Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: No. Most hogy ennyit pofáztam: Készítettem egy fantasztikus szuvidált BBQ sertés oldalast 10 ember... (2022.06.25. 20:42) Hamburger a mozdonyban
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálam nagyon rég volt ennyi hely utoljára, hogy cukkínit növesszek :) (2022.06.18. 21:29) Húsos lepény
  • Waka: Tálalva! (2022.06.10. 21:26) Parasztebéd
  • Waka: Tálalva! (2022.05.30. 14:55) Délszláv ponty
  • Waka: Kész az ebéd! (2022.05.20. 10:30) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (39) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (7) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (478) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (21) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (9) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (141) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (90) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (227) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (129) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Krumplifőzelék fasírttal II.

2014.09.14. 07:00 Andrass9

Hát ezt nem lehet megállni, hogy ne posztoljam. Waka megírta a piros krumplifõzeléket, ami nekem (és sokaknak) újdonság.

10.jpg

Én meg elmesélem a fehér, savanykás változatot, ami Wakának (és sokaknak) lesz újdonság :)

Ezt a fõzeléket nálunk kizárólag feleségem fõzi, és ez alkalommal még a fotózást is bevállalta, amiért nagyon meg voltam hatva. Kellett hozzá:

  • 6-7 szem sárga krumpli
  • 1 nagy pohár tejfel
  • 1 vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika (mert az mindenbe kell)
  • 1 paradicsom
  • 5-6 babérlevél
  • 2 ek liszt

11.jpg

A hagymát apróra vágja, a krumplit szeletekre. A paradicsom, paprika egyben marad és a babérral együtt költöznek a lábasba. Felönti annyi vízzel, hogy bõven ellepje, és kevés sót is szór az edénybe (mindég kevesebbet, mint amennyit én ennék, de azt könnyû korrigálni).

12.jpg

Alapos forrásba hozza, majd visszaveszi a lángot, hogy ne zubogjon.

13.jpg

A többé-kevésbé megfõtt paradicsomot kiveszi a lábasból és hozzáadja a lisztes habaráshoz. Hogy minek?

14.jpg

A lisztet egy tejfeles vödörben keveri el a tejfellel és a paradicsommal, majd botmixerrel eltünteti a csomókat. Mert ez a paradicsomot is beledolgozza a levébe!

15.jpg

Beleönti a megfõtt krumpliba, és kiforralja belõle a liszt ízét. A paradicsom meg ad egy kis színt a fõzeléknek, hogy ne legyen olyan sápadt.

16.jpg

Ezalatt én a tó partján bámulom a fehér tavirózsát, ami idén kezdett virágzani. Eddig csak a piros virágzott.

17.jpg

Délfelé nekiállok a fasírtnak, mert az jó és rá is kívántam.

  • 50 dkg darált sertés-marha hús (ez valami érdekes állat, de kellemesen ötvözi mindkét névadójának tulajdonságait)
  • 2 száraz zsemle a prézlinekvalóból elcsenve
  • 1 vöröshagyma
  • 6 kis girizd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 dl házi tej
  • 1 kk PO féle füstölt csilipaprika
  • 1 kk majoranna
  • 1 késhegynyi õrölt kömény

20.jpg

A zsemlét késes mixerrel összedarabolom kb egy deci tejjel megáztatom.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

A húsba beleütöm a tojást, borsozom sózom, hozzáadom a fûszereket. A hagymát kicsire összevagdosom, egy pici zsíron barnázra pirítom.

24.jpg

A húsra borítom a hagymát is, majd a kicsit kinyomott zsemlét. Fakanállal összekeverem az egészet. Még egyszer kóstolom, kell-e bele még só. Egyszer robotgéppel kevertem össze lustaság félegészség alapon, de valami katasztrofális pép lett belõle (talán a bélszínroló állaga). Azóta marad a fakanál és a kenyérgõz.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Morzsás tenyérben gombócokat hengergetek egy-egy evõkanálnyi masszából, mert mi az apró golyócskákat szeretjük a legjobban.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Olajban két-három adagban kisütöm.

31.jpg

Papírtörölközõre szedem, hogy felszívja a fölös olajat. A gombócokat persze néha el is égetem kicsit.

32.jpg

A tejföl savanyúsága nekünk teljesen elegendõ a pikáns fõzelékhez, de nyilván pici ecettel vagy citrommal lehet ezt erõteljesebbé is tenni.

61 komment

Címkék: tej krumpli vöröshagyma hagyma paradicsom fokhagyma tejföl majoranna babér zsemle darálthús babérlevél zöldpaprika kömény tejfel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr266548413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2014.09.14. 08:36:48

Hogy ez milyen jó tud lenni!

Pinka-Panka 2014.09.14. 10:21:07

Mindenkinek a legjobbakat!

Nagyon-nagyon szeretem a krumpli főzeléket. Tetszik ez a változat, én is szeretem ezt a savanykás ízt. nem pont így, de hasonlóan csinálom én is.
Megpróbálom ezt a változatot is.
A fasírt meg nagyon jó, a legjobb, én tennék bele aprított petrezselyem ződgyét is:)

Van amikor piros paprikával csinálom, de akkor a ződgye nincs benne.

Pinka-Panka 2014.09.14. 10:24:16

Nálam a vadas elmaradt, nem tetszett a hús pénteken, a Bordánál meg nem voltam.

Így beérjük gríz galuskás zőldség levessel, meg rántottam ki karaj szeleteket, ami ázott az éjszakán a fokhagymás tejben. Rizs, párolt zöldségek és uborka saláta van. Most jó ez így, de egy kínainak már pácban áll a csirkemell.

Benikuty 2014.09.14. 10:50:03

Két röpke kérdés...: miért kell megégetni a hagymát, és mit keres a főzelékben a paprika?
@Pinka-Panka: Petrezselyem zöldje valóban alap...

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.14. 11:20:10

@Benikuty:

Szerintem a paprika téged keres a főzelékben.:D

Egyébként felénk a krumplifőzelékre valamikor régen pírított hagymát tettek, pedig apróra vágva a krumpliba is főztek hagymát. A pirított hagyma volt a feltét, mert akkoriban több nap, mint kóbász.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.14. 11:21:20

Ja! Szerintem ez a hagyma nincs megégve, így a legfinomabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 11:24:09

@Pinka-Panka: Jó, hogy mondod! Mindig elfelejtem a petrezselymet a fasírtból. Paprikát nagyon picit teszek, ha teszek bele.
A vadast sajnálom :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 11:24:58

@látjátok feleim szümtükkel: És ez igaz a fasírtra is, bár mondatot nem kezdünk éssel :)

Topy 2014.09.14. 12:32:01

@Benikuty: ránézésre ez inkább csak karamellizálódott
az meg jó :)
feltétnek is szokták; lencsefőzelékre, tört paszulyra...

Benikuty 2014.09.14. 12:50:46

@látjátok feleim szümtükkel: most, hogy mondod... :D
Bizony babfőzeléken ott a helye...azok a szép hatvanas évek, ugye. :)
@Topy: jaja :)

Benikuty 2014.09.14. 12:53:45

Jobban megnéztem...helyenként égett az. Vagy új szemüveg kéne? Mert gyanús, hogy az utcán is egyre több a csinos nő... :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.14. 13:01:52

@Benikuty:

Szemüvegpróba:

Állj ádámkosztümben a tükör elé és nézz bele, majd nézz magad előtt lefelé a lábfejed irányába. Ha azt látod, amit a tükörben is, akkor még jó a szemüveged.

Topy 2014.09.14. 15:09:52

@Benikuty: egy-két pont határeset, de:
- látom, hogy a fehéregyensúly elmászott, meg az automatika kicsit alulexponálta, úgyhogy simán lehet, hogy ott sem, csak egyszerűen jobban megpirult
- a Costesben lehet, hogy ilyen nics, de hát ettől lesz házi :)
- egyébként is: ennyi bőven belefér! :) ettől lesz rusztikus! :D

Benikuty 2014.09.14. 16:15:19

@látjátok feleim szümtükkel: ne röhögtess, mert cserepes a szám :D

Benikuty 2014.09.14. 16:22:14

@Topy: nem tudom, hogy mi van a Costesben, te biztosan, mert hivatkozol rá... Nekem ilyenre nem telik.

Benikuty 2014.09.14. 16:24:53

@látjátok feleim szümtükkel: jut is eszembe, szemüveg csak távolra kell...papírom van róla. Neked miről van? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.14. 16:33:59

hat nalunk is ez a krumlifozelek, termeszetesen kis elteresekkel, de ez
muveszneven majomfogo a neve
a fasirt is igy keszul, de valojaban en sem sutom eddig a belevalo hagymat, eppen cask uvegesre, vagy azon kicsin tul

nem less ettol keseru a fasirt?
es igen majorana kell bele nagyon megdobja

komeny nalam nem jatszik, de ez egyeni izles kerdese

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.14. 17:45:19

@Benikuty:

A szemedre nem papír kell, hanem üveg.

Amiről papír kell, arról nekem nincs, remélem nem is lesz.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.14. 17:45:41

Ja, a cserép meg a tetőre kell, nem a szájra.

Benikuty 2014.09.14. 18:40:42

@látjátok feleim szümtükkel: látom nem akarod érteni, de így eléggé túltárgyaltuk a semmit...

Benikuty 2014.09.14. 18:43:50

@hagyma: én nyersen teszem a hagymát, de az nyilván a másik véglet( a kokszosításhoz képest). Majomfogó ez a Hatvani hóstyán is :)

Topy 2014.09.14. 19:15:23

@Benikuty: tudom nem vigasztal, de én is csak olvastam róla :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.14. 19:55:31

Szép estét!
Jó e'! Az ecetet én is meghagyom tálaláshoz, tegyen bele magának, ki akar. Én a hagymát csak a töltött húshoz pirítom le, és petrezselyem is csak abba kerül. Paprika meg biztosan azért van a főzelékben, mert az mindenbe kell.
Munkás napom volt, 11 üveg paprikakrém készült ma (a három halálfejes változatból), meg 6 kiló paprikából lecsó a fagyasztóba. 90-ért kaptam piros lecsópaprikát az ábécében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 21:00:09

@Waka: Jó estét!
A lecsópaprika jóáras! Én még a sült paradicsomnál vagyok leragadva :)
Gyorsan lejött 15mm eső, míg megpróbáltunk a mexikói étteremből hazaevickélni. Bokáig álltam a vízben, hogy kiszedjem a kocsit a parkolóból ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 21:00:47

@Waka: Ja, és 15 üveg vegás spagettiszósz is készült, de azt a feleségem csinálta!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.14. 21:05:41

Itt délelőtt esett két órát. Meg délután is. A büdös életbe' nem fogom felásni a kerteket, ha így folytatja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.14. 21:24:59

@Benikuty: en egy kicsit meguvegesitem, de siman mehet bele nyersen is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 21:32:14

@Waka: A nagy őszi ásást általában novemberre hagyom. Akkor már minden kipusztult a kertből, jöhet a mélyszántás. A neheze úgyis tavasszal van, amikor bele kell forgatni a komposztot. Azt nem merem ősszel beletenni, hátha kimossa a hó.
Mikor is láttunk utoljára rendes mennyiségű havat???? ...

Topy 2014.09.14. 21:42:12

@Waka: na bumm, legfeljebb jövőre halastó lesz kert helyett! :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.14. 21:49:48

@Andrass9: Az új kertben be kell ásni a trágyát, lehetőleg még ősszel. Tartok tőle, hogy idén láthatunk. lesz itt még ihaj-csuhaj.
@Topy: Már az van.

susztertangó 2014.09.15. 05:55:24

@Waka: @Topy: Akkor az egyetemen induló juhász képzés mellé fel kell venni a pákászatot is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 10:12:13

paprika krumplifőzelékbe? pláne paradicsom?
én se sütöm ennyire pirosra a hagymát.

főzelékbe mindegy, mekkora a fasírt.

de azt tudom, hogy PO a kis gombócokat kedveli

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 10:17:20

@Babette.: Zöldpaprika és paradicsom nálunk mindenbe megy, ha a feleségem főz. Hiába, így szocializálódott :)
A hagyma pirossága hangulat függvénye, de ez a pirosság fantasztikusan édes ízt eredményez, az meg jól jelenik meg a fasírtban. A fasírtot nem tesszük a főzelékbe, csak hozzá esszük, úgy meg jó a kisgolyó - egy vagy két falat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 10:19:28

@Topy: Augusztusban 145 mm, szeptemberben eddig 129 mm eső jött le. Több, mint elegendő...

Pinka-Panka 2014.09.15. 12:32:17

Szervusztok.

Most próbálgattam elolvasni a kommenteket, de elfáradtam, szemműtét előtt állok, amitől félek nagyon.
Nekem is újdonság, hogy paprika és paradicsom van a főzelékben, én azt hiszem javít rajta soakt, így kipróbálom.
A petrezselyenm téma is egyedi nálam, mert én sokat teszek mindenre, még csak úgy megszórom az ételt is vele. Salátára is sokt, meg kaprot is meg bazsalikomot. Valami legelőn születhettem, nem tudom, de nagyon szerettem a friss zöldeket.
Annyira, hogy ma kapor mártást csinálom is, a gyerekek meg kapnak kínait, úgyhogy ez van. Pisztrángot szerettünk volna ma enni Dunabogdányban, de még zárva volt. A héten bepótoljuk, az biztos.

Maradt Leányfalu egy zsemlére, rántott hússal, ami a reggeli volt. Az is nagyon jól megy a strandnál.

A hagyma piritása, vagy nem, én mindkettőt próbáltam. Ha van kedvem lepiritom, a fasírtba, ha nincs akkor nyersen teszem bele. Nekem mindegyik jónak tűnt.

Pinka-Panka 2014.09.15. 12:34:46

S ne vessetek meg, de én beleteszem magamnak a fasírtot a főzelékbe, mivel nem 2 liter főzeléket eszem, amiben alámerülne és búvárkodni kellen, így az én tányéromban a fasírt fele kilátszik és úgy kanállal nyesek belőle és eszem a főzelékhez. Én a kezemben nem tartom, csak ha magában eszem.
Szóval, lehet, hogy etikátlan, meg fújj, de én így eszem meg.

Pinka-Panka 2014.09.15. 12:40:19

S nagyon boldog lennék, ha most valaki hozna nekem egy ilyen tányér főzeléket, fasírttal. Valahogy azt vettem észre magamon, alaposan átrendeződött az étkezési szokásom, a hús nagyon kevés és a főzeléket a hét több napján tudnám megenni.

A héten megígértem az unokahúgomnak is, hogy egy fazék paradicsomos káposztát főzök, amire várom, s valami kis húst mellé, csak főzelék legyen.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.09.15. 12:45:36

@Babette.: Hát a paradicsomos krumplifőzelékről halottatok-e már , mert ilyenkor az az igazi , még friss kerti paradicsomból .

susztertangó 2014.09.15. 15:35:22

@Az amatőr hagyományörző: @Topy: Na azzal lehetett megkeseríteni az éltemet gyerekoromban. Simán jöhet, de paradicsommal...:-( . Azóta sem ettem, lehet, hogy ma már mindegy lenne-de azért nem kísérletezem.

Pinka-Panka 2014.09.15. 15:38:43

megmostam és megkefélgettem a krumplikat alaposan, s beírdaltam. csináltam egy kumutyot, só, fokhagyma, van egy krumpli keverékem, azt is hozzá és szépen bedörzsölgettem őket, Sütő papírra helyeztem és vajdarabokat raktam rájuk, s ment a sütőben. Szétnyíltak, még akkor is kapott egy kis kulimázt és szépen megsült. Had ne mondjam.

Meg löttyintettük a tányérban a pikáns kapor szósszal és fejedelmi lakomának könyveltük.
Az a ropogós héj...

ÉS SÜT A NAP!!! Remélem már ránk mosolyog a Feljebbvaló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 16:36:02

@Pinka-Panka: Jaj, azt most nagyon ennék!
Eddig dolgoztam a 10 kiló paradicsom sült paradicsommá való formálásával - végre benn van a sütőben.
Érdeke, ilyen krumplit soha nem csináltam. Nem tudom miért, hiszen a receptet ismerem. Talán, mert sokkal kevesebb krumplit eszünk mostanság?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 16:37:59

@Az amatőr hagyományörző: Na azzel engem is ki lehetne kergetni a világból, mint a paradicsomos képosztával - amit le sem szabad írni :)
Amit nem értek, mert például a töltött paprika paradicsomszószát szigorúan főtt krumplival eszem.
Biztos Freud lépett közbe ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 16:39:55

@Pinka-Panka: Fújjjjj! Etikátlan vagy!!!! Majd jön a gasztrozseni, oszt jól leolt! :)
Én biz mindig kézben tartom a fasírtot, kivéve, ha egyben sült, amit felszeletelve teszek a kenyérre mustárral, és úgy veszek kézbe ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 16:41:04

@Az amatőr hagyományörző: Ki a fenének van még friss paradicsoma a paradicsomvész után ebben a monszunban????
Bocs, de szar a helyzet ...

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.09.15. 17:08:03

@susztertangó: Hát ,nem vagyunk egyformák , kinek a pap , kinek a papné !

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.15. 17:29:23

Szép napot!
@susztertangó: www.youtube.com/watch?v=L1io2ezWjU8
@Az amatőr hagyományörző: Valamikor sorkatona koromban volt egyszer olyan a legénységin. Elég volt egy életre.
Főztem egy kis krumplit a tegnapi maradékhoz vacsorára, holnap hideg étel lesz. Holnap főzöm a malacfejet.

susztertangó 2014.09.15. 19:51:34

@Waka: Nem is tudom MIKÉne? Fácán pecsenye vagy csuka?@Az amatőr hagyományörző: @Andrass9: A töltött paprika mellől évek alatt elkopott a főtt krumpli.. Viszont a paradicsomos káposzta hidegen/melegen sok cukorral jöhet, mint ahogy a sült krumplihoz a kecsap, no az elég édes.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Néztem a pákász filmet és szólt a telefon, a szomszéd 90 éves öreg úr, hogy szeretem e prágai sonkát? Micsoda kérdés?! Rendszeresen 3-4 hetenként átad ilyesféle dolgokat én meg köszönettel veszem. Átballagtam, a mellettem levő ház, csöngetésre kijött plusz valami füstölt szalonnával. Ha kicsit később megyek kolbászt is tesz hoz? Csak a kapu rácsán keresztül adta át és ilyenkor beszélgetünk-ez a fizetség. Az egészségi állapotáról, a régi utcabeliekről-alig volt egy magyar nevű-de mi, mind vérmagyarok vagyunk, hát nem?)Ő az uccsó mohikán az utcában.. aztán a mi (de)generációnk lép ebbe a sorba.Megvártam míg felbotorkál a lépcsőn és bemegy a lakásba-nem lenne jó, ha én elindulok és ő meg fogja magát és elesik, uff.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.15. 21:02:17

@susztertangó: A sorrend jó, bár a lőtt madárral voltak kellemetlen tapasztalataim gyermekkoromban, két tejfog ment ki Karácsony napján, abból egynek nem volt még akkor az ideje. Valamikor a hurok fogott párat, abból végre tudtam jókat enni.

susztertangó 2014.09.15. 21:28:54

@Waka: Sörétet köpködtünk mi is.A fácán bosszúja?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.17. 22:29:00

@susztertangó: Az, de a hardcore változat. Mindenképpen golyót kapsz, de ha szerencséd van, csak kisebbet.

susztertangó 2014.09.17. 23:21:32

@Waka: Két fáradt már úgy is van bennem...
süti beállítások módosítása