Úgy esett, hogy hétvégére egy jó zöldséglevest akartam főzni. Rengeteg sárgarépa, petrezselyem és paszternák termett idén, bár némelyiket erősen megrágták a férgek. Nincs mese, fogyasztani kell, mert sokáig nem tudom majd tárolni. Ahogy aztán jobban végiggondoltam a dolgot, rájöttem, hogy a zöldség magában szerény lesz levesnek. Nem mintha bajom lenne a zöldséglevessel, de valami tartalmasabbra vágytam. Eszembe jutott, hogy van a fagyasztóban egy kis csirkefar. Jó múltkorában vettem egy tucatnyit a magyar csodából, a faros csirkecombból. Ötszáz forintért adták, és sikerült egészen szépet kifogni az ismerős hentesnél. Persze, én csak ismerős henteshez járok. Igaz, ha eleget járok valahova, ismerős lesz mind. Az aprólékfélét leválasztottam a combokról, leszedtem a hájat, és a tiszta húst lefagyasztottam. Most kapóra jött ez a húsféle a főzéshez. Persze nyughatatlan elmém tovább cikornyázta a receptet. Mi lenne, ha némi tejföllel tovább gazdagítanám a levest? És lőn.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeaprólék
- 1 kilónyi sárgarépa, petrezselyem és paszternák
- 1 kis darab zeller
- 1-2 szál zellerlevél
- 1 kis darab karalábé
- 1 paprikacsuma (kápia)
- 2 kicsi paradicsom
- 1 pirosra érett jalapeno paprika
- 2 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10-12 szem feketebors
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 175 g tejföl
- 1 evőkanál liszt
- pirospaprika
- só
A zöldségeket felkarikáztam. A karalábé és a zellergumó fagyasztott volt, felkockázva tettem el annak idején. A vöröshagymát négybe-, a fokhagymát öregebb darabokra vágtam. Kevés olajon megpirítottam.
Mikor lepirult, megszórtam pirospaprikával, kicsit megforgattam, felöntöttem vízzel, és felforraltam.
Beletettem a húst és a zellerlevelet, majd felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Sóztam, beleszórtam a borsot.
Két órán keresztül kis lángon bugyogtattam.
Amikor a hús puha lett, kikevertem a lisztet a tejföllel, és hőkiegyenlítés után behabartam a levest. Kiforraltam.
Finomra vágtam a petrezselyem zöldet, megszórtam vele a levest, és el is zártam a gázt.
Az elején megfordult a fejemben, hogy valami tésztát is lehetne belefőzni, de végül nem hiányzott belőle. Savanykás, könnyed, ugyanakkor laktató leves lett. Jól megerősöztem, és bekajáltam belőle.