Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Különféle paprikakrémek csilipaprikákból

2014.11.07. 07:00 Andrass9

27 féle csili paprikát ültettem még februárban, melegházban (családi neve marihuána farm volt:). Ezek 85%-a meg is eredt, amiket április végén kiültettem a kertbe. Letakartam a földet fekete lyukacsos gyom elleni fóliával, ami a nedvességet benntartja, a gyomot meg kipusztítja. Telepítettem csepegtetõ locsolórendszert is, mert én sem vagyok Krõzus, hogy a pénzemet csatornadíjra költsem!

Ezekbõl a paprikákból azután a nyár folyamán, ahogy értek, mindenféle csilipasztát készítettem, vagyis koncentráltam az ízeket télire üvegekbe.

16.jpg

Ez csak egy kicsiny ízelítõ a különféle paprikákból. Ebben a posztban egy szeptember végi hét alatt készített krémeket mutatnám be, hátha valakinek kedve támad a reprodukálásukra valamikor.

Az elsõ menet a Spicy Fiesta nevû csilibõl készített krém. Gyönyörû a növény: 25-30 cm hosszú kúpos piros paprikák csüngenek a növényen. A paprika íze fantasztikusan édes, viszont nagyon csípõs. Ehhez a paste-hez felhasználtam:

  • 2/3 kg Spicy Fiesta csili (érett piros)
  • 40 dkg pritaminpaprika
  • 25 dkg salotta (mogyoró) hagyma
  • 4 dkg só
  • 3 dkg pirospaprika
  • 2 ek oliva olaj
  • 1 mokkáskanál NaBe

10.jpg

A nátrium benzoátot egy kávéscsészében pár evõkanál vízben feloldottam. Erre sajnos szükség van, mert nem akarok annyi sót használni, mint egy erõspistában szokás (12% és még van benne káliumszorbát tartósító is !!!!), viszont felnyitás után tartósítás nélkül megpenészedne. A mogyoróhagymát felkockáztam és egy serpenyõben az oliván megdinszteltem. Hozzáadtam a pirospaprikaport is, hogy színe legyen, bár mint kiderült, a csilinek is szép színe van. Áttettem az egészet a tottyos kisfazekamba, ahova az aprítógéppel összevágott csilit és a pritaminpaprikát is belekevertem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Botmixerrel a lehetõ legsimábbra kevertem, de még így is maradt egy pár mag, ami elkerülte a kést. Kiforrázott kisüvegekbe mertem, amit a mikróban kidunsztoltam. Kisüvegnek remekül bevált egy Dawtona márkájú 70g-os paradicsompürés üveg, ami a pürével együtt olcsóbb volt, mint egy hasonlo üres kisüveg (és még a püré is a legjobb, amit kapni lehet).

14.jpg

A másodikat KungPao, Georgia's flame, szingapuri hibrid és pritaminpaprikából állítottam össze. Ezt egy kicsit távolkeletire hangoltam, így az alábbiak kellettek hozzá:

  • 1/2 kg KungPao csili
  • 4 db Georgia's flame
  • 1/3 kg Hibrid Csili paprika
  • 2 pritamin paprika
  • 35 dkg salotta (mogyoró) hagyma
  • 4 dkg gyömbér
  • 1 lime héja és leve
  • 5 dkg só
  • 2 ek darált thai citromfû (cymbopogon)
  • 4 ek fehér balzsamecet
  • 4 ek oliva olaj
  • 1 ek õrölt bors

15.jpg

A mogyoróhagymát felvágva az oliván megdinszteltem, A paprikákat feldaraboltam és az aprítógéppel pépesítettem, majd a forró olivába tettem azt is. A gyömbért megreszeltem, a lime héját lereszeltem, levét kicsavartam. Amikor a piruló paprikák már árasztották az aromát (és a tüdõfacsaró kapszaicint), beleöntöttem a balzsamecetet, a gyömbért és a limeot. Végül megsóztam és borsoztam. Fõztem egy jó órát, hogy besûrûsödjön, majd üvegekbe raktam.

16.jpg

A harmadik menet az aromák és ízek pasztája lett. Többféle aromás csilit gyûjtöttem ehhez:

  • 1/2 kg Holy Mole csili
  • 2 Ancho Gigantea csili
  • 25 dkg Hibrid csili paprika
  • 25 dkg Aji Cristal csili paprika
  • 1 pritamin paprika20 dkg salotta hagyma
  • 4 ek oliva olaj
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 dkg minõségi csokoládé

21.jpg

A holy Mole paprika a mexikói Mole mártás alap paprikája, ezért megpróbáltam valami hasonlót kreálni.

19.jpg

Az Ancho paprika is egy alig csípõs csili, viszont kellemes paprikaíze van. Mexikóban ez a TV paprika!

18.jpg

Az Aji Cristal durván csíp, de magjától és ereitõl megszabadítva fantasztikus citrusos aromája van.

20.jpg

A hibrid csili sem csípett. A mogyoróhagymát az aprítóban összevágtam és rátettem a forró olivára dinsztelni. A csiliket mind szigorúan kimagoztam, kivágtam az erüket, mert most nem a csípés volt a cél. Mindet pépesítettem az aprítóban, majd a hagyma után öntöttem. Ráreszeltem a csokidarabkát is. A fényképpel ellentétben mind a csokireszelék, mind a kakaópor majdnem fekete volt. Valamiért a gépem a piros háttérben nem szereti a sötétbarnát :(

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Felforraltam az egészet. Belekevertem a kakaóport is. Közben felvágtam a pritamint, meg találtam egy kápiát, azt is. Mentek a pépbe, amit azután botmixerrel simára kevertem.

26.jpg 28.jpg 27.jpg 29.jpg

Ebbõl már elég sok üvegcse lett - jó lesz karácsonyi ajándéknak.

30.jpg

Ahogy jött az õsz, egyre kevesebb piros csilit találtam a töveken, ezért elkezdtem zöldbõl is pasztát készíteni. Itt nagyobb volt a paprikamennyiség, viszont kevesebb a fûszer. Most egy kicsit paradicsomosabb irányba vittem el ezt az igen csípõs változatot:

  • 1 kg zöld Ancho Gigantea csili
  • 5 db Aji Cristal
  • 1 db zöld Spicy Fiesta (mert még volt a tövön)
  • 8 db számomra ismeretlen, de poblano típusú csili
  • 2 db paradicsom (az utolsó kettõ, amit találtam)
  • 40 dkg salotta hagyma
  • 1 nagy fej fehérhagyma
  • 70 g paradicsompüré
  • 1 fej fokhagyma
  • 6 ek oliva olaj
  • 8 dkg só
  • 3 dkg cukor
  • feketebors
  • kakukkfû

35.jpg

Ezen a képen a paprikák már ömlesztve vannak, de azért lássuk egyiket, másikat külön-külön. Az Ancho Gigantea paprikák:

31.jpg

A magányos Spicy Fiesta és az Aji Cristal csilik:

32.jpg

Az ismeretlen paprikák. Ez egy Ancho helyett nõtt a kertben, valószínûleg a mag csomagolásakor keveredett bele. Érdekes, alig csíp, meglepõen bõrszerû a héja, 2 mm vastag a húsa és kellemes az íze.

33.jpg

A hagymákból durva darálékot készítettem az aprítóban, amit az olivára tettem dinsztelni.

36.jpg

A paprikákat magozás és erezés nékül az aprítóba vagdostam. A paradicsomokat is összeturmixoltam a paradicsompürével.

37.jpg

Az egészet összefõztem, kicsit besürítettem. A végén kis üvegekbe került, amibõl ekkor már igencsak hiányom volt! Azért még jutott erre az adagra is.

Késõbb hozzájutottam újabb üvegekhez, amibe további szószokat tettem el. Ezévben 13 féle csilikrém és szósz készült:

38.jpg

46 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma gyömbér citromfű olivaolaj lime salotta KungPao Aji Crystal Ancho Gigantea Spicy Fiesta NaBe Nátrium benzoát

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr766864691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 07:16:42

barcsak jobban birnam a csiposte:)

Fenchurch68 2014.11.07. 09:05:21

De szépek!
Ez a pici üveges paradicsompüré a legjobbak közé tartozik.
Én eddig mindig mini hógömböt csináltam az üvegéből :) (Csak ne néznének rám a patikában mindig annyira gyanakodva, mikor kérek két deci glicerint...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 09:46:35

@Kató néni: Erre a pürére a kislyány hívta fel a figyelmet, mert egy időben ezt vette pizzára. Most a paprikaszezon elején vettem a Metróból két tálcát, ami 40 üveg. A pürét átkanalaztam 3 decis üvegekbe, újra dunsztoltam és úgy tettem el. A kisüveg meg mind elfogyott meg még más üvegek is, amit kaptam mindenfelől.

A hógömb jó ötlet! Te glicerinnel töltöd? A kislyány parafinolajjal.

susztertangó 2014.11.07. 15:18:54

@Andrass9: Ha jól rémlik a csatorna díj kiváltható kerti vízórával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 16:08:20

@susztertangó: A kerti vízóra felszerelése minimum 40k, valamint tervrajz kell hozzá, valamint az akna túl messze van a veteménytől és a gyeplocsolórendszer bejáratától.
Már egyszer nekifutottam, de nem találtam tervezőt :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.07. 16:32:16

Szép napot!
"Az Aji Cristal durván csíp..." Azért megkóstoltattál velem egyet. Huhogtam tíz perig, mint egy beszpídezett bagoly. :D Azért jó volt.
@Kató néni: Finomak is, tanúsíthatom.

susztertangó 2014.11.07. 17:23:52

@Andrass9: A vízművek nem ajánl? Természetesen eszemben sincs arra gondolni, hogy az ajánlott tervező esetleg egy virágcsokorral/ néhány hókiflivel viszonozná a tippadó szívességét-még a végén nem engednék bé az Államokba....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 17:49:19

@susztertangó: Ajánlott, de soha fel sem tűnt a láthatáron.
Mivel mostanság nem locsolom a füvet - oldja meg valaki odafenn - elég kevés vizet visz el a vetemény. Pláne idén ...
A 40 m2-re 80 liter víz csepeg ki 20 perc alatt. Ezzel elvan jópár napig, ha nincs igazán kánikula. Akkor naponta locsolok ki ennyit. Ez nincs 3 m3 egy hónapra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 17:51:04

@Waka: Amikor még veled etettem, nem tudtam, hogy ennyire csíp, mert én kifogtam egy csipmentes példányt :)
Azóta a viszont majd mindegyiket kimagoztam-ereztem az Aji paprikakrémhez, mert annál is az aroma volt a cél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.07. 19:35:14

@Andrass9: Volt idén maradandóbb paprika-élmény. Éppen diétázom ezen téren.

Fenchurch68 2014.11.07. 19:44:34

@Andrass9: A hógömb töltésére nekem egyszerűbb volt az 1/3 glicerin 2/3 víz, attól is szépen lebegnek a lányaim sminkesfiókjából lenyúlt csillámok :) De a paraffin is jó. Az tartósít is, mekkora poén lenne egy hógömb beleragasztott egész chilivel, piros csillámmal.
Egy fél órája gondoltam rátok, erőspaprikásokra, mert sikerült egy sima zöld hegyes erős teljes Scoville-értékét a szemembe kenni. Aztán persze az orromat is meg kellett törülni, úgyhogy oda is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 20:44:35

@Kató néni: nem véletlen, hogy a gumikesztyű kötelező kellék ...

susztertangó 2014.11.08. 05:10:14

@Kató néni: Tiszta szerencse, hogy nem kellett pisilni miatta.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.08. 07:14:43

@susztertangó:

Jó reggelt mindenkinek, neked is.

Ez nagyon szuper tűzhely, hol lehet kapni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.08. 07:39:29

@susztertangó: @látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt mindenkinek!
Szuper tűzhely - nem sorozatgyártott termék az biztos. Mostanában rengeteg sparhelt van a boltokban, azokból is lehet átalakítani ilyet, csak kár a jó kis öntöttvaslemezt leszedni róla.

Fenchurch68 2014.11.08. 07:56:34

@susztertangó: Van egy még pajzánabb tippem, de akkor nem én ordítottam volna :)
Ez az ötlet a tűzhellyel szuper, mondjuk egy működő újat vagy újszerűt vétek lenne átalakítani valóban.
Ha nyerek a lottón, AGA tűzhelyem lesz. Amit kinéztem magamnak, végül is hárommillió alatt van, csekélység.

Isley 2014.11.08. 11:23:11

@Kató néni: egy AGA-hoz hely is kell, bár ha nyersz az sem probléma :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.08. 11:37:33

@Kató néni: @Isley: Sokat álmodoztam én is NAAAAGY tűzhelyről (egy Rover 120cm széles, 85 cm mély és egy fél disznó is befér a sütőbe :)
Azután belegondoltunk, hogy mostanában egyre többször főzünk 1 literes kis piros fazékban, mint a 10 literes húslevesesben. Az biztos, hogy nem használnánk már ki - kirepültek a gyerekek, messze még az unokaetetés időszakja, amire anyósnak is elég volt a Karancs , nekünk is az lesz ...

susztertangó 2014.11.08. 12:04:16

@Kató néni: Egy időben színtiszta sznobizmusból álmodoztam AGÁról. Mennyivel okébb lennék ha lenne olyanom.Aztán látva, hogy két/három platnija van mint a régi villanytűzhelyeknek, kiszerettem belőle. S milyen olcsón megúsztam.:-)
nemartdecor.blog.hu/2011/06/22/brit_konyha_az_aga_vilaga

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.08. 12:54:41

@susztertangó: Akkor esetleg (mondom: ESETLEG) meg is nősültél volna???

Topy 2014.11.08. 13:01:06

@Kató néni: úgy sejtem, ez egy lottó kettesből még nem fog összejönni! ;)

Isley 2014.11.08. 13:14:41

@Andrass9: az én álmom egy kerti kemence, de hasonló okok miatt jelenleg jegelve a projekt

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.08. 15:29:56

Szép napot!
Új kert is ready, jöhet a tél. Holnap irány a hegy, ásás, fokhagyma vetés.
@Isley: Nekem egy kerti tó az álmom, olyan 10 hektáros. Addig beérném egy ilyennel is: www.kenwoodworld.com/hu-hu/az-osszes-termek/konyharobotok/cooking-chef/cooking-chef-km086-0wkm080002

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.08. 17:42:51

@Isley: Én is sirdogáltam már itt, hogy kemencét akarok építeni, de mindég lebeszéltem magam róla a fent említett okok miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.08. 17:49:19

@Waka: Találtál hozzá árat is valahol???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.08. 17:51:52

@Andrass9: Én találtam: 1000 angol font, vagyis minimo calcula 400.000Ft

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.08. 18:59:22

No ettől már csak egy feleség tud többet.:D

susztertangó 2014.11.09. 06:11:19

Egyébként lapozzátok a fenti linken levő képet-csodaszép.Jó napindító.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.09. 06:38:25

@susztertangó:

Jó reggelt, ez tényleg csudásan jó, modern kemencepadka.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.09. 08:10:06

@susztertangó: Valóban jó napindító! Még egy AGA tűzhely is van közöttük:
www.facebook.com/FaluhelyenItthonEsMasutt/photos/a.218124344961592.48208.217921908315169/667861816654507/?type=1&permPage=1

Kár, hogy ez a képválogatás nem egy helyről készült, de szépek a képek.
A cserépkályha nem volna rossz, de kemencének nem működik!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.09. 08:22:37

@Andrass9:

Láttam már olyan cserépkályhát, aminek sütője volt, és ételt készítettek benne. A fenti a kemencepadkát ragyogóan adja. Jó azon melegedni.

Fenchurch68 2014.11.09. 09:10:35

@Andrass9: Rokonéknál van a cserépkályhában egy sütő. Nem túl nagy, malacot nem lehetne benne sütni, de egy-két kenyér, egy nagyobb tepsi húsféle, egy pizza simán belefér. Más kérdés, hogy nem használják :(

Topy 2014.11.09. 13:49:47

@látjátok feleim szümtükkel: @Kató néni: nagymamáméknál egy csempényi "sütő" lett kialakítva a kályhában; egy - jól záró - tűztérajtó van rajta, így nagyobb dolgok nem férnek bele, de ami igen és nem kell hozzá nagy hő, ahhoz töékletes; almát, tököt sütni például tökéletes, én kisebb adag sóletet is el tudnék benne képzelni télvíz idején :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.09. 16:42:39

@látjátok feleim szümtükkel: @Kató néni: Sajnos (vagy szerencsére?) az adott cserépkályhában gyakorlatilag semmi sem készülhet, mivel egyszerűen körbeépítettek egy vas kandallót csempével. Esetleg elhúzták a füstcsövet a padkában...
De ettől még klassz a dolog!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.09. 16:43:45

@susztertangó: Másik világ, más izlés. Ha nyugdíjas lennék arrafelé, kifizetném én is azt a 400 USD-t évente a kulcsért :)
süti beállítások módosítása