Még a nyár elején vettem Káptalantótiban szegfügombát, aminek nagyját elrejtettem a csodahüttõben. Most fiamat vártuk ebédre, jó alkalom, hogy megfõzzem.
Feleségem nem eszik gombát, de a fiam nagyon szereti - és én is nagyon enném már.
A múltkori leveshez képest kicsit változtak az összetevõk, de így is remek lesz:
- 20 dkg szegfûgomba (most fagyasztott)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál gyökér
- 1 pici vereshagyma
- 3 dkg vaj
- 2 girizd fokhagyma
- 1 kis zöldpaprika
- 1 szép paradicsom
- pici csokor petrezselyem
- 1 ek tejfel
A hagymát és a zöldpaprikát megpirítottam a vajon.
Ekkor hozzáadtam a fokhagymát és a felkarikázott répákat, amiket alaposan megdinszteltem.
Utána küldtem a felvagdosott paradicsomot is, és addig pároltam, amig a paradicsom héja felkunkorodott. Beletettem a gombát is, de azt már nem pároltam, csak borsoztam, sóztam. Felöntöttem egy liter vízzel és megbolondítottam egy evõkanál tejfellel.
Nagyon jót ettünk belõle csak úgy gyalogosan.