Hát ezt nem lehet megállni, hogy ne posztoljam. Waka megírta a piros krumplifõzeléket, ami nekem (és sokaknak) újdonság.
Én meg elmesélem a fehér, savanykás változatot, ami Wakának (és sokaknak) lesz újdonság :)
Ezt a fõzeléket nálunk kizárólag feleségem fõzi, és ez alkalommal még a fotózást is bevállalta, amiért nagyon meg voltam hatva. Kellett hozzá:
- 6-7 szem sárga krumpli
- 1 nagy pohár tejfel
- 1 vöröshagyma
- 1 zöldpaprika (mert az mindenbe kell)
- 1 paradicsom
- 5-6 babérlevél
- 2 ek liszt
- só
A hagymát apróra vágja, a krumplit szeletekre. A paradicsom, paprika egyben marad és a babérral együtt költöznek a lábasba. Felönti annyi vízzel, hogy bõven ellepje, és kevés sót is szór az edénybe (mindég kevesebbet, mint amennyit én ennék, de azt könnyû korrigálni).
Alapos forrásba hozza, majd visszaveszi a lángot, hogy ne zubogjon.
A többé-kevésbé megfõtt paradicsomot kiveszi a lábasból és hozzáadja a lisztes habaráshoz. Hogy minek?
A lisztet egy tejfeles vödörben keveri el a tejfellel és a paradicsommal, majd botmixerrel eltünteti a csomókat. Mert ez a paradicsomot is beledolgozza a levébe!
Beleönti a megfõtt krumpliba, és kiforralja belõle a liszt ízét. A paradicsom meg ad egy kis színt a fõzeléknek, hogy ne legyen olyan sápadt.
Ezalatt én a tó partján bámulom a fehér tavirózsát, ami idén kezdett virágzani. Eddig csak a piros virágzott.
Délfelé nekiállok a fasírtnak, mert az jó és rá is kívántam.
- 50 dkg darált sertés-marha hús (ez valami érdekes állat, de kellemesen ötvözi mindkét névadójának tulajdonságait)
- 2 száraz zsemle a prézlinekvalóból elcsenve
- 1 vöröshagyma
- 6 kis girizd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 dl házi tej
- 1 kk PO féle füstölt csilipaprika
- 1 kk majoranna
- 1 késhegynyi õrölt kömény
A zsemlét késes mixerrel összedarabolom kb egy deci tejjel megáztatom.
![]() |
![]() |
![]() |
A húsba beleütöm a tojást, borsozom sózom, hozzáadom a fûszereket. A hagymát kicsire összevagdosom, egy pici zsíron barnázra pirítom.
A húsra borítom a hagymát is, majd a kicsit kinyomott zsemlét. Fakanállal összekeverem az egészet. Még egyszer kóstolom, kell-e bele még só. Egyszer robotgéppel kevertem össze lustaság félegészség alapon, de valami katasztrofális pép lett belõle (talán a bélszínroló állaga). Azóta marad a fakanál és a kenyérgõz.
![]() |
![]() |
![]() |
Morzsás tenyérben gombócokat hengergetek egy-egy evõkanálnyi masszából, mert mi az apró golyócskákat szeretjük a legjobban.
![]() |
![]() |
![]() |
Olajban két-három adagban kisütöm.
Papírtörölközõre szedem, hogy felszívja a fölös olajat. A gombócokat persze néha el is égetem kicsit.
A tejföl savanyúsága nekünk teljesen elegendõ a pikáns fõzelékhez, de nyilván pici ecettel vagy citrommal lehet ezt erõteljesebbé is tenni.