Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csirkés zöldségragu leves

2014.08.29. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy hétvégére egy jó zöldséglevest akartam főzni. Rengeteg sárgarépa, petrezselyem és paszternák termett idén, bár némelyiket erősen megrágták a férgek. Nincs mese, fogyasztani kell, mert sokáig nem tudom majd tárolni. Ahogy aztán jobban végiggondoltam a dolgot, rájöttem, hogy a zöldség magában szerény lesz levesnek. Nem mintha bajom lenne a zöldséglevessel, de valami tartalmasabbra vágytam. Eszembe jutott, hogy van a fagyasztóban egy kis csirkefar. Jó múltkorában vettem egy tucatnyit a magyar csodából, a faros csirkecombból. Ötszáz forintért adták, és sikerült egészen szépet kifogni az ismerős hentesnél. Persze, én csak ismerős henteshez járok. Igaz, ha eleget járok valahova, ismerős lesz mind. Az aprólékfélét leválasztottam a combokról, leszedtem a hájat, és a tiszta húst lefagyasztottam. Most kapóra jött ez a húsféle a főzéshez. Persze nyughatatlan elmém tovább cikornyázta a receptet. Mi lenne, ha némi tejföllel tovább gazdagítanám a levest? És lőn.

 

10.jpg

Hozzávalók:

- 1 kg csirkeaprólék

- 1 kilónyi sárgarépa, petrezselyem és paszternák

- 1 kis darab zeller

- 1-2 szál zellerlevél

- 1 kis darab karalábé

- 1 paprikacsuma (kápia)

- 2 kicsi paradicsom

- 1 pirosra érett jalapeno paprika

- 2 kis fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 10-12 szem feketebors

- 1 csokor petrezselyem zöld

- 175 g tejföl

- 1 evőkanál liszt

- pirospaprika

- só

 

1.jpg2.jpg

 

A zöldségeket felkarikáztam. A karalábé és a zellergumó fagyasztott volt, felkockázva tettem el annak idején. A vöröshagymát négybe-, a fokhagymát öregebb darabokra vágtam. Kevés olajon megpirítottam.

 

3.jpg

 

Mikor lepirult, megszórtam pirospaprikával, kicsit megforgattam, felöntöttem vízzel, és felforraltam.

 

4.jpg

 

Beletettem a húst és a zellerlevelet, majd felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Sóztam, beleszórtam a borsot.

 

5.jpg

 

Két órán keresztül kis lángon bugyogtattam.

 

6.jpg

 

Amikor a hús puha lett, kikevertem a lisztet a tejföllel, és hőkiegyenlítés után behabartam a levest. Kiforraltam.

 

7.jpg

 

Finomra vágtam a petrezselyem zöldet, megszórtam vele a levest, és el is zártam a gázt.

 

8.jpg9.jpg

 

Az elején megfordult a fejemben, hogy valami tésztát is lehetne belefőzni, de végül nem hiányzott belőle. Savanykás, könnyed, ugyanakkor laktató leves lett. Jól megerősöztem, és bekajáltam belőle.

66 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsom fokhagyma tejföl zeller sárgarépa petrezselyem jalapeno paszternák kápia szemesbors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr726642187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 07:35:04

sirok
tescos csirket minek 2 orat fozni?
a repak nem mentek szejjel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.29. 12:11:59

@Babette.: Ez a kérdés bennem is felmerült, de ha nagyon kis lángon volt (még nem is mozog a víz, kb 85C-os), akkor tovább kell főzni (szuvidálni). Hah - sikerült elsütnöm egy divatos szót :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 13:12:30

@Andrass9: a konfitálásra gondoltál, a szuvidálás légüres térben történik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.29. 20:32:56

Szép estét!
Kissé megint el vagyok havazva.
@Babette.: Semmi nem főtt szét, éppen jó lett. Mellesleg az a két óra lehet, kevesebb volt kicsit. Légüres térben azért kicsit bonyolult lenne szuvidálni, vákuumban inkább.

Fenchurch68 2014.08.29. 21:00:09

Ez a leves jó. Be is ütemezem jövő hétre.
Huszonévi vegaság után megfőztem életem első marhapörköltjét, és jó lett. (A nokedli meg az ubisali már régebben sem okozott gondot.)
Mi a különbség a légüres/légritkított tér meg a vákuum között? Most komolyan. Nagy hézagok vannak a tudásomban. Tanítsatok!

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.29. 21:14:30

@Waka: a kettő gyakorlatilag ugyanaz. elméletileg nem, de ez elhanyagolható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.29. 22:08:34

@Babette.: Akkor simítsuk el a dolgokat:
Egy zacsiba tegyük bele a főzendő cuccot, majd szívjuk ki a levegőt. Nem ám vákuumra, csak úgy, hogy ne maradjon benne oxigén. Ekkor mindenki boldogan megállapítja, hogy szuvidál :)
Nyugodtan rúgjatok hátsón :)
A kiszívást akár szájjal is meg lehete tenni, hiszen a lényeg, hogy a főzés folyamán nem fér hozzá friss oxigénnel dúsított levegő! Ez meg elérhető ilyen póri eszközökkel is.
Az igazán fontos rész, hogy a cucc alacsony hőfokon fő (mint a konfitálásnál), csak a levegő kiszívásával elvonjuk az összes maradék oxigént.

susztertangó 2014.08.29. 22:11:29

@Kató néni: Ezek szerint a tudásod olyan mint a légritkitott tér-oszt ha feldobod a pacskert lesz légüres...
de van remény fizess be MAUM meditációra s az elméd végtelen univerzumi elmévé válik.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Vettem két halványító zellert és na tessék jött a telefon, hogy a holnap esti főzés elmarad. Nyersen lefagyasztható, vagy főtt állapotban? Mit tippeltek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.29. 22:17:51

@susztertangó: Basszus, ilyen nincs! Én is most vettem szárzellert, de nincs hozzá project :(
Pedig a Metróban ritkaság az ilyen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.29. 22:19:05

@susztertangó: Amúgy elég sokáig kibírja a hűtőben.

Fenchurch68 2014.08.29. 22:43:12

@susztertangó: Hűtő alsó zöldséges fiók, két hét.
Ha lefagyasztod, hínár lesz belőle.

susztertangó 2014.08.29. 23:39:24

@Andrass9: chiliesvanilia.blogspot.hu/2014/08/sziciliai-padlizsanos-csirke.html

...................................................
Ez lett volna holnap este főpróbaként Mártáéknál a szomszédban, illetve lesz vasárnap Iluskával. Csak az egyik zellert kell raktároznom.

vörösbor(de)minőségi 2014.08.30. 04:54:27

@susztertangó: praktikus ajánlás,ha mosatlanul egy befőttesbe betenni-lezárni és megnyugodni.irgalmatlan ideig elvan a patrezselyem, zeller,mondjuk a margaréta:))) ilyen módon.

vörösbor(de)minőségi 2014.08.30. 04:59:38

ha jól emlékszem pinka-panka irhatta,hogy sok jó szomszéd sok cukkini és gondoltam hátha érdekes lehet:

hobbikert.hu/magazin/cukkinibol-keszul-az-extravagans-es-ultragyors-edesseg.html

susztertangó 2014.08.30. 06:16:29

@vörösbor(de)minőségi: :-))Félszemmel olvasva, féldeci Nonit kortyolva, félig alva, nem értettem 3. olvasásra sem, mi a csodának kellene mosatlanul befőttesbe rakni a icíliaí padlizsános csirkét...
????????????????????????????????????????????????????Na, NONI. Az ember itt kóvályog a neten -á, nem vok függő- és a Facén olvassa, hogy "ugyan oszd meg és akkor holnaptól kis csodák fognak érni. Hát jó ,Ámen! Én igazán nem bánom, ha reggeltől kifutásig déjbájdéj (vanilyen?) nekem a két decis pohár, amiben egy deci bor van az félig teli lesz. És megosztottam. Nem sokára ez a Noni cég kért, hogy töltsem ki a kérdőívét és nyerhetek 7,5 lityi gyümölcs levet. Lám a kis csoda, tényleg kaptam-azt iszogatom. Persze, érte kellett menni. Lurdy Háztól az Apor Vilmos tér 11-12ig, nagy utazás, de a metró jó. Nem tudom ki látta köztetek a Jutyubon "A moszkvai metró romantikája " videót-nagyon muris. Pest nem Moszkva, de velem szemben ült egy öreg fószer öltönyben bár a zakója mellette volt az űlésen a zoknijával együtt. Meztelen dagadt lábfejét a cipőjén nyugtatta, nem volt büdös , fekélyes csak egy kis seb volt a lábszárán. Elővett egy csomag papír zsepit, összefogott néhányat hosszában majd egy kis Níveás dobozból bekente az öreg ujját és akkurátusan rátekerte a zsebkendőket. Elkezdte felhúzni a zoknit. Mivel az úttörő ott tud apol segit vagy fordítva, villámgyorsan előkaptam az előbb vásárolt Salvequick dobozt és egy tapaszt átnyújtottam az öregnek. A reakció a következő volt: MENJEN A 3,14 CSÁBA, MENJEN A 3,14CSÁBA ADOK ÉN MAGÁNAK!!! kb20 sec.ig. Ilyen esetben az elég hosszú idő. Hja bezárták az OPNIt.. Más kaland nem vol, épségben eljutottam a célig és gondoltam, az a volt presszó és diszkó ami olyan kerek formájú az a Hegyvidéki bev.közp. De nem. Álltak ott taxisok az elsőt megkérdeztem, azt mondta az messze van, az Istenhegyi és a Kapy sarkán. Megköszöntem és gondoltam azért inkább a feljebb álló buszok sofőrjét kérdezem. És milyen jól tettem?! Nem volt 100 méterre csak nem látszott. Itt volt a cég irodája ,megkaptam amiért jöttem és körülnéztem. Láttam a Hentesutánzat boltját, mellette a Tékozló-nem nem a Vörös Homár jé, nahát, akkor ide jött Andrass9, aztán haza mentem és csak majdnem aludtam el szokás szerint a metróban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.30. 09:40:22

Szép napot!
@Kató néni: @Babette.: A légüres térben benne van a tér, ami ugye egy kiszippantott zacskóban nemigen van. Gondolom én. Nem mellesleg ez a technológia azért is jó, mert a főszerek jobban behatolnak a húsba. Magában persze semmire nem elég, utólagos rápirítást mindenképpen igényel a produktum, különben olyan, mintha sütnél egy szép nagy, foszlós, zamatos kenyérbelet. Kéreg nélkül kutya füle.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.30. 09:48:44

@susztertangó:

Amikor olvastam, hogy nonit kortyolgatsz, előbb arra gondoltam, hogy minek a te gyomrodba a noni. Aztán a végére rájöttem, hogy a te nonid nem az én nonim. Én nonit a permetlébe rakok, hogy jobban tapadjon a levélen a permetszer.:D

Egyébként jó ez a Noni?

vörösbor(de)minőségi 2014.08.30. 09:49:41

@susztertangó: óvatos kérdés? mostanra tisztázódott mire is irtam azt amit?
:)))

ha nem-akkor ez a noni-lötty az káros az ön szervezetére....

:DD
megfejtés:minden zöldet oda abba amibe és úgy ahogyan irtam.
Z:Ö:L:D:E:T:

Fenchurch68 2014.08.30. 12:15:14

@Waka: Kéregpárti vagyok :)
Azért úgy elképzeltem, ahogy egy hússal megtöltött nejlonzacsiból szívogatom ki a levegőt. Inkább visszatérek a diótortához, kész a diós piskóta meg a krém, már csak össze kell rakni.
Köszönöm a fizikaórát, kezdem érteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.30. 12:43:04

@vörösbor(de)minőségi: A zellerszár fehér :) legalábbis fehérítő zeller a hivatalos neve...

susztertangó 2014.08.30. 13:08:40

Értelmezési problémám van.A fent linkelt szicíliai padlizsános csirkéhez 2 százellert ír és 2 kaliforniai paprikát. Azaz 2-2 darab. A halványító zellerből is két egész növény kell, vagy egy növényből kettő szár, van rajta nyolc.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.30. 13:55:17

@susztertangó:

Szerintem két szál szárzeller akart az lenni a recipében. Amennyiben egy egész növényt, illetve kettőt bele főznél, akkor nem sziciliai lenne, mert csak zeller ízt éreznél a paradicsom helyett.

Egyébként ez rendes zeller, csak amikor elkezd nőni, akkor a törvet körbe rakják szalmával, így eltakarják. Ezáltal a növény teteje a fény felé törekszik, és hosszú fehér szára lesz ( nem lába! ), mert nem termelődik benne klorofil, mivel nem kap fényt. Ezért mondják halványító zellernek is. A rebarbarát is lehet hasonlóan, vödrös vagy ládás takarással korábban nagyra serkenteni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.30. 13:57:47

@susztertangó:

Szeritnem a közönséges paréban is van sok vitamin, ásványi anyag, rost, mert az állatok amelyek legelik, mind megnőnek tőle, és egészségesek is. Még a legeltetett tehén teje is jobb.:)

Pinka-Panka 2014.08.30. 14:18:50

Hali mindenkinek!

Waka, féreg ide vagy oda, szépek azok a zöldségek, ahogy nézem. Én ezeket szeretem venni, nem a borotvált répát. /senki ne értse félre, csak úgy hívom a Sparban, a csupasz répát, amit adnak nylonban/= - én ezt kedvelem, a levesed kitűnő. tetszik. jó is, mert már ettem hasonlót.
Waka, a szöveg is jó:)

Pinka-Panka 2014.08.30. 14:24:31

Velem, ma az történt, hogy piac után, eltettem 6 db 5 literes üveg vegyes savanyúságot, sajnos kisdinnye a láthatáron se volt, hiába ígérte a Márk barátom. Így csak uborka, zöldparadicsom, gyöngyhagyma, alam és koszsrvú paprika ment bele, karfol rózsák és sárgarépa hasábok, hogy szebben mutasson.
A savanyítást befejeztem, még zöld/ zöldbabot, ígért a Géza és fejtett babot, azok meg hűtőbe landolnak.

A férjem méltatlankodott ma, mert zöldborsó levest csináltam, marhahús leves helyett, sóskát a krumpli főzelék helyett. Palota forradalom, mert rállította a gyomrát, én meg sajnáltam, mert ennyi szirszarozás után, éppen elég volt ezt is megfőzni. Mondtam, sóska most friss, krumpli lesz a télen is.
És most meg egy püspökkenyeret csinálok, hogy viszek mindenkinek abból is, de elhasználni kell, a z aszalékokat is, meg csoki is van, meg minden hozzája...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.30. 14:31:03

@látjátok feleim szümtükkel: Nem akarlak elkeseríteni, de nem így van. Van a gumós zeller, metélő zeller (a leveléért termesztik), és van a szárzeller. Az utóbbi fajták nem növesztenek gumót. A szárzellert, ha úgy takarják, ahogy leírtad, akkor fehérítő zellernek hívják, ám fogyasztják zölden is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.30. 14:32:57

@Pinka-Panka: Én is nagyjából végeztem a mai főzéssel. Jön a lyányka, rendelésre húsleves, vörösboros marhapörkölt vajas nokkedlivel. Salátám nincs, majd csinál magának valamit :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.30. 14:46:07

@Andrass9: halvanyito zeller a rendes magyar neve

Pinka-Panka 2014.08.30. 17:13:46

nem szoktam sokat kocsmázni, de ha tudtok valamit, mi lehet Süllőcskével? a többiekkel is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.30. 17:24:52

@Babette.: A fehérszárúnak. A zöld, az szárzeller. Kicsit rostosabb, mint a fehér, de ízre nagyon hasonlítanak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.30. 17:26:36

@Pinka-Panka: Süllőcske táboroztat, valószínűleg internet nélkül. A többieknek meg szerencséjük van, ők talán nyaralnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.30. 17:30:36

Megtfőztem az évszázad legfinomabb marhapörköltjét. Marhanyak és lábszár alapanyagból, sok hagymával, zöldpaprikával és paradicsommal. A végén egy deci veresbort is kapott. A vajas galuska is remek volt köretnek, meg találtam kovászos uborkát a hűtőben hozzá. A húsról leszedett bőnyeg, ín, stb-ből egy könnyű levest rittyentettem, mert azt a lyány nem nagyon szereti (az inas részt). Befutott a fiam is egy jó kis megfázással - a leves gyógyszer volt!

És persze egyáltalán nem fotóztam, így nem lesz belőle poszt ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.30. 18:18:15

@Pinka-Panka: Elég sok van, úgy alakítom az étrendem, hogy fogyjon. Ma - hirtelen ötlettől vezérelve - a rizses húsba karikáztam bele fél kilónyit. Nagyon jó lett.

susztertangó 2014.08.30. 23:00:49

@Waka: Nincs jobb a zöldséges rizses húsnál.

A fickó 2014.08.31. 01:09:15

@Andrass9: @Waka: :)Tévhit, hogy a szuvidálás vákuumban történik, bár maga a sous vide ezt jelenti. Atmoszférikus nyomáson, csupán oxigén szegény környezetben főzünk ilyenkor. Bár a levegőt vákuumozó géppel szívjuk ki, de a fóliát a külső nyomás szorosan az alapanyagra préseli (membrán hatás), így belül is ugyanakkora a nyomás, mint kívül. Ez a rápréselés a lényeg, mert a levegő rossz hővezető.
Ha a "zacskónak" szilárd fala lenne, akkor lehetne vákuumot elérni benne, de akkor az már nem zacskó. :D
Egyébként a sous vide zöldségre gyümölcsre legalább olyan jó, mint húsokra. 83 fokon 70 perc alatt fő meg a krumpli, persze függ attól is, hogy milyen darabora van vágva. Nem fő szét a krumpli gyönyörű és ízes marad. Lassan egy éve használom a kütyüt, Amerikából rendeltem, szinte folyamatosan meg, a legjobb dolog, ami mostanában a konyhámba bekerült.
afickofakanallal.blog.hu/2014/04/13/sous_vide_kutyut_minden_konyhaba#more6026551

Pinka-Panka 2014.08.31. 09:27:06

@Andrass9: jól van, akkor mindenki jól van, ez a lényeg:)

Pinka-Panka 2014.08.31. 09:28:42

@Waka: ez nagyon jó, míg Apám élt, neki csináltam ilyen zöldséges rizseshúst, nagyon finom, s fogok én is csinálni, jó is ha nem a hús dominál mindenben-

Pinka-Panka 2014.08.31. 09:36:22

Szép vasárnapot Mindenkinek!

Valahogy nem süt a nap, mikor ígérték. Szürkeség honol,. de én már lassan az ebéddel kész vagyok.

Csináltam egy mustáros, párolt karajt, mindjárt kész van, egy zöld köretet sütöttem, kis rizst aki kér és fejes salátát fokhagymásan. Ma lehet, nincs munka.
Igazából patisszont rántottam volna, de a férjem frissen kérte volna ebédre, én meg nem akarok ma, a tűzhelynél állni és feltakarítok és részemről...
A lány meg kacsafutamra indul, Ő máshol ebédel, akkor meg így döntöttem, hogy ez lesz és jut is marad is.

Pinka-Panka 2014.08.31. 09:39:18

Ma helyére kerültek a befőttek és konstatáltam, megtelt a kamra. Viszem tovább a hagyományt, amit sajnos korán, hagytak rám. Gondolokodom, hogy a lányom is így fogja gondolni? Ez még kérdés...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 09:59:25

@Pinka-Panka: Szerintem korai még ezen gomdolkodnod!

Pinka-Panka 2014.08.31. 10:09:55

@Andrass9: úgy legyen! "majd meglássuk" :)

A végén zöldborsós rizst csináltam, nagyon régen nem csináltam.

susztertangó 2014.09.01. 19:18:47

@látjátok feleim szümtükkel: Az előbb elkezdtem priviben megválaszolni a kérdésed, de miért ne olvassák mások is? Mert főleg MLM ben árulják? Árulják ezt jóval olcsóbban neMLMben is. Kérdezed jó-e? Igyekszem nem reklámozni, csak azt írom amit ismerek. Nagynéném pár éve lábszárfekélyt kapott, amit a bőrök csak öblögettek és mivel csak nagyobb lett átadták a Nyírő sebészetre.Nyírják le térdből. Amikor felmerült ez az opció, elkezdtem itatni ezzel a gyümölcslével. A sebészek nem kapkodták el a dolgot és kb 4 lityi lé után kezdett kisebb lenni. Akitől vettem , azt mondta: öntsem a sebre! Ja, egy kórházban!!Páros lábbal rúgtak volna ki! Minden esetre, az előjelzett kísérő jelenségek bejöttek, bepisilés, kénytelenek voltak katétert adni, belobbanó izületek, kiütések. Ezek aztán elmúltak. Végül, jó pár évvel később mindenféle sebészeti beavatkozás nélkül fejezte be életét és fekélye sem volt. A sebészeten naponta kötözték és sima vízzel mosták-a gyümölcsléről nem tudtak. A placebóról csak annyit, hogy igenis volt, "A professzor úr mentette meg a lábamat!" mondta nagynéném.Legyen a te hited szerint, há' nem ? ("Persze, ez a kotnyeles öcskös, bár hatvanas,mégis elhisz minden bóvlit, hát megittam a kedvéért, ha már annyira tüsténkedik.")

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.01. 21:35:47

@susztertangó:

Olvastam róla amikor megjelent, de még nem kóstoltam, bepótolom.

A lábszárfekély egy érdekes valami. Gyerekkoromban volt egy cukros nő az utcánkban, és neki volt egy seb a lábán, ami nem akart gyógyulni. Valaki ajánlotta neki, hogy ultraporos vízzel mosogassa, amit meg is tett, és a lába szépen meggyógyult. Ugyé fűben-fában orvosság.:)

susztertangó 2014.09.01. 21:58:21

Mégecccccer: a szicíliai padlizsános cucc qrrrrrrrrva jó!

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.01. 22:13:17

@susztertangó:

Nem értem, most akkor eszünk, vagy qrunk? Másra már nem ismerek tippelni.:)

susztertangó 2014.09.02. 04:34:36

@látjátok feleim szümtükkel: Á, csak lelkesedésemnek adtam hangot, végül is ez nem az Angolkisasszonyok Zárdája.A kifejezés valószínű a Facén olvasott napi bölcsességből jött: nem mindegy, hogy valaki "az", vagy "úgy néz ki".

susztertangó 2014.09.02. 04:38:58

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy a kérdés lényegére válaszoljak: evés után álmos leszek lemegy a vérnyomásom és így tovább.

susztertangó 2014.09.03. 05:05:41

Csirkecomb farrészel 4.-étől a Spárban 569.-HUF/kg

Benikuty 2014.09.03. 09:09:15

@susztertangó: a "farrész"-t felajánlom neked :D

susztertangó 2014.09.03. 16:17:37

@Benikuty: Próba cseresznye. Waka írta a posztban, hogy vett néhányat.

Topy 2014.09.03. 16:51:41

@susztertangó: de ő valami ismerős hentest is emlegetett ennek kapcsán! :)

Benikuty 2014.09.03. 17:49:36

@susztertangó: szóval, vegyünk fele-fele (nem testvériesen), aztán enyém a comb :)

susztertangó 2014.09.03. 19:08:38

@Benikuty: Oké. Lehet,hogy a Karajon olvastam, hogy a farháton van egy rész a combhoz közel, ami egy rendes darab izom.

Benikuty 2014.09.03. 20:56:15

@susztertangó: valami nekem is rémlik. szóval te járnál jól, de én akkor is ragaszkodom a combhoz, kedvencem...főleg a belső oldalon olyan bársonyosak...;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.03. 21:42:24

@Benikuty:

Emlékeim szerint nincs ott semmi féle rémlik, bár lehet, hogy neked már rém?:D

A fele-fele meg nem testvéries osztozás, hanem igazságos. A testvéries az, hogy neked egy veréb, nekem egy túzok.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.04. 14:20:20

@susztertangó:

Emlékszel a viccre? Valamikor a kommunizmusba az ideiglenesen itt állomásozó Igor, meg az itthon lakó János katonák közösen csencseltek, és a bevételt kellett volna osztani. Igor mondja, hogy testvériesen, mire jános, az nem jó, fele-fele.:D

susztertangó 2014.09.04. 16:18:05

@látjátok feleim szümtükkel: :-( Már írtam ezt az alap igazságot , de ide illik. "Minden nemzet eltart egy hadsereget. Jó esetben a sajátját."