Nem egy durranás, de nekem télen jut eszembe, hogy kéne egresszósz a cupákos marha leveshúshoz. A lefagyasztás nem vált be, azt mindig elfelejtem. Azt sem szabad elfelejtenem, hogy az érdeklődés a posztok iránt igencsak lecsökkent - hát készítek valami olyat, amit bárki el tud készíteni!
Idén valami fantasztikus méretû egres termett, viszont csak bõ egy kiló.
Igaz, csak egyetlen kis egresbokrom van, így ez nem meglepõ... Ennyi viszont elegendő egy átlag otthoni eltevéshez is.
Sokminden nem kell hozzá:
- 1 kg egres
- 20 dkg cukor
- 2 ek vaníliáscukor
A bogyókat megfeleztem, hogy a cukor mûködjön is rajtuk.
Rászórtam 10 evõkanál kristálycukrot és feltettem a tûzre. Adtam 2 evõkanál vaníliás cukrot is hozzá, mert az nem árthat.
Rotyogott vagy 10 percig, amikor 3 kisüvegbe lapátolva a feladat elvégeztetett. A még forró üvegeket 4 percre fejreállítottam. Még cimkét is jutott idõm nyomtatni, míg fõtt a bogyó.
A négy legnagyobb szemet félretettem barátunknak, aki estére jött szalonnasütésre a panelbõl.
Jó füstösek lettünk éjjelre :)
Tanács: ha zselésebb lekvárt akarsz készíteni, a 3:1-ben dzsemfix segít! Valamint az is, ha nagyon rövid ideig főzzük a lekvárt. Akkor lehet, hogy kis citromsavval is elérjük ugyanezt a hatást.