Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Nyárnyitó bográcsgulyásleves

2014.10.22. 07:00 Andrass9

A nyarat az utcában általában mi nyitjuk meg. Ekkor összejön az utca népe, én meg bográcsgulyást (valójában gulyáslevest bográcsban) fõzök nekik. Jó csapat ez, együtt kezdtük a nagyjával az építkezést ebben az utcában.

30.jpg

Az apraja késõbb költözött ide, de ettõl még bevettük õket a társaságba. Szoktunk nyárzárót is tartani, amikor a második szomszédasszony (akinél pájslit meg vadast eszem) palócgulyást fõz, és a gyerekek szinielőadást tartanak.

Ezeknek a buliknak egy közös jellemzõjük van, az a bogrács, ami az avatarom. Ez eredetileg egy réz szilvafõzõ üst, amit anyám talált valahol falusi csavargásai során, én meg lenyúltam, mert 35 literes, és ebbe sok gulyás fér :)

A receptem általában eltér a hagyományostól, most éppen egy NAGY kakukktojás van benne.

  • 5 kg marhalábszár
  • 3 kg vereshagyma
  • 3 kg sárgarépa
  • 3 kg krumpli (idén vegyesen újkrumpli és régi)
  • 2 kg petrezselyemgyökér
  • 1 nagy marhatérd
  • 40 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb zellergumó
  • 2-4 zöldpaprika
  • 1 nagy csokor petrezselyem és zellerlevél
  • 6 ek pirospaprika a Farkas Andris félébõl, hogy szép is legyen
  • õrölt kömény, õrölt bors, só,
  • csipetke

Tálaláshoz:

  • fehérkenyér
  • csilipaprikakrém
  • veresbor
  • meg amit még hoz a társaság

10.jpg

Ez a mennyiség bõven elég 25-30 embernek, de valahogy még soha nem készítettem annyit, hogy ne maradt volna belõle mégannyi :) Kapok is érte rendesen a feleségemtõl, de a szomszédok eddig még nem tiltakoztak a másnapi komalábasért ...

Idén kibéleltem a bográcsot a szalonnával. Rátettem egy réteg hagymakarikát, majd a hús egy részével lefedtem. Ezt sóztam, köményeztem és borsoztam. Jöttek a következõ réteg hagymák, húsok, és fûszerek, míg el nem fogyott. Ekkor beletuszkoltam a kakukktojást, a marhacsontot. Úgy gondoltam, hogy ezzel még tartalmasabb lesz a leves. Rápakoltam a zöldpaprikákat is, majd tüzet gyújtottam a bogrács alatt.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Szép nagy tûzön pörköltem a húst, ami lelkesen szaftot engedett.

19.jpg

Addig rotyogtattam, amig a kezdeti szaftját el nem fõtte. A csont is rendesen viselkedett, nem ugrabugrált a bográcsban. Végül beleszórtam a pirospaprikát, amivel jól összekevertem. Picit hagytam lekapni, mert szeretem a pirított pirospaprikát.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ekkor felöntöttem vagy 8 liter vízzel, jó erõs tüzet raktam alatta és 4 órán át rotyogtattam. A vizet idõnként persze pótoltam. A harmadik óra után beletettem a felaprított gyökereket és a zellert, majd az általunk csak hínárnak csúfolt petrezselyem/zellerlevél csokrot.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Megkapta a leves a felkockázott krumplit és a szárított csipetkét is. Az apró újkrumpli megfõvésével ellenõriztem, hogy elkészült-e már az étek. Ilyenkor nincs kedvem frissen csipkedni 5 tojásból csipetkét, viszont amikor valami rántott dolgot készítek, mindig marad tojás, amibõl azután leszárított csipetke lesz.

28.jpg

A vendégek önkiszolgáló módon jutnak hozzá a teraszra felcipelt gulyásleveshez, mert ekkorra már nincs túl sok erõm.

31.jpg

Másnap a maradékból ebédeltünk, meg vittünk két barátunknak komatálat, mert most sikerült majdnem eltalálni a mennyiséget, és csak alig maradt a bográcsban (vagy éhesek voltak a vendégek?).

29.jpg

A kutya dolgozott pár órát a marhacsonton másnap ...

50 komment

Címkék: krumpli hagyma zeller bors sárgarépa lábszár csipetke gyökér marhalábszár petrezselyem pirospaprika kömény marhacsont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr706759495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.10.22. 08:01:49

Sziasztok. Betértem a cudar időben.

András, jól néz ki a levesed. Amin most gondolkodtam, hogy én teszek-e szalonnát? Ez új nekem.

A vendéged jó lenni, ez már biztos.

Topy 2014.10.22. 08:22:36

@Pinka-Panka: én szalonnával alapozok, de miután kiolvasztom, kiszedem - amit aztán pillanatok alatt elcsipegetnek a kibicek :)

Fenchurch68 2014.10.22. 08:41:17

De jól néz ki! Új életformámban igazából csak a kertben főzés lehetőségét sajnálom. Meg a kutyát.
Túrázós, fénykorában hatvan fős csapatunknak van egy közös 40 literes üstje, ami nem fogy el aznap este, azt a kemény mag megeszi másnap reggelire hidegen:)
Gulyásba én is tenném a szalonnát indításnak, engem csak az zavar, mikor pl. a paprikás krumpli lesz szalonnafőzelék jellegű.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.22. 09:18:04

Szép napot!
Isteni, egyszer meghívatom magam hozzátok egy ilyenre.
Kidunsztoltam a paprikát, lassan megyek szépítkezni (zuhany), aztán indulás főzni a céges bulira. Marhalábszárpörkölt lesz, nokedlival, friss csalamádéval. Az úri közönség táncol...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.22. 09:18:52

Ahogy az időt elnézem, a héten már nem kell ásnom. A fene egye meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 09:47:16

@Waka: Csak akkor hajolj el, amikor befejezted a pörköltet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 09:47:50

@Waka: A fokhagyma is várhat még. Nekem irány a konyha a rengeteg paprikát valahogy feldolgozni.

Pinka-Panka 2014.10.22. 10:56:21

@Topy: még reggel írtam, s a bográcsban meg nem is én főzöm a gulyást, a bentibe nem teszek szalonnát, de megpróbálom ezután. Miután van amibe én is kiolvasztom.

Én ma csak egy csontlevest tettem oda és csináltam lecsót.
A hét többi napja még homályos.

Pinka-Panka 2014.10.22. 10:58:12

@Waka: jó mulatást, s perdülj csak táncra. Az ásás megvár.

Topy 2014.10.22. 11:49:12

no emberek: kaszára, kapára, kisütött a nap! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.22. 11:59:10

en is minden porkoltet, gulyast, paprikaskrumplit szalonnaval inditot
es nem is szedem ki

en teszek bele paradicsomot is

Fenchurch68 2014.10.22. 12:02:16

@Topy: Te most hol vagy, hogy ott süt a nap? Mert rögtön rohanok... Nagyon technikai esőkabátban mentem a piacra, de még így is kevés volt. Viszont vettem szilvát meg körtét, ez volt a cél, megérte ronggyá ázni :)

Topy 2014.10.22. 12:15:18

@Kató néni: Angyalföld
a szél az fúj rendesen, viszi a felhőket kegyetlen tempóban, viszont szakadozott a felhőzet süt a nap

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 18:57:21

@Topy: Itt nagyon kevesett sütött, igaz nem is sokat voltam kinn. Pedig a fokhagyma ott várakozik a zsomporban, hogy eldugjam.
Cserébe viszont befőztem a csilipaprikákat. Lett 62 üveg a hatféle alapanyagból, és még a jalapeno hátra van. Abból holnap poppers lesz :)

Topy 2014.10.22. 19:42:43

@Andrass9: ha minden héten elfogy egy, akkor is túltermelési válság van :)

Fenchurch68 2014.10.22. 20:33:14

@hagyma: Szépen beszéljél! A körték azok, aminek látszanak. A szilvák is.
Miközben olyat fordítok, amihez nem értek, odaégettem egy komplett vacsorát - meg lehet menteni még -, szóval ma hagymás rántotta lesz a vacsi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 20:39:28

@Topy: Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mintegy 70 üveggel már elöbb befőztem.
Amúgy a legjobb "kariaji" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 20:40:59

@Andrass9: Helyesbítek, csak 60 üveg. A jalapeno viszont majdnem 3 kilónyi, így elrakok még ecetesen belőle bőven. Azt a kislyány nagyon szereti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.22. 20:42:44

@Kató néni: semmi csunyat nem mondtam, de ezek szerint felkesz termeket vettel
azert nem eri meg szetazni
a hagymas rantotta jo
szalonnat dobjal ala es ha van kis szarazkolbasz, az is mehet bele

Fenchurch68 2014.10.23. 00:05:58

@hagyma: Nem mondtál csúnyát, de ha tudnád, milyen finom vilmoskörtét vettem... Üvegben feleennyire sem élvezném. Embert fogyasztjuk, úgyhogy szalonna nem játszik, csak ha nagyon muszáj. (A mai reggeli sütimet hősiesen megette, aztán közölte, hogy a leningrádi blokád alatt akár még élvezte volna... Tényleg kicsit komposzt jellegű lett, de baracklekvárral le lehet nyomni.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 15:44:33

Apu, kezdődik (idén harmadszor)

Időpont__________Vízállás (cm)__Vízhozam (m3/s)
2014.10.23. 13:00 245 116.000

2014.10.23. 00:00 176 88.600

2014.10.22. 00:00 10 26.400

Pinka-Panka 2014.10.23. 16:11:48

Sziasztok.

Hú, de jó lenne, ha ez a poszt, nem emlék lenne, hanem ma nyitnánk a nyár eleji szezonális gulyást, pörkültet, grillezést. Kiegyeznék vele örökre, pláne ebben a borongós és randa, esős napon. Csak ugranánk már odáig, én bevallom a nagyon nem szeretem idő jön nekem.

Pinka-Panka 2014.10.23. 16:17:35

Ma, olyat főztem, ami itthon volt. Megsütöttem a zöldségeket, meg kis rizst pároltam, s volt itthon jó sonka, amit kis szalonnás hagymán megfuttattam, ezt behalmoztam, s fokhagymás, zöldfűszeres tejfel, joghurttal megöntöztem és sajttal kicsit összesütöttem, cékla van mellé. Csontleves még van tegnapról.

Pinka-Panka 2014.10.23. 16:18:14

S nagy takarítást végzek.

Pinka-Panka 2014.10.23. 16:19:17

@Babette.: elszomortí, honnan ez a sok eső

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 16:28:01

@Pinka-Panka: én vadast csináltam, egy jó hatalmas adagot, az emberem elégedett is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.23. 18:07:43

Szép estét!
Kicsit nyúzott vagyok a tegnapi céges buli után. Nem volt nagy tivornya, csak elfáradtam a főzőcskében. Nagyjából éppen végeztem mindennel, mire befutott a segítség. Ahogy az időt elnézem, holnap sem kell ásnom. Sütök talán egy kalácsot a kacsaleves mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.23. 19:11:35

@Babette.: Attól én is elégedett lennék!!!
Helyette feleségem csinált rántott karfiolt meg rántott cukkínit. Én meg Jalapeno poppers-t :)
Jöttek a gyerekek almát szedni (esik az eső, hideg van, de muszáj leszedni) - asszem értékelték a poppers-t :)
Mivel az alma csurom víz, a garázsban leterítettem egy nagy műanyagot, amire feleségem szépen sorba lerakta az almákat, amit a gyerekek leszedtek.
Szabályosan betakarta az egész garázst!
Holnap beteszek egy ventillátort, hogy amíg távol vagyunk, megszáradjon az alma és be tudjuk dobozolni. Ez még csak a Mucsu fa volt, az Idared még hátravan.
Persze szedés közben potyog a legszebbej lefele - na abból újabb adag almalevet csavarok. Elvittek a gyerekek 5 litert, amit a szél szedett le nekik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.23. 19:15:31

@Waka: Alkalomadtán a kalács mellé egy posztot? ... Sebaj, elláttam olvasnivalóval a barátainkat, míg úton vagyunk :) Hétfőre visszajövünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.23. 19:21:12

@Babette.: Ebben az a szomorú, hogy a földnek már nem kéne ennyi mostanság ...
Én már felhúztam, mit feltudtam, eldugnám, amit el kell, ha a hátam hagyná.
Itt 35mm volt pár óra alatt. Kimegyek, nézem az esőmérőt: mitől ilyen opálos. Nem látom benne az előző napi 7mm-t sem. Megyek közelébb, hát nem színig tele van? Ettől volt olyan opálos. Most kiöntöttem, hogy jöhet az újabb adag. Szerencsére csak 2mm jött ma le. Ez is pont 2mm-rel volt több, mint amennyi az almaszedéshez kellett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.23. 19:28:26

@Pinka-Panka: Mit írtam volt, rántott cuccok voltak ma.
A fontosabb része, hogy több éve magam készítem a prézlit akciós madaras péksüteményből, és legutóbb úgy döntöttem, hogy megpróbálom a japán "PANKO" morzsát megcsinálni. A zacskó tartalma valóban olyannnak nézett ki, de most ki is próbáltuk, és remek ropogós bevonatot képezett.
Mivel elfogyott ez a spéci prézli, lesem a következő akciót, hogy csinálhassak újabbat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.24. 08:23:38

@Andrass9: Készül. Nem sok időm volt mostanában újat főzni, a régit meg nem akarom felmelegíteni. Míg kel a tészta azért összehozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.24. 08:36:36

@susztertangó: Itt kezd gyanús lenni a dolog:
"Akár hiszed, akár nem, ez a ház felháborítóan olcsóbb, mint egy tipikus otthon. A legalapvetőbb Earthship teljesen ésszerű áron készíthető el, 7.000 $-ból a tied!"
Csak a napelemek többe kerülnek!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.24. 08:37:15

@Waka: Nem sürgős, van elég olvasnivaló.

Topy 2014.10.27. 09:38:34

@Andrass9: no, kikerült a fokhagyma a szakajtóból? :)
mert lassan csak szögbelövővel lehet majd eldugdosni... hétvégén meglátogattuk anyámékat, ott (Sárospatak) tegnap reggelre egész szépen fagyott

Topy 2014.10.27. 09:56:32

@Andrass9: az előző linken is írják, hogy mi is a realitás, pláne egy ilyen agyonszabályozott környezetben, mint a mienk: www.zsizsikesmoly.hu/p/dombhaz-eartship-1-milliobol.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.27. 11:18:22

@Topy: Sajna még most is benne van. Most pihenem ki a hosszú hétvégét :)
A hivatkozott linked valóban helyreteszi @susztertangó: tájékoztatását.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.27. 16:26:40

Erre is volt foga a hidegnek az éjjel, szerencsére sok bokor védte a paprikáimat, így azokban nem esett kár, az éjszaka meg már nem is tud, mert leszedtem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.27. 16:34:29

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jó Waka csiliszósz receptje, érdemes lenne kipróbálnod!

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.27. 17:05:56

@Andrass9:
Próbálnám, de nincs étkezési keményítőm, még soha nem vettem, egyáltalán hol kapni ilyet?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.27. 17:06:33

@látjátok feleim szümtükkel: az előbb leszedtem én is mindent, jöhet a fagy.

@Andrass9: tulipánból is lehet szerinted? azon kívül csak habanero van frissben, az meg túl duLva.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.27. 17:08:32

Egyébként meg ma megint tanultam. Az egyes csili fajták másként reagálnak a hidegre, némelyek ilyen hidegben nem csípnek, másoknak még a paprikakezdeménye is harap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.27. 17:34:07

@Babette.: Jó a tulipám is, bár az is elég csípős. Csak keveset adj hozzá és pótold akár képiával, akár pritaminpaprikával. Még a magyar fűszerpaprika (nem szárított) is remek hozzá.