Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @Walter_Dornberger: A biovegeta szó idézőjelben van! Mi nem sózzuk az eltett dolgokat - ráér az ké... (2021.10.18. 09:26) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Az ír szódás kenyér

2014.11.27. 07:00 Andrass9

Gondolom, már tudjátok, hogy nem vagyok egy kenyérkészítõ egyed. Kacérkodom ugyan a gondolattal, hogy legyen kemencém, de a vágy beteljesüléséig nem próbálkozom kenyérsütéssel.

25.jpg

A kenyér számomra szentség. Vagy tökéletes, vagy kuka (kutya esetleg). Falun szoktam hozzá, ahol igazi kenyeret süttek. Az én sütõm (meg még sokunké) nem tudja azt az ízt reprodukálni.

Azután Topy felajánlott egy receptet Hagymának, hogy az a világ legegyszerûbb kenyere. A kiváncsiság nem hagyott nyugodni, bár feleségem az elsõ percben szólt, hogy õ már evett olyat, és az nem kenyér. Limara is készített, benne vakon meg szoktam bízni.

Jó, jó - lehet. Annyira egyszerûnek hangzott, hogy gondoltam, legfeljebb kidobom - veszteni nem veszíthetek vele.

A recepthez csupán az alábbiak kellettek:

  • 50 dkg liszt (én kenyérlisztet használtam)
  • 3 dl kefír
  • 2 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk szódabikarbóna

Hát ennél csak akkor lehetne egyszerûbb, ha szódabikarbóna sem kellene :) Persze a kefírrel bajban voltam, mert csak egy deci volt itthon. Van persze házi tejem, gyorsan beoltottam egy csuporrra valót a kefírrel, így 24 óra múlva lett kefírem is.

Kimértem hát a lisztet, belekevertem a száraz hozzávalókat, majd a végén beleöntöttem 5 dl kefírt (annyi lett a csuporban). Vizet végül csak 1/2 dl-t adtam hozzá, de azt is minek. Kicsit túl lágy lett a tészta, de gondoltam, 200 fokon megsül az is.

11.jpg 12.jpg 14.jpg 14.jpg

A sütõm persze nem pontos, csak 192 fokos volt :(

15.jpg

40 perc múlva a belebökött pálcika még ragadt. Kapott még 20 percet, amikor már nem ragadt.

16.jpg

Vagyis a recept szerinti 30 perc valójában 60 perc volt a sütõben. Felvágtam négybe, és nem tetszett ... Nem is izlett ...

17.jpg

Biztos én vagyok a hibás, mert nem követtem pontosan a receptet. Vettem hát másnap egy üvegcse Cserpes féle kefírt, és azzal újra csináltam a receptet: 50 dkg liszt, 3 dl kefir és 2 dl víz. Persze a só, cukor és szódabikarbóna is ott volt.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Ez is ment az előmelegített sûtõbe 200 C-ra (hõmérõvel ellenõrizve!).

22.jpg

Most is 60 perc kellett ... Honnan vették, hogy 30 perc alatt átsül???

23.jpg

Megszeltem, de azon túl, hogy a kérge tényleg finom ropogós, semmi köze nincs a "kenyér" fogalmához.

24.jpg

Nem hiszem, hogy harmadszorra is megpróbálom, valamint Hagymának sem ajánlom, mert ez NEM kenyér.

Szerintem.

Update!

 

Egy bátor és elszánt olvasónk is elkészítette a mellékelt megjegyzésekkel:

Kész a kenyerem, nagyon jó ízû lett.

Fél kilo teljes kiörlésû liszt, 2 pohár 175 gr-os joghurt, 1 pohár langyos víz, teáskanál só, cukor, szódabikarbóna , két evõkanál zabkorpa és jó löttyintésnyi olivaolaj.

Összekever, sütõpariron tepsibe tesz, 45-50 percig 7-es fokozaton süt. Képek mellékelve, illatot nem tudom ( nem volt túl erõs kenyér illata ) az nem akar menni, kissé édeskés, de a só jól kiérzik és nekem ízlik.

31.jpg

32.jpg

Gratulálok hozzá: mármint, hogy izlik! Az enyémnek eddig csak a kérge tetszik :)

49 komment

Címkék: kenyér víz szódabikarbóna cukor liszt kefír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr246926567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2014.11.27. 07:58:32

A DNK-t /dagasztás nélküli kenyér/ próbáltam ki pár éve egy havas téli hétvégén.
www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
Nekünk ízlett, de nem fogyasztunk sok kenyeret, így azóta sem készítettem.Úgy gondolom, hogy neked az sem ízlene.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.27. 11:43:27

@Isley: Ugyan pont azt nem próbáltam, de sok hasonló "kenyér újragondolva" kisérletet utasítottam vissza :)
Jelenleg kovászos régimódi kenyeret eszem - már majdnem olyan, mint amit Dömösön sütöttek házi dagasztásból. Nagyon sokáig volt mifelénk egy pilisvorosvári (vagy szentiváni?) pékség kenyere, amit nagyon szerettünk, de a pék nyugdíjba vonult. Mostanság próbálkoztam az N&N pékség Sváb alpesi parasztkenyerével - az amolyan gyökérkenyér - az még elmegy, bár nem esik nálam a kenyér kategóriába.
Bár ne volnék a túlzott szénhidráttól eltanácsolva ...

susztertangó 2014.11.27. 13:01:35

@Andrass9: Na látod! Nekem 6,15 és a Házi Doki felemelte az ujját, hja akkor még nem palejóztam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.27. 19:17:15

Szép estét!
Hát... Legalább megpróbáltad, így szerencsére nekem már nem kell. Most, hogy eljött a zegernye és nem kell a kertbe menni, újrakezdem a sütést, kenyérszerűt és mást is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.27. 19:19:35

@Waka: Jó estét!
A faggyal együtt az én főzésem is fellendült a hidegre jó kajákkal, úgyis mint paradicsomleves :)
Tréfát félre, vörösboros marhapörkölt tarhonyával igazán melengető eledel volt!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.27. 19:24:21

Nekem nagyon jó lett a kenyerem, de teljes kiőrlésű lisztből készítettem, és tettem bele olivaolajat is, meg két kanál zabkorpát. Az lett csak a bibi, hogy a sütőpapír rásült az aljára, majd le kell vágni minden szeletről. Továbbá én 45-50 percig sütöttem a sütő felső részén 7-es fokozaton. A következőt zsírozott aljú tepsibe fogom sütni papír nélkül.:)

Andrass9 talán lesz olyan szíves és beteszi egy hozzászólásában a képeket, mert még mindig bugyuta vagyok, és nem tudom ide küldeni.:(

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.27. 19:25:52

Egyébként a boltokban árult, kocka formátumú teljes kiőrlésű szivacshoz képest ez világbajnok.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.27. 19:32:02

@Andrass9: Ötödikén főzök olyat a céges bulira egy kis sült csülökkel és friss csalamádéval. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Mennyi lisztből készült?

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.27. 19:43:45

@Waka:

Az itteni adagokkal, 50 deka teljes kiőrlésű durumliszt, két kanál zabkorpa ( ez nekem csemege ), 2 pohár, 175 grammos joghurt, egy joghurtos pohár langyos víz, kávéskanál só-cukor-szódabikarbóna, és egy jó löttyintésni olivaolaj.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.27. 19:47:18

Persze amíg sült, nem nyitottam ki a sütő ajtót és emelkedett is egy kicsit, talán legközelebb a cukornak csak a felét teszem bele, mert édeskés egy kissé az íz, de nekem így is jó.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.27. 20:37:40

No látom mindenki alszik, kihörpintem és is az itókám, oszt lekapcsolom a lámpást.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.27. 21:37:12

@látjátok feleim szümtükkel: Vettem. Nem mondhatok ítéletet, mert nem próbáltam s valószínűleg nem is fogom. Lehet, hogy sok időm megy rá, de a kelt, esetleg kovászolt kenyérféléknél maradok.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.27. 21:47:36

én pedig ennél sokkal egyszerübbre merészkedem csak.25dkg liszt-25dkgvaj/margarin,25dkg brindza.só evidens:))
tojatsárgával a kinyujtott felcsíkozott csodát lekenni-és sajttal megszórni-zutty a sütőbe!

aki kenyeret próbál sütni-kalapom emelem előtte!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.27. 22:04:43

@Waka: meg kéne tanulnom kovászt készíteni, akkor talán sütnék is. Pardon: megpróbálnék sütni kenyeret.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.28. 07:57:31

@Andrass9:

A receptből kimaradt a pohár langyos víz, de remélem aki a hsz beli leírásomat is elolvassa, észre veszi. A család más tagjának is ízlett egyébként a kenyér, pedig ő nagy kenyérevő.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.28. 07:59:17

azt hiszem, tényleg itt az ideje, hogy megírjam a kenyércsinálást...

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.28. 10:39:49

@Babette .:

Szerintem az tett neki jót, hogy langyos vizet használtam, mert mire összekevertem, már látszott, hogy dolgozik a szóda.

Az eredeti recetbe közölt 30 perces sütési idő szerintem kevés, én tepsibe laposan tettem, és így is kellett a 45-50 perc nagy fokon.

Ma reggel kihülve is jónak találtam az ízét, nem morzsálódik, és levegős a béle.
Nekem bolti teljeskiőrlésű még ennyire nem volt jó, és ezt kipróbálom majd más variációkkal is, magvakkal, zöldfűszerekkel, olajbogyóval.

Valaki azt mondta, hogy a bolti teljeskiőrlésűből kispórolják a korpát, ami igaz is lehet, mert ennek az állaga sűrübb, mint a boltié, ami inkább rita szivacsra hajaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.28. 10:58:59

@Babette .: Bizony nem ártana egy tapasztalt kenyérkészítési metódus!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.28. 11:00:20

@látjátok feleim szümtükkel: Igazság az, hogy örülök, hogy tetszik! Ez tényleg olyan, hogy nem mindenki szereti, de aki igen, annak van egy roppant egyszerű és kevés munkával járó receptje :)

susztertangó 2014.11.28. 15:38:24

@Andrass9: Kérem, ezzel a betegséggel maga halálig fog élni-mondta DR.Pozitív Wassermann :-))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.28. 20:19:31

Szép estét!
Elfáradtam. Hét kiló húsneműt daráltam le kézzel, őröltem mozsárban borsot, köményt, pucoltam fokhagymát, mosogattam nyakló kélkül. Holnap kolbász lészen, majd mesélek.

susztertangó 2014.11.28. 21:26:24

Nemszeretem idő van, ezért hoztam valamit a Kocsmába is be kell építeni.
www.mindenegybenblog.hu/kreativ-kutyuk/csodat-tehet-a-tomegkalyha

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.28. 22:45:38

@susztertangó: Előtte a födémet meg kell erősíteni. 9 tonnát behozni még a kocsmába is nehéz lenne :)
A koncepció logikus, de valamelyik kommentelő jól jegyezte meg, hogy a kályha köré kell a házat építeni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.28. 22:46:25

@susztertangó: Ez csak akkor működik, ha többezer hektárban gondolkodsz és álatot is tartasz. Akkor viszont igen.

susztertangó 2014.11.29. 05:36:30

@Andrass9: A Kocsmának pincéje is van? Gyalult asztalokat és padokat bele, kimért bor, hagymás/talan zsíroskenyér (esetleg Bilagit)és jöhetnek a vendégek. Énekelni kötelező víg kompániáknak. :-)......................................
Mennyi gázolajat lehet megspórolni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.29. 07:26:57

@susztertangó:

Lehet is.Nagy emberre nagy mellény kell.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.29. 09:50:51

@susztertangó: Az csak természetes! Hol egyebütt tarthatnám a borokat?
Oda persze nem mehet be mindenféle gyüttment egyén, csakis akik már ideszoktak :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 18:07:12

@susztertangó: komolyan úgy istenítik ezt a tömegkályhát, mint nem lenne ősrégen feltalálva a cserépkályha...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 18:07:59

@Andrass9: ó, istenem, ne haragudj, hogy nem szóltam, igen kaptam, és nagyon köszönöm!
nehéz hetek vannak mögöttem.
ha ez mentség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.29. 18:33:45

@susztertangó: Pilisszentlászlón egy panzióban láttam ilyesmit, tolta a meleget rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.30. 03:20:00

@susztertangó: Erre mondják, hogy bullshitgenerátor.
Egyetlen konkrétum nincs a cikkben, mert ahhoz nem ért a cikkíró. Csak szép fellengzős szövegek.
Azért köszi, mert ezeket mindig elolvasom, ha citálod. Hátha VÉLETLENÜL használhatók ... (ez még nem fordult elő)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.30. 03:23:04

@Babette .: Természetesen mentség, csak ezt az új postadolgot még nem próbáltam, és féltem, hogy nem sikerül. Elvileg súlykorlátozás nélkül használható, tehát küldhetek egy kupac ólomlapot is ezért az árért (jó lesz szilveszteri jósláshoz :)
Most értem vissza Egerszegről, kicsit elfáradtam. 4 hastáncos lány fuvaroztam egy versenyre, ahonnan elhozták az összes díjat, szóval megérte.

Fenchurch68 2014.11.30. 10:57:16

A kovászt nem annyira elkészíteni nagy dolog, hanem utána életben tartani annak, aki nem napi szinten süt kenyeret. Nálunk annak idején boldog gyeses időkben volt egy kenyérsütős anyuka-közösség, és valakinél biztos volt egy kis kovász :)
A DNK tuti megoldás annak, aki nem bánja, hogy egy kicsit ragacsos a kenyér belseje. Az ír kenyér nálunk a vészhelyzet kategória. Általában nagyobbacska muffinformában, zsömlének sütve, akkor a hozzávalók elővételétől kezdve húsz perc múlva már lehet is enni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.30. 12:41:47

@Kató néni: Volt egy időben, de akkor hetente legalább kétszer használtam és naponta "etettem". blogkocsma.blog.hu/2014/04/28/kenyertesztaban_sult_csulok

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.30. 13:20:06

@Kató néni:

Emlékeim szerint anyám tett egy darabka tésztát egy tányérba, azt meg a kemence tetejére. Ott a tészta megkelt, megszáradt, akkor összetörte, és ruhazacskóban tárolta a kamrában. A következő kenyérsütésnél azzal dolgozott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 17:02:08

@Kató néni: gyors megoldasnak a scone is jo, esmegse szodas

Topy 2016.08.04. 14:42:10

ha a kép összefüggésben van a recepttel :), akkor azért egész jól néz ki...

kifoztuk.hu/receptek/keltek-kenyerek-pekaruk/item/teljes-kirles-ir-szodaskenyer-recept
süti beállítások módosítása