Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egyszerű gombaleves frissítve

2014.06.11. 07:00 Andrass9

Tán még soha nem fõztem gombalevest. Ennek elsõdleges oka, hogy feleségem és a lányok nem szeretik, a fiammal meg grillezve vagy paprikásnak esszük. Most viszont találtam még a tegnapi zöldségköretbõl félretett 4 portobello gombát a hûtõben.

18.jpg

Olyan sokáig nem áll el magában, meg jó is lenne egy gyors leves vacsorára. Hagyma viszont nincs itthon (ritka eset, mert rengeteg hagymát eszünk), csak egy pici fehér hagymát találtam a hûtõben, tán az is elég lesz.

Vízen kívül azért kell a levesbe más is, ezért hosszas kutakodás után a következõ listával álltam elõ:

  • 4 kis portobello gomba (bár ez általában nagyra nõ)
  • 1 pici hagyma
  • 1/2 sárgarépa darab, hogy valami más is legyen a levesben
  • 5 hüvely kifejtett zöldborsó, mert miért ne?
  • 1 ek ghí (vagy vaj, vagy olaj)
  • 1 csont alaplé kocka
  • kis csokor petrezselyem
  • 2 ek tejfel
  • 1 tk liszt
  • só, bors

10.jpg

A képen nincs minden rajta, mert menet közben jöttek az ötletek.

Felkockáztam a hagymát, sárgarépát és a zsiradékon elkezdtem párolni. Belevagdostam nagyobb darabokra a gombát is, mert az mindig zsugorodik a fõzésnél. Ekkor meg is borsoztam vagy 6 tekerésnyi borssal és egy nagy csipet sót is tettem hozzá. Pár perc múlva a kismarék (ok, egy evőkanálnyi) zöldborsót és az alaplevet is beledobtam (ami nem folyik, mert fagyasztott!), majd felöntöttem 3/4 liter vízzel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amig a lé felforrt, felvagdostam a petrezselyem levelet és külön a petrezselyemszárat. Amióta szép hosszú szárral nõ a petrezselyem a kertben (felmagzik), a szárát minden levesbe beleteszem a fõzés végén: nagyon jó roppanós levesbetét!

15.jpg

Összekevertem a tejfelt a liszttel és kis levessel (habarást csináltam, de csak nagyon vékonyat) és hozzáadtam a leveshez. Rottyantottam rajta, hogy a liszt kifõjön, majd megpetrezselymeztem és beállítottam a végleges sósságot. Semmilyen más fűszert nem tettem bele, a portobello remek ízzel rendelkezik, meg roppanós is marad a főzés után is.

16.jpg

Innen már csak a tálalás volt hátra.

17.jpg

A maradékot kisdobozban a hûtõbe tettem, jó lesz az másnapra nekem vacsorára ...

UPDATE!

Szegfûgombához jutottam a káptalantóti piacon. Leszárítani nem akartam, ezért gyorsan meg is fõztem egy másik egyszerû gombalevesnek, ha már így benne vagyok.

  • 10 dkg szegfûgomba
  • 5 deka cukorborsó kifejtve
  • 1/2 sárgarépa
  • 1/2 petrezselyemgyökér
  • 1/2 kisebb hagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • egy harmad zöldpaprika
  • 1/2 kis csokor petrezselyem
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek vaj
  • só, bors, tejfel

20.jpg

Felkockáztam a hagymát, amit rögtön vajra tettem pirulni. Utána dobtam a picire aprított zöldpaprikát, majd a fokhagymát is. Felkarikáztam a gyökeret és az is ment a hagymás fazékba, ami alatt kicsire vettem a lángot és le is fedtem.

Amíg a keverék párolódott, negyedkarikákra vágtam a sárgarépát. Megtisztítottam a gombát, mert azért néhány fûszál kóricált közte. A sárgarépa is ment a fazékba. Kb 10 percig párolódott, ami alatt kifejtettem a zöldborsót is. Egy pohár vizet és a gombát hozzáadtam a fazékban párolódó zöldségekhez.

21.jpg

Felforraltam, felöntöttem 3 tányér vízzel és megsóztam, borsoztam. Fõztem mintegy 10 percig, ami alatt a petrezselymet is felvágtam kicsire. Beleszórtam a zöldborsót és a petrezselyem felét.

22.jpg

Ennek már csak egy percnyi forrást adtam, mert a friss borsó csak megkeményedne több fõzéstõl. Ezt a levest nem habartam, sürítettem, elég sok volt benne a szilárd anyag. Egy evõkanálnyi tejfelt és petrezselymet tettem a tányérba kiszedett adaghoz, amit látjátok feleim szümtükkel ötlete alapján egy fél kanálkányi citromlével elegyítettem.

23.jpg

A fél citrom levét ezek után belecsavartam a fazékba :)

42 komment

Címkék: gomba tejföl zöldborsó sárgarépa alaplé citromlé szegfűgomba petrezselyem tejfel portobello

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr406239357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.11. 08:51:05

Egy kis citromlé elrontotta volna?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 08:59:25

@látjátok feleim szümtükkel: Elég savanyú az élet magában is, minek fokozzam? :)

Topy 2014.06.11. 11:30:08

jellemzően mindenki habarja a gombalevest, ehhez képest lányaim annyira nincsenek oda ezért a változatért, úgyhogy én őrölt pirospaprikával szoktam a tetejét meghinteni
esetleg egy kis galuskát szaggatok még bele, ha jó akarok hozzájuk lenni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 13:11:02

@Topy: Miután nekem még ujdonság volt, a portobellosat habartam, viszont a szegfűgombásat mindenféle lisztes surítés nélkül ettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 18:34:12

Készül a vacsora:
Csibeleves lúdgége tésztával,
lecsó kovászos uborkával,
tökfőzelék nekem :)
Utána előkészítem a következő kovászos uborkát, hogy még a meleg megindítsa.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.11. 20:34:59

@Andrass9:

Annál is inkább, mert a jó pap is hóttig tanul.:)

Kérem a kovászolás leírását. Akkor is, ha már máskor írtad.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.11. 20:35:58

Szép estét!
Nekem a gombaleves ritkán tejfeles, valamiért a paprikás változat szokott lenni. A szegfűgomba - cukorborsó páros viszont nekem is eszembe jutott már, legutóbb éppen hétfőn. Kalandjaimat életrajzi regényem hetedik kötetében kísérheti fegyelemmel a nyájas olvasó.
Ma ismét vízhordás volt, nincs aszály, de a paradicsomok növésben vannak, rájuk fér némi utánpótlás.

medvedr 2014.06.11. 20:45:01

@Topy: Nálunk is megy a a galuska a gomba levesbe.
Ha kicsit keményebb lesz a galuska az se baj.

susztertangó 2014.06.11. 20:59:32

@Andrass9: Mennyi kov. ubit teszel a lecsóba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 21:08:14

@susztertangó: Általában 7 hektót százon ... :)
A lecsóhoz majd mindig eszünk koviubit, mert az jó! Bele viszont nem főzzük, legfeljebb a hentestokányba, de oda is inkább csemege uborkát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 21:27:06

@látjátok feleim szümtükkel: Kovászolni a világ legegyszerűbb dolgai közé tartozik nálunk.
5 literes üveg:
3 kiló uborka és nagy kupac öreg kapor, amin már bőven van virág is.
1 minőségi kenyér serclije (NEM tönköly vagy hasonló huncutságok!)
Én csak 2-3 girizd fokhagymával ízesítem, mert tisztán nekem finomabb.
Felöntőlé:
2 liter víz
6 ek só
1 kk mustármag
1 kk koriandermag
2 babérlevél.
Felforralni alaposan.
Az uborkákat vízbe áztatom 1-2 órára, majd körömkefével folyó víz alatt lesikálom. Lekupakolom mindkét végét és felezve bevágom mindkét irányból. Az üveg aljára teszem a kapor harmadát, rá egy sor uborkát állítok, jól összeszorítva őket egymáshoz. Erre megy a második harmad kapor meg a fokhagyma (legutóbb fiatal újfokhagymát feleztem hosszában, és azt tettem bele). Erre a második sor uborka. Befejezem a maradék kaporral és ráteszem a maradék uborkát, ha fér. Azt általában már csak fektetve.
A serclit nagy villára szúrom, a héját kicsit megvizezem és a legnagyobb gázláng felett mindenütt megfeketítem, mintha pirítós lenne. Így kevésbé esik szét, valamint a kenyéren levő nem kívánt gombákat is kiirtja.
Az uborkára ráöntöm a forró felöntőlevet, összenyomom a kezeim közt a serclit, hogy be tudjam ügyeskedni a vágási felülettel lefelé az üvegbe. Ilyenkor kicsit türelmesnek kell lenni, hogy a kenyér felszívja a levet ahelyett, hogy szimplán kiszorítaná az üvegből. A kapor vastagabb szárát leszorító lapocnak (? amivel a doki leszorítja a nyelved, hogy belásson a torkodba) használom, hogy a kenyér ne úszkáljon. Az egész vastag szárakat meg csőnek levágva dugdosom be a kenyér mellé, hogy a buborokat kivezesse. Egy szép kaspó a tetejére, levesestányér alá és megy is ki a teraszra.
48-72 óra alatt kész.

Ezt kérted?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 21:29:12

@Waka: Nálam meg a locsolórendszer a járdát locsolta 20 percig hajnalban, mert elfelejtettem viszakötni fűnyírás után, az automata meg reggel hétkor locsol :(

süllőcske 2014.06.11. 21:34:24

Jó estét!
Igencsak bírkózunk a tanév zárásával és persze a rettegett újmódi érettségivel. Az olyan dolog, ami úgy zajlik, mintha tömérdek számítás árán megkapnál egy hibás eredményt, bár a helyeset első pillantásra láttad.
Viszont az itt szereplő vizsgázó leveseit mind százalékszámítás szerint, mind első benyomásra jól ehetőnek gondolom és kérek szeretettel belőlük. Csupán azt javallom a vizsgázónak, hogy hagyja bátran az első levest áttetsző borsólé alapúnak, úgy a nagyon csucsu. A súgó remek citromlé ötletét is abszolút dicséretesnek érzem. Arról nem írsz, Andris, hogy milyen finom volt a szegfűgomba!

süllőcske 2014.06.11. 21:49:36

@Topy: Galuska, szintén. Az se baj, ha petrezselymes az a galuska. Citrom helyett churutot is szoktam, nagyon jó. Sűrítésnek szeretem, ha gombaport gyúrok hideg vajjal, majd a gombócot a levesbe pottyantom. Ez szépen, lágyan beleolvad a levesbe, igen szép, kövérkésséget, bocs, molettséget és teltebb ízt ad a levének.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.11. 22:01:42

@Andrass9:

Igen, nálunk a kovászos uborka sosem szokott sikerülni, hátha ez a recept beválik. Kösz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 22:13:01

@süllőcske: A nagy hirtelenségben elfelejtettem megemlíteni, hogy nagyon jóízű gombával találkoztam. Dehát én gyakorlatilag minden gombát szeretek, bármíly ritkán is jutok hozzá :)
A churutos savanyításon is gondolkodtam, de lusta voltam elővenni a reszelőt, inkább bekaptam a maradék levest citrommal!
Galuskát is terveztem, de ez csak kis adag volt, én meg nagyon éhes voltam!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 22:14:41

@látjátok feleim szümtükkel: A mustármag, koriander, babér triót nyugodtan hagyd ki belőle. A klasszikus kovászolt uborkába az nem kell. A só mennyisége viszont kritikus, mert kevesebb sóval nem lesz elég savanyú.

Topy 2014.06.11. 22:22:19

@Waka: Tikgomba-borsó párost ki nem szabad hagyni, mondhatni bakancslistás :)

süllőcske 2014.06.11. 22:25:26

@Andrass9: Hát persze, a legtöbb étek spontán és ez a szép benne. Nem is azért mondtam ezeket, mintha hiányossága lenne, csupán variánsok és ízemlékek felidézéseként. És persze játékként, megmutatva azt, őszintén, milyen, amikor szűrőn lát az ember. Önirónia és játék.
Lányom hazajött Kisázsiából, rittyentett olyan török vacsit, hogy haj!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 22:52:07

@Topy: Hát én ezt nem tudtam, de bepróbáltam, és sikerült :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.11. 22:54:16

@süllőcske: Sikerült megfejtenie az erjesztett paprika titkát? Most már sok-sok csilipaprika nő a kertben, elkezdhetek kisérletezni!

Pinka-Panka 2014.06.12. 08:24:41

Mindenkinek szép napot!

Jó az a gombaleves, nálam is ez a tejfeles, de én egy babér levelet beleteszek, hogy kissé megbolonduljon. És galuskát is, vagyis csurgatott változatát. Kiadós és finom leves.
András ez a káptalantóti piac érdekes lehet, hallotttam ár róla.

Tegnap krumpli volt főtten, kapor mártással, amíg lehet addig esszük, csibe mell rántva és gyümölcs, remek eper, cseresznye és barack.

Mára csirkemellből daráltan és rizzsel lesz rakva karfiol, valami szószt még rálocsolok és sütőben sütöm.

És estére kell valami nagyon könnyű nasit kitalálnom, elvégre megkezdődik a foci VB, amit ugye nézünk. Alig várom, s lesz téma, meg ki kinek szurkol:)
Én egyelőre az olaszoknak, aztán majd ahogy alakul. Tán még a spanyolok és a németek akiknek, de ha brazil nyeri, azt is elfogadom:)
Ma egy kicsit a horvátoknak szurkolok.

Pinka-Panka 2014.06.12. 08:25:49

@Andrass9: nem savanyú, szép az, csak látni kell:) mondom én:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 09:10:51

@Pinka-Panka: Amerikai mondás: "if the life gives you lemons, make lemonade" amit leginkább úgy lehetne fodítani, hogy ha az élet savanyú, csinálj limonádét.

Pinka-Panka 2014.06.12. 11:27:08

@Andrass9: én azt is édesen iszom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 11:52:10

@Pinka-Panka: Azt én is édesen szeretem!
De lehet belőle Margarita koktélt is csinálni, akkor a mondás kicsit másképp hangzik:
If the life gives you lemons, grab tequila and salt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 11:54:59

@látjátok feleim szümtükkel: Szépen opálosodik az uborka, délutánra már forrni fog. Ha marad ez a meleg, holnap estére kész is van. A tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha hűvösek az éjszakák. Ropogósabb marad.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.12. 12:12:48

Én a hétvégén fogok uborkát venni, vasárnap lesz eltéve, és nagyon remélem sikerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 15:28:15

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon figyelj, hogy kemény legyen mindegyik uborka. A mostani adagból fél kilót dobtam ki, mert vagy puha volt, vagy öreg, és picit rothadt. Már akkor gyanakodtam, amikor mondta a feleségem, hogy ez az egy zöldség, ami kedden még volt a CBA-ban :) Szerdán vette, de szerintem az még múlthét pénteken érkezhetett a boltba.
A körömkefének és áztatásnak legfontosabb szerepe a gombaölő permetszerek totális eltávolítása. Volt egyszer, hogy rézzel permeteztem az uborka mellett a paradicsomot. Az istennek sem forrt meg az uborka ...
A kenyérnek nem kell aznapi friss sütésnek lennie :)

Pinka-Panka 2014.06.12. 15:28:58

én is csináltam kovászos uborkát tegnap, ez a második eresztés, az első nagyon finom lett, bízom most is úgy lesz

Pinka-Panka 2014.06.12. 15:31:09

@Andrass9: nálam bejött, hogy a két szeletnyi kenyeret megpiritom a kenyérsütőben és azzal fedem be az uborkát. Kíváló, nem ázik bele, s jó.

Pinka-Panka 2014.06.12. 15:37:08

@Pinka-Panka:

András, elnéztem, Te is piritod, csak most olvastam el. Hát nem voltam elég figyelmes. Bocs, szerintem is jobb piritva,

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.12. 16:00:03

@Andrass9:

Piacon fogom venni kis-, vagy őstermelőtől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 18:58:08

@Pinka-Panka: Semmi gond!
Én valamiért csak serclivel készítem. Gyerekkorom óta ez volt a módi, hát beidegződött.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.12. 20:17:48

Szép estét!
Elkezdtem egy kovászos uborkás poszt alapjait lerakni, hamarost publikálom, aztán lehet cserélni a véleményt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 21:55:31

@Waka: Öreg Sam is küldött recipét még régen. Én csak a fotókat készítettem hozzá, mert nagyon hasonlóan készítettük.
blogkocsma.blog.hu/2012/08/13/oregsam_kovaszos_uborkaja

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.12. 22:03:17

@Waka: Ez persze nem jelenti azt, hogy ne csinálj róla posztot, mert ez nagyon fontos téma!
süti beállítások módosítása