Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kaporszósz krumplival és tükörtojással

2014.08.12. 07:00 Andrass9

Pinka-Panka emlegette a napokban a kaporszószt (kapormártást a kényesebbeknek), én meg még soha nem csináltam. Sajnos feleségem nem kapor rajongó, így õ se fõzött még soha. Kellett is valami, ami nem hús ...

10.jpg

Mivel most szalmaözvegy vagyok, kipróbálhatok mindent, még a kaporszószt is. Inyesmester alaplével és zölden készíti, míg Horvát Ilona tejfelesen. Én meg dacolva pizzaszeletvágóval, tejszínnel fõztem meg, mert el kellett már használnom a házi tejszínt. (Ha hagyom megsavanyodni, akkor amúgy is tejföl lesz belõle).

Persze bújtam a webet is, de pont olyat, amilyen ízt elképzeltem, nem leltem. Azt már hallottam, hogy fõtt krumplival kell enni, meg tükörtojást is adnak hozzá - akár fürjtojásból is, de nekem az nincs itthon. Szóval összeszedtem mindent, amit beleképzeltem:

  • 1 csokor kapor
  • 2 nagy krumpli (egy személynek egy is elég)
  • 2 tojás (lásd előző sor)
  • 2,5 dl tejszín (inkább használj tejet - finomabb!)
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 kis fehérhagyma
  • 1 csapott ek liszt
  • kis citromhéj és citromlé
  • 1 kávéskanálnyi cukor
  • fehérbors
  • feketebors a tojásra

11.jpg

Gyorsan feltettem a krumplikat sós vízben hajában fõzni, mert az a leglassúbb része ennek az ételnek. Nagyon apró kockákra vágtam a fehérhagymát (sokkal gyengédebb, selymesebb, mint a vöröshagyma) és egy darabka vajon (tán 3 deka?) elkezdtem pirítani. Pirítani, nem párolni, mert úgy édesebb az íze.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amikor már halvány arany színû volt (hogy az milyen lehet? feleségem szerencsére az ezüstöt preferálja), beleszórtam a lisztet és világos rántást gyártottam belõle. A rántásba belefacsartam a citromlevet, meg beledobtam a darabka citromhéjat is, majd utánaküldtem a felaprított kaprot.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Egy kis idõ eltelt, a kapor illata szállt a levegõben. Beleöntöttem hát a tejszínt, megsóztam kicsit, egy mokkáskanálnyi fehérborsot szórtam bele, és buzgón kevergettem, hogy ne legyen csomós.

20.jpg

Nem lett csomós :) Na akkor a szósz gyaskorlatilag kész, de a krumpli még mindég kemény. Bejöttem hát megírni a poszt eddig terjedõ részét, mondván, hogy a krumpli csak dolgozzon a sós vízben!

21.jpg

Innen már sínen voltam. A szöveg megírására szentelt 20 perc pont elegendõ volt a krumplinak, hogy megfõjön! Mivel egyedül ettem, csak a kisebbiket hámoztam meg.

22.jpg

Egy serpenyõben kevéske vajon pedig feltettem két tojást tükörtojásnak.

23.jpg

A krumplit vastagra szeltem, a tányérra halmoztam és egy kis hideg vajat tettem rá. A kedvenc ételem a hajában fõtt krumpli jéghideg vajjal és sóval :) Volt éppen hideg libazsír is itthon, de ez nem az az étel ...

24.jpg

Node ma nem ez volt a vacsora, ezért gyorsan rátettem az egyik tükörtojást (amit sikerült persze kilyukasztani), valamint két kis merõkanál kaporszószt a krumplira. A tojásra meg tekertem egy kis borsot is.

25.jpg

A másik tojást a kaporszószra téve betettem a hûtõbe holnapi reggelinek. Finom volt, érdemes volt dolgozni vele.

Köszi Pinka-Panka, hogy felhívtad rá a figyelmemet!!!

Talán kevesebb tejszín és több kapor kéne, és tejjel helyettesíthető a maradék (azért pizzaszeletvágó tudhat valamit a tejszínről:), valamint egyértelműen elég egy csapott evőkanál liszt.

Utóirat:

A szószt egy pár kanál tejjel felhigítva és felmelegítve a másik krumplin a tojással megettem. Sokkal finomabb volt - különösen, hogy éhes voltam, és apránként egész nap azt falatoztam :)

 

37 komment

Címkék: tej tojás citrom tejszín bors vaj cukor kapor ezüsthagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr176580015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2014.08.12. 10:06:54

Teljesen skizofrén módon (mert nem vagyok barátságban a kaporral) megkívántam a leírás alapján, úgyhogy rengeteg petrezselyemből és egy kis doboz lefagyasztott medvehagymából készítem el a szószt, remélem, ehető lesz.
(Az én kedvesem is nagyon toleráns az étkezési karcsikáimmal szemben, főzött egy fenomenális tökfőzeléket, és a csokor kaprot a végén kidobta, nem volt tele a tök légylábakkal.)
Persze én meg főztem neki szárazbabfőzeléket 35 fokban, 99% páratartalomnál, mert megkívánta a drága. Csak ennem ne kelljen belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 10:15:52

@Kató néni: Jó kell lennie petrezselyemből is:)
Nekünk szokott így forró nyarakkor előjönni, hogy egy sóletet ennénk. A Globus még ehető, ezért nem kell a globális felmelegedést tovább növelnünk. Csak teszünk alá nagy hagymát durvára vágva, meg kis pirospaprikát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 13:05:05

a kest mindig elevel befele tesszuk a tanyer melle

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 14:19:05

@hagyma: Köszönöm, majd legközelebb figyelek rá.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.12. 14:30:17

Ez a kaporszósz nagyon szépen mutat a piros tányéron. Nálunk egy csipet cukor is része volt a szósznak, de sósan is hasonlóan jó lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 15:18:22

@látjátok feleim szümtükkel: Ennek a kaporszósznak is része volt egy kávéskanál cukor. Igaz, az nem egy csipet :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 16:19:37

@Andrass9: ah nem problem, cask a multkoriban megemlitettel a homaron es felneztem ide
kovetkezetesen rosszul teszed a kest
zavarja a szemem
elevel befele

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 16:35:50

@hagyma: Hiába, egy pincérnek szeme van az ilyesmihez :) Ezen kívül a poharakat sem rakom a helyükre, de az már apróság...

Fenchurch68 2014.08.12. 16:36:38

@Andrass9: Jó lett kaportalanul is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 16:38:38

3 evesen meg nem voltam pincer, de mar akkor is tudtam teriteni
mellesleg most sem az vagyok
en cask jo szandekkal szoltam,mert kovetkezetesen igy rakod fel a kest
ilyen erovel tehetned a bal oldalra is
de a te blogod, azt csinalsz amit akarsz
en csaxoltam es nem iz zavarok tovabb
tolem bele is allithatod az asztalba

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.12. 17:19:31

@hagyma:

No mielőtt elpukkadozol, azért áruld már el nekem, miért kell élével befelé tenni azt a hüje kést? Van erre törvény? Én a saját asztalomon úgy teszem, ahogy én akarom. Te a tieden szintúgy. Megeggyezünk ebben? Ha igen, akkor gyere máskor is, oszt iszonk egyet. Azé kocsma a kocsma.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 17:29:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ez azért van, hogy a hülye vendég ne nyúljon bele az élébe, amikor felveszi a kanalat. Hagymának igaza van, a terítésnek is megvan a maga etikettje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 17:31:08

@Kató néni: Klassz!!! Akkor lehet, hogy megpróbálom majd petrezselyemmel én is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.12. 17:33:55

Ne felejtsetek el az éjjel az eget bámulni, és kívánni valami, amikor hullócsillagot láttok. A mai nap potyog a legtöbb a Perseidából!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 18:58:46

@látjátok feleim szümtükkel: torveny nincs
a teritesnek is van etikettje
standardja
kivulrol befele haladunk
a villa/k/ a bal a kesek a job oldaalon vannak
a desszertes villa kaveskanal felul
a kes ele befele nez
nem azert hogy ne vagd el a kezed, hanem ugy esztetikus, meg ugye ahogy megemelefd a job kezeddel nem kell forgatni a lezedben vagas elott
ez van
ez protokoll
en betartom itthon is,, bar vegulis jelentosege nincs
letehetem egy kupacba az egeszet, mindenki megtalalja
de nem kotozkodes volt
atszaladtam nehany bejegyzest es kovetkezetesen rosszul van leteve a kes
szines tanyerral semi baj
az van nekunk is , sot ugyanulyen keseink is
lathatoan amerikai az eszcajg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 19:06:01

esetunkben egy egyszeru hazi setup kb igy

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuMSDi0y5kuHfcO1Yz21Ofb5lP1Sc7XX-4Sy7PWSbMj8izdcgQ

na tovabbi jo etvagyat
neha a reszletekben /is/ rejlik a lenyeg
a kaprot csipazom amugy

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.12. 21:58:08

Szép estét!
A kapormártás, avagy szósz az egyik gyengém, bármikor jöhet. Ez a terítés dolog nálam is helyesbítésre szorul, bár én huszárosan oldom meg. Nem teszek eszcájgot a tányér mellé fotózáskor, utána meg a legalkalmasabb eszközzel eszem meg. (A villa pazarol!)
A mai nap megint zűrös volt, főképpen kertügyileg. A gomba terjed, nem lesz három mázsa paradicsom, csak kettő.

susztertangó 2014.08.12. 22:12:55

@Waka: Egyé' zőődborsót angol módi szerint......

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.12. 22:43:11

@Andrass9:

Nanemá! Ezt most pont úgy mondta kend, mintha én hülye lennék. Kösz.

Az én etikettem az, hogy mindenki úgy terít és úgy eszik, ahogy neki jól esik, és ezért én soha senkit nem szólók meg.

Az etikettet ráérő, unatkozó emberek találták ki. Akinek sok a dolga és éhes, az fog egy tányért, egy evőeszközt ( sok helyen az őtágú villát ) oszt jóízüen eszik, nem késsel-villával turkálja az ételt.

Mellesleg ha ünnep van, akkor nálunk is elegáns a teríték, de soha nem a terítés határozza meg az étkezést.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.12. 23:43:27

@látjátok feleim szümtükkel: hat nem
de bizony ad hozza pluszt
mikor milyen az alkalom
mas a bigracsolas es mas egy unnepi ebed
ettol meg a kes ele befele nez:)
az etel talalasa es a setup a villakkal kanalakkal bizony fontos
a diszites is
bizony bizony bizony
azert az mar elmult hogy kanallal esszuk a rantotthust
tessek megadni a modjat ha gasztroblogolunk
foleg ha a kaja nem is rossz

susztertangó 2014.08.13. 05:37:40

@Andrass9: Csak azt nem tudom mit keres az a szép sárga körte a nyitó képen a villa mögött? Még a kocsányt is rajta hagytad....:-) :-)

medvedr 2014.08.13. 14:49:13

A tükörtojás csúnya, nem tetszik. A tojást illetően vajon sütés szerintem kizárólag omlett esetében tesz hozzá a végeredményhez.

susztertangó 2014.08.13. 20:12:53

Igen ehető !:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.13. 21:42:36

Szép estét!
Ismét kutyául el vagyok havazva, most ültem neki a vacsorának. Holnap elkezdem felszedni a krumplit, szombaton főzök is belőle. Majd mesélek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.13. 21:51:45

en elkezdtem barkat tervezni, meg acstanfolyamot keresek. ha igy megy tovabb, szukseg lesz ra.
minden aldott este leesik vagy 20-25 mm

Fenchurch68 2014.08.13. 22:38:29

Eszcájg téma: én vagyok az a hendikeppes, akit már háromévesen úgy ültettek az asztalhoz, hogy könyvet tettek a hóna alá, nehogy elemelje a könyökét a derekától evés közben. Ezért deklasszálódási célzattal bármikor bármit képes vagyok kézzel enni. Viszont: a klasszikus terítési mód azért olyan, mert praktikus, kívülről befelé használjuk az evőeszközöket, a kés azért van úgy, ahogy, mert akkor csak kézbe kell venni, és hajrá. A családi öröklött ezüsteszcájgban van halkés és csigavilla, szintén praktikus. De szerintem nagyon szexi, ha valaki kézzel eszik...

susztertangó 2014.08.14. 05:03:57

@Kató néni: A fejedre NEM IS tettek könyvet? Úgy könnyű.Angolul meg úgy kell használni a villát, hogy nem lapátolsz, hanem felszúrsz egy falat húst, rá illetve a villa DOMBORÚ oldala közé kotorsz késsel garnirungot, Vajas borsót tejfölös csirkepaprikást nokedlival enni csúcsművészet.Egyébként tök mindegy merre van a kés éle, úgy veszem fel,hogy már befelé van az éle. Aki meg volt katona, az tud mindent egy csonkolt szárú kanállal enni, természetesen rántott húst is.De klassz.

Pinka-Panka 2014.08.14. 14:41:38

ANDRÁS, nagyon-nagyon köszönöm ezt a posztot!!!

Nem tudtam jönni, a születésnapom volt és már annak 1 hete, de mindig valaki jön hozzánk.
Főztem rengeteget és a családdal csak ma, a bátyámékkal még később ünnepelünk.

Kaporszósz, nekem a legkedvesebb mártásom és nyáron, ezzel és lecsóval is ellennék végig.

Én csak kicsit máshogy csinálom. De ugyanaz. A kaprot magam, egy alaplében, vagy kockával a mártás mennyiségének megfelelő vízben átforralom, a rántást a végén teszem bele, de így hagymával, citrommal. Főtt krumplival és valami szelet flekkennel, annak a szaftjával, nekem mennyei.

András, unoka megszületett? Nem tudok semmit.
Nagyon köszönöm mégegyszer:)

Fenchurch68 2014.08.14. 21:22:10

@susztertangó: A fejemre is tettek könyvet, de nem étkezéskor. Ez sajnos nagyon nem vicces, a gyerekeimet megtanítottam szépen enni, de otthon tőlem ehetik kézzel a csirkepörköltet, ha úgy esik jól. Ettem Britanniában borsót, nagy cselendzs, akinek jó a kézügyessége, az jóllakik :)Csonkolt szárú kanállal enni is szexi.

susztertangó 2014.08.15. 00:24:24

@Kató néni: De még mennyire, hogy szexi volt! Aluminiom(!) kanál, bicska heggyel jól bele lehetett vésni egy "Dózsa jelvényt", bele is volt vésve majd mindenkinek. Végül is 18-22 éves fiatal hímekről van szó. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.15. 10:21:14

@hagyma: Érdekes gondolat az eszcájgról, csak éppen nem állja meg a helyét.
A kés brazil, a kanál orosz, a villa pedig görög. Az USA-hoz semmi közük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.15. 21:01:54

@hagyma: Kicsit szomorú, hogy nem vállalod, ha nincs igazad. Dehát ez az élet ...
süti beállítások módosítása