A madarasban csavarogván lecsaptam egy kis adag marhabordára. Szép húsosnak tûnt, megvettem, hátha lesz belõle valamikor egy jó húsleves. Ez a módszerem, amivel a csodahüttőt mennyei magasságokba emelem, de ne áruljátok el senkinek! Itthon azután véletlenül megnéztem Adrian Richardson lassú tûzön készült marhabordáját. Na ezt nem kellett volna, de még aznap este nekiálltam, így az oldalas el sem érte a csodahüttőt.
Önmagában a 3 darab bordáért nem érdemes a gázt sem begyújtani, így irány a csodahüttõ: egy pontméretû rostélyos szelet azért árválkodott ott.
Ketten együtt már kitettek egy kilót, azzal érdemes kezdeni. Már csak a hozzávalók kellenek a BBQ szószhoz, meg amúgy:
- 1 kilónyi marhaborda és rostélyos vegyesen
- paradicsomok a kertbõl kb 40 dkg
- 6 dl marha csont alaplé
- 10 szelet bacon
- különféle csilipaprikák (KungPao, Purple Jalapeno, Spicy Fiesta, Aji Crystal)
- 1/2 hagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 4 ek oliva olaj
- fûszerek:
- 2 ek méz
- 1 ek PO féle füstölt csili
- 2 ek almaecet
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 ek A1 szósz
- 1 ek kechup
- 1 dl vörösbor
- 2 ág zsálya
- 3 ág bazsalikom
- 2 ág oregano
- 2 ág rozmaring
- 1 friss babérlevél
- 1 kk mustárpor
- 1 ek liszt
- 1 kk fehérbors
- 3 szem nagyobb krumpli
A gombát végül nem használtam fel, pedig - ha ébren vagyok hajnali háromkor - beletehettem volna azt is a hús mellé az utolsó órára, remek hozzáadott íz. Elsõre a húsnak kell jó kérget sütni, ezért egy evõkanál lisztet összekevertem 1 kávéskanál fehérborssal és 1 kávéskanál mustárporral. Ezzel a keverékkel beszórtam a húsokat és az oliván pirosbarna kérget sütöttem rájuk. Ez egy fontos lépés, mert különben a hús csak fõni fog! Első alkalom, hogy mustárport használok, de nagyon megelégedtem vele!
Kimagoztam a csiliket, mert a csípõsség most nem volt cél.
A húsokat egy öntöttvas lábasba helyeztem, ott fognak fõni.
A bacont felcsíkoztam, a fokhagymát szeleteltem, hagymát kockáztam, csilit aprítottam. Ezzel elõkészítettem a BBQ szósz alapját. Elsõre leöntöttem a felesleges olivát a serpenyõbõl, majd a bacont zsírjára sütöttem. Hozzáadtam a felaprított csilit, kicsit meg is pároltam. A hagymával is átsütöttem, majd a vörösborral teljesen feloldottam a serpenyõ fenekére lesült finomságokat.
Felvágtam a paradicsomokat csak úgy tessék lássék alapon. Színvakok számára: az a körte formájú, az sárga kéne, hogy legyen ...
Elõkészítettem a különféle folyékony adalékanyagokat. Például a csontlevessürítményemet felöntöttem vízzel, és összeforraltam a mikróban.
Apránként mindegyikbõl tettem a paradicsomos mártásos serpenyõbe, míg úgy gondoltam, hogy annyi elég. Gyakran készítek BBQ szószt, de soha nem tudom az arányokat - azok mindig menet közben alakulnak ki, és sohasem azonosak. A legvégén felöntöttem a 6 dl alaplével. Míg el nem felejtem: sót azt ekkor tettem bele, kb egy fél evõkanálnyit (lehetett volna több ...). Ezt a szószt most inkább az édes oldalra billentettem, mert nincs itt a feleségem, aki azt nem szeretné. Akár barnacukorral is készíthettem volna, de a méz ...
A zöldfûszereket felapritottam, kivéve a babért és a rozmaringot, mert azokat ki akarom halászni, mielõtt megesszük az ételt. Mind hozzáadtam a megpirított húsokhoz, majd beleöntöttem a szószt a serpenyőből.
Innentõl jön az egyszerûbbik vége a feladatnak: 6-8 órás sütés/párolás 80-90C fokon. Feltettem az indukciósra, mert ott a hõfok és a fõzési idõ állítható. Elõször 100C-re tettem 2 órára, hogy összeérjenek a szósz ízei, majd 80C-re 4 órára. Persze a fedõ az edényen volt. Már jó késõre járt, így magárahagytam az egészet reggelig. Jó hideg volt az éjjel, így a zsir kifagyott a tetejére reggelre. Mindez sütőben is előadható, ha a sütődet le tudod keverni 100C köré: például kicsit nyitott ajtóval?
A kifagyott zsírt eltávolítottam, a szószt átszürtem/passzíroztam a húsról egy tálba.
Valami körítést kellett hozzá készíteni, amikor beugrott, hogy a napokban posztoltam szalmakrumplit, ami nem is az volt, hanem rósejbni, ezért most nekiálltam a klasszikus szalmakrumplinak. Az Eredeti V Szeletelõvel próbálkoztam, de az enyém már meg van repedve, ezért nem voltam sikeres. Legyalulni még sikerült, azt meg késsel vágtam gyufaszálakra. Na jó, vastag gyufaszálakra.
Kisütöttem ropogósra 170 fokon, és megsóztam. Tudom, elég csúnyán néz ki, de elfelejtettem az olajat leszűrni!
A húst betettem a sütőbe grillfokozatra egy kis szószt rákanalazva, hogy felmelegedjen, meg extra kéreg képződjék rajta. Kitálaltam kovászos uborkával, és a megfelelõ irányba helyezett késsel magamnak ...
A hús egyszerûen leesett a csontról!
Ezen felbátorodva vittem a szomszédnak is egy tányérral. (Kés, villa nélkül ...)