Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Üvegtészta édesköménygumóval és libaszárnnyal

2014.07.31. 07:00 Andrass9

Az étel pontos meghatározása sokkal hosszabb lenne, de a részletek késõbb úgyis kiderülnek. A lényeg az édesköménygumó volt, amibõl valamit ki kell találni.

16.jpg

Levesnek indult a dolog, de menet közben átalakult a recept. Akár leves, akár egytál étel, valami baromfit kerestem a csodahüttõben. Egy árva hízott libaszárnytõ esedezett, hogy dolgozzam már fel.

Akkor nagyjából összeállt a hozzávalók listája:

  • 1 hízott libaszárnytõ
  • 1 édesköménygumó
  • 1/2 csomag fehér spárga
  • 1 sárgarépa
  • 1 thai citromfû
  • 3 vékony zellerszár
  • 1 lime levél
  • 1/2 lime héja és leve
  • 1 zöld szingapuri csilipaprika
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • kis darabka karaláb
  • 1/2 lilahagyma
  • 1 ek halszósz
  • pár csepp szójaszósz
  • 25 dkg rizstészta (szélesmetélt)

10.jpg

Legelébb leszedtem a hájas részt a libáról, amibõl kisütöttem a zsírt. A bőrét imitt-amott megkockáztam, jobban éri majd a zsír a húsát is. Ebbe a zsírba azután beletettem a feldarabolt szárnyat és minden oldalán alaposan lepirítottam. Így a szárnyból kisült a zsír, de megmaradt a bõre pirosra sütve.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felaprítottam minden zöldséget, hogy később ne legyen vele gondom, ha sietni kell.

30.jpg

Föltettem a levest, amibe a szárnydarabokat, a lime levelet, a lime héját, citromfüvet, gyömbért tettem és addig fõztem, mig a hús levált a csontról (kb 2 óra). Leszûrtem a lébõl a felesleges dolgokat.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Mialatt a lé fõddögélt, egy csöpp ghí-n megfuttattam a zellerszárat (nagy zellerlevél szára felkarikázva, nem a fehérítõ zeller) a kimagozott és felvágott csilipaprikával. Utánaküldtem a felkarikázott édesköménygumót. A kaporszerű leveleit félretettem, tán jó lesz még valamire (nem lett jó). Végül beletettem a vastagabb csíkokra vágott sárgarépát, a felkarikázott spárgát a spárgacsúcs nélkül és a lilahagymát is. A karaláb se kerülte el a végzetét. Ilyenkor jó, ha előre megvágunk mindent, mert egyrészt nem felejtődik el, másrészt ezek a párolási idők elég rövidek, nem futná közben az aprításra is.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Minden nagyon jól nézett ki, de kevés volt a lé, mert elfõtte szép lassan. Ebbõl már nem lesz leves, gondoltam és tûnõdtem: rizs? ... Nem. Hoppá! Kaptam én a kislyánytól üvegtésztát (rizstészta)! Az pont jó lesz ezzel az étellel. Beáztattam két percre forró vízbe.

25a.jpg

Amikor megpuhult, belekevertem a serpenyõbe a spárgacsúcsokkal együtt.

26.jpg

Végsõ lépésként a szárnycsontról letépkedett libahúst kevertem bele a tésztás zöldségbe.

27.jpg

A leszürt leveskét szép lassan belekevertem, így szaftja is lett, tészta is megfõtt és az íze is remek volt.

28.jpg

Be is vacsoráztam a teraszon belõle, azért ennyire setét a kép.

29.jpg

A maradékot két dobozban a hûtõbe tettem, amit másnap meg is ettem a szomszéddal. Hosszú ideig tûnõdött, mi volt az a furcsa fehér ropogós valami, de nem jött rá. Kiderült, nem is ismerte az édesköményt. Nagy sikere volt amúgy. Még a feleségem is evett egy kanálnyit belõle, pedig õt az ánizzsal a világból ki lehetne kergetni.

Az üvegtésztát helyettesíthetjük soktojásos tésztával, amit kifőzünk rendesen, de valahogy nem ugyanaz a étel és még gluténmentesnek sem mondható.

33 komment

Címkék: hagyma spárga édeskömény gyömbér csili sárgarépa citromfű lime lime levél libaszárny

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr946470403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.31. 16:50:27

Az édeskömény levelét én a végén apróra vágva szoktam az ételre tenni, és vagy beleforgatom, hogy párolódjon át, vagy nyersen hagyom, mind a kettő jó ízt ad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.31. 17:51:23

@látjátok feleim szümtükkel: Pont az ánizs íz miatt nem tettem ennél az ételnél.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.31. 19:16:54

Lehet, hogy az ízérzékelésem rossz, de én nem érzem az ánizs ízt sem a gumón, sem a levelén, csak az illatát érzem ánizsosnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.31. 19:25:56

@látjátok feleim szümtükkel: Az tuti, hogy a gumó főzve, párolva nem ánizsízű. Nyersen meg nem kóstoltam, de a levelet sem. Csak terveztem a felhasználást, de elfelejtődött az alapanyag...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.31. 20:08:00

Szép estét!
Engem ki lehetne kergetni a világból az ánizsos ízzel. Így, párolva, némi hússal, gazdagon ízesítve már fogyasztható lenne számomra is. A legutóbbi kísérlet során, füstölt sonkával, fokhagymával és egyebekkel fűszerezve sikerült ehetővé tennem, de ennyi erővel akár karalábé vagy kerekrépa is lehetett volna. Esetleg egy kis darab OSB lap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.31. 20:20:30

@Waka: Főleg az utóbbi, az igencsak izletes és szaftos :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.31. 20:47:36

@Waka:

Csengetett a postás, nem nyitottál neki ajtót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.31. 21:50:43

Soha ne utazz Air France-al, ha abban reménykedsz, hogy elektronikusan csináld a check-in -t. Elsőre nem engedett, mert nem volt benne az útlevélszám. Akkor még fel lehetett hívni öket (8-17-ig van csak telefonos segítség).
Na jó, a pasi beírta. Ennek ellenére nem engedett be a rendszer. Azt mondta a pasi, hogy próbáljam egy óra mulva, hátha hibás a rendszer. Megpróbáltam, akkor már bejutottam. Mindent elfogadott, majd az adatok nyugtázásánál közölte, hogy ellenőrizzem az útlevél lejárati idejét. Ellenőriztem. Többször is. Ennek ellenére nem ment tovább. A magyar segítség már hazament (banki órákat tartanak), hívom hát az amerikait (célállomás). Hölgy tört angolsággal közli, hogy menjek a reptérre, ő nem segíthet telefonon ... WTF? Akkor minek veszi fel egyáltalán?

Nnnaaa kipöfögtem magam.

Pinka-Panka 2014.08.01. 06:55:42

Jó reggelt mindenkinek!

András,nagyon jónak hangzik a recept, nem is bánnám, ha ma munka után bejönnék és az asztalon várna egy ilyen adag.
Szeretem, hogy csípős is van benne.

Nálam most saláta volt tegnap, szecska káposzta félék, sárgarépa, uborka, uborka, rukkola, jég saláta, kevés paradicsom, olivás, mustáros, citromos öntet, semmi édesítéssel. Kecskesajt és hozzá kisütöttem fekete-erdei sonka csikokat. Fejedelmi lakoma, kicsi pirtóssal, rajta pici sajt.

Ma rántott húst csinálok, ahhoz is saláta, megy el a fiatalság a tengerre, s kedvezek nekik. A hétvégi menüt még nem tudom, az majd ma megszületik a fejemben remélem. Tegnap Dunabogdányban voltam húst venni, nagyon szép hús volt. Azokból majd valamit kitalálok, de sok zöldség, amit majd holnap veszek meg a piacon.

Annyit gazoltam, ha ezt fizetni nekem valaki, egész jó pénzt kerestem volna:) vicc...:)

Legyen szép napotok. Ja és tegnap rétest csinálta, mert volt alma, meg saját elrakott meggyem, s vittem persze ajándékba, mert magunk nem eszünk meg ennyit.

S volt a Géza is tegnap, aki a paradicsomot hozza, meg az elrakni valót, lehet hoz paradicsomot, s rakhatom el üvegbe.

szerintetek nem korai paradicsom ivólevet elrakni?

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.01. 08:12:29

@Pinka-Panka:
Jó reggelt! Nem, mert most kezd tömegesen érni, és ha gyorsan leérik ( van rá esély ), akkor később nem lesz megfelelő minőségű. sok volt az eső, nagyon nyomta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 08:31:13

@Pinka-Panka: Jó reggelt neked is.
Jól mondja @látjátok feleim szümtükkel: , nyugodtan kezdd el az eltevést. A dunabogdányi hentes jobb, mint a szentendrei? Még mondjuk egyket sem próbáltam, csak ha netán arra járok, érdemes-e benézni.
Valaki nagyon dicsérte a budakalászi hentest, azt is fel kellene deríteni. Most Solymáron jártam hentesnél a töltött tarjához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 08:44:59

Van egy sor uborkám, 10 tő. Már 2 méter magasan jár, hoz oldalhajtásokat is. Eddig 15 kiló jött le róla, és ezzel az esővel most 3 naponta ad két kiló körül.
Kénytelen vagyok mindenféle savanyú uborka receptet kipróbálni, mert nyersen ennyi nem fogy el.

Ha valakinek van jó felöntőlé receptje, ossza meg velünk, legyen szíves!

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.01. 11:24:59

@Andrass9: nekem van, majd atkuldom laptoprol

Pinka-Panka 2014.08.01. 12:42:51

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm a tanácsot, akkor belendülök, ha hozza a Géza. Igen, volt olyan, hogy vártam és valami időváltozás miatt nem volt jó később, vagy nem ért úgy. Én arra gondoltam, hogy meleg éjszaka, ne tegyen kárt benne, mert nálunk nincs olyan hidegebb hely, de talán a pincébe leteszem, majd később felhozom a kamrába. Amit most glancoltam ki jelesre a napokban.

Azért egy 50-60 kg-t szeretnék üvegbe zárni.

Pinka-Panka 2014.08.01. 12:49:19

@Andrass9: igen, a Borda hentesnél jobb a hús, sajnos a legtöbb hentesnél nem megfelelő a hús, én nagyon finnyás vagyok. Nem sok húst eszünk, de ha együnk, akkor jót együnk. A Borda olyan, mint a budakalászi, azt Hufinak nevezik, most nyitottak itt Szentendrén egy üzletet, még nem voltam, lenn a Sparnal - ez nagy érvágás lesz a multinak, de nagyon nem sírok értük, mert ramaty volt a kínálatuk.

Nekünk jobb íz, biztos lesz aki azt mondja nem jó, nekem ez bejött a Borda húsáruja, a múltkor csináltam sima flekkent, kérdezte a család, hogy csináltam - sehogy, úgy ahogy eddig, csak nem mindegy miből. S akkor még a házi disznóvágásból valótól még ez is távol van.

Pinka-Panka 2014.08.01. 12:50:33

Nem tudom, hogy volt már találkozótok a Babatte-nél? És ha igen, milyen volt? Csak olyan kíváncsi vagyok:)

medvedr 2014.08.01. 19:24:47

@Andrass9: Hát az nem egyszerű egy cég az biztos, bár az utóbbi időben már jó tapasztalataim voltak velük.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.01. 20:45:24

vödrös/dobálós savanyú alaplé:

4 l forralt víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén
kapor
marék mustármag
3-5 meggyfalevél
marék egész bors
3-5 babérlevél
torma

Ecetes uborka/paprika/bármi 7dl-es üveghez:
ebben az a jó, hogy akár egy üveggel is készíthető, ha folyamatosan érnek a cuccok

uborkát belerakom az üvegbe, rá
1 babérlevel,
1 kk bors
1 kk koriandermag
1 kk mustármag
2 tk só
2 ek cukor (én 4-et szoktam, édesebben szeretem)
6 ek 10%-os ecet
borsónyi szalicil vagy Na benzoát
feltölteni hideg csapvízzel

Fazékba konyharuha, bele vizet, hogy kb. 3/4 ig érjen, alágyújtom a gázt és forrás után még 5-6 percig gyöngyözve melegítem.

A fazékban hagyom kihűlni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 20:47:11

@medvedr: Valamit azért tudhatnak... Egy teljes óra késéssel indult Pestről a gép és 70 perc volt leszállástól felszállásig a bosztonira. Vagyis a késés szerint nem is érhette volna el a feleségem a csatlakozást, de elérta, vagyis most már a pocsolya felett repül. Persze csomag nélkül, azt majd utánaküldik, ha megérkezik :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 20:58:49

@Babette.: Mindkettő nagyon jól hangzik. Megtaláltam anyósom kézzel írott receptkönyvét (lehet, hogy egyszer be is scannelem), amiben van egy hűrőházi uborka recept. Ez majdnem pontosan a te második recepted, de szerinte nem kell melegíteni, hideg vízzel is jó. Ebből már eltettem vagy 5 üveggel, most megcsinálok párat a te recepted szerint is.
Köszi!

susztertangó 2014.08.01. 20:59:51

@Babette.: Érdekes megoldás. Én mosógépbe teszem a konyharuhát előmosás és 95 fokon dupla öblitéssel......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 21:07:20

@susztertangó: Silly boy! A konyharuha azért kell, hogy ne törjön össze az üveg!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 21:09:09

@Pinka-Panka: Félkész állapotban lévő konyha közbelépett ... Türelmesek vagyunk, majd megoldódik az újabb időpont.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.01. 22:54:28

Bármilyen riasztó az édesköménygumó, megyek és alszom. Új ötletekkel majd jelentkezem, ha kipihentem magamat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 05:58:59

@Andrass9: Update: Csomaggal együtt megérkezett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 06:00:08

@susztertangó: Bár most, hogy mondod, lehet, hogy így mosta ki a konyharuhát, csak én nem értettem?
süti beállítások módosítása