Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A séf házhoz jön - 3. forduló: Cozze alla Marinara avagy feketekagyló paradicsomos mártásban

2014.10.08. 07:00 Andrass9

Most már olyan hosszú címet adok a posztnak, hogy az olvasásába is belefáradok, nem csak a megírásába.

Ismét adódott, hogy legjobb barátomnak most hazajöttek a nagyobb lyányai, akik nagyon szeretik a kagylót. Az idõsebbik szegény lemaradt az elsõ kettõ kagylófõzésrõl, de most õ is itthon van, ezért szívesen eleget tettem a kérésének, hogy fõzzek újra kagylót nekik.

21.jpg

Mivel már két változaton túl voltak, egy olyan recept mellett tettem le a voksot, amit még nem fõztem: Cozze alla Marinara. Vagyis feketekagyló paradicsomosan. Az eredeti recept Nápolyból származtatott, csak kevesett variáltam rajta.

Ez a recept roppant anyagigényes, csak akkor fogj neki, ha vannak hasonló alapanyagaid. Mivel a megrendelõ feladata volt az alapanyagok beszerzése, nem aggódtam. Ismerem õket annyira, hogy a pokol fenekérõl is felhajtják, ami ehhez kell. Amit meg nem, azt viszem magammal. Így azután összeállt a 8 személyes adagra készített étel összetevõinek listája. Igen - a 8 személyt komolyan kell venni, mert a legutóbbi kagylóvacsora alatt a közel kétéves ifiúr úgy megkedvelte a kagylót, hogy most már teljes jogú fogyasztóként kellett számba venni. Tehát 8 személyre:

A pirított kenyérhez

  • 6 közepes méretű franciakenyér
  • 4 ek olivaolaj
  • 3 girizd fokhagyma

 

A kagylóhoz:

  • 4 kg tisztított fekete kagyló
  • 4 doboz paradicsomkonzerv vagy 2 kg paradicsom
  • 1 pici paradicsompüré
  • 1 liter száraz fehérbor (most a Móron rendezett bornapokról)
  • 3 fej vereshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 25 dkg vaj
  • 5 citrom
  • 5 lime
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3 halványító zeller (angol zeller, szárzeller) szár
  • 1 nagyobb ág zsálya
  • 1 nagy csokor friss oregano
  • 1 szál rozmaring
  • 2 ek szárított kakukkfû (nekem elfogyott a friss)
  • 0,2g sáfrány (az a pici piros kupakos üvegcse)
  • 4 különféle friss csilipaprika (opcionális, de ez nem tette csípõssé)
  • 3 nagyobb fazék, amibõl legalább egy 10 literes, hogy a kinyílt kagylók beleférjenek
  • 4 ek cukor
  • 2 ek só
  • bors (amit végül teljesen elfelejtettem beletenni, de nem hiányzott)

10.jpg

Sokminden van még a képen, ami nem tartozik a recepthez, de azokat ne vegyük figyelembe.

Elsõ lépés a kagylók beáztatása, hogy a bennük esetleg felgyülemlett homokot kiköpködjék. Sok receptben állítják, hogy a mostanság kapható kagylók már farmon tenyésztettek, ezért nincs bennük homok. Szívesen letuszokolnám a torkukon azt a 2 kávéskanálnyi homokot, amit ezek a kagylók (tisztított!!) egy óra alatt kiköpködtek. Én minden esetre a kagyló etetés híve vagyok, legyen ez az utolsó vacsorájuk, mielõtt a miénk lesz :) A kagylókat annyi hideg vízbe tegyûk, amennyi bõven ellepi (jelen esetben a mosogató egyik fele jó választás). Két evõkanál liszttel szórjuk meg, majd töltsük fel hideg vízzel. Ha figyelmesen hallgatjuk, a mosogató felõl barátságos bugyborékolás hallik, amint a kagylók lelkesen eszegetik a lisztet, nyílnak, csukódnak!

11.jpg

Most nagy szerencsénk volt, mert gyönyörû óriás példányok kerültek a bevásárlókosárba!

A menetrend kissé eltérõ az elõzõ két módszertõl: most facsarjuk ki a citromok és a lime-ok levét, öntsük a nagy fazékba a bõ liter borral. Adjuk hozzá a kagylót, és teljes lángon kezdjük el fedő alatt gõzölni. Nos ezt legfeljebb óriási amerikai gáztûzhelyen lehetne elõadni, így maradjuk inlább annál, hogy forraljuk fel, majd a felforrt, gyakori kevergetés mellett addig birizgáljuk a kagylókat, míg mind (majdnem) kinyílik. Ekkor elzárhatjuk a lángot alatta. A fazékra feltett fedõ alól öntsük ki a levet egy másik edénybe, ahonnan majd menet közben kanalazgathatunk belőle a szószba. A kagylók meg (immárom megfõzve) elvannak a nagyfazékban, mígnem szükség lesz rájuk.

12.jpg

Én biz lereszeltem pár citrom héját, bár az eredeti nápolyi recept ezt nem említette. Felszecskáztam a petrezselymet, meg a petrezselyem szárát is, mert abban van a legtöbb ízmolekula!

13.jpg

A hagymákat felkockáztam, a nagy vajdarabot pedig egy vastagfenekû fazékban felforrósítottam.

14.jpg

Beleszórtam a vajba a hagymát, majd a csiliket ( - jalapeno, KungPao, Purple jalapeno - magjuktól többé-kevésbé megszabadítva) aprítottam és a hagyma után küldtem.

15.jpg

Kb ekkor lett kész a kagylók borban és citromlében való gõzölése.

16.jpg

A vajba dobtam még a rozmaring ágat, meg a friss zöldfûszereket. Nem nagyon vagdostam össze, kivéve a zellerszárat, amit hosszában kettévágtam, majd 2-5 mm vastagságú darabkákra aprítottam (vagy ahogy sikerült).

17.jpg

Ennek hosszabb rotyogás kellett, így jutott idõ a bagett szeletkék felvágására, majd mindkét oldali olajozására minõségi olivával. Néha lehet kapni olivaolajspricnit, amivel sokkal egyszerűbb a munka. Tepsibe kerültek, de készült egy adag olaj nélkül is, ami már csak egy süótõrácsra fért rá. Ezt mind berakta a házigazda felesége egy sütõbe, ami légkeveréses. Nekem olyan nincs, fogalmam sincs miket állított be rajta, de tény, hogy mindhárom réteg szépen megpirult.

18.jpg

Ezalatt a szószos fazékba bekerült a 4 doboz paradicsom, egy kisüveg paradicsompüré, a fokhagyma, kakukkfû. Rotyogott, míg közel a felére besürûsödött. Ekkor a kagylóról leöntött fõzõlé kétharmadát még hozzáadtam, mert egyrészt kellett a só, másrészt a kagyló levét nem dobjuk ki! Most adtam hozzá a cukrot is. Kóstolgatással és további lime belefacsarásával beállítottam az optimális édes-sós-savanyú szintet. Érdekes módon sikerül a csili részleges kimagozásával a csípõsséget teljesen elvenni. Ezt a keveréket még sürítettem 15 percig. Kellett volna még vagy 20 perc a szósznak, hogy kicsit sűrübb legyen, de bizonyos határidõk mijján, ráöntöttem a kagylóra, felkevertem és feltálaltam. A bagett szeletkéket (az olajozottat) bedörzsöltük fokhagymával még melegen, és így tettük az asztalra.

19.jpg

Mindenkinek mertem a kagylóból szûrõkanállal, majd amikor már hozzáfértem a szaftjához, akkor azt merõkanállal osztottam szét.

20.jpg

Élmény volt nézni a kiskrapekot, aki gyorsabban ette a kagylót, mint a felnõttek. Igaz - pici kezecskéje befért a kagyló nyílásán - neki nem kellett széthajlítani!

Örültem, hogy ismét sikerült jó vacsorát készíteni a legjobb barátomnak és családjának. Igazán.

44 komment

Címkék: hagyma citrom paradicsom fokhagyma zsálya kagyló vaj kakukkfű rozmaring sáfrány oregano lime petrezselyem zellerszár cozze

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr276768679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.08. 09:08:29

Na, akkor még egyszer.Az első nem ment elm, de a net elment.:D

Én a kagylót nem szeretem, ezért a receptből a bő liternyi bor tetszett a legjobban. Főleg az, hogy bő.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.08. 10:17:53

@Andrass9:

Egyszer vettünk konzervet és azt megkóstoltam, azóta nem volt inger az ismétlésre. Megálltam a halnál, ami annál rusnyább vizi állat, az nem jöhet. Kivétel a kacsa.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.08. 11:10:24

ez a kedvencem.
majd személyesen elmesélem az ezzel kapcsolatos történetemet ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 11:41:48

@Babette.: Kiváncsivá tettél :)
Nekem speciel a barnasörös izlett eddig a legjobban. Hasonló paradicsomosat Thai étteremben ettem, AZ nagyon jó volt !!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 11:42:41

@látjátok feleim szümtükkel: A konzerv nem a legjobb indítás, de hát valahol el kell kezdeni. Én még nem nagyon ettem jó kagyló konzervet.

Fenchurch68 2014.10.08. 15:16:21

@Andrass9: Ahh, a nyolcvanas évek elején az albán kagylókonzerv! Vastag szelet vajas zsúrkenyérrel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 16:05:55

@Kató néni: Akkoriban én még "vega" voltam :) nem ettem semmi hal vagy hasonló ételt. Ezt a mániámat az USA és az ottani főnököm plántálta belém 1990-ben, amikor el kellett mennem egy Clam Bake-re, ami kagyló, rák, stb. kaja party volt a Lotus cégnél. Na azóta viszont ...

Fenchurch68 2014.10.08. 16:12:15

@Andrass9: Az én anyukámat viszont behívatta az osztályfőnök a hetvenes évek végén, hogy ne adjon kaviáros kenyeret tízóraira, mert ez nem illeszkedik a szocialista erkölcshöz. Anyám meg levezette, hogy mennyivel gazdaságosabb a pár szem kaviár egy vajas kenyéren, mint a rémes párizsiból a vastag szelet, amit ráadásul meg se enne a büdös arisztokrata kölyök. Zsenge kisdedkoromtól szívom magamba azt az életformát, hogy inkább kevesebbet, de abból nagyon jót :)

Tangó Suszter 2014.10.08. 17:15:29

@Kató néni: Jé, van avatárod! Bár nem jöttem rá mit ábrázol.

Fenchurch68 2014.10.08. 17:57:09

@Tangó Suszter: Általam készített gyapjútündérke.

Pinka-Panka 2014.10.08. 18:04:10

Szervusztok!

Nem ettem még, sajnos a kagylóval hadilábon álldogálok, de biztos finom. Ez az én bajom, mert nem vagyok nagy bevállalós. Még életemben, megkóstolom, készen állok rá.

Nálunk most krumplis tészta volt, csak a férjem ette.
Lányom, meg ananászos csirkét csinált magának, az előírás után.
Én meg csak egy kis salátát, mert hétfőtől méregtelenítő leveken vagyok, saláta max. Remekül érzem magam, muszáj volt, elnehezültem az utóbbi időben és nem árt fékeznem magam.
Még egy hét, amig tart a lötty, s utána még jobb lesz.
Annyit nyögtem mostanában, hogy rászántam magam végre és nem bánom eddig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 18:14:08

@Kató néni: Az én anyukámat meg azért hivatta be az ofő, hogy a fiú túl sokat van a lányok társaságában ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 18:32:57

@Pinka-Panka: Gondoltam, engem is méregteleníteni kell a sok pöfögés után, így főztem ebédre egy spárgakrémlevest a csodahöttőből. Feleségem befutott egy fél kiló csodás zöldbabbal, azt meg megettük párolva prézlivel. Én vajjal, ő tejfellel.
Most már keresgélek a hűtőben, hogy mit lehetne enni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.08. 19:54:37

Szép estét!
Monstre étel, monstre vendégseregnek. Nagyon jól hangzik, jól is néz ki. Kagylótésztával milyen lehet? Tekintve, hogy felénk csak olyasmit kapni.
Az én szüleimet azért hívta be a diri, mert elkaptak a lánykollégiumban. Én megúsztam, szegény kedvesem kicsapták, fél évig járt be otthonról, és hozta naponta a sonkát, amit az anyja küldött. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.08. 19:55:55

@Andrass9: Ahhoz a hűttőhöz jó nagy lábos kellhetett.

Pinka-Panka 2014.10.08. 20:17:55

@Andrass9: Na, látod, én is keresgéltem mostanában az ebéd után, azért van szükségem böjtre.:)

Finom volt az ebédetek.

Pinka-Panka 2014.10.08. 20:19:49

@Waka: érdekes, hogy te voltál a lányoknál és te úsztad meg:) S ahogy olvasom, nem jártál rosszul, Lány is volt, sonka is...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 20:21:02

@Tangó Suszter: Olyasmire nem emlékszem, vagy nem értem a kérdést :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 20:22:20

@Waka: Ezért kutakodom most, hogy mit egyek belőle, mert nem is találom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 20:24:00

@Pinka-Panka: Azt hiszem csinálok holnap egy chili con carne-t babbal (húsos babos csili). Szigorúan kukorica nélkül!!!
Waka megírta valamelyik posztjában a leánykát ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 20:26:13

@Waka: VAn itt pulykasütő meg 15 literes befőző inox. Legrosszabb esetre pedig a 35 literes orosz zománcos fazék.

Tangó Suszter 2014.10.08. 20:28:01

@Andrass9: Tipikus kislány ügyességi játék, krétával kb egy nagy T betűt vagy mit rajzoltak a földre, négyzetekből állt és egy lábbal kellett ugrálni, néhol kettővel majd lábcsere és visszafelé. Úgy 10 éves korig.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.08. 20:56:54

@Pinka-Panka: Igazából annyira nem vagyok büszke magamra. Szakma kiváló tanulója, az iskolai KISZ bizottság titkára, meg az Ifjú Gárda szakaszparancsnoka voltam. (Félreértés ne essék, nem voltam egy buzgómócsing. A KISZ posztra pl. távollétemben választottak meg, az IG meg egy hatalmas buli volt, a Tatai Edzőtábor létesítményeit használhattuk. Szauna 1983-ban.) Ennél komolyabbat is megúsztam volna.
@Andrass9: Akkor belefért. Gondolom, kellett egy darabig abálni. :D

Tangó Suszter 2014.10.08. 22:05:54

@Waka: Jesszasz egy kumenistával vagyok egy blogon! Hát nem elég nekem Birkamenetesnek, hogy Iluska is maszop szavazó :-)))))))))))))))))))))))) Baráti köröm-és ez a legkorábbi gimnazista brancs- szintén kétfelé, rokonságom LoMPos, húhú! Az IG. be én is szerettem volna belépni 63-64 táján, mert olyan izé, izgi. Faterék elképesztő határozottsággal lebeszéltek. Na persze, volt előképük, miből mi lehet.KISZ tag persze voltam, a gimnázium első osztályában az ofő mondta, hogy az egyetemi felvételnél számít.Na oda csak TIT József Attila Szabadegyetem látogatójaként jutottam. Csak egy mélyen vallásos srác nem lépett be, ő előbb műszerész lett, majd fizikus, együtt szoktunk bégetni a menetben a gépésztechnikus-hegedű művésztanár karnagy feleségével. A nej leginkább a templomban lengetett :-))), de már assse. Rajtuk szoktam kipróbálni, ha elkap valami főzési roham.
@Andrass9: Emlékszel napokban voltam kripli, a patikában STODALT adtak, ez finom szirup,gyorsan használt most dobtam ki az üveget BOIRON gyártmány beeee Lábrázás persze :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.08. 22:17:59

@Tangó Suszter: Örülök, hogy használt! A placebónak az az előnye, hogy nem árt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.09. 08:31:40

@susztertangó: Gratulálok az eredeti nicked megtalálásához!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.09. 12:27:43

Mit nem tud a hipermarketes kacsamáj:

divany.hu/alapkonyha/2014/10/08/videoteszt

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.09. 12:28:36

Elnézést, a parancsikont nem tudtam másolni, de ezt a gugliba beírva bejön.

susztertangó 2014.10.09. 15:49:05

@Andrass9: Köszönöm én is örülök, de nem én találtam meg., Írtam az Indának és válaszolt egy ottani szakértő . Először nem túl sikeresen, de aztán rájött, hogy nem fórum, hanem Blog.hu. És a lényeg, hogy két módon léptem be az Indapassra : suszter.tango@gmail.com illetve susztertango@gmail.com, ez utóbbival helyre állt az eredeti nick..milyen egyszerű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.09. 18:55:04

@susztertangó: Szokott segíteni, ha az ember emlékszik a bejelentkezési adataira :)
Fő az, hogy újra működsz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.09. 19:00:57

@látjátok feleim szümtükkel: csak az egész URLüt kell bemásolni, akkor bejön:
divany.hu/alapkonyha/2014/10/08/videoteszt_a_hipermarketes_kacsamaj_leverte_a_sztarhentest/
Amúgy a teszt eléggé kritikán aluli, de legalább őszintén bevallják, hogy nem szabályos tesztet csinálnak!

susztertangó 2014.10.09. 19:11:51

@Andrass9: Emlékezni, milyen érdekes szó..már hallottam valahol..vajon mit jelent? :-( :-)

Fenchurch68 2014.10.09. 19:49:25

@Tangó Suszter: Nekem az első udvarlóm a gimis kisztitkár volt, be is hívatott az igazgató bácsi, hogy vajon jó leszek-e neki :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.09. 20:12:34

@Andrass9:

Mi nem szabályos abban, ha vesznek három helyen kacsamájat, és mindet megsütik?

susztertangó 2014.10.09. 20:17:02

@Kató néni: És? Milyen katekizmusból kérdezett ki? Kaptál engedélyt?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.09. 20:43:00

Szép estét!
@Tangó Suszter: Nem vagyok az. :D Nálunk mindenki KISZ tag lett, az osztálypénzből fizették a tagsági díjat. Azt meg szüreteléssel szedtük össze. A jelenlegi politikai beállítottságomat talán a "szociáldemokrata" foglalja össze a leginkább.
@Kató néni: Nálunk már nem volt ennyire komoly, főleg, mikor fél év gyakorlat után betoppantam, és közölték, hogy én vezényelek. Igyekeztünk jól kihasználni, minden második hétvégén mentünk valahova képzés címén, ahol koedukált kollégiumokban laktunk, és rendre elszabotáltuk az agymosást. Az előadók partnerek voltak, jókat dumáltunk bármiről, este videódiszkó, VBK és laza erkölcsök.

susztertangó 2014.10.09. 21:39:43

@Waka: Ha lenne ilyen társaság.. Őseim szocdemek voltak, mi más? A vállalati KISZ bulik is csak a párkapcsolat terepei voltak, azért maradtunk benne. :-) Mivel az I.G. be nem léphettem be, nem tudom, mi volt az 1963as évben a tartalma.Tévedek, ha azt képzelem Te egy tizessel később voltál? A fegyver raktárt megmutatták, attól volt oly férfiasch..ó, mi f@szfejek! A fiatal hímek már csak ilyenek. Szegény másod unoka öcsém 4 éves lelkesen kérdezte, mikor honvédként egyenruhában végig látogattam a családot: van puskád? Húsz évvel később, kiképzés közben valami gixar történt vegyvédelmi gyakorlaton, beleszippantott néhány tisztes a gázba. Kitünő minőségű volt. Oly gyorsan lefüvezték őket....Minden Sereg ezt tette volna-gondolom.

Fenchurch68 2014.10.10. 04:48:29

@susztertangó: Elég rendesen lekáderezett :) De kaptunk engedélyt együtt járni, igen :D Akkor is behívatott, mikor lapátra tettem a srácot...

susztertangó 2014.10.10. 05:10:31

@Kató néni: Lelkiismeretes egy diri lehetett, rajta tartotta a szemét a reá bízott ifjúság szerelmi életén, még jó, hogy csak a szemét...:-)
süti beállítások módosítása