Tán még soha nem fõztem gombalevest. Ennek elsõdleges oka, hogy feleségem és a lányok nem szeretik, a fiammal meg grillezve vagy paprikásnak esszük. Most viszont találtam még a tegnapi zöldségköretbõl félretett 4 portobello gombát a hûtõben.
Olyan sokáig nem áll el magában, meg jó is lenne egy gyors leves vacsorára. Hagyma viszont nincs itthon (ritka eset, mert rengeteg hagymát eszünk), csak egy pici fehér hagymát találtam a hûtõben, tán az is elég lesz.
Vízen kívül azért kell a levesbe más is, ezért hosszas kutakodás után a következõ listával álltam elõ:
- 4 kis portobello gomba (bár ez általában nagyra nõ)
- 1 pici hagyma
- 1/2 sárgarépa darab, hogy valami más is legyen a levesben
- 5 hüvely kifejtett zöldborsó, mert miért ne?
- 1 ek ghí (vagy vaj, vagy olaj)
- 1 csont alaplé kocka
- kis csokor petrezselyem
- 2 ek tejfel
- 1 tk liszt
- só, bors
A képen nincs minden rajta, mert menet közben jöttek az ötletek.
Felkockáztam a hagymát, sárgarépát és a zsiradékon elkezdtem párolni. Belevagdostam nagyobb darabokra a gombát is, mert az mindig zsugorodik a fõzésnél. Ekkor meg is borsoztam vagy 6 tekerésnyi borssal és egy nagy csipet sót is tettem hozzá. Pár perc múlva a kismarék (ok, egy evőkanálnyi) zöldborsót és az alaplevet is beledobtam (ami nem folyik, mert fagyasztott!), majd felöntöttem 3/4 liter vízzel.
Amig a lé felforrt, felvagdostam a petrezselyem levelet és külön a petrezselyemszárat. Amióta szép hosszú szárral nõ a petrezselyem a kertben (felmagzik), a szárát minden levesbe beleteszem a fõzés végén: nagyon jó roppanós levesbetét!
Összekevertem a tejfelt a liszttel és kis levessel (habarást csináltam, de csak nagyon vékonyat) és hozzáadtam a leveshez. Rottyantottam rajta, hogy a liszt kifõjön, majd megpetrezselymeztem és beállítottam a végleges sósságot. Semmilyen más fűszert nem tettem bele, a portobello remek ízzel rendelkezik, meg roppanós is marad a főzés után is.
Innen már csak a tálalás volt hátra.
A maradékot kisdobozban a hûtõbe tettem, jó lesz az másnapra nekem vacsorára ...
UPDATE!
Szegfûgombához jutottam a káptalantóti piacon. Leszárítani nem akartam, ezért gyorsan meg is fõztem egy másik egyszerû gombalevesnek, ha már így benne vagyok.
- 10 dkg szegfûgomba
- 5 deka cukorborsó kifejtve
- 1/2 sárgarépa
- 1/2 petrezselyemgyökér
- 1/2 kisebb hagyma
- 1 girizd fokhagyma
- egy harmad zöldpaprika
- 1/2 kis csokor petrezselyem
- 1/2 citrom leve
- 1 ek vaj
- só, bors, tejfel
Felkockáztam a hagymát, amit rögtön vajra tettem pirulni. Utána dobtam a picire aprított zöldpaprikát, majd a fokhagymát is. Felkarikáztam a gyökeret és az is ment a hagymás fazékba, ami alatt kicsire vettem a lángot és le is fedtem.
Amíg a keverék párolódott, negyedkarikákra vágtam a sárgarépát. Megtisztítottam a gombát, mert azért néhány fûszál kóricált közte. A sárgarépa is ment a fazékba. Kb 10 percig párolódott, ami alatt kifejtettem a zöldborsót is. Egy pohár vizet és a gombát hozzáadtam a fazékban párolódó zöldségekhez.
Felforraltam, felöntöttem 3 tányér vízzel és megsóztam, borsoztam. Fõztem mintegy 10 percig, ami alatt a petrezselymet is felvágtam kicsire. Beleszórtam a zöldborsót és a petrezselyem felét.
Ennek már csak egy percnyi forrást adtam, mert a friss borsó csak megkeményedne több fõzéstõl. Ezt a levest nem habartam, sürítettem, elég sok volt benne a szilárd anyag. Egy evõkanálnyi tejfelt és petrezselymet tettem a tányérba kiszedett adaghoz, amit látjátok feleim szümtükkel ötlete alapján egy fél kanálkányi citromlével elegyítettem.
A fél citrom levét ezek után belecsavartam a fazékba :)