Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szegfügombás leves

2014.11.05. 07:00 Andrass9

Még a nyár elején vettem Káptalantótiban szegfügombát, aminek nagyját elrejtettem a csodahüttõben. Most fiamat vártuk ebédre, jó alkalom, hogy megfõzzem.

15.jpg

Feleségem nem eszik gombát, de a fiam nagyon szereti - és én is nagyon enném már.

A múltkori leveshez képest kicsit változtak az összetevõk, de így is remek lesz:

  • 20 dkg szegfûgomba (most fagyasztott)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 1 pici vereshagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 kis zöldpaprika
  • 1 szép paradicsom
  • pici csokor petrezselyem
  • 1 ek tejfel

10.jpg

A hagymát és a zöldpaprikát megpirítottam a vajon.

11.jpg

Ekkor hozzáadtam a fokhagymát és a felkarikázott répákat, amiket alaposan megdinszteltem.

12.jpg

Utána küldtem a felvagdosott paradicsomot is, és addig pároltam, amig a paradicsom héja felkunkorodott. Beletettem a gombát is, de azt már nem pároltam, csak borsoztam, sóztam. Felöntöttem egy liter vízzel és megbolondítottam egy evõkanál tejfellel.

13.jpg

Nagyon jót ettünk belõle csak úgy gyalogosan.

14.jpg

70 komment

Címkék: hagyma paradicsom tejföl vaj sárgarépa gyökér zöldpaprika tejfel szegfügomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr166755747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.11.05. 09:46:17

tikgomba, nagyon nagy kedvenc! :)
csak az árát nem szeretem az utóbbi időben :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 10:14:04

@Topy: Már akkor sem volt olcsó, amikor vettem. 4k-t kértek egy kilóért. Igaz, hogy az meg igencsak sok gomba lenne :)

Fenchurch68 2014.11.05. 12:26:29

Ember azt mondta, elég a gombából egy időre:) Szóval most csak csirkemell mindenféle édes vackokkal - szilva, ananász, alma - meg sajttal. Kíváncsi vagyok, hajlandó lesz-e megenni a brokkolikrémlevest pirított dióval, ezt magam miatt főztem. (Ellenáll a krémleveseknek.)

süllőcske 2014.11.05. 14:37:26

Aranyosak a kanálról hulló gömbölyű, gombaízű csöppek. Gombaleveskaviár lenne, megfelelő oldatba csepegtetve.
Tikgomba, az jó. Az még nyersen is ehető, sőt!
Készítettem lilahagymás, csicseriborsós gombasalátát, nyers gombával, tárkonyecettel,csöpp szezámolajjal, borssal, és ez volt a legjobban eltalált gombasalim. A szegfűgomba csodásan illatozott benne, remek ízszimfónia, érdemös kipróbálni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.05. 17:18:41

Szép napot!
Hát bizony most le lett lőve az én gombalevesem. Itt várja a fagyasztóban a feltámadást vagy három kiló szegfűgomba, még a nyáron leltünk egy remek helyet. Csak azért nem szedtünk többet, mert menni kellett a buszra. Kistesó is őrizget még egy halommal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 17:23:50

@Waka: Csinálj belőle porkűttet, vagy küld el az egészet nekem. Hidd el, el fog fogyni hamarost! :)
Annyi mindent tudnék belőle főzni magamnak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 17:27:19

@süllőcske: Kellett volna alá folyékony nitrogén :)
Nagyon tetszett nekem is, ahogy csepeg, azért is lett cimlapfotó!
Az a gondom, hogy szerintem nő ez az én kertemben is (mindenféle aprógombát szoktam a fűben találni), de nem merem leszedni, mert nem ismerem a gombákat.
Megpróbálnám a salátádat, ha lenne tikgombám, valamint, ha jó barátságban lennék a csicseriborsóval (kb annyira szeretem, mint a brokkolit...) .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 17:32:48

@Kató néni: Minden esetre nekem ne fózzél :)
Hogy a csudába tudjátok a csirkemellet megenni? Száraz és izetlen. Nagyon speciális főzési módszerekkel lehet csak ehetővé tenni.
Szerintem! De én válogatós vagyok.
Éppen ma néztem a TV Paprikát, ahol Heston készített mindenféle csirkéket. Na AZ jónak tűnt! Például az alaplé - engem is meglepett, de ugyanúgy készíti, ahogy én: csirkeszárnyvégből. Csak ő megsüti, mielőtt megfőzi. Na ezt biztos kipróbálom legközelegg, amikor csirkeszárnyat eszünk.
Jó volt az egyben sült csirkéje is, amit 90C-on sok órán át sütött, az is tetszik. Hasonlóan készítem az egyben sült csirkét: én is alacsony hőfokon készítem fedő alatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.05. 17:36:40

@Andrass9: Összehozunk egy randevút, mikor legközelebb megyek Budapestre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 18:02:49

@Waka: Jól hangzik, bár a birs elfogyott ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 18:42:50

@Waka: Köszi!
Melós napom volt: felnyűttem a száraz paradicsomvenyigét, az összes paprika növényt és el is égettem őket. A hálókat és a deszkákat szépen sorbaraktam a télre, kicsit fel is gerebléztem, majd összefűnyírtam a vadszőlő leveleket.
Kicsit nagyon elfáradtam bele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 18:50:42

@Andrass9: Ja ... és elduggattam 220 fokhagymagirizdet is :) . Ez volt a legfontosabb tevékenység a nap folyamán.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.05. 18:58:41

@Waka: másik irányba is jöhetne egy kis gomba:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.05. 19:02:19

@Andrass9: Vasárnap tervezem elrakni a fokhagymát, éppen ma vettem. Makói, 2500 forint/kg áron a gazdaboltban. AZ ígérik szombaton eső lesz, de akkor is felásom azt a darabot, ha belepistulok.
@Babette.: Vinnék én, de arrafelé nemigen visz a munka.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.05. 19:02:51

@Waka: Hülyeséget beszélek. 1900 Ft volt a fokhagyma.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.05. 19:11:57

@Waka: ha tudtam volna, hogy van, megállok hétfőn nálad a nagy ködben:D
akkor köd volt, hogy az autó orrát alig láttuk és rossz irányba mentünk fel sólynál a nyolcasra:DD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.05. 20:16:43

@vörösbor(de)minőségi: Úgy látom, a "fincsiség" másnál is kiverte a biztosítékot. A recept amúgy remek.

Fenchurch68 2014.11.05. 20:51:59

@Andrass9: Kicsit előpirítottam a tegnapelőtti oldalas zsírján a csirkemellszeleteket, míg fehéres-pirosak nem lettek. Aztán kerültek be a tepsibe ananásszal, sajttal (geleji gomolya, ez itt a reklám helye) lefedve. Mellé a szilva, alma, két cékla, két répa felvagdosva. Nem száraz. Kedves is válogatós, de megette, és nem panaszkodott. Lehet, hogy nem mert?
A brokkolikrémleves nagyon jó, de úgy tűnik, hogy én eszem csak, sebaj :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 20:55:02

@vörösbor(de)minőségi: @Waka: Csak ismételni tudom Waka megjegyzését. A "fincsiség" nálam egy kategória a "husi"-val. Mindegyiktől falnak megyek.
Azért megnéztem a linket, aminek első dolga volt egy felugró ablakban FB-re rábeszélni. Na köszönöm - ebből még véletlenül sem kérek!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.05. 21:03:58

@Kató néni: Roppant szerencséd van a kedvessel, hogy ilyen udvarias :) Én mostanság kezdem elveszíteni a türelmemet, és azonnal kimondom szemtől szembe, ha valami nem tetszik. Lehet, hogy ezt a kor hozza, de egyre kevésbé tudom visszatartani a kritikáimat. Pedig vissza kéne tartani. Van-e rá valami módszered? Mert a brokkolikrémlevest velem sem tudnád megetetni, bár feleségem imádja :)
A csirkemell efféle feldolgozása jónak tűnik, tetszik is. Sajna kipróbálni csak magamon tudnám, mert feleségem nem eszik gyümölcsöt a húshoz (meg általában semmi finomat nem eszik, de ez most nem a panaszkodás helye). Nálam az alapvető gond, hogy nem rajongok a csirkemellért. Megcsinálom a családnak - szeretik is, amilyen lesz - de én nem eszem.
Ha van Pataki tálad (Römertopf az öregeknek), abban ugyanez a recept lehet, hogy az egeket súrolná! Az oldalas zsírjának használatáért írj be magadnak két piros pontot! A sajt is megér egyet. Egye fene a két répára megszavazok 1 pontot. Szilva, alma, cékla: biztos finom, de én még nem próbáltam.
Ne bántódj meg, most ilyen pocsék hangulatban vagyok ...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.11.05. 21:38:30

@Andrass9: Meg lehet a csirkemellet sütni egészben, hogy éppen tűlessék a rozé állapoton. Ferdén felszelve szaftos-puha húsa lesz. Másik módszer, tempurában forgatva, akkor is kellemesen porhanyós. Vagy gombás ragunak, olyan bakonyi módra, de az jobb lett amikor felsőcombból főztük.
A sült hús csontjából már én is főztem levest én "névadómnál" láttam, hogy mindeféle sültek csontjait eltette, majd őszi zöldségekkel levest főzött. Én sült liba csontjából főztem már "erőlevest" a maceszgombóchoz.

Fenchurch68 2014.11.05. 22:29:30

@Andrass9: Baromira nem udvarias, ez az első dolog volt, amit tisztáztunk. (Mármint hogy mondja meg, ha valami nem oké.) Ha nem kell a brokkoli, több marad nekem :) Már öreg vagyok, tudom, biztos ez az oka, hogy úgy gondolom, sokkal jobb, ha valaki megmondja, hogy valami neki nem jó, mert akkor lehet variálni. (És most kizárólag kajára gondoltam...)
Van Römertopf, csak még nem mertem használni.
Nincs azzal semmi baj, ha úgy főzünk, hogy egyikünk ezt szereti belőle, másikunk meg azt. (Puha és szaftos volt a csirkemell, én is meglepődtem.)

Fenchurch68 2014.11.05. 22:49:41

@Andrass9: Plusz még, amit a kedves nem eszik: semmi tengeri herkentyű, semmi krémleves, semmi büdi sajt, semmi olajbigyó, semmi, ami nyers (füstölt pisztráng, carpaccio, tatár.)Gomba se, ami nem bolti csiperke. De volt boltban ma, és vett nekem magos mustárt, olajbogyót, nyers halat. Nem akarom letolni a torkán, ő se azokat, amiket én is csak vészhelyzetben ennék meg. Gondolom, nálatok is ez a helyzet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 08:01:39

@Kató néni: Valahogy úgy. Azért látom, nálatok is széles a választék a "nemszeretem" kajákból :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 08:06:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): Sültr hús csontjából még nem, de sült csont húsából má rkészült alaplé :)
blogkocsma.blog.hu/2014/02/19/husleveskocka az Update szekcióban.

Fenchurch68 2014.11.06. 08:43:33

@Andrass9: Saját bevallása szerint egy finnyás barom. Valamelyik este addig beszélgettünk polip, csiga meg ilyesmi evéséről, hogy ki kellett mennie megenni egy darab kolbászt :D
Én viszont anyám férjén edződtem, aki gyakorlatilag négyféle ételt hajlandó megenni. Főtt tésztát pl. semmilyen formában nem. A bablevest szereti, de ki kell neki piszkálni belőle a babot. Azt hiszem, ha nekem kéne rá főzni, már fejbe csaptam volna egy serpenyővel.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.06. 09:18:38

@Andrass9:öregszetek fijjuk:)))

és morgósak vagytok:DD

(fészbuk meg ha offenzivan nyomul,akkor egy mozdulattal lesöpri a zember oszt jónapot)

na de itt nem is a sallang a lényeg és egy szerencsétlen frusztrált embör aki elkezd ordibálni és nyelvészkedni és mindenkit anyjába küldeni arctalanul névtelenül nagyon bátor módon-hanem a recept-mert jónak igérkezik-annak ellenére,hogy nem kíván sütést.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.06. 09:24:03

@Waka: elnézését kérem véletlenül lemaradt a tisztelt neve a zúrnak-válaszomat illetően.
önnek is szántam vitriolos megjegyzésemet:))))

vörösbor(de)minőségi 2014.11.06. 09:26:07

@Kató néni: olyan jó volt olvasni,hogy más is lehet ilyen "megátalkodott" és ennyi mindent nem szeret...

igy mégis könnyebb:))

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.06. 09:33:50

Érdekes olvasni Kató szavait. Nekem már gyerekkoromban meg volt engedve, hogy amit nem szeretek azt ne egyem meg. Pedig elég régen voltam gyerek.:(

Meg kaja is szűkös választékkal állt rendelkezésre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.06. 14:00:08

@vörösbor(de)minőségi: Talán, mert én is öregszek már... Ott még azért nem tartok, hogy patáliát rendezzek emiatt, főleg olyant, mint a kedves Úr az FB-n. Nem tetszik oszt kész. Nem vagyok egy Kazinczy, de azért igyekszem helyesen és választékosan fogalmazni, és kerülöm negédes bájolgást (fincsi, husi, szupcsi, etc.).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.06. 14:00:48

öregszek = öregszem
Na szép.

Fenchurch68 2014.11.06. 14:57:45

@látjátok feleim szümtükkel: A gyerekeimnél is az volt a rendszer, hogy figyelembe vettem főzéskor, ha valaki valamit nem szeret. Akkor esetleg volt alternatíva. (Mittudomén, kelkáposztafőzelék/rakott kel.) Ha ez nem működött - azért öt embernél nem mindig lehet összehozni - az volt a szabály: ételre nem mondjuk azt, hogy ez rossz, undorító, stb., csak azt, hogy nem szeretem, nem kérek. Akkor lehet enni vajas kenyeret. Ja, és minden újdonságot muszáj megkóstolni. Egy falat. Ha nem ízlik, apa/anya tenyerébe diszkréten ki lehet köpni, évente újra próbálkozunk. (Jó, hát a közel ötvenes kedvesnek nem fogom mondani, hogy köpd ki a markomba a füstölt pisztrángot:) )

Topy 2014.11.06. 15:05:41

@Kató néni: hát pedig...! :D:D:D

nálunk hasonló a rendszer: kóstold meg és döntsd el, de előre ne tegyél kinyilatkoztatást :)
aztán ha mégsem stimmel, a mélyhűtőből még mindig elő lehet kapni valami lefagyasztott maradékot; vagy eleve így készülök, ha tudom, hogy olyan kaja készül
viszont a legudvariasabb kritikát is ennek szellemében kaptam: "apa ez finom volt, de ne csinálj többet ilyet" :D

Fenchurch68 2014.11.06. 18:05:35

@Topy: Ilyen nekünk is volt, vendégségben ettünk elég érdekes ételt, a gyerekek is udvariasan az utolsó falatig. Hazafelé kérdeztem, hogy ízlett, mire a legnagyobb: "Finom volt. Remélem, nem kérted el a receptet."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 18:26:17

Iszonyú jókat Írtatok! Muszáj lesz kommentálnom őket!
@Topy: Nálunk az obligát udvariasság: Köszönöm szépen jó volt, de nem kérek többet.
@Kató néni: Mostanában jobban odafigyelünk, hogy felnőttek és éppen valamilyen candida vagy fogyókúrás az állapot. Sajnos annál már idősebbek, hogy a hülyeségekről lebeszéljük őket - ez már az ő életük. Az ismeretlen ételek megkóstolása automatikus!!!
@látjátok feleim szümtükkel: Téged meg túlságosan is elkényeztettek! Nálunk (és itt magamat mint gyereket, meg szülőt is értem) csak egy szabály volt: lehetett választani három ételt, amit nem szik/eszünk meg. Azt soha nem erőltettük. Nekem például a főtt fehérrépa, zeller (most már lelkesen megeszem) valamint a főtt karalábé volt a kivétel. Az utóbbiból mostanság már ettem egyszer levest :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 18:28:07

@Kató néni: Megyek és falok egy kis békéscsabai csípős kolbászt én is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 18:29:01

@vörösbor(de)minőségi: Öregszem, nem szégyellem. Viszont a FB-ra nem vagyok regisztrálva, így nem is értem amit mesélsz ...

vörösbor(de)minőségi 2014.11.06. 18:36:56

@Waka: egy történet:(évekig nem tudtam mit tenni,hiába készültem rá)-akkor még fehérvárra jártam az ottani randa multihoz nagybevásárlásra,és volt egy bizonyos kanyar-ahol tudtam,hogy ami most következik-azt nekem nem szabad elolvasnom mert fizikai fájdalmat fog okozni.éveken keresztül szinte már mazochista módon-elolvastam.
a felirat:üdcsi.
igy.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.06. 18:38:57

@Andrass9: persze ezt tudom mert valamkior mintha emlitetted volna én pedog megjegyeztem.csak arra reagáltam,hogy most is jelezted fácse azonnal felkínálta magát-és erre irtam,hogy rá se ránts,klikk és máris elküldted...-oda:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 18:49:46

@vörösbor(de)minőségi: És ezzel egyetemben az eredeti linket is szemétbe dobtam ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.06. 19:07:56

Szép estét!
@vörösbor(de)minőségi: Vannak felénk is ilyenek, szerencsére elég behatárolt területen mozgok. Ha véletlenül messzebbre kell mennem, pillanatok alatt elalszom a kocsiban (szerencsére nem én vezetek).

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 19:18:54

keszul a chiliszosz
eddig remenyteli

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.06. 19:49:19

@Andrass9:

Miért pont három ételt lehetett választani? Mi volt, ha valaki négyet nem kívánt soha megenni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 20:33:21

@látjátok feleim szümtükkel: Roppant egyszerű! Döntenie kellett, melyik a negyedik, amit kivesz a listából!
Szerintem a három egy tisztességes kompromisszum, amit egy gyerek ne írjon már felül ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 20:34:26

@Kató néni: Ez csúcs :) vagy úgy is mondhatnám, hogy csucsu!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 20:36:25

@Babette.: Várom!!!
Küld a képeket és a recipét, különben mi posztolunk egyet :)
Nagyon fontos, hogy küldjél posztot, mert jókat csinálsz!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 20:38:28

@Waka: eddig finom, kissé édes.
a paprikákat módosítottam a rendelkezésre állókhoz, vagyis tulipán volt itthon az utolsó szedésből, és vettem hozzá kaliforniait.
nem lett túl erős, amolyan pont jó nekem (enyhébb a tabasconál)
a mixerem amúgy is haldoklott, most felmondta a szolgálatot, legalább lesz helyette új és jó:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 20:41:23

@Andrass9: hát ez most max update-nek jó:)
úgy csináltam, ahogy waka írta, 6 piros tulipánpaprika, 4 kaliforniai. majd holnap fejezem be, most fertőtleníti a mosogatógép az üvegeket, és már nem bírom kivárni. majd amikor melegítem, még teszek bele keményítőt , hogy sűrűbb legyen (mivel több paprika arányaiban, hígabb lett)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 20:42:18

már csak valami jófajta tortilla recept kéne hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 21:10:32

@Babette.: Arra gondolsz, hogy hogyan készítsünk tortillát házilag?
Mert akkor egy kicsit várni kell. A kislyány szerzett neklem Masa Harit, de Süllőcske igencsak kiosztott, amikot azt mondtam, hogy megpróbálom ...
Persze ismerhetsz már, Akkor is kipróbálom, csak az alkalom hiányzik!!! :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.06. 21:12:44

@Andrass9: arra.
kukoricalisztből lenne jó egy tűrhető recept, mert csak ahhoz jutok hozzá.(tudom, hogy nem abból kell)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 21:21:24

@Babette.: Amit én próbáltam, az egy fiaskó volt! Sima kukoricalisztből nem tudtam tortillát csinálni ...
Ez persze nem meglepetés, ismerve, hogy Masa hari-t kell használni, de az bizony nem volt idehaza. Ez a fajta liszt egy mésztejjel kezelt változat, számomra ismeretlen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 21:33:14

@Andrass9: A Masa Hari kapható a Culinárisban, de én ott még nem jártam, mert a pénztárcám nem bírja. Hogy a kislyány hol vette, nem kérdeztem, hiszen ajándék volt, de biztos vagyok benne, hogy másutt találta :)
Láttam viszont a Hegyvidékben, de az árát le sem merem írni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 21:39:27

Most látom, hogy Masa Harina a tisztességes neve :)
ennek ellenére a 30 USD 4 kiló kukoricalisztért nem kevés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.06. 21:40:48

@Babette.: Mindenképpen megpróbálom megsütni!

susztertangó 2014.11.06. 21:59:07

@Andrass9: Pedig ezt a Facén lőttem.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.07. 05:51:03

@Andrass9: én is kidobam de előtte elmentettem-mert tetszett a recept.

talánt ezt nem fogod kidobni(csak akkor ha ismered)
sőt az is lehet,neked nem mond semmit se-de nekem sok uj információt adott,főleg azért mert nem okosodik,hanem tapasztalatból mondja amit mond.

tvhelyett.hu/slider-videos/az-onellatas-specialista

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.07. 06:26:10

@Andrass9:

Azért nem értem a hármast, mert ha valaki nem szereti a húst, akkor az összes húsos étel kiesik, az meg nem három. Lehet ezt pl. a káposztás ételekre, vagy pl. a karalábra is kitalálni.:D

Fenchurch68 2014.11.07. 08:48:43

@Andrass9: Van a Lövőházban egy szír fűszeres, fogalmam sincs a házszámról, csak hogy anyámék házától két percre van :) ha a Mammut felé nézel, a jobb oldalon, mellette valami szappanbolt van, már a sétálóutca részen. Ott szokott lenni masa harina, emlékeim szerint az ára sem egy apai örökség; egyébként még nagyon sok más igen jó cucc is, ők az aszalt paradicsom dílereim :) És nincsenek nagyon elrugaszkodott áraik. Kimért dolgok is vannak, csicseriborsó pl, meg mindenféle magok, meg aszalt gyümölcsök. Bezacskózva minden nap friss pita meg tortilla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 09:55:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az a három egy tökéletes kompromisszum. Természetesen nem 3 receptről van szó, hanem mondjuk 3 alapanyagról. Igen, ha a húst nem szereti, akkor semmilyen húsos étel nem kötelező, de ez csak egy a háromból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 09:56:37

@Kató néni: Ezt az infót köszönöm, eddig csak a Fény piac aljában levő ázsiai fűszerest ismertem, de elsétálok a szírhez! Köüzben megtudtam, hogy a masa harina 800 Ft volt egy kiló, abból meg elég sok tortilla kijöhet :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 19:49:37

chiliszósz jelentés
kb 8 kis öveggel lett (erőspistás méret), és tökéletesen elég volt bele a kanál keményítő
viszont kihűléskor elment az ereje (nem is értem), úgyhogy tettem bele egy evőkanál hegynyi erőset még a többiből (ledaráltam sóba a habanerokat meg maradék zöld tulipánokat, abból)
süti beállítások módosítása