Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Kétféle címlap van: Van a blog.hu címlap, ahonnan legfeljebb pár olva... (2021.09.27. 22:06) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egres lekvár

2014.07.29. 07:00 Andrass9

Nem egy durranás, de nekem télen jut eszembe, hogy kéne egresszósz a cupákos marha leveshúshoz. A lefagyasztás nem vált be, azt mindig elfelejtem. Azt sem szabad elfelejtenem, hogy az érdeklődés a posztok iránt igencsak lecsökkent - hát készítek valami olyat, amit bárki el tud készíteni!

Idén valami fantasztikus méretû egres termett, viszont csak bõ egy kiló.

10.jpg

Igaz, csak egyetlen kis egresbokrom van, így ez nem meglepõ... Ennyi viszont elegendő egy átlag otthoni eltevéshez is.

Sokminden nem kell hozzá:

  • 1 kg egres
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek vaníliáscukor

11.jpg

A bogyókat megfeleztem, hogy a cukor mûködjön is rajtuk.

12.jpg

Rászórtam 10 evõkanál kristálycukrot és feltettem a tûzre. Adtam 2 evõkanál vaníliás cukrot is hozzá, mert az nem árthat.

13.jpg

Rotyogott vagy 10 percig, amikor 3 kisüvegbe lapátolva a feladat elvégeztetett. A még forró üvegeket 4 percre fejreállítottam. Még cimkét is jutott idõm nyomtatni, míg fõtt a bogyó.

14.jpg

A négy legnagyobb szemet félretettem barátunknak, aki estére jött szalonnasütésre a panelbõl.

15.jpg

Jó füstösek lettünk éjjelre :)

Tanács: ha zselésebb lekvárt akarsz készíteni, a 3:1-ben dzsemfix segít! Valamint az is, ha nagyon rövid ideig főzzük a lekvárt. Akkor lehet, hogy kis citromsavval is elérjük ugyanezt a hatást.

54 komment

Címkék: vanília cukor szalonnasütés egres citromsav

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr176480591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 09:58:10

Szép napot!

Az este akkora eső volt, hogy egyes paprikák eldőltek, meg kell karózni. Még ilyet.
Viszont az első habanerocska két centisre nőtt reggelig, és sok picukórka is van. Piroslik az első csili, és van valami olyan, ami nagyon keskeny és hosszú csövű. Készülök róluk fotoalbumot gyártani névvel, és tulajdonsággal.
A paradicsomok is beindultak, egyre-másra érnek a külön féle fajták. Van egy csudásan szép, majdnem két tenyérnyi bogyókkal, ez még zöld. Vanm viszont érett lucullus, oylan nagy, amit Suszter emlegetett a múltkor.

Nem szeretem az egrest, csak nagyon éretten és nyersen, és inkább azt, ami pirosra érik. Szósznak meg egyáltalán nem megy.

Topy 2014.07.29. 10:10:50

éretten nagyon szeretem - naná, hogy az üzletekben éretlenül árulják, az csak szósznak jó, sz.rrá édesítve :(
viszont a piacon van egy idős házaspár, ők éretten szokták hozni - olyankor másfél-két kilót is veszek egyszerre megenni :)

Topy 2014.07.29. 10:12:30

a posztok iránti érdeklődés meg nem csökkent le, csak teljes gőzzel beindult a nyaralás, nem neteznek a népek :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 10:26:26

@Topy:

De söröznek.:) Ahhoz meg enni is kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 10:55:02

@Topy: Nem sok hiányzott, hogy megegyem úgy ahogy van, nyersen, mert igazán édes volt. De azután felmerült bennem egy hideg téli napon főzött remegős tányérhús, amihez nagyon szeretem. Ez a gondolat nyert :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 10:55:12

Azért a nyár ellenére is tanulhat az ember.

Én például megtanultam egy jó módszert a padlizsán sütéséhez, aminek eredményeként nem csicseg a zsiradéktól.

Nagyon szeretem a padlizsánsalátát, de az én receptem szerinti szeletkék megsütése mindig azzal járt, hogy az összes csicsegett az olajtól.
A tv-ben viszont láttam eg jó módszert a padlizsán sütéséhez:
a padlizsánt megmosás után héjastól ( persze ehhez kiváló minőségű bogyó kell, nem ráncos, töppedt ) előbb felszeleteljük apró kockákra ( kb. 1X1 centisre, de ha nem egyforma az sem baj ) és egy tálba oliva olajjal ( napraforgó is lehet ) meglocsoljuk >nem kell sok< és összeforgatjuk, majd telflon serpenyőben mindig csak annyit, hogy a serpenyő alján szépen elterüljön egy-egy adag, megsütjük ( addig, amíg szép pirultak nem lesznek a kocskák, mint a sültburgonya ). Közben az ízlésünknek megfelelő mennyiségű lila hagymát tisztítunk, és négybe vágva vékonyra szeleteljük. Amikor az összes padlizsán megsült, hozzákeverjük a hagymát, sózzuk, fűszerezzük ízlésünk szerint ( a padlizsán sok fűszet elvisel ), balzsamecettel ( lehet síma ecet is, vagy citromlé ) meglocsoljuk,
majd zárt edényben a hűtőbe legalább egy napig érleljük. Nagyon finom laktatató és üde étek magában is, de sültek kiváló körete is lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 10:57:02

@látjátok feleim szümtükkel: A csili fotózás és katalogizálás jó gondolat. Most már látható, melyek kérnek támaszt, mely tövek terjednek inkább széltiben. Ez sokat segíthet a jövőbeni ültetéskor.
Paradicsom még nincs, csak zöld. A csilit viszont már eszegetem pirosan és zölden is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 10:59:10

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jó, tetszik. Én hasonló módon készítettem grillsajtot legutóbb.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 11:13:30

@Andrass9:

Szerintem valami jó vargányából, vagy barna csiperkéből is szenzációs lehet, ki is fogom próbálni, ha hozzájutok jó fajta gombához.

Minek neked óra?:)

Topy 2014.07.29. 11:14:35

@Andrass9: ha átutalod az árát meg némi jutalékot nekem, akkor intézem a vételt :D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 11:14:47

@Andrass9:

Kaptam valakitől valami paprikamagot, kis bokor, apró vajsárga körömnyi gömböcskékkel van tele, nagyon szép és nem túl erős.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 11:19:01

@Andrass9:

"Az órában van többek közt egy öröknaptár, egy holdnaptár, a napkelte és a napnyugta időpontjának jelzése", mindez bennem is meg vagyon. A New York éjszakai égboltjának ábrázolását meg lesz*m, nekem jó a házam feletti is, és ha kíváncsi vagyok rá, sötétben kimegyek és megnézem, nappal meg nem érdekel.:)

Topy 2014.07.29. 11:29:32

@látjátok feleim szümtükkel: no akkor nappalra: www.google.com/sky/
Androidra meg: www.google.com/mobile/skymap/
amerre fordítod a telefont, azt a részt mutatja :)
nappal is! :D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 12:09:11

@Topy:

Köszi, de már csak megmaradok a százezeréves Nokiámnál. Assehasználom.:D

susztertangó 2014.07.29. 12:33:30

Az evés utáni szuszókálás utáni nézni való, naná, hogy off.Szívből ajánlom.

www.hungarianarmedforces.com/naptar/

Pinka-Panka 2014.07.29. 13:07:38

Sziasztok!

Kicsit beleolvastam a receptekbe, András és Waka. Ínycsiklandozó receptek, s mindegyik gondosan elkészítve. Ilyenkor az jut eszembe, nem véletlen a férfiak lesznek a legjobb szakácsok, fodrászok...stb
Az üzletben szoktuk mondani mi nők, micsoda jó háziasszonyok vagyunk, elnézve az itt elkészült receptek alapján készült ételeket - már, máshogy nézünk ki.

Nyár van és szép idő van, elég sok minden volt nálunk is, mostanában, de azért főzök néha. Ma lencse levest csináltam, meg pulykamellet, nem tudom milyen módra, mert az csak úgy jött. Pároltam mellé, zöld zöldbabot, lilahagymán és pritamin paprika csíkokkal. Ez most nagyon megy nálunk., meg egy kis rizs. Salátát már nem volt kedvem csinálni, hajnal óta takarítok, tegnap udvar takarítás és sehol sincs vége. Egyedül csinálom és munka mellett nem megy úgy, mint a karikacsapás és öregszem is szerintem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 15:12:55

@Pinka-Panka: Egy csudákat öregszel!!!
Az udvartakarítás egy befejezhetetlen feladat. Annál csak a gyomolás rosszabb :)
A lencse leves jó ötlet! Eszünk még egy currys csípős lencselevest, mielőtt szalmaözvegy leszek!!
Mi is kinn töltjük az egész napot, ha nem esik. Ha esik, akkor - szégyen és gyalázat - alszunk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 15:15:10

@Topy: Próbáld ezt meg egy Panasonic GD55-ön. Nekem csak az van. Viszont az telefon 2001 óta ...

susztertangó 2014.07.29. 15:25:17

Hogy ON is legyek:
----------------------------------------------------
www.facebook.com/csokolade?fref=photo

Topy 2014.07.29. 15:31:01

@Pinka-Panka: egy családi ház állandó program, mindig van tennivaló körülötte; elkészülni nem lehet, csak szüneteltetni :)

Topy 2014.07.29. 15:33:24

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: haladni kell a korral, venni kell egy újabb, állandó babusgatást kívánó tamagocsit! :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 16:03:31

@Topy:

Hát, meggondolandó a javaslatod.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 16:21:17

@Topy: Egyetértek az előttem szólóval!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 16:51:13

@látjátok feleim szümtükkel: Najó <durcás arc> ... Akkor maradok a GD55-nél, azt legalább nem kell babusgatni!

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 17:13:58

Paprikát akartam karózni, hát nem elkezdett esni az eső.:(

susztertangó 2014.07.29. 17:30:57

Amikor ekkora felhőszakadás van akkor úszik a pince...még jó, hogy nincs lebetonozva, csak kövezve, holnapra leapad, két hét múlva száraz lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 17:47:21

@látjátok feleim szümtükkel: Paradicsomot kacsoztam, kötöztem. nem jött eső :)
Pedig feleségem is kijött a kertbe, és akkor mindig nekiindul a zuhé ...

vörösbor(de)minőségi 2014.07.29. 19:09:32

@látjátok feleim szümtükkel: azon túl,hogy nagyon szeretem az egrest mindenhogyan igy is meg amugy is-ez a padlizsános okosság szuper!!
nagyon finom de engem is ez tartott vissza,hogy a jóisten olaját is képes kívánni a sütéskor.
ez nagyon tetszik -eddig karikára/kétoldalt jóóómegsütve/fokhagymás sós tejföllel megkenve/mikor mekkora edényt tele-és amig el nem fogy addig hűtőbe.
de ez a recept most jobb.örülök,hogy benéztem.
eddig is bekukkantottam de mivel a fö vonal a férfiasabb húsos szekció volt,igy az nem izgatta a G-pontomat.
G mint gourman!!! még mielőtt.......

:)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.29. 20:11:07

@vörösbor(de)minőségi:

Ahol láttam, sütőbe tepsibe sütötték meg, de szerintem telfon serpenyőbe gyorsabb.

susztertangó 2014.07.29. 20:50:55

Egy ien kocsmába művelt népek járnak. Ebben reménykedek. A gugli forditó sületlenségeket írt, nem oké. Szótárból valami olyast hámoztam ki, hogy "Na pláne" de nem biztos. Tudná nekem valaki megírni, hogy mit tesz németben a "noch dazu"?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 21:48:22

@látjátok feleim szümtükkel: Jó, bár a "még ezentúl" is megfelel. Kicsit a szövegkörnyezet határozza meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.29. 21:49:16

@látjátok feleim szümtükkel: A teflonos azért is jobb, mert lényegesen kevesebb olaj kell hozzá, de szépen megpirulnak a kockák.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.30. 10:33:20

A sok eső hozadéka, megint nőtt piros tinoru az udvarunkban.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 11:41:27

@látjátok feleim szümtükkel: Mások meg csak panaszkodnak, hogy sehol se lehet gombát szedni ...
Nekem még egyszerűbb: a barátunk, akinek dílere van egyenesen házhoz hozza :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 17:06:35

@Topy: Éppen most határoztam el, hogy kiirtom a körtét, nektarin,t sárgabarackot és egy őszit, mert nem tudom a moniliát kitisztítani belőlük. Képzelt, ha az almáim vagy a birskörtém, vagy az egészséges őszibarackom is azon a fán lenne ...

Topy 2014.07.30. 17:47:40

@Andrass9: valószínűleg más ápolást kapna, - még mielőtt félreérted :) - gondolok itt a kertészre és az általa használt, csak méregengedéllyel beszerezhető szerekre...
ők nem ugyanabban a ligában játszanak ahol a házikertészek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 18:59:46

@Topy: Hát ... sajnos igazad van. Maradok a bolti vegyszereknél és a láncfűrésznél :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.30. 19:15:55

@Andrass9:

Szerintem próbáld ki és jövő évben ne, vagy csak negyed annyit locsold a füvet, mint amennyit szoktad. A monilia szereti a párás meleget. Ajánlanám még a fák olyan metszését is, amelyik ereményeként a lombozat szellősebb lesz. Ez nálunk jó szokott lenni. Amennyiben a fa törzs is gombás, akűár kicsit is, akkor csákány a gyógyszer.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.30. 20:45:18

Szép estét!
Az utolsó egrest tavaly vágtam ki. Sajnáltam nagyon, de képtelen voltam kikezelni abból a gombás- vagy mi - nyavalyából, ami tavasszal belepte, és elvitte az egész termést és a levelek nagyját is. Benőtte a tarack is, nem volt kedvem vesződni vele. Még valamikor '83-ban tettünk el pár üveggel belőle, az egész magától megkocsonyásodott, nagyon jó volt.
@Pinka-Panka: Köszönöm, igyekszem.
Megérkezett hozzánk is a front, egyelőre csak szakad az eső, nagy baj nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 20:45:54

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon köszönöm a jótanácsokat. A füvet nem locsolom egyáltalán már 3 éve. A fák katlanra vannak metszve. A fatörzsek már mindenütt nagyon gyantásak, sőt idén magán a faágon is megjelent valami gombaszerűség. A sárgabarack már évek óta szenved ágelhalásban. A nektarin nem kezelhető ki a tafrinából. Az idei volt az első tafrinamentes év. Cserében a gyümölcs moníliás, de az minden csonthéjason. A kis őszibarack már évek óta kivágásra vár, de ott is moníliás maga a gyümölcs, míg a fa egészségesnek látszik. A körtét meg nem tudom kikezelni a körterozsdából, se nem a körtebolhából, pedig évek óta rendszeresen és céltudatosan permetezem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 20:48:58

@Waka: Érdekes, hogy a szomszédasszony egrese hasonló betegségben szenved, de nem igazán küzdött ellene. Idén viszont meglett az első rendes termése, pedig vagy tíz éve küszködik vele - igaz, idén keményen rábeszéltem a lemosóra arrafelé is. Én meg soha nem permeteztem, kivéve a tavaszi lemosót, és nem láttam betegség nyomát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.30. 21:27:53

Felén, arra a hegyen a zuzmó is igen gyakori, szinte minden fás szárú növényen megjelenik, az egresen is volt. A völgyben az összes fán van, a bodzák éppen csak vegetálnak. Fene tudja, mi az oka, talán a párásság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 22:01:53

@Waka: A zuzmó nálam is megjelent a dión. A kertész szerint azt jelenti, hogy tiszta a levegő. A diófa meg nem panaszkodik ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.30. 22:15:04

@Andrass9: A völgyben sorra pusztulnak ki a fák, a kérgük alig látszik a zuzmótól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.30. 23:01:36

@Waka: Hááát ... akkor vagy a kertésznek, vagy a fáknak van még tanulnivalójuk :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.07.31. 00:20:17

@látjátok feleim szümtükkel: Elég ha a padlizsánt sütőben megsütöd, majd meghámozod, kockázod. Akkor semmi zsíradék nem kell. Csak így tovább tart megsütni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.31. 06:19:36

@Andrass9: Erdésznek. A völgyben erdő van, nem kert.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.31. 08:34:50

@hajdulaszlo (volt hajdul):

Na pont azért preferálom a serpenyőbe sütés módszerét, mert gyorsabb. A salátába egyébként is kell olaj, mert különben száraz lenne, így a sütéshez használt kevéske olaj sem káros. Ráadásuk nyáron nem szeretek sütőbe sütni, nagy tűzhelyem és a sütője is, sok meleget ad.
süti beállítások módosítása