Érik a szeder, meg egy kicsit már a nektarin is. Fügét meg 2-3 naponta tudok néhányat szedni. Itt az ideje egy kis feketeszeder lekvár készítésének. Valamiért mi mindig lágyítjuk a szedret kis nektarinnal, ez nálunk így alakult ki.
Sikerült bõ fél kilót leszedni a bokrokról, meg a nektarin is adott 4 érett példányt.
Két füge is kerekedett, és már csak 30 dkg cukor kellett az egészhez. Ja meg egy késhegynyi NaBe, mert nem örülnék, ha megforrna.
A receptek 2:1 gyümölcs:cukor arányt javasoltak, de az még nekem is kicsit sok, így maradtam 4:1-nél. A cukrot megkaramellizáltam a lábasban, majd beleöntöttem a szedret, hogy feloldja a karamellt.
Ezalatt megtiszítottam a nektarint, felvágtam majd beleborítottam azt is a rotyogó szederbe.
Márcsak a fügéket kellett belefõznöm. Egy fél óra fõzés szépen összeérlelte a gyümölcsöket. Nagyon nem szeretem a szeder magjait, ezért átpasszíroztam az egészet. Így lett belõle lekvár helyett íz. Ezt még felforraltam a késhegynyi nátriumbenzoáttal.
Kiforráztam négy darab 3 decis kupakos üveget a mikróban, amivel sterilizáltam, meg felforrósítottam õket a betöltéshez. Én már vagy 15 éve a mosogatógép tölcsérét használom, amivel a sót kéne a gépbe tölteni (amit soha nem teszek). Pár éve már látom, hogy megjelent a boltokban is a szélesszájú tölcsér befõzéshez.
A megtöltött üvegeket beraktam a mikróba, lazán rátettem a kupakokat is és közepes teljesítménnyel forrásig hevítettem. Azért nem maximummal, mert olyankor egy-két üveg mindig kifut :)
Rászorítottam a forró kupakokat és kész is. Nem kell dunsztolni, kevésbé folyósodik meg. Persze kaptak az üvegek cimkét is késõbb, de a nem teli üvegcse bizony elfogyott.