemmel élek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 20:27:23

@hagyma: Azzal semmi bajom, hogy nem jött be a kocsonyám, vagy az abáltszalonnám. Nem szégyellem, a kritikát meg elfogadom. Ezek mind egy kezdő szakács próbálkozásai. Csak a gond az, hogy a fogyasztóknak izlett...
Most micsinyájjak??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.18. 20:32:21

@hagyma: Hamburger téren: Kaptam én olyan hamburgert PA-hoz igen közel állótól, hogy annak ki kellett volna rúgnia a kocsma oldalát, vesefaggyúval, minden hozzávalóval, argentin marhából. Kinn is próbáltam Texasban, ahol azért értik a húsokat. Mégsem jött be. Egyik se. Pedig a fasírtot szeretem, de az egy egészen más műfaj.
A Hold utca még nem tudja mi legyen belőle. Párszor jártam ott - szomorú voltam. Talán ez a "Street Food" őrület segít neki felvirágozni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.18. 20:54:11

@Andrass9: a memoriam jo, de most sem hiszem el hogy a parolt rizst kuktaban keszited:)
ha igen akkor bocs
nem ertem miert kell hozza kukta>?
labas fej voroshagyma
15 perc
kesz
hat ezert nem durrantanam be a legkisebb kukta sem, ha lenne
az abaklt szalonnadra azert emlekszem, mert szarul nezett ki, vedd figyelembe, hogy ennek kb 5 eve es emlekszem ra:)
ez nagy szo, mert sokmindenre nem emlekszem
a kocsonyad egyedi, de tavol all tolem

tudsz te jo hamburger csinalni, ez cask duma, a fogyasztoknak bejott
es ez a lenyeg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.18. 21:01:20

en is lelkesen vittem Maryt a Hold utcaba, tessek, itt egy belvarosi igazi piac
es egy crematorium fogadott, meg a bejeratat sem talaltam meg
es ami mukodott is szar volt
nem cask a kaja
10 percig alltam egyedul a vereshurkaert a "sorban"
magyaran le sem szartak
minek vannak ott?
Maryvel angolul beszelgettem / mert hogyan maskeppen tudnek?/ lehet emiatt nem mertek megkerdezni, mit akarok?
vices volt
ures piac
4 elado
en es Mary
es 10 percig senki, ott ugy elbeszelgettek kozepen
a legnagyobb baj az volt, hogy a hurka szarvolt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.18. 21:03:44

ja de Mary imadja hazankat
meg azt is megemlitette, nyugdijasan oda is koltozhetnenk
most megrendelt tobb mint 1000 papiralapu fotot
rendezgeti albumokba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.19. 01:02:47

ja es a bajglire
csak porelesztom van!!!
ha ugy kezdodik, hogy futtassam fel stb. akkor mar lapoaozk:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.19. 07:55:23

@hagyma: @susztertangó: Limara talán a legjobb blog, ha tésztáról vagy kenyérről van szó. Benne meg lehet bízni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.19. 15:44:38

@Andrass9: Van még poszt a tarsolyban, csak le kell ülni körmölni.
süti beállítások módosítása