Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Lassú tűzön készült BBQ marhaborda valódi szalmakrumplival

2014.08.21. 07:00 Andrass9

A madarasban csavarogván lecsaptam egy kis adag marhabordára. Szép húsosnak tûnt, megvettem, hátha lesz belõle valamikor egy jó húsleves. Ez a módszerem, amivel a csodahüttőt mennyei magasságokba emelem, de ne áruljátok el senkinek!  Itthon azután véletlenül megnéztem Adrian Richardson lassú tûzön készült marhabordáját. Na ezt nem kellett volna, de még aznap este nekiálltam, így az oldalas el sem érte a csodahüttőt.

36.jpg

Önmagában a 3 darab bordáért nem érdemes a gázt sem begyújtani, így irány a csodahüttõ: egy pontméretû rostélyos szelet azért árválkodott ott.

Ketten együtt már kitettek egy kilót, azzal érdemes kezdeni. Már csak a hozzávalók kellenek a BBQ szószhoz, meg amúgy:

  • 1 kilónyi marhaborda és rostélyos vegyesen
  • paradicsomok a kertbõl kb 40 dkg
  • 6 dl marha csont alaplé
  • 10 szelet bacon
  • különféle csilipaprikák (KungPao, Purple Jalapeno, Spicy Fiesta, Aji Crystal)
  • 1/2 hagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 4 ek oliva olaj
  • fûszerek:
  • 2 ek méz
  • 1 ek PO féle füstölt csili
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek A1 szósz
  • 1 ek kechup
  • 1 dl vörösbor
  • 2 ág zsálya
  • 3 ág bazsalikom
  • 2 ág oregano
  • 2 ág rozmaring
  • 1 friss babérlevél
  • 1 kk mustárpor
  • 1 ek liszt
  • 1 kk fehérbors
  • 3 szem nagyobb krumpli

10.jpg

A gombát végül nem használtam fel, pedig - ha ébren vagyok hajnali háromkor - beletehettem volna azt is a hús mellé az utolsó órára, remek hozzáadott íz. Elsõre a húsnak kell jó kérget sütni, ezért egy evõkanál lisztet összekevertem 1 kávéskanál fehérborssal és 1 kávéskanál mustárporral. Ezzel a keverékkel beszórtam a húsokat és az oliván pirosbarna kérget sütöttem rájuk. Ez egy fontos lépés, mert különben a hús csak fõni fog! Első alkalom, hogy mustárport használok, de nagyon megelégedtem vele!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kimagoztam a csiliket, mert a csípõsség most nem volt cél.

15.jpg

A húsokat egy öntöttvas lábasba helyeztem, ott fognak fõni.

16.jpg

A bacont felcsíkoztam, a fokhagymát szeleteltem, hagymát kockáztam, csilit aprítottam. Ezzel elõkészítettem a BBQ szósz alapját. Elsõre leöntöttem a felesleges olivát a serpenyõbõl, majd a bacont zsírjára sütöttem. Hozzáadtam a felaprított csilit, kicsit meg is pároltam. A hagymával is átsütöttem, majd a vörösborral teljesen feloldottam a serpenyõ fenekére lesült finomságokat.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Felvágtam a paradicsomokat csak úgy tessék lássék alapon. Színvakok számára: az a körte formájú, az sárga kéne, hogy legyen ...

21.jpg

Elõkészítettem a különféle folyékony adalékanyagokat. Például a csontlevessürítményemet felöntöttem vízzel, és összeforraltam a mikróban.

22.jpg

Apránként mindegyikbõl tettem a paradicsomos mártásos serpenyõbe, míg úgy gondoltam, hogy annyi elég. Gyakran készítek BBQ szószt, de soha nem tudom az arányokat - azok mindig menet közben alakulnak ki, és sohasem azonosak. A legvégén felöntöttem a 6 dl alaplével. Míg el nem felejtem: sót azt ekkor tettem bele, kb egy fél evõkanálnyit (lehetett volna több ...). Ezt a szószt most inkább az édes oldalra billentettem, mert nincs itt a feleségem, aki azt nem szeretné. Akár barnacukorral is készíthettem volna, de a méz ...

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A zöldfûszereket felapritottam, kivéve a babért és a rozmaringot, mert azokat ki akarom halászni, mielõtt megesszük az ételt. Mind hozzáadtam a megpirított húsokhoz, majd beleöntöttem a szószt a serpenyőből.

27.jpg

Innentõl jön az egyszerûbbik vége a feladatnak: 6-8 órás sütés/párolás 80-90C fokon. Feltettem az indukciósra, mert ott a hõfok és a fõzési idõ állítható. Elõször 100C-re tettem 2 órára, hogy összeérjenek a szósz ízei, majd 80C-re 4 órára. Persze a fedõ az edényen volt. Már jó késõre járt, így magárahagytam az egészet reggelig. Jó hideg volt az éjjel, így a zsir kifagyott a tetejére reggelre. Mindez sütőben is előadható, ha a sütődet le tudod keverni 100C köré: például kicsit nyitott ajtóval?

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A kifagyott zsírt eltávolítottam, a szószt átszürtem/passzíroztam a húsról egy tálba.

32.jpg

Valami körítést kellett hozzá készíteni, amikor beugrott, hogy a napokban posztoltam szalmakrumplit, ami nem is az volt, hanem rósejbni, ezért most nekiálltam a klasszikus szalmakrumplinak. Az Eredeti V Szeletelõvel próbálkoztam, de az enyém már meg van repedve, ezért nem voltam sikeres. Legyalulni még sikerült, azt meg késsel vágtam gyufaszálakra. Na jó, vastag gyufaszálakra.

33.jpg

Kisütöttem ropogósra 170 fokon, és megsóztam. Tudom, elég csúnyán néz ki, de elfelejtettem az olajat leszűrni!

34.jpg

A húst betettem a sütőbe grillfokozatra egy kis szószt rákanalazva, hogy felmelegedjen, meg extra kéreg képződjék rajta. Kitálaltam kovászos uborkával, és a megfelelõ irányba helyezett késsel magamnak ...

35.jpg

A hús egyszerûen leesett a csontról!

38.jpg

Ezen felbátorodva vittem a szomszédnak is egy tányérral. (Kés, villa nélkül ...)

39.jpg

50 komment

Címkék: méz paradicsom zsálya bazsalikom vörösbor rozmaring bacon babér alaplé almaecet szalmakrumpli csilipaprika BBQ marhaborda beef rib BBQ szósz PO füstölt csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr466620663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.08.21. 07:10:48

Jó reggelt mindenkinek!

Kíváló, kész vagyok, nagyon finom lehet. Minden jöhet, a krumpli nem csúnya, nagyon jó
úgy.

Össze kellene szednem a hozzávalókat, s megcsinálom ez biztos.
Mustárpor? - azt még nem tudom micsoda, vagyis hol kapni?

Köszi a receptet András.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 07:57:10

idekoltozhetnel a szomszedba

a1 az micsoda?

Fenchurch68 2014.08.21. 09:09:19

Hű, én húsok elkészítésében még nagyon kezdő vagyok, de ez nagyon tetszene az embernek. Ha bele mertem vágni, referálok az eredményről.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.21. 11:18:25

@Babette.: sztekszosz
a kes jo iarnyban van de igazabol ehhez nem kell se kes se villa:)
kurvara szeretem
igy ahogy van
van itt a sarkon egy nagyon jo bbq etterem....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 11:45:18

@Babette.: Amerika egyes számú szték szósza. Édes és savanyú, paradicsom bázisú. Én nem nagyon szeretem, de gyerekeim odáig vannak érte.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.21. 11:47:10

azert a szalvetat en a jobb oldalra tennem, bar ehhez a kajahoz mi egy guriga keztorlot teszunk az asztal kozepere

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 11:51:30

@Kató néni: Ez hálás recept, mert a szószt úgy alakítod ahogy tetszik. Lényeg a paradicsom, méz vagy cukor, paprika és ecet.
Vágjál csak bele. Ja, és a marhaoldalas az egyik legolcsóbb marhahús ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 11:52:41

@hagyma: A szalvétát balolddalra teszik Európában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 11:58:29

@Pinka-Panka: Mustárport legutóbb a CBA-ban vettem a fűszer részlegen. Az a Colmans talán az egyik legjobb márka a mustárok között.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 13:42:30

Sikerült vagy 30 dkg paradicsomot leszedni a még ép bokrokról. A SanMarzano szépen hoz, elkezdett pirosodni. A koktélok lustálkodnak, de rengeteg lesz, ha beindul. A SuperSweet-et egy kis darabon elkapta a gomba. A sárga paradicsom mind tönkrement. A bikaszív küzd az életbenmaradásért. A paprikaparadicsom szintén haldoklik. Néhány az óriás paradicsomok közül egészséges. Holnap kapnak nagy adag rezet ismét, meg Dithane-t, mert az is jó a paradicsmvész ellen.
A paprikák viszont, mint bolondok, teremnek! Van 4 tő olyan jalapeno, ami nem csíp, azt tán még ma elrakom ecetbe.
Akinek lett Spicy Fiesta: fantasztikusan ízes a paprika húsa, miután bepirosodott! A magjával és erével vigyázz, mert nagyon csíp.

Fenchurch68 2014.08.21. 13:46:18

@Pinka-Panka: Nemes egyszerűséggel vesz az ember mustármagot a gyógynövényesnél, aztán kávédaráló... Én a mustárt csinálom ezzel a módszerrel, de gondolom, a mustárpor valami ilyesmi lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 13:52:02

@Kató néni: Valóban valami "olyasmi" :) Sajnos nem mindegy milyen mag és hogy van megőrölve. A mustárport kávédarálóval nemigen lehetne csinálni, mert a lisztnél is finomabbra kell őrölni. Persze erre a célra, mihez én használtam, valóban elégséges a kávédaráló. Mustárt viszont még nem készítettem, mert ez az angol mustár az USA-ban kapható volt (meg ott amúgy se nagyon főztem). Most viszont egy ideje gondolkodom egy mustárkészítő sorozaton :)

Fenchurch68 2014.08.21. 14:27:06

@Andrass9: Ja, akkor nekem elég jó a kávédarálóm, mert kenyérhez is azzal őrlök liszteket... Házi mustárt készíteni nem kell félnetek jó lesz
ha mindenki mellette van én nem ellenzem.

susztertangó 2014.08.21. 14:57:35

@hagyma: Honosítottuk Európában.Nem panaszkodott. azért se, hogy errefelé késsel villával esznek az emberek, nem úgy mint valami világvégi népek, ahol előbb felvágják darabokra és utána csak villáznak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 15:07:21

@Topy: Köszi, ezt tudtam. Bár legutóbb a CBA-ban láttam :)
Viszont A1-et még nem találtam idehaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 15:08:30

@susztertangó: Szívemből szóltál a fejlettebb államok étkezési kulturájáról :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 18:18:49

@Topy: Holly shit!!! Ezért az árért már aranyat is lehetne venni. Akkor marad a feleségem, hogy hozzon az USA-bol a bőröndben. 4,88 USD 15 Oz ami azért lényegesen olcsóbb, mégha a kilonkénti 4 USD szállítási felárat számítom is (ennyi az ára egy plusz bőröndnek)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 18:19:21

@Topy: Ja, nagyon köszönöm - arrafelé nem kerestem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.21. 20:36:50

Szép estét!
Csucsu, csöpög a nyálam.
Mustárport az Ázsia Bt. boltjában láttam legutóbb, tervezek venni, mert szeretnék készíteni mustárt musttal.
Ma két kosár paradicsom jött haza, meg egy fél lenn maradt, nem merek nagyon cipekedni, holnap lesz annak a napja. Képet majd lövök, és valahogy megosztom.

Topy 2014.08.21. 20:45:37

@Andrass9: valahogy sejtettem, hogy az ára ki fogja csapni a biztosítékot és inkább magánüton szerzed be :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 21:41:25

@Topy: Akkor is nagyon köszönöm - az ember soha nem tudja, mit honnan, és mikor ... Különös tekintettel, amikor MUSZÁJ megvenni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 21:42:48

@Waka: Az jó lesz, mert legalább valaki sikeresen termelt paradicsomot :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.21. 21:48:27

@Andrass9:

Szerintem Waka tisztességtelen előnyt élvez, mert neki dombon van a főldje, a mienk meg laposban. A ővéről lefolyik a felesleges víz, nálunk meg sokáig sáros marad a föld. Magasan jobban fú a szél is.
Kompenzációt kérek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.21. 21:54:29

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem meg Waka rohadt sok energiát öl a kertjébe, ezért én soha nem kérdőjelezem, mit csinál. Elnéztem a kertekek, amin dolgozik - Nem kívánom azt a körülményt magamnak!
Szóval nem jár kompenzáció (szerintem).

Fenchurch68 2014.08.22. 00:20:59

@susztertangó: Nem ipari, de sok kicsi sokra megy.

Topy 2014.08.22. 09:25:12

@látjátok feleim szümtükkel: ha azt nézed, hogy egyébként kézben kell felhordania a vizet, akkor azért hadd legyen már neki is jó éve időnként :)
egy klasszikus kerttulajdonoshoz képest lényegesen nehezebb dolga van, le a kalappal előtte!

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.22. 09:57:51

@Topy:

Azt írják az összetételre, hogy : Paradicsompüré, ecet, kukoricaszirup, só, mazsola, narancspüré, fűszerek, szárított fokhagyma, hagyma, színezék: karamell, káliumszorbát, xantán gumi.

Ha magam készítem, akkor az utolsó kettőt kihagyhatom? Vagy gumi nélkül nem is jó?:)

Topy 2014.08.22. 10:42:43

@látjátok feleim szümtükkel: attól függ! ha bungee jumping, akkor szerintem gumi nélkül nem olyan jó :D

szvsz az utolsó hiánya okozhat némi technikai nehézséget, ha túl híg a cucc

(a káliumszorbát tartósítószer, ha többet csinálsz és hosszab ideig tárolnád szvsz ne hagyd ki, vagy cseréld le valamire (bár ez még az ártalmatlanabbak közül való)
a gumi meg zselésítő-sűrítő - szvsz itt azért ezt használják, mert ez melegítésre is tartja az állagát)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.22. 14:27:09

@látjátok feleim szümtükkel: Kiválthatod agar-agarral is (ha hozzájutsz) vagy pektinnel. Azok viszont melegen meglágyulnak. Ez a szósz kicsit sűrűbb a kecsapnál, általában csak steakre öntözgetik, mivel erősen ecetes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.22. 14:36:56

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos a szükséges víz is lefolyik, ha nincs eső, kannázhatom fél kilométerről a vizet.
@Andrass9: :)

susztertangó 2014.08.22. 16:22:06

@Andrass9: Ezek szerint van hideg zselésítő? A bótban csak olyat láttam amit forralni kell, nekem pedig arra lenne szükségem, hogy ne kelljen melegíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.22. 16:44:44

@susztertangó: Csak a klasszikus zselatint találtam, amit max 50 fokig fel kell melegíteni, de a jó minőségű lapzselatin már 35-40 C-on felolvad. Rendesen elő kell áztatni a lapokat, majd kicsavarni a felesleges vizet belőle. A többiek sokkal magasabb hőfokon működnek, viszont cserébe egy meleg nyári napon sem esnek szét :)

Topy 2014.08.22. 16:45:57

@susztertangó: a normál zselatint 40-50 fokra történő melegítéssel kell feldolgozni (forralni nem is szabad), 35 fok környékén még bőven olvadt, azzal már jól lehet dolgozni nem melegíthető dolgokkal is (pl. joghurttorták); vagy még ez is meleg?

aprosef.hu/hozzavalo/lapzselatin
aprosef.hu/hozzavalo/zselatinpor

aprosef.hu/cikk/zselesito_anyagok_1

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.22. 16:46:39

@susztertangó: Amúgy tévedtem: az agar-agar remekül tűri a meleget! A pektin jó lenne még, de az édes. Ha az nem zavar, akkor használj pektint, bár nem derült még ki számomra, milyen hőfokon olvad meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.22. 16:47:23

@Topy: Jó az apróséf cikke, hamár elkéstél a guglizással :)

Topy 2014.08.22. 17:13:13

@Andrass9: de csak egy percet! :D

Topy 2014.08.22. 17:17:28

@Andrass9: mondjuk a zselatinos vonal megvolt, elég sokat küzdöttünk anno a lányoknál, hogy kicsiként is ehessenek valami tortaszerűséget (ezért emlegettem a joghurttortát); jó pár próbálkozás volt, mire kialakult a technológia, hogy a joghurtot megfelelően bekocsonyásítsuk - se szét ne csússzon, se gumilabdaként ne pattogjon :), és a gyümölcsdarabokat is magában tartsa
csak gondoltam keresek hozzá valami irodalmat is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.22. 18:26:55

@Topy: Nálunk mesterfokra emelkedett a zselatin - és a joghurttorta - készítése. Én ugyan meg nem eszem, de a család imádja. Mutatós is nagyon.

susztertangó 2014.08.22. 20:00:04

Kössz mindenkinek. Valószínű a lapzselatin jó lesz. Az eredményt majd megosztom.Pillanatnyilag két esélyes, az egyik, hogy kalapos inas. (bár az apropóját nem tudom és a gugli se)

Pinka-Panka 2014.08.23. 13:09:08

@Waka: bölcs válasz volt. Én is a hegyen lakom, én azt gondolom, mindegyiknak van előnye is, meg hátránya is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 17:40:41

@susztertangó: Mintha a kalaposinas kedvenc félrelépési tárgya volt korának hölgyei között? Dehogy mért pont a másik az ellenpont ???
süti beállítások módosítása