Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kenyértésztában sült csülök 1

2014.04.28. 07:00 Waka

A kenyértésztában sült csülök ötlete a kora XXI. századból eredeztethető, nagyjából a 2014. év elejéről, ekkortájt kezdtem el ugyanis törni a fejem a húsvéti menüt illetően. Mint annyi más ételt, ezt is sikerült a lehető legjobban túlbonyolítanom, mentségemre szóljon, nem öncélú ez a buzgóság, hanem a tökély keresése a cél, amit persze a büdös életben nem fogok elérni, de elfogadható kifogásnak tűnik, amire gyakran hivatkozhatom, és a pepecseléssel az idő is remekül telik.

 

5.jpg

Az első magam emelte akadály a vadkovász elkészítése volt. Végül is nem egy nagy bravúr összehozni, de én még soha nem készítettem olyat. Egy uborkás üvegben összekevertem két púpozott evőkanál lisztet ugyanannyi vízzel, aztán lefedtem egy gézlappal. Ha valamiért nem sikerül púpozott evőkanál vizet hozzáadni, három csapott is megfelel. A gézlapból már másnap elkezdtek potyogni a cérnaszálak a kovászba, ezért lecseréltem a kovászos uborka lefedésére használt kistányérra, ami egyrészt remekül funkcionált itt is, másrészt talán a hasonló folyamat miatt adott némi pluszt a projekthez. Minden nap – mikor fáradtan hazatértem a munkából – egy kanálnyi liszttel és kevés vízzel kedveskedtem az üvegben növekvő életnek. (Az avatottak úgy hívják ezt, „megetetni” a kovászt.)

 

3.jpg

4.jpg

Azt olvastam valahol, érdemes nevet is adni a kovásznak, és kedves szavakkal biztathatjuk. Ami az elnevezést illeti, abban nem volt hiba, a szent keresztségben a Cipópaszta nevet kapta. A kedves beszéddel viszont nem volt szerencsém. Hiába becézgettem, négy napig nem mutatott semmi hajlandóságot, hogy rendes kovászként viselkedjen. Egyik délután aztán leültünk a konyhában – ami részéről nem volt kunszt, tekintve, hogy folyton ott tanyázott az asztalon –, és elbeszélgettünk, mint férfi a férfival. Közöltem vele, ha nem változtat ezen a nyegle hozzáálláson, ki fogom vágni a kukába, aztán termelheti élete végéig a biogázt valamelyik eldugott vidéki szeméttelep mélyén. A szép szó megtette hatását, megemberelte magát, és kisvártatva ördögien fortyogni kezdett.

 

2.jpg

 

Ettől a naptól megemeltem az adagját, két bő kanál lisztet kapott és annyi vizet, hogy nagyjából tejfel sűrűségű maradjon a massza. A nagy napon már bő 30 deka anyag bugyogott az üvegben, én pedig hozzáfoghattam végre a sütéshez.

 

A következő stáció a megfelelő füstölt csülök beszerzése volt. Nem, mintha nem lehetne kapni mifelénk olyat, de szerettem volna megtalálni az arany középutat a megfelelő ár és a tűrhető minőség között. A közeli szuperben volt első csülök négyszázér’ akciósan, de azt nem mertem megvenni. A sarki füstöltárus boltban 1500-ért kínálták a hagyományos füstölésűt, az viszont úgy nézett ki, mintha keresztülrugdalták volna valakinek a tyúkszaros udvarán. Végül a Csarnokban, az ismerős néninél vettem meg. MÁgnes elkísért, ő is be akart vásárolni az ünnepekre, és úgy vélte, célszerű olyan ember társaságában intézni a dolgot, akit a kofák név szerint ismernek. Az ismertség hamarosan kézzel fogható eredménnyel járt. Az üzlet mélyéről hoztak elő négy csülköt, abból választottunk. Szép darab volt, uszkve másfél kilós, rögtön beleszerettem. Kértem még egy darab füstölt combot is:

- Soványt kérsz, vagy zsírosabbat?

- Inkább soványt.

- Teljesen sovány legyen, vagy lehet rajta egy kis zsíros is?

- Nézd, ha ebből itt levágsz egy fél kilós darabot, az jó lesz nekem.

- Nem lesz jó.

- Á! Akkor legyen rajta egy kis zsír is.

Térült, előjött egy szép darab füstölt hússal, kettévágta, és a közepéből lenyesett egy fél kilós darabot. Senki nem szereti a kivételezést - főleg ha nincs benne része -, nekem mindenesetre nem volt kifogásom ellene. Fizettünk - 3500 forintból kijött az egész, szerencsére étkezési utalványt is elfogadtak – aztán még összecsipegettünk pár apróságot: újhagymát, retket, almát és tormát is majdnem.

 

Másnap korán keltem, és feltettem főni a csülköt. Előző nap meghánytam-vetettem a dolgot, úgy ítéltem meg, hogy elég friss és puha az áru, nem kell beáztatnom éjszakára. Pár gerezd fokhagymát, babérlevelet és szemes borsot dobtam mellé. Mikor felforrt, egész kicsire vettem a lángot, és lassan bugyogtatva öt órán keresztül főztem. Míg a csülök rotyogott, összedobtam egy süteményt, no meg a boltba is leszaladtam valami elmaradt bigyóért. A főzőlében hagytam kihűlni, és úgy is tettem el a hűtőbe éjszakára.

 

6.jpg

10.jpg

 

Aznapra nem is maradt más teendő, mint megetetni a kovászt és beáztatni a római tál tetejét.

 

1.jpg

 

Innen folytatom.

73 komment

Címkék: piac kovász csülök római tál

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr936087134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 08:04:01

@turósmácsik:

Amint vesz egy másik, hasonló tetejű római tálat.
Aki hány-vet a konyhába, azzal bizony megesik, hogy a fedő eltörik.:):):)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 08:19:02

a to be continuednal semmit sem utalok jobban

2014.04.28. 08:32:10

Milyen poszt ez? Éhes maradtam! :)))
Púpozott evőkanál víz előállításához javaslom a jégkocka tartót. :)
A "Cipópaszta" elég is nekem mára, több hülyeség nem fér belém. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.28. 09:18:44

Jó írás! Legközelebb MÁgnes helyett engem vigyél a csarnokba ... Amúgy is csarnok meg piac mániás vagyok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.28. 09:20:28

@Babette_: Hát lehet, hogy a cipópaszta sztrájkolt és pár napig még várni kell, mig a sztrájktörők megjönnek?

Topy 2014.04.28. 09:59:59

cliffhanger már itt is? :D:D:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.28. 10:41:01

Szép napot!
@turósmácsik: Holnapután.
@Babette_: A művelet igen összetett és hosszadalmas volt, valamint temérdek képet lőttem, ami egy posztba igen sok lett volna, kidobni viszont sajnáltam volna.
@pizzaszeletvágó: :D
@Andrass9: Megoldjuk, mikor legközelebb erre jársz.

susztertangó 2014.04.28. 15:26:12

Azért indul lassan a kovász mert nem 3,14 es vizet használsz, magadra vess hitetlen.

Topy 2014.04.28. 15:36:28

@susztertangó: megjegyezném, a 3.14-es víztől egy mondattal el lehet jutni... :D

vörösbor(de)minőségi 2014.04.28. 16:14:08

ha már nincs folytatás-akkor nem off....nos a mai napon tilos az ültetés a népi hagyományok szerint.
kérdésekre nem válaszolok-egyrészt:csak
másrészt:majd

:)))))

Topy 2014.04.28. 16:21:08

@vörösbor(de)minőségi: harmadrészt: esik, úgyse tudsz... :)

susztertangó 2014.04.28. 16:27:15

@Topy: Igen, mert ha a zöld ágat 3,14-be gondoljuk,már ott is vagyunk.."bújj. búj zöld ág zöld levelecske, nyitva van az Aranykapu (na ugye!)csak bújjatok rajta. Pláne, hogy gyes mellett is lehet dolgozni, meg hát szükséges is.:-)))))))

Topy 2014.04.28. 16:33:48

@susztertangó: hát igen, mikor leszakad a pajta és bent marad a macska... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.28. 17:15:30

@vörösbor(de)minőségi: Hogy nem tudtad volna egy órával előbb mondani ...
Igaz, nem is ültettem, inkább gazoltam, ami ugye pont az ellentettje, de pár pici petrezselyem kidőlt, azokat vissza kellett ültetni. Most meg szépen esik rá az eső!
Egy vödörnyi aprógazt kicsupáltam - bár gondolkodtam a gyomirtón, de olyan morzsálódós a föld, hogy egyszerűen kijött. Viszont ettől a pitypang bennmaradt. Most mellik ujjamat harapjam? (mind fáj)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 17:38:28

@vörösbor(de)minőségi:

B+, miért nem reggel szóltál? Egész nap ültettem, nem tyúkot, palántát.:)

2014.04.28. 18:25:29

@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: én is gazoltam délután, de most már tudom, miért esett olyan k* rosszul! :)))
Eső?????
Ne már, nekem leégett a hátam, reggel óta alig zavarja valami a napsütést.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.28. 19:28:42

Szép estét!
@susztertangó: Az a PIrogba kell meg a PItába.
@vörösbor(de)minőségi: Minden ügyfelet leültettem ma.
@Topy: Az Aranypók meg ügyel a résetekre.
@Andrass9: Nagylábujj? Az eső egyébként ideért, köszönöm! Tegnap végigjártam mindhárom kertet, és megkapáltam az összes kikelt növényt, tehát eshet bátran.

süllőcske 2014.04.28. 19:33:10

@látjátok feleim szümtükkel: Anahita és anyácskám is eggész nap csak ültetett, miközben én, a mihaszna, szörnyű bonyolult árajánlattevéseimet komponáltam, affeketecsuda egye meg az ilyen életet. Annyira szeretnék valami szép, normálisat csinálni, mint pl az ültetés, a vendég ültetése, kínálása.
Ne is gondoljatok arra, hogy milyen jó annak, akit dolgoztatni akarnak. Nem jó.De nincs más megoldásom, mint így idétlenkedni.Egyenlőre.Egy fontos ugrás miatt, amit meg kell ugornunk, vagy legalább egy nagyobb lépést tenni. Ez viszont egy jó dolog lenne, így látom.
Kérek egy nagyfröccsöt, kedves Ültetők!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 19:49:38

jó nektek, hogy ültettek, én nem tudok, mert a paradicsompaprita helye szépen felrotálva, ám szépen teli kihajtott gyomokkal, és napok óta tervezzük a permetezést, de vagy a szél fúj, vagy az eső esik:(
pedig most kéne, mert most még belefér az időmbe

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 19:49:59

@Waka: három kerted van??? én eggyel is alig bírok...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.28. 19:59:46

@süllőcske: Töltöttem, csopaki olasz, ha megfelel. Kívánom, hogy sikerüljön, amibe fogtál.
@Babette_: Néha én sem tudom, merre induljak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 20:32:40

Ki volt az a jóindulatú lélek, aki erre irányította a hangoskodó felhőzetet?
Nem győzőm a dudvát szedni, olyan tempóban nő a sok esőtől. A föld felül száraz, alol meg szalonnás, alig bírtam berakni a palántákat. Most más sem hiányzik, mint a hangos eső. Szerencse, hogy szombaton permeteztünk.

süllőcske 2014.04.28. 20:45:39

@Babette_: Köszi.
@Waka: Csopaki emlékeztet a csucsu felfedezések idejére. Szeretem a csopakit, mint a Balatont, a süllőivel, nádi potykáival,és az egész gyönyörű vizes teret. Egészségedre, és köszönöm.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 20:56:19

@süllőcske:

Kell palánta? Van sok féle paradicsom, és sok féle csili is.

2014.04.28. 21:00:41

@süllőcske: tavaly egy hetet töltöttünk Csopakon, igen kedves emlék. Víz viszonylag kevés volt a programban... ;)

süllőcske 2014.04.28. 21:01:14

@Waka: Vagány szerkezetű cikket írtál, tetszik.

süllőcske 2014.04.28. 21:13:18

@látjátok feleim szümtükkel:
Palántáink zűrzavara, anyámmal való kardozás paradicsomkaróval, arról, mit fogad be, mit nem, elfelejtett fajtakiírások, azt sem tudom, most hol tartunk. Nem is tudom.. Most rendezni kék a sorokat, de én nem érek rá. Andi is elvesztette a folyondárt. Hiányzok most, mint gazda. Ez az év a lányoké. Nekem kő, bronz, agyag, fösték jut.
Azért köszönet.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.28. 21:19:37

@látjátok feleim szümtükkel: nem viszem el a balhét helyetted...a törvény nem ismerete nem menti fel önt uram!ma tilos az ültetés-kérem a következőt...
@Waka: szerencséd hogy le és nem el.ezért nincsen semmiféle retorzió ön felé.@Andrass9: szerencsésen megúsztad a büntetést,bár a piros tányér még nem halványult el

uraim-mindenkinek kellemes aggódást kívánok az elkövetkező jeges napokra való tekintettel mindenki a kedvenc imájával fohászkodhat-már ami a veteményest illeti.
emberekért nem ér!!

2014.04.28. 21:21:19

Na, a franc essen bele, két óra hosszát kerestem, hogy miért nem szabad palántázni, vetni ezen a napon, de azt hiszem megtaláltam. Legalábbis jó nyomnak tűnik.
(folyt. köv.)

:)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 21:28:56

@süllőcske:

Andi is küldhet egy emailt, oszt megbeszélhetjük, hétvégén megyünk arra.

süllőcske 2014.04.28. 21:31:38

@vörösbor(de)minőségi: Szívesen meginnálak egy hajtásra, te csibész!:))
Vagy nagyakót teszel ki? Akkor is kérök belőled!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 21:39:59

A mai nap "Dologtiltó nap a férfiaknak, semmit nem szabad vetni ezen a napon.
40 napig az e napihoz hasonló idõjárás várható."

Szóval nem a vörösborosé ez a nap, mert a tilalom pontosan nem az ültetésről szól, nyugodt vagyok, nem vetettem, csak ültettem.:)

A második hiedelem azért nem annyira rossz, eddig csak messzebb hangoskodott az a fránya felhő.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 21:40:57

@pizzaszeletvágó:

Másik két óra, nekem két percen belül.:)

2014.04.28. 21:57:28

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem a MIÉRT-et nem tudod.
273 ezer 438 helyen említik azt a szöveget, nyilván egymásról másolva, amit ide írtál.
DE: Miért és miért csak a férfiaknak tilos???
He?

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.28. 23:47:23

@pizzaszeletvágó:

Valószínűleg a megoldás abban rejlik, a vallási és népi hagyományok úgy alakultak, hogy egyes napokon a nőknek, más napokon a férfiaknak volt tilos dolgozni.
Találtam olyat, ahol április 25-re teszik a férfiak dologtiltását, máshol április 28-ra.
Ezt találtam:
lexikon.katolikus.hu/D/dologtilt%C3%B3%20napok.html
"dologtiltó napok: 1) a nép nyelvén a →munkaszüneti nap, a →jeles napok egyike. - Lehet általános, azaz mindenkire és minden munkára szóló, v. részleges, csak egyesekre s bizonyos munkára vonatkozó. A ffi ~ az istállóban és méhesben végzett munkára, a pásztori ~ a kihajtásra s minden más pásztormunkára, a kocsis ~ az állatok befogására, az asszonyi ~ v. minden női munkára (Mária-ünnepek, Áldozócsütörtök, VI. 13: Páduai Szt Antal), v. csak a mosásra (Feketevasárnap), ill. a kenyérsütésre (IV. 25: Márk) vonatkoznak"

2014.04.29. 09:14:16

@látjátok feleim szümtükkel: közel jársz, én is azt hiszem, hogy valami katolikus történet hagyományozódott át a népi kalendáriumokba, így szokott, ez valóban létező folyamat.
Viszont ezt, április 28-dikát tényleg nehezen találtam meg, mert van olyan neves szerző, aki nem is tartja érdemesnek megemlíteni a néphagyományok között, mint az általad linkelt Péterffy sem, tehát nem tűnik annyira jelentősnek, mint ahányan kiposztolják a netre jelenleg az általad is idézett mondatot.
A katolikus vallás előtti időkben is keresgéltem, magyar vagy éppen ókori római és egyéb történetek közt, de amit végül találtam, az katolikus.

Névnapok, szentek, szentek élete felől megközelítve jutottam talán valamire.

Persze az is előfordulhat, hogy még régebbi történetet, hiedelmet emel át a keresztény legendárium, de olyat egyelőre nem találtam hozzá. Ugyanis, amit találtam, az eléggé szimbolikus, akár természeti vallásból is származhat, sok mindent lehetne még belemagyarázni.
(ezzel azért elmegy némi idő, akár 2 óra is, netán egy fél élet, mert nincs ehhez minden fent az interneten :))) )
Igazán pontosan leírt, elfogadott hiteles magyarázatot, tudományos fejtegetést én sem találtam, viszont egy kis fantáziával összeáll a történet nekem.

Na, de majd @vörösbor(de)minőségi: megmondja a tutit, hogy mire gondolt, ha igaz. Én addig hallgatok. Inkább főzök valamit. :)))

vörösbor(de)minőségi 2014.04.29. 09:45:36

na most igy jár aki jót akar!!
csupán azt akartam nektek,hogy ne legyen erőn felüli igyekezet,túlhajtás,derékfájás,dögfáradtvagyokma,....oszt így jártam.

nagy igyekezetemben azonnal az ültetést(és nem a vetést)azonosítottam és gyorsan ideböktem.

mosmeg itt hüppögök..

vörösbor(de)minőségi 2014.04.29. 09:48:05

@süllőcske: :)))
sőőőt :DDDD
és jókedvű hahota!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.29. 09:54:38

@vörösbor(de)minőségi:

Ne hüppögj! Lehet, ha sokáig keresgélnénk találnánk olyan verziót is, amit te gondoltál. Abban igazad volt, hogy férfiaknak dologtiltó napnak tartották a régiek április 28-át. Ez a lényeg, meg az, ha nem írod, akkor én sem, talán Pizza sem tudja.

A lényeg az, tegnap nem a csilit dugdostam.:)
Velük megvárom, hogy elmúljon a szeles hónap.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.29. 11:38:06

@látjátok feleim szümtükkel: khmm...jóvan jóvan a tavasz az minden élőlény számára tavasz.
most ezt már mi is tudjuk,hogy nálad is :)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.29. 13:12:18

No, olyan mondás is van, nem az a huncut aki félre mondja, hanem aki félre érti. Paradicsomot ültettem.:)

Andrass9 te mikor dugdosod a dugdosni valót?

Topy 2014.04.29. 13:23:19

@vörösbor(de)minőségi: az asszony elől dugdosta a dugipénzét

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.29. 13:54:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ez elég nehéz döntés. Most lenne elegendő eső, hogy jól megfogjanak a palánták, viszont jön még egy keményebb lehülés, amit ki szeretnék bekkelni.
Utána viszont már muszáj lesz kinyomni a csiliket és a paradicsomokat (ami marad belőlük, mert megégettem őket egy üvegházi molytetű elleni kúrával). A paprikák rendben vannak.
Minden palánta 40cm vagy nagyobb, kivéve a 2 habanerot, amik mindössze 10 centisek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.29. 13:56:48

@Waka: A nagylábujjam szerint már megint rendes mennyiségű eső van feléd ...

2014.04.29. 14:35:36

Elnézést mindenkitől, akit nem érdekel!
Amíg ez a kenyérben sült csülök elkészül, ráérünk... :)

Szent Vitális története következik.
Április 28. ugyanis Valéria, Vitális névnapja.
/Nem csodálkozni: a Vitális szép keresztnév, magyarkodó javaslat is van hozzá: Vagyas./
Sz. Vitális legendáját, mint ahogy az addigi összes szent legendáját egy jóravaló, ám igen ráérő olasz érsek, Jacobus de Voragine foglalta kódexbe az 1200-as évek közepe, vége tájékán. Műve népszerű és elismert volt, könnyen terjedt az egyházban, meghatározó alapmű lett évszázadokon keresztül. Főleg azokban az időkben, mikor futószalagon gyártották a szenteket, a hívők elkápráztatása, az Isten és az egyház hatalmának kimutatása céljából. (nem megbántva senkit, ez elismert történelmi tény, azóta ma már másképp van)
Pannonhalmán is őriznek egyet a műből, ez egy 200 évvel későbbi ősnyomtatvány: Legenda Aurea Sanctorum. Sok weboldalon megtalálni ezt az információt, de a minket érdeklő teljes igazság csak közvetlenül a kódexből derül ki, máshol nem láttam idézve.
A Vitális nevű érdemes férfiú felesége Valéria volt (nocsak), ők is, és később két leszármazottjuk is a korai vértanúk közé tartoznak. Valéria és Vitális Néró császárt sem élte túl, annyira korai kereszténységről van szó! A derék Jacobus de Voragine érsek mindössze alig több mint kb. 1150 évvel az események után írta meg a történetüket, így a hitelességéhez kétség sem fér. :) /ez több év, mint államalapításunktól idáig.../
Ez a Vitális tehát, Ravennában, (hol máshol?), miután segített halálba menni és Istent megtalálni egyéb másik vértanúnak, maga is vértanú lett, de nem ám akárhogy!
/legalább 16-os karika kitéve!/
Kivégzőinek azt parancsolták, hogy ássanak egy olyan mély gödröt, aminek az alján már víz van, fektessék bele Vitálist, és temessék be élve.
Megtörtént.
A kivégzésre felbujtó nem keresztény papot ezután belső tűz, a pokol tüze sütögette, míg kínjában hetednapon vízbe, folyóba ölte magát.
Valéria ezt még túlélte, később máshol lett vértanú. Íme a férfi és nő közötti különbség.

Segítek: igen szép tanulságos történet, bár érződik rajta valami az itáliai borok régen sem megvetendő termékenyítő hatásából.
Egyszóval a kivégzés módjából szinte lehetetlen nem a vetésre, ültetésre, faültetésre, palántázásra asszociálni. Vitális napján a szent tisztelete miatt ez tilos. Tilos az életet föld alá temetni, helyezni, ki tudja, még megbünteti a gazdát az ég.
Másrészről simán föld alá temetve is meghalhatott volna, de itt a víz is fontos. Vitális a vizes gödör alján eggyé válik a vízzel, annak a folyónak a vizével is, amibe később a bűnös leli halálát, és enyhülést is, ezzel megbocsájtást. Másképp nem lehetne szent.

Ugye feltűnő név ez a Vitális? Ismert latin szó ez, maga az élet kapcsolódik hozzá. Annak minden jelentésével, asszociációjával együtt. A magyarul életnek is nevezett búzát, a gabonát hát persze hogy nem vetjük, nem temetjük a föld alá ezen a napon.

Azért az sem véletlen, hogy valamiféle természetközeli, kereszténység előtti teremtés-élet mítoszra is gondoltam, lehet, hogy onnan is merített a gondos és jóeszű érsek. Mikor Szent Vitálist kitalálta. Föld-víz-folyó-élet(vitalis). Ennek nem találtam nyomát egyelőre.
Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy az egyház sok olyan szentet megfosztott ettől a szentségétől, akiknek a létét nem lehetett egyértelműen, több forrásból bizonyítani. Nem tudom (Szent) Vitális közéjük tartozik-e.
Bár lehet, hogy minden úgy volt, ahogy a szorgalmas és nagy tudású érsek írta.
Aki nem hiszi, járjon utána! :)
Én, mielőtt Jankovics Marcell-i magasságokba vagy Váncsa István-i igen szórakoztató mélységekbe süllyednék, közkívánatra abbahagyom.
Jöhetne már az a csülök! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.29. 14:46:50

@pizzaszeletvágó: bocsesz, kivételesen elolvastam ezt a hosszút (nem szoktam:D), de nem értem. a vitálist temették be, de a valéria élte túl?
vagymivan?

2014.04.29. 14:59:44

@Babette_: kedves egyedüli olvasóm, örömmel vettem, hogy elolvastad, :D válaszul: Valériát nem temették el, őt később érte el a vértanúság, nem kevésbé ronda körülmények között, azért írtam, mert itt válik szét a férfi és női történet, miszerint férfiaknak tilos a munka ezen a napon. A nő tovább élt, így a nők még dolgozhatnak. Én ezentúl megtartom ezt a szokást! :D

2014.04.29. 15:02:40

Ja, az ugye megvan, hogy április 28. egyben a "munkahelyi balesetek emléknapja" is?
/menet közben találtam ezt a nélkülözhető infót/
:DDDD
Na, ezért sem fogok dolgozni ezen a napon soha többé!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.29. 15:36:42

@Babette_: Dióhéjban:
Vitálist eltemették egy vizes gödörbe. A temetést kiagyaló pap egy hét múlva öngyilkos lett, így vezekelt. Valériát ettől függetlenül később végezték ki, amiről a leírás nem szól.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.29. 17:49:24

Azért ezer köszönet ( meg majd egy nagy marék csili, feltéve, ha nem veri el addig a jég ) vörösbor(de)minőségi szaktársnak, mert nélküle mindez nem jött volna létre.:)

2014.04.29. 18:17:38

@látjátok feleim szümtükkel: természetesen, örök hála 'vörösbor'-nak, csinált nekünk egy új szabadnapot minden évben.

Visszatérve a poszthoz, (mert olyan is van itt felül), én több helyen olvastam már, hogy a kovászt érdemes rozsliszttel készíteni? Igaz ez? Magam is érlelem magamban a gondolatot egy ideje, hogy kenyérsütéshez inkább azt, mint szárított élesztőt.
Csak a bátorságom hiányzik. (meg a tudásom...) :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.29. 18:55:21

@látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi szaktárs kifejezetten ragaszkodik az emberi fogyasztásra alkalmatlan csípős csilikhez, neki egy habanero csak reggelire jó :)
Nálam is rajtra kész vagy 25 féle csilipalánta, igaz - azok termésének nagyrésze azért ehető ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.29. 19:22:09

Szép napot!
@Andrass9: Nem lódít az a bütyök, négy óra tájt szakadt le az ég. A tegnapi sem volt gyenge, de ez rendesen odavert. Nem volt semmi csimm-bumm, az elején ugyan volt pár jégkocka, de több nem. Akkora cseppekben kezdett el esni, mint egy stampedli, nagyokat csattanva tenyérnyi pacákat hagyott az aszfalton, aztán zutty. Talán 20 perc volt, abból negyedórát esett igazán, de 15 mm simán volt.
@pizzaszeletvágó: Hamarosan érkezik. A rozsliszttől állítólag hamarabb beindul a vadkovász, de a búzaliszt is működik, csak kell neki egy hét.

2014.04.29. 19:25:10

@Waka: oké, akkor figyelek tovább.
Eső? Az mi? :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.29. 19:29:38

@pizzaszeletvágó: Most, hogy említetted, adtam enni Cipópasztának. Tegnap elhasználtam a javát egy kenyérhez, - erről majd referálok - és azóta teljes kiőrlésű búzalisztet kap. Azt kell mondanom, kicsit mintha jobban dolgozna a kovász. Vasárnapra tervezem a következő sütést, kiderül majd, mit alkottam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.29. 19:30:47

@pizzaszeletvágó: Csak nem Arrubából kommentelgetsz, ahol csak októberben van kis csapadék????

2014.04.29. 19:46:45

@Waka: @Andrass9: nem vicc... sajnos. A legnagyobb baj, hogy a környező erdőkben sincs semmi csapadék, rendes hó sem volt, csörög az avar, ahol gombászni kellene egy hónap múlva. Ez tart már 3. éve!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.29. 20:07:41

@pizzaszeletvágó: Nagyon szomorú ez az állapot, közben nálunk az utóbbi idők legjobb évkezdete van. 10 napja vetetem el a patisszont, cukkinit, sütőtököt, kukoricát és a céklát, mindegyik kikelt. A krumplit már a hétvégén megkapáltam. A gyökerek is szépek. A gyümölcsfák tele vannak. Ma már láttam szegfűgombát a lakótelepen (!). Kis szerencse, jó idő és tele lesz a kamra.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.29. 21:33:52

@Topy: jaaaaaaaaa :(((
eszembe nem jutott ez.

vörösbor(de)minőségi 2014.04.29. 21:37:05

@Andrass9: habanerok lassú tempójú megfontolt egyedek,nem csak nálunk de szerte a világon ilyen feltűnően lassu növekedést produkálnak.
feltételezem,hogy azt az iszonyat mennyiségű kapszaicint nem lehet baromi gyorsan létrehozni-ezért ez a tempó.

süllőcske 2014.04.30. 17:20:41

@pizzaszeletvágó: Dologtiltás oka felől még mindig nem tudjuk, hol is kereskedjünk. Azonban a holdciklusok szerint ekkor fogy el az Ezüstös, nullán az erő is. Ahogy én tudom, ez a vegetáció, vagyis a vegetus, az életszerűség sumeri megfelelőjénél sem kívánt időzítés.

2014.04.30. 17:47:33

@süllőcske: nyilván. Amit írtam spekuláció. Van valószínűsége. Azt nem tudjuk, hogy onnan indul-e a történet, vagy régebbről. A régi vallásokban gyökerező eredetet is felvetettem én magam is. Túlságosan szimbolikusnak éreztem Vitális kivégzésének történetét és túl hiteltelennek a létezését. Én viszont nem nyomoztam tovább.
A Vitális naphoz kapcsolódást továbbra is jó nyomnak érzem, de csak egy nyom, nem több. A tudós Jacopo érsek meríthetett is, nem tűnik buta embernek a művei alapján, eleve történetíró volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.30. 18:25:30

@pizzaszeletvágó: Hát persze! Ő írta a történeteket!4!!négy!
süti beállítások módosítása