27 féle csili paprikát ültettem még februárban, melegházban (családi neve marihuána farm volt:). Ezek 85%-a meg is eredt, amiket április végén kiültettem a kertbe. Letakartam a földet fekete lyukacsos gyom elleni fóliával, ami a nedvességet benntartja, a gyomot meg kipusztítja. Telepítettem csepegtetõ locsolórendszert is, mert én sem vagyok Krõzus, hogy a pénzemet csatornadíjra költsem!
Ezekbõl a paprikákból azután a nyár folyamán, ahogy értek, mindenféle csilipasztát készítettem, vagyis koncentráltam az ízeket télire üvegekbe.
Ez csak egy kicsiny ízelítõ a különféle paprikákból. Ebben a posztban egy szeptember végi hét alatt készített krémeket mutatnám be, hátha valakinek kedve támad a reprodukálásukra valamikor.
Az elsõ menet a Spicy Fiesta nevû csilibõl készített krém. Gyönyörû a növény: 25-30 cm hosszú kúpos piros paprikák csüngenek a növényen. A paprika íze fantasztikusan édes, viszont nagyon csípõs. Ehhez a paste-hez felhasználtam:
- 2/3 kg Spicy Fiesta csili (érett piros)
- 40 dkg pritaminpaprika
- 25 dkg salotta (mogyoró) hagyma
- 4 dkg só
- 3 dkg pirospaprika
- 2 ek oliva olaj
- 1 mokkáskanál NaBe
A nátrium benzoátot egy kávéscsészében pár evõkanál vízben feloldottam. Erre sajnos szükség van, mert nem akarok annyi sót használni, mint egy erõspistában szokás (12% és még van benne káliumszorbát tartósító is !!!!), viszont felnyitás után tartósítás nélkül megpenészedne. A mogyoróhagymát felkockáztam és egy serpenyõben az oliván megdinszteltem. Hozzáadtam a pirospaprikaport is, hogy színe legyen, bár mint kiderült, a csilinek is szép színe van. Áttettem az egészet a tottyos kisfazekamba, ahova az aprítógéppel összevágott csilit és a pritaminpaprikát is belekevertem.
Botmixerrel a lehetõ legsimábbra kevertem, de még így is maradt egy pár mag, ami elkerülte a kést. Kiforrázott kisüvegekbe mertem, amit a mikróban kidunsztoltam. Kisüvegnek remekül bevált egy Dawtona márkájú 70g-os paradicsompürés üveg, ami a pürével együtt olcsóbb volt, mint egy hasonlo üres kisüveg (és még a püré is a legjobb, amit kapni lehet).
A másodikat KungPao, Georgia's flame, szingapuri hibrid és pritaminpaprikából állítottam össze. Ezt egy kicsit távolkeletire hangoltam, így az alábbiak kellettek hozzá:
- 1/2 kg KungPao csili
- 4 db Georgia's flame
- 1/3 kg Hibrid Csili paprika
- 2 pritamin paprika
- 35 dkg salotta (mogyoró) hagyma
- 4 dkg gyömbér
- 1 lime héja és leve
- 5 dkg só
- 2 ek darált thai citromfû (cymbopogon)
- 4 ek fehér balzsamecet
- 4 ek oliva olaj
- 1 ek õrölt bors
A mogyoróhagymát felvágva az oliván megdinszteltem, A paprikákat feldaraboltam és az aprítógéppel pépesítettem, majd a forró olivába tettem azt is. A gyömbért megreszeltem, a lime héját lereszeltem, levét kicsavartam. Amikor a piruló paprikák már árasztották az aromát (és a tüdõfacsaró kapszaicint), beleöntöttem a balzsamecetet, a gyömbért és a limeot. Végül megsóztam és borsoztam. Fõztem egy jó órát, hogy besûrûsödjön, majd üvegekbe raktam.
A harmadik menet az aromák és ízek pasztája lett. Többféle aromás csilit gyûjtöttem ehhez:
- 1/2 kg Holy Mole csili
- 2 Ancho Gigantea csili
- 25 dkg Hibrid csili paprika
- 25 dkg Aji Cristal csili paprika
- 1 pritamin paprika20 dkg salotta hagyma
- 4 ek oliva olaj
- 2 ek holland kakaópor
- 1 dkg minõségi csokoládé
A holy Mole paprika a mexikói Mole mártás alap paprikája, ezért megpróbáltam valami hasonlót kreálni.
Az Ancho paprika is egy alig csípõs csili, viszont kellemes paprikaíze van. Mexikóban ez a TV paprika!
Az Aji Cristal durván csíp, de magjától és ereitõl megszabadítva fantasztikus citrusos aromája van.
A hibrid csili sem csípett. A mogyoróhagymát az aprítóban összevágtam és rátettem a forró olivára dinsztelni. A csiliket mind szigorúan kimagoztam, kivágtam az erüket, mert most nem a csípés volt a cél. Mindet pépesítettem az aprítóban, majd a hagyma után öntöttem. Ráreszeltem a csokidarabkát is. A fényképpel ellentétben mind a csokireszelék, mind a kakaópor majdnem fekete volt. Valamiért a gépem a piros háttérben nem szereti a sötétbarnát :(
Felforraltam az egészet. Belekevertem a kakaóport is. Közben felvágtam a pritamint, meg találtam egy kápiát, azt is. Mentek a pépbe, amit azután botmixerrel simára kevertem.
Ebbõl már elég sok üvegcse lett - jó lesz karácsonyi ajándéknak.
Ahogy jött az õsz, egyre kevesebb piros csilit találtam a töveken, ezért elkezdtem zöldbõl is pasztát készíteni. Itt nagyobb volt a paprikamennyiség, viszont kevesebb a fûszer. Most egy kicsit paradicsomosabb irányba vittem el ezt az igen csípõs változatot:
- 1 kg zöld Ancho Gigantea csili
- 5 db Aji Cristal
- 1 db zöld Spicy Fiesta (mert még volt a tövön)
- 8 db számomra ismeretlen, de poblano típusú csili
- 2 db paradicsom (az utolsó kettõ, amit találtam)
- 40 dkg salotta hagyma
- 1 nagy fej fehérhagyma
- 70 g paradicsompüré
- 1 fej fokhagyma
- 6 ek oliva olaj
- 8 dkg só
- 3 dkg cukor
- feketebors
- kakukkfû
Ezen a képen a paprikák már ömlesztve vannak, de azért lássuk egyiket, másikat külön-külön. Az Ancho Gigantea paprikák:
A magányos Spicy Fiesta és az Aji Cristal csilik:
Az ismeretlen paprikák. Ez egy Ancho helyett nõtt a kertben, valószínûleg a mag csomagolásakor keveredett bele. Érdekes, alig csíp, meglepõen bõrszerû a héja, 2 mm vastag a húsa és kellemes az íze.
A hagymákból durva darálékot készítettem az aprítóban, amit az olivára tettem dinsztelni.
A paprikákat magozás és erezés nékül az aprítóba vagdostam. A paradicsomokat is összeturmixoltam a paradicsompürével.
Az egészet összefõztem, kicsit besürítettem. A végén kis üvegekbe került, amibõl ekkor már igencsak hiányom volt! Azért még jutott erre az adagra is.
Késõbb hozzájutottam újabb üvegekhez, amibe további szószokat tettem el. Ezévben 13 féle csilikrém és szósz készült: