Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Fügelekvár csavarral

2014.08.27. 07:00 Andrass9

Összegyûlt vagy két kilónyi füge. Megehetném, de inkább fõzök belõle lekvárt. A fügelekvár önmagában elég semmilyen, szedtem hát hozzá egy kis szedret is.

28.jpg

Fûszerek sem ártanak, összeraktam hát a hozzávalókat:

  • 2 kg érett füge
  • 3ö dkg cukor
  • 15 dkg feketeszeder
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 darabka fahéj
  • 1/2 rúd vanília
  • 10 szem szegfûszeg
  • picinyke gyömbér
  • és a csavar: 3 ek minõség holland kakaópor

10.jpg

A képen a csavar nem szerepel, mivel arra csak késõbb gondoltam, hogy kipróbálom. A citrom héját és a fûszereket egy darab gézbe csomóztam, hogy megtaláljam késõbb. A szedret a cukorral felfõztem, majd szitán átpasszíroztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy fügét daraboltam, majd a szederlébe kevertem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Akkor jöhet a többi füge is, ez jól néz ki.

18.jpg

Megpúpoztam az üveglábast, majd beledugtam a fûszeres zacskót is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Fõztem majd két órát, hogy teljesen szétmálljon a füge. Elkezdtem közepes üvegekbe tölteni. Lett is három, ami pont jó a gyerekeknek, meg nekünk.

23.jpg

Ekkor jött a gondolat, hogy a maradékból csokisat készítek. Olvastam a Nosalty-n a Ficoco receptjét, ami egy dalmát különlegesség, és megfogott az egyszerûségével. Jött tehát 3 evõkanál finom holland kakaópor. Elkevertem, és sötét masszát kaptam. Érdekes módon a képen ez sem, valamint a kakaópor feketesége sem látszik - talán az élénk vörös háttér bolondítja meg a gépet?

24.jpg 25.jpg 26.jpg

Lett két és fél kétdecis üveg. A félüveget a szomszéddal meóztuk, és jónak láttuk :)

Így jutott két-két üveg a gyerekeknek, nekünk meg egy sima lekvár.

27.jpg

Mivel ekkora sikert aratott, pár nap múlva szedtem egy újabb adag fügét, amibõl fõztem gyorsan még 8 üveggel a csokisból:

  • 1,5 kg füge
  • 20 dkg nektarin
  • 10 dkg cukor
  • 4 ek holland kakaópor
  • 3 ek méz
  • 1 citrom
  • 1 ek vaniliás cukor
  • 1 mokkáskanál õrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál õrölt szegfüszeg

30.jpg

A fügét megmostam, feldaraboltam. Volt egy-két kevésbé érett is közte, de az is jó. Hozzáadtam a felszeletelt nektarint, amit pár napja a lyánykám fagyasztott le nekem.

31.jpg

Felforraltam a jénai lábasban, majd belereszeltem a citrom héjából, hozzáadtam a cukrot, mézet, fahéjat és szegfüszeget, valamint a citrom levét.

32.jpg

Egy órát fõztem, majd botmixerrel simára kevertem.

33.jpg

Rápakoltam a 4 evõkanál kakaóport, jól összedolgoztam.

34.jpg

Fóztem még 5 percig, hogy a kakaó is belefõjön, majd üvegekbe szedtem.

35.jpg

A cimkét persze elrontottam, de a Ficoco így is finom lett :)

52 komment

Címkék: füge méz citrom cukor nektarin fahéj szegfűszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr316616695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 07:03:10

ennyike fügét inkább simán megennék:)

nagyon halvány az a kakaópor, te

Topy 2014.08.27. 08:30:30

@Babette.: nem halvány az, csak a fényképezőgép automatikája ment el a málnásba :)
a m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/fugecsoki/30.jpg képen látszik, hogy jó sötét kakaó az

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.27. 09:01:00

@Topy: Ráadásul nem is Herseys, hanem holland kakaó, és igencsak fekete/barna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.27. 09:01:35

@Babette.: Ja, aztán másnak nem is juttatnál belőle! Irígy kutya vagy :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.27. 09:11:59

@Andrass9: siman. egesz eletembem adtam, most mar ramfer egy kis irigyseg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.27. 21:39:33

Jó estét!
Hazaértem a poszt főzéséből! Talán lesz erőm holnap két üveg almapaprika között megírni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.27. 23:21:34

@Andrass9: Megírtam, erre a blog.hu motorja bedöglött, és nem hajlandó elmenteni a posztot :(

Pinka-Panka 2014.08.28. 10:03:57

Áldás békesség!

Jól néz ki a lekvárod András. Kicsit elkerekedett a tekintetem, a kakaóport olvasván. Elképzelni próbálom, kissé szokatlan, de biztos finom.
A szeder nagyot dob az ízén, abban biztos vagyok és még, azt hogy szeretem.
Pikáns.

Mondjuk egy vajas finom foszlós kalácsra kenve el tudom képzelni a kakaós ízűt is. Most, ahogy írok.

Ügyes vagy András, hogy ilyen sokszínű a főzés tudományod. Változatos.

Pinka-Panka 2014.08.28. 10:07:29

ma csak egy - maradékokból főztem, egy széles metéltet.
Egész jó lett.
Minek nevezzelek tészta.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 10:08:30

@Pinka-Panka: nekem a szilvásgombócnak kéne nekiállnom. a krumplit tegnap már megfőztem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 10:08:53

rohadt 12 fok van, befagy a seggem.
AUGUSZTUSBAN!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 10:17:15

@Babette.: Itt akkora rohadt szilvákat árulnak, hogy abból nem főzök gombócot. Különösen nem csak magamnak!
A hideg itt se rosszabb: 9 fok volt reggel, és 7-ig ment le az éjjel. Augusztusban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 10:19:32

@Pinka-Panka: :) Vicces, ha nem árulod el, mi is volt benne/hozzá :)
Megpucoltam 6 méretes körmöt, mert jóárasan jutottam hozzá, és nincs már lefagyasztva körömpörköltem. Ebben a jégveremben kifejezetten jó lesz valami tartalmas étel!
Még vacillálok, hogy tegyek-e bele csülköt, hogy valami hús is legyen a koleszterol mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 10:20:41

@Pinka-Panka: A kakaós ötlet elsőre nekem is meglepő volt, de a próba igazolta az elvárásokat!

Pinka-Panka 2014.08.28. 10:35:44

@Andrass9: Már nem merem a cukkinit kiejteni, mert annyit csináltam ez évben. Nagyanyám mindig azt mondta, azt kell enni, ami van, meg terem, nos én ennek eleget tettem maximálisan.

Azt el kell mondja, kapok a vendégeimtől sok mindent, s én sajnálom az ajándékot, az ételt elfecsérelni, inkább megosztom a szegény nővel, akit támogatok igencsak.

András, volt jó ízű sonkám, gépsonka, azt felcsíkoztam és olíván kisütöttem. Egy cukkinit is csíkokra, azt wokban, a sok cherry paradicsommal, fűszerekkel ressre sütöttem.
csináltam egy saját paradicsomléből, szószt, hagymákat disztöltem, reszelt sárgarépával, s paradicsomlé. pici cukor, meg só, s rengteg zöld bazslikom, de azt nem főztem már, hanem a mikor vége akkor tettem bele. Fokhagyma elég sok ment bele.

Jénaiba kevertem az egészet, a széles metéltet, volt sajt maradék is, azzal hintettem és kicsit csak átsütöttem. Nem egy nagy dolog, de könnyű, a lányom barátja már betermelt belőle, ízlett neki.

Tegnap meg csillag tököt kaptam, hétvégén azt rántva fogom, sok salátával. Húst majd talán marhahús leves legyen, de a főétel vega. Így nem gurul a család annyira:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.28. 10:43:37

@Andrass9: jó nagy malac lehet. 6 méteres köröm.

Pinka-Panka 2014.08.28. 10:47:12

@Andrass9: elhiszem, finom lehet, ha te mondod. Tudod, azzal az édességekkel, sajnos úgy vagyok, ha lehet nem csinálok. Nem szabad, a súly miatt. Mindegyikünknek tilos, csak picit. Tegnap egy vendégem mesélte, a változó korban van, repül a súly rá, én ettől rettegek, a lányom hajlamos a hízásra, a férjemnek is vigyáznia kell nagyon. Nincs max, kis fagyi és sok gyümölcs. Ahogy tudom vigyázok, meg magamra is, mert nem akarok mázsás lenni, meg beteg, ami volt elég a családban.

Én már meg tudom csinálni, hogy valami édességből csak picit bekapok, s nekem elég. A családom képtelen erre, így nem csinálok.

Topy 2014.08.28. 11:11:42

@Babette.: elsőre én is úgy olvastam :D

Pinka-Panka 2014.08.28. 11:40:26

@Babette.: finom a szilvás gombóc is. Írtad valamelyik nap, hogy úgy főzöl, hogy a szilva a fán, meg ami otthon van, gondolom Úgy találod ki - mi legyen az ebéd. Ez izgalmasabb, mint a menzai főzés, paradicsom leves, tarhonyás hús, csalamádé.
Ami otthon van, abból főzni az a kihívás.

A mai ebédem is, így lett, ami van, abból legyen.

Pinka-Panka 2014.08.28. 11:42:48

@Topy: én is, de gondoltam, András, már rázummolt a pörköltre, s így mondja, hogy jó sok legyen:)

Pinka-Panka 2014.08.28. 11:46:34

@Babette.: az enyém is:) tegnap este elmenetem a gyönyörű kutyámmal, októberbe illő, hideg, metsző szél fújt.
A mi talán bejön, a hétvége szép lesz, neki is állok a kertbe, amit lehet, mert az előrejelzés brutál esőt igér a jövő hétre.
Lassan Noé is csodálná, ami itt van már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 12:04:12

@Pinka-Panka: Így már el tudom képzelni! Tetszik a paradicsomszószod, amit kavartál rá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 12:05:47

@Pinka-Panka: Édességet nagyon keveset eszem. Képzeld el, az USA-ban, amikor már egyedül voltam, két ÉV alatt fogyott el egy kiló cukor. Az is csak azért, mert befutott a családom a végére :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 12:07:25

@Babette.: Hiába, ha én főzök, akkor csakis sokat!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 12:08:42

Hozzámvágtak tegnap 2 emnberfej nagyságú pöfeteg gombát. Megosztom este a barátunkkal, akinek dílere van, de továbbra sem tudom, mit csináljak egy strandlabda nagyságú gombával ...

Pinka-Panka 2014.08.28. 12:11:15

@Andrass9: ezt jól teszed, a cukor a legnagyobb ellenség, csak keveset szabad:)

Topy 2014.08.28. 12:23:46

@Andrass9: frissen rántani nagyon jó, finom - szép méretes szeleteket lehet vágni, csak óvatosan kell tenni-venni mert törik
pörköltnek is jó
sokáig ne tartogasd, hamar szaga lesz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 13:44:06

@Topy: Jaaa - de mivel egyedül vagyok rá, mi a szöszt csináljak vele? A másikra találtam balekot - a barátunkat, akinek dílere van, node a maradék kilónyi gombát egyedül???
Nem lehet valahogy fagyasztani vagy szárítani???????

Topy 2014.08.28. 14:13:31

@Andrass9: úgy emlékszem a pöfeteg kiválóan aszalható... rákerestem és tényleg :)
de szerintem simán is fagyasztható, ez elég húsos gomba
na itt is van: www.netgombasz.hu/receptvilag/hasznos%20tanacsok/gombak_tarolasa_es_tartositasa.html
"A gombák nyers állapotban történő fogyasztása előtti tisztítás után a vizet alaposan lecsepegtetjük. A gombát megfelelő méretűre daraboljuk és egy-egy felhasználásra való mennyiségenként adagolva polietilén zacskóba, műanyag dobozba vagy alufóliába csomagoljuk. Az így készített csomagokat a hűtőszekrény fagyasztó részébe tesszük /-18 C fok vagy annál hidegebb/ , majd a fagyasztás befejezése után a tároló részben helyezzük el. E módszerrel tartósításra a húsos, nem lédús gombák alkalmasak mint a csiperkék, a galambgombák, a szegfűgombák, a keményebb tinóruak, a szürke tölcsérgomba, a tőkegombák, a rókagombafélék, egyes pereszkék, a pöfetegek."

vagy megcsinálod pörköltnek és lefagyasztod; esetleg félkész állapotban (nekem pl. van a hűtőben hagymával dinsztelt gomba lefagyasztva, így ha valamibe kell egy kevés, akkor azt veszem elő)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 14:42:22

@Topy: nagyon szépen köszönöm!!!!
Akkor megpróbálom egy részét fagyasztani, és a maradékból meg dugi pörköltet csinálni :)

vörösbor(de)minőségi 2014.08.28. 15:12:41

látom már megírták a gombával mit is tegyél? aszalás a legjobb mert porrá lehet törni és izesitésként bármibe használni-ki mennyire szereti.

a kakaóval felütött lekvár nagyon tetszik.olyannyira,hogy ki is próbálnám más gyümölccsel.méne?
rosszat nem tesz vele....
izgalmas dolog ez.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.28. 20:40:28

Szép estét!
Kiégett az izzó az asztali lámpámban, alig látom a gombokat.
A szeder-füge kombó egészen jónak tűnik, de a kakaó engem is meglepett. Igazából simán el tudom képzelni, de csak, ha nyomokban sincs savanyú íz a lekvárban. Az én fejemben a kettő valahogy nem passzol.
Ma ismét paradicsom nap volt, nyolc literre valót főztem meg némi zellerszárral, holnap passzírozunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 21:18:45

@vörösbor(de)minőségi: Az aszalás gondolat tetszik! A fenének van kedve egy ekkora gombával szórakozni!
Elő is veszem az aszalógépet, és csinálok gombaport (na jó, szárított gombát) belőle! Köszönöm az ötletet!!!
Szerencsére a barárunk (akinek dílere van) boldogan elvitte a nagyobbikat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 23:01:08

@susztertangó: Azért nem semmi, hogy a gugliban 5-nek a blogkocsma jön fel, pedig nem is készítettünk kakaós karfiolt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 23:05:41

@Waka: Nincs benne savanyú, ellentétben a képen látható citrommal :) Egyetértek - a savanyú íz nem passzolt hozzá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.28. 23:06:35

Hol a csudában van Süllőcske, amikor gomba tanácsra van szükség???

susztertangó 2014.08.28. 23:33:58

@Andrass9: 10:19:32 hőz.

Solymári tunkolós

Hozzávalók: 2 evőkanál sertészsír, 2 db vöröshagyma, 4 dl paradicsomital, 3 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál cukor, só, őrölt bors, 25 dkg házi füstölt kolbász (virslivel is készíthető), friss kenyér vagy péksütemény

Lábosban zsírt forrósítunk, hozzátesszük a gyöngyre vágott vöröshagymát, aranybarnára pirítjuk, majd belekeverjük a karikákra vágott házi füstölt kolbászt is. Tovább pirítjuk, ezután a paradicsompürét is hozzáadjuk, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, ízesítjük cukorral, paradicsomitallal felöntjük, és jól összeforraljuk. Szokás volt tálalni főtt marhahús mellé is, burgonyával körítve. Önálló fogásként is adható.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Mőcsényi Rosé 2004

susztertangó 2014.08.29. 21:39:51

@Andrass9: Először valahol valami csetelő helyen bányásztam, ott még azt írták, hogy utána télen lehet menni az erdőre fát vágni..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.29. 22:00:45

@susztertangó: Tudod mikor megyek fát vágni? Ha megettem 2 tál körömpörköltet :) na majd akkor (talán!!!)

susztertangó 2014.09.01. 18:34:24

@Andrass9: Ha fát kivágni kell, az nem akkora élvezet, mint hasogatni. Valószínű gyártási hiba ez nálam, de kifejezetten szerettem fát aprítani. párnafának, aprónak, kicsit nagyobbnak. Ennél jobb buli amikor télen az ember bekészíti a tüzelőt,alágyújt, majd nézi, hogy műxik, pattog, ropog, zúg. Be lehet csukni a kályha ajtaját, játszani a huzattal, később élvezni a meleget.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.15. 20:38:29

Érdekes módon ebben a randa esős időben megért vagy 8 füge a bokron, amit gyorsan leszedtem amikor kicsit elállt. Gondoltam megfőzöm az Andrass9 féle a kakaós változatot.
A fügéket lehéjaztam, apróra vágtam, és egy láboskába kandirozott gyömbérrel feltettem főni. Küzben eszmebe jutott, hogy halottam már csilis csokiról, ezért és gyorsan vágtam néhány karika thai csilit, amit apróra vágva betettem a keverékbe. Miután jól felforrt, és elfőtt a leve, három kanál barna cukrot, két kanál holland kakaót és csipet fahéjat tettem bele, majd jól összefőztem. Nagyon finom lett.:D

Topy 2014.09.15. 22:33:56

@Andrass9: a lekvártól egyre távolodunk és egyre inkább közeledünk a chutney felé, jól látom? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.16. 07:51:06

@Topy:

Szerintem nem látod jó, mert ebben nincs hagyma, savanyító anyag, ez egy igazán jó ízű csokis-krémes-lekvár lett.

Topy 2014.09.16. 10:17:38

@látjátok feleim szümtükkel: közeledünk: löttyints bele egy kis ecetet és odaértél :)

(a hagyma nem kötelező tartozék)
süti beállítások módosítása