Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Surf and Turf: steak garnélarákkal és homárral

2014.11.23. 07:00 Andrass9

Már a leírása is megindítja a nyálképzõdést az ember szájában! Jártam ismét a Hegyvidék Bevásárlóközpontban , ahol most elsõre a Vörös Homárt  kerestem fel. Megláttam egy rakás ÓRIÁSI garnélát, ami eldöntötte, hogy Surf and Turf lesz a gyerekeknek. A garnélák akkora nagyok voltak, hogy homárt nem is vettem a recepthez.

27.jpg

Rendeltem még egy halsteaket is ebédre, és amíg az ebéd elkészült, átmentem Gál Józsihoz a MészárSteakbe  valami húsért. A bélszínje nem nyerte meg a tetszésemet (túl kicsik voltak a receptemhez a szeletek), viszont gyönyörû rostélyosa volt, kértem hát ötöt belõle.

A halebéd fantasztikus volt, ami után begyûjtöttem az alapanyagokat egy hűtőszatyorba és hazavillamosoztam.

Elõkészítettem a hozzávalókat:

  • 5 szelet rostélyos (kb. 1,2 kg)
  • 12 óriásgarnéla (4-6 db/lbs kb. 0,9 kg)
  • 1 fehérhagyma
  • egy fej fokhagyma
  • 1 lime
  • egy hüvelyknyi gyömbér
  • 3 csilipaprika a kertbõl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 vaj (ezt végül nem használtam semmire)
  • 2 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek Creol fûszerkeverék
  • 1 ek Jamaican Jerk fûszerkeverék
  • 2 ek vegyes törött bors
  • 8 saslikpálca

10.jpg

Már akkor megrémültem, amikor láttam ezt a horribilis mennyiségû fehérjét egykupacban. Hogy fogjuk ezt négyen megenni? Hááát - majd csak lesz valahogy :)

Elsõnek leszedtem a garnéla páncálját. Ebbõl a páncélból egy rák alaplevet készítettem a csodahüttõt gazdagítani késõbbi thai receptekhez. A rák már eleve konyhakészre volt tisztítva, nem kellet a fejével, vagy a belével törõdni.

11.jpg

Megszórtam a Jerk fûszerrel, rácsavartam a lime levét.

12.jpg

A csiliket apróra kockáztam és azt is a rákhoz kevertem. A garnélarák remekül fûszerezhetõ, tapasztalatom szerint csak nyersen van számottevõ íze.

13.jpg

Mivel a lyányok csak a jól átsült marhát szeretik, 3 szeletet félbevágtam, hogy vékonyabb legyen (de eléggé szomorúan, mert hát kár azért a szép húsért). Megszórtam a Creol fûszerrel, megborsoztam és kapott a Worchestershire szószból is.

14.jpg

A gyömbér felét ráreszeltem a szeletekre.

15.jpg

Felvágtam a hagymákat, a petrezselymet meg egy zöldpaprikát kicsire. Végül nem használtam az egész fej fokhagymát - az már túlzás lenne!

16.jpg

Ezekkel megszórva a húst egy jól záródó mûanyag dobozba tettem, álljon egy kicsit a pácban.

17.jpg

Másnap reggel felszurkáltam 3-3 garnélát 2-2 saslikpálcikára, nehogy már belepotyogjon nekem a parázsba ez a finomság.

18.jpg

Salátának paradicsomot és zöldpaprikát kockáztam össze, valamint rizst fõztem, mert a gyerekek nem nagyon esznek krumplit, bár az igazi köret hajában sült krumpli lenne snidlinges tejfellel.

19.jpg

Szép egyenletes parazsat szítottam fel a grillben, ami fölé feltettem a húst. A legvastagabba beszúrtam a maghõmérõt, nehogy már túlsüljön.

20.jpg

Már korgott a gyomruk, elõvettem hát laza elõételnek a konfitált libacombot, amit igencsak gyorsan fogyasztottak, csak úgy - a csontról két ujjal lecsipkedve, hidegen.

21.jpg

Megsült a két rendes szelet medium-ra.

22.jpg

Letakartam fóliával pihenni, de az elvágott szeleteket tovább sütöttem cipõtalpra - hamár így szeretik?

23.jpg

Ezeket a szeleteket is betakartam, míg a garnélát sütöttem.

24.jpg

Mindkét oldalát pirítottam az erõs parázs felett, de összesen, ha 4 percet sült. Ha tovább sütném, rágós lesz a rák. A rózsaszín rákhús fehérré válik, és már kész is!

25.jpg

Rizzsel, salátával tálaltam. Fejenként 3 garnéla jutott, de megenni egyikünk sem tudta az összes ételét (pláne a libacomb után), teljesen elegendő lett volna 1-1 garnéla és a kisméretű bélszínfilé...

26.jpg

A maradékot bedobozoltam, amit el is vittek haza további két-két étkezésre :)

Ha már égett a parázs, feltettem az egyszem kukoricát hajában a tûzre, majd vajjal-sóval elmajszoltam vacsorára.

28.jpg

Rák alaplé

A garnélarák páncélját felaprítottam ollóval. Kicsit megsózott vízben feltettem fõni, és addig fõztem, mig szép piros lett a páncélja. Ekkor még belevágtam egy szál csilipaprikát, kicsit besűrítettem a levet.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Elosztottam négy kicsi mûanyag dobozba, amit elrejtettem a csodahüttõben fagyasztani.

35.jpg

Azóta már kettõt elhasználtam levesbe ...

30 komment

Címkék: paradicsom paprika rizs bors gyömbér garnéla rákalaplé lime petrezselyem rostélyos csilipaprika fehérhagyma Gál Józsi Vörös Homár Worchestershire ráklé petrezselyem levél Jamaican Jerk Creole

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr966921969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.23. 09:16:58

ez igy johetne is mara:D

de nalunk nyulvadas lesz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.23. 11:20:44

Szép napot!
@Babette .: @Andrass9: Nyitom az ablakot, jöhet bármelyik. Mellesleg valóban emberes adagok, szerencsére nem veszett kárba egy falat sem. Hiába no, doggy-bag. :D
Megjártam a kertet reggel, kiszórtam az NPK műtrágyát a felásott földre, meg kapott a tövis nélküli szeder is egy keveset. A lehajlott ágakból pár szépen meggyökeresedett, szedtem fel hármat, viszem az udvari gombaszállítómnak cserébe a múlt heti adagért. A sütemény most sül, isteni illat van, ebéd után belakmározok belőle.

Isley 2014.11.23. 13:08:25

A tengeri herkentyűkkel nem vagyok szoros barátságban, de ezt azért óvatosan kóstolgatnám.
És egyre nagyobb kedvem van ellátogatni ebbe a Hegyvidék központba.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.23. 15:51:47

@Waka: @Andrass9: oreg nyul volt, a vegen kuktaba kellett tennem.
az egesz most lett kesz, mert kozben megint atszerveztjk a lakast. kaptunk egy kis ulogarniturat, meg masfel het mulva jonnek a konyhaablakok. vegre. talan karacsonyra lesz felig mukodo konyham.

Pinka-Panka 2014.11.23. 15:58:20

Kiváló, remek, nagyon jó, pazar, finom, jó sok, még jobb, mennyei, ízletes, pompás, kóser, ez így egyben mind:)

Pinka-Panka 2014.11.23. 16:00:00

Nálam is vadas volt, ha ezt annak lehet, nevezni, mert marhából van. A mártás szuper lett, knédlit ki nem vettem a hűtőből, a húsit, szalonna zsírján megkapattam.
Keveset szoktam enni, de ezt abba nem tudtam hagyni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 17:35:44

@Babette .: Nyúlban nem vagyok otthon, viszont ablakcserében ...
Ha kis szerencsénk lesz, jövőre már tarthatunk is blogtalit nálad :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 17:39:03

@Waka: Doggie bag nagyon jó találmány annak, aki szereti a felmelegített ételt. Nekem nem jött be, de a család imádja!
megástam a második harmadot is a kertben. Egy köbméter komposzt kiterítve. Nitrogént nem teszek a földbe, mert:
1, a hó kimossa.
2, csak a növények zöld állományát növeli és most még nem tudom hova mi került.
Viszont a foszfor és a kálium lassan oldódik, azt érdemes most kiszórni. (Tavalyi tapasztalat és bevált)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 17:39:59

@Pinka-Panka: Világsláger étel. Azt hiszem minden nap tudnám enni! Viszonta vadassal is így vagyok, csak azt nem szereti a család ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 17:43:20

@Isley: A hentes Józsi és Péter, a Vörös Homár - mindketten a szakmájuk profi képviselői! És persze egyikük sem olcsó ... Ja. Éssel nem kezdünk mondatot, szóval az árufelhozataluk mindkettőjüknek remek, találsz elfogadható árú árut it :)
Ha viszont speciális igényed van, hiánytalanul kielégítik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 17:48:34

@Isley: Még annyit a kommentedhez:
A garnéla a legjobb alapanyag, hogy elkezdjed a tengeri herkentyűkkel való barátkozást. Nincs halszaga (pláne, ha tényleg frisset veszel), nem erőszakos az íze, szóval pont olyan, amivel meg lehet próbálkozni.
Ezt a gyerekeimtől tudom, akik nem ettek halat, majd párszor készítettem nekik shrimpet (garnélát). Szép lassan beleszerettek. Ma már halat is esznek :)
Persze elképzelhető, hogy ez csak attól van, hogy felnőttek menet közben ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 17:52:39

@Isley: Egy shrimp scampi - és máris garnélaimádó vagy! Ahhoz pedig elég a 40-60 db/lbs méret is - sőt! Csak a fokhagymát, vajat és a petrezselymet ne sajnáld belőle :)
blogkocsma.blog.hu/2013/03/18/shrimp_scampi_avagy_a_csodas_garnelarak

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.23. 18:10:29

@Andrass9: Ott a pont, én meg elírtam. A PKS műtrágyát szórtam ki. Nitrogén majd a hóolvadás után.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 18:32:12

@Waka: Bocs, előfordul mindenkivel :)
Hátam nem érzem, karomat sem - ráadásnak megírtam azt a szódás kenyér posztot is (meg egy krumplipaprikást, mert az kell, ahogy hül az idő).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 20:05:05

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt most akkor itt hogy miért? (azon túl, hogy abszolute igaz ...)

Fenchurch68 2014.11.23. 20:27:55

Annyira szeretek minden tengeri herkentyűt! De most álljak neki magamnak csinálni? Na jó, majd karácsonykor.
@Pinka-Panka: Minden jelződdel egyetértek, de kósernak nagyon nem kóser :D
("Mindazokból, a melyek a vizekben élnek, ezeket ehetitek meg: A minek úszószárnya és pikkelye van a vizekben, tengerekben és folyóvizekben, azokat mind egyétek meg.")

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.23. 20:59:14

@Andrass9: nem szerencse kérdése, hanem az ügyfelek fizetési hajlandóságáé...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 22:33:46

@Babette .: Nos, ebbe nem nagyon tudok belefolyni. nem vayok elég ügyes az ilyen eseteket kezelni. Viszont:
Olyan sült krumplipürét készítettem Ínyesmester segédletével, ami sok más receptet kenterbe ver!
Esténként mostanábam Ínyesmestert olvasok, és roppant érdekes recepteket találok!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 22:57:50

@Kató néni: A kóserség elég nehéz fogalom. Ahogy én tanultam, a páncélosok nem kóserek, kivéve, ha a rabbi úgy dönt, hogy mégis az. Na ez volt az a pont, amikor feladtam, hogy megértsem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 22:59:46

@Andrass9: Összességében megértem, hogy olyan alapanyagok, amik gyorsan romlanak, nem minősülnek kósernek. No de akkor a kivételek miért vannak???

susztertangó 2014.11.24. 05:45:39

@Andrass9: 22:57:50 Ez a politika lényege.

Fenchurch68 2014.11.24. 09:20:56

@Andrass9: Egy kedves barátnőm miatt behatóan tanulmányoztam ezt a kérdést, és én is arra jutottam, hogy kis túlzással az minősül kósernek, amire ráütik a pecsétet :) (Kb. erről szól a nagyon régi vicc, hogy "Kérek abból a halból tíz dekát. De uram, az sonka! Kérdeztem én, hogy mi a neve annak a halnak?" Mint régen a kolostorokban, mikor böjtben szabad volt hódot enni, elvégre az is a vízben úszik :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.24. 18:00:17

Szép estét!
A kóserség valóban a rabbin múlik, minél ortodoxabb egy-egy közösség, annál szigorúbbak a szabályok. Olyasmi ez, mint a Korán. Egyesek a dzsihád üdvös voltát is ki tudják hámozni belőle, ami nem lenne baj, ha benntartaná az okos fejében.
Olvastam vagy tán hallottam valahol, hogy a Coca Cola receptjét is kiszolgáltatták egy rabbinak, hogy megállapíthassa kóser voltát. Van is utalás: mentalfloss.com/article/48894/how-was-top-secret-coke-formula-determined-be-kosher
Van magyarul is: zsido.com/cikkek/Nem_biztos-_hogy_egeszseges-_de_koser/10/1355