Már a leírása is megindítja a nyálképzõdést az ember szájában! Jártam ismét a Hegyvidék Bevásárlóközpontban , ahol most elsõre a Vörös Homárt kerestem fel. Megláttam egy rakás ÓRIÁSI garnélát, ami eldöntötte, hogy Surf and Turf lesz a gyerekeknek. A garnélák akkora nagyok voltak, hogy homárt nem is vettem a recepthez.
Rendeltem még egy halsteaket is ebédre, és amíg az ebéd elkészült, átmentem Gál Józsihoz a MészárSteakbe valami húsért. A bélszínje nem nyerte meg a tetszésemet (túl kicsik voltak a receptemhez a szeletek), viszont gyönyörû rostélyosa volt, kértem hát ötöt belõle.
A halebéd fantasztikus volt, ami után begyûjtöttem az alapanyagokat egy hűtőszatyorba és hazavillamosoztam.
Elõkészítettem a hozzávalókat:
- 5 szelet rostélyos (kb. 1,2 kg)
- 12 óriásgarnéla (4-6 db/lbs kb. 0,9 kg)
- 1 fehérhagyma
- egy fej fokhagyma
- 1 lime
- egy hüvelyknyi gyömbér
- 3 csilipaprika a kertbõl
- 1 csokor petrezselyem
- 1 zöldpaprika
- 1 vaj (ezt végül nem használtam semmire)
- 2 ek Worchestershire szósz
- 1 ek Creol fûszerkeverék
- 1 ek Jamaican Jerk fûszerkeverék
- 2 ek vegyes törött bors
- 8 saslikpálca
- só
Már akkor megrémültem, amikor láttam ezt a horribilis mennyiségû fehérjét egykupacban. Hogy fogjuk ezt négyen megenni? Hááát - majd csak lesz valahogy :)
Elsõnek leszedtem a garnéla páncálját. Ebbõl a páncélból egy rák alaplevet készítettem a csodahüttõt gazdagítani késõbbi thai receptekhez. A rák már eleve konyhakészre volt tisztítva, nem kellet a fejével, vagy a belével törõdni.
Megszórtam a Jerk fûszerrel, rácsavartam a lime levét.
A csiliket apróra kockáztam és azt is a rákhoz kevertem. A garnélarák remekül fûszerezhetõ, tapasztalatom szerint csak nyersen van számottevõ íze.
Mivel a lyányok csak a jól átsült marhát szeretik, 3 szeletet félbevágtam, hogy vékonyabb legyen (de eléggé szomorúan, mert hát kár azért a szép húsért). Megszórtam a Creol fûszerrel, megborsoztam és kapott a Worchestershire szószból is.
A gyömbér felét ráreszeltem a szeletekre.
Felvágtam a hagymákat, a petrezselymet meg egy zöldpaprikát kicsire. Végül nem használtam az egész fej fokhagymát - az már túlzás lenne!
Ezekkel megszórva a húst egy jól záródó mûanyag dobozba tettem, álljon egy kicsit a pácban.
Másnap reggel felszurkáltam 3-3 garnélát 2-2 saslikpálcikára, nehogy már belepotyogjon nekem a parázsba ez a finomság.
Salátának paradicsomot és zöldpaprikát kockáztam össze, valamint rizst fõztem, mert a gyerekek nem nagyon esznek krumplit, bár az igazi köret hajában sült krumpli lenne snidlinges tejfellel.
Szép egyenletes parazsat szítottam fel a grillben, ami fölé feltettem a húst. A legvastagabba beszúrtam a maghõmérõt, nehogy már túlsüljön.
Már korgott a gyomruk, elõvettem hát laza elõételnek a konfitált libacombot, amit igencsak gyorsan fogyasztottak, csak úgy - a csontról két ujjal lecsipkedve, hidegen.
Megsült a két rendes szelet medium-ra.
Letakartam fóliával pihenni, de az elvágott szeleteket tovább sütöttem cipõtalpra - hamár így szeretik?
Ezeket a szeleteket is betakartam, míg a garnélát sütöttem.
Mindkét oldalát pirítottam az erõs parázs felett, de összesen, ha 4 percet sült. Ha tovább sütném, rágós lesz a rák. A rózsaszín rákhús fehérré válik, és már kész is!
Rizzsel, salátával tálaltam. Fejenként 3 garnéla jutott, de megenni egyikünk sem tudta az összes ételét (pláne a libacomb után), teljesen elegendő lett volna 1-1 garnéla és a kisméretű bélszínfilé...
A maradékot bedobozoltam, amit el is vittek haza további két-két étkezésre :)
Ha már égett a parázs, feltettem az egyszem kukoricát hajában a tûzre, majd vajjal-sóval elmajszoltam vacsorára.
Rák alaplé
A garnélarák páncélját felaprítottam ollóval. Kicsit megsózott vízben feltettem fõni, és addig fõztem, mig szép piros lett a páncélja. Ekkor még belevágtam egy szál csilipaprikát, kicsit besűrítettem a levet.
Elosztottam négy kicsi mûanyag dobozba, amit elrejtettem a csodahüttõben fagyasztani.
Azóta már kettõt elhasználtam levesbe ...