Igazából olyan piteféle-forma. Pontosabban féle, mert olyan forma az nincs. Szögletes az volt, végül is olyan nagyon talán nem befolyásolta az ízét. A tavalyi sütőtökös süteményt párszor megsütöttem már, gondoltam, legyen most tészta is alatta. A megszokott pitetésztát használtam hozzá, egy fél adaghoz valót.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg búzafinomliszt
- 5 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukor
- fél pohár tejföl
- 1 egész tojás
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg sült tök
- 2,5 dl tejszín
- 3 egész tojás
- 1 kávéskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál barna cukor
A tököt előző nap elkészítettem, mivel elég sok időt vett igénybe a sütés. Fűrésszel nyisszantottam egy negyed tököt.
Öregebb kockákra vágtam, és fóliával letakarva szűk két óra alatt puhára sütöttem. Igazából pároltam, de a cél az volt, hogy lágy maradjon a húsa.
A lágysággal nem is volt hiba, kicsit hagytam hűlni, majd kikanalaztam a héjából. Villával simán krémesre tudtam keverni, nem kellett hozzá a krumplinyomó.
Másnap reggel lágy tésztát gyúrtam. Először a vajat összemorzsoltam a sütőporos liszttel.
Beleszórtam a többi száraz hozzávalót, beleütöttem a tojást, hozzáadtam egy kanál tejfölt és a vaníliakivonatot. A többi tejfölt apránként adagoltam a tésztához, nehogy túl lágy legyen.
Kivajaztam a tepsit.
A tésztát a deszkára borítottam, és nagyjából megfelelő méretűre nyújtottam,
aztán belesimítottam a tepsibe, levágtam a felesleges részeket, és elkezdtem vakarni a fülem tövét.
A kérdésben elolvasott receptek szerint ilyenkor száraz babbal vagy a direkt erre a célra gyártott kerámiagyöngyökkel kell feltölteni a tepsit, hogy a tészta ne púposodjon fel sütéskor. Mivel én babot nem ehetek, már évek óta nincs itthon egy szem bab sem. Olyan gyöngy meg aztán pláne nincs. Szóval álltam és vakartam. A vakarás - mint rendesen - most is segített. Kimentem ez erkélyre, és leakasztottam egy zacskó tavalyi törökmogyorót. Tiszta szerencse, hogy lusta voltam megtörni. Ráterítettem egy darabka sütőpapírt a tésztára, és teleöntöttem mogyoróval.
Hármas fokozaton 20 percig sütöttem.
Míg a tészta sült, elkészítettem a tölteléket. Valljuk be, nem volt nagy kunszt. Alaposan összekevertem a hozzávalókat és kész.
A krémet ráöntöttem a tésztára, és hármas fokozaton egy órát, majd kettesen még fél órát sütöttem. A híg töltelék átkozott nehezen szilárdult meg, ugyanakkor nem akartam, hogy a tészta elégjen.
Az alja minden igyekezet ellenére bokszos lett kicsit, de szerencsére meg nem égett. A tészta roppanós, a töltelék krémes lett, langyosan ettem. Másnap mikróban melegítettem meg egy kicsit, addigra ugyan megpuhult a tészta, de úgy is finom volt.
A leeső tésztát összegyúrtam, kicsit kinyújtottam, kibéleltem vele egy bögre alját, egy kanál tölteléket pettyentettem bele, és a tepsi mellett megsütöttem. Kis jutalomfalat.