Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zöldspárga krémleves

2014.07.07. 07:00 Andrass9

Spárgakrémlevest eleddig csak fehér spárgából ettem. Most viszont kaptam roppant baráti áron "levesspárgát" a madarasban, ami a szezon utolsó friss spárgája is egyben. Egy próbát megér, gondoltam. Érdemes a közeli hiperben körülnézni, még akad valamennyi a polcokon.

19.jpg

A színe az rettenetes, mondaná medvedoki, de az íze!

Nem sokban különbözik az elõállítása a szokásos fehér spárgáétól. Kell hozzá:

  • 1 csomag zöldspárga
  • 2 kis krumpli a sürítéshez
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csirke alaplékocka
  • 1 csont alaplékocka
  • 2 ek olivaolaj
  • só, bors, csilipehely

10.jpg

A spárgát megmostam alaposan, hogy a homok mind kijöjjön belõle, mert a ropogós levest nem komálom. A zöld spárga egyetlen rossz tulajdonsága, hogy rengeteg homokot képes felvenni :( A hagymát kockára vágtam és az olajon megpirítottam (nem dinszteltem!). A krumplit csak úgy tessék-lássék megkapirgáltam, lévén újkrumpli volt és feldaraboltam kisebb kockákra. Az összezúzott fokhagymákat, a spárga felkarikázott szárát és a krumplit is az olajba dobtam, de ezt már inkább pároltam, mint pirítottam. Amikor a krumpli megpuhult, beledobtam a két alaplékockát. Az alaplékockákat magam csináltam az elmúlt hónapok alatt csirkeszárnyból vagy marhacsontból alaposan besürítve és lefagyasztva jégkockatartóban. Így kevés helyet foglal, de benne van az összes íz, a vizet meg utólag is tudom pótolni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felöntöttem másfél liter vízzel és felforraltam. Fõztem 45 percig, hogy a spárga biztosan puha legyen. Ekkor beállítottam a sószintet, de inkább a sótlan oldalra, mert a leves alapvetõen édes. Botmixerrel alaposan összepürésítettem. Beleszórtam a spárgacsúcsokat, az apróra vágott petrezselymet, rottyantottam rajta egyet, majd a petrezselyem szárát is beleaprítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Semmilyen egyéb sûrûsítõ módszert nem alkalmaztam, bár egy tojás sárgájával azért lehetett volna valamit kezdeni. A krumpli elég lisztes fajta volt, tökéletesre alakította a krémleves jelleget.

Az íze eltér a fehér spárgáétól, erõteljesebben érzik rajta a spárgaíz, és a tálaláskor rászórt csilipehely csípõssége is kellemes volt.

31 komment

Címkék: krumpli hagyma spárga alaplé petrezselyemgyökér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr746309242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.07. 07:03:45

Ezt egy szelet pirítóssal érdemes enni.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 07:20:12

te tenyleg szereted a spargat:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.07. 19:07:06

@Babette.: Há most micsinyájjak? Szeretem!
Ez a ti pechetek, mert mindenféle posztokat csinálok belőle. De a paradicsomot is szeretem, és abból is sok poszt lett/lessz :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.07. 19:30:20

Jó kis könnyű nyári leves. Jöhet.

susztertangó 2014.07.07. 21:23:00

Ha elém teszik megeszem a levest.Elég ritkán főzök.Viszont a kovászos uborkám jó lett, ropogós.
Szeretem a tejfölös túrót, úgy, hogy alul van a kissé sózott túró és felette a tejföl, nincs összekeverve.Most jól elsóztam a túrót kénytelen voltam jó sok tejföllel elkutyulni, de nem tetszett. Ezért jó sok apróra vágott lila hagymát, fél deci oliva olajat tettem bele és látám, hogy jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.07. 21:24:49

@susztertangó: Valahogy így teremté a mindenható a legjobb ételeket is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.07. 21:25:53

@susztertangó: tán szerdára beérik egy nagy üvegre való uborkám. Azt (is) kovászolni fogom! Imádjuk a kovászos uborkát!!

susztertangó 2014.07.07. 22:50:35

Kovi ubi rulez! Vagy mi. Villogni akartam az Újházi fröccsel, ezért rágugliztam és volt aki próbálta, de soha többet. Akkor csak úgy magában behűtve a levet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.08. 07:14:01

@susztertangó:

Stilszerűbb lett vón az a cím, hogy Hattyúkdal, főleg, ha azonnal főzött volna bográcsban hat tyúkból pörköltöt. Így sé dal, sé pörkölt.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.08. 08:02:37

@susztertangó: @látjátok feleim szümtükkel: Sajnálom, de meg tudom, érteni. Az ember belefárad, ha nem minden nap csinálja ...

susztertangó 2014.07.08. 11:33:28

@Andrass9: Akkor most kiolvasom mitisírtahogyishívják....

susztertangó 2014.07.08. 15:54:24

@látjátok feleim szümtükkel: A Pásztortűzön visszafelé...most valami hortobágyi blog volt, ja meg Bálmos.

susztertangó 2014.07.08. 19:26:49

Gondoltam benézek az Újpesti Piacra, a múlt héten vettem jóárasított/:-))))/ paradicsomot azt a ludáj fazont. Vennék még belőle, most csupa lecsószecska szerűséget főznék.Volt, de inkább szombat délben megnézem, hátha leírták már az árát-ezek olyanok.Mellesleg ez valami Luculus, de valami hatalmas. Nekem általában csak akkor jöhet szóba, ha már nincs más, de ez az extralárdzs méretű ízlik, jöhet.Szóval akkor ma mást veszek, az olcsóját és a jóját. De a nemjóját! Volt bigbig méretű kovászos uborka, kemény 99.-HUF.Ezt csak el kell passzolni, túlméretes, ezért óccó. Pakoltam a nájlon szatyorba, meg vettem egy csokor száraz kaprot. Sorban állás, mérlegelés, kérdeztem az eladónőt, hogy fukusimai-e vagy csak innen a szomszédból Fekete Ürömből való? Mondta, ahogy nekem tetszik , 430 pénz fizettem és eljöttem, de valami zavart és mivel az ellenőrző mérleg csak 1 kg.-ig mér, kétfelé szedtem és kiderült ez csak egy kiló hetven deka azaz max 170 forint, Visszaballagtam és azt mondta, hogy a másik uborka árral számolt. Höhö!Pénzt nem kértem vissza, adjon helyette valamit , amit csak gondol. Így most van egy halom szilvám meg két őszibarackom mert kettőt megettem és szilvát is. Máskor is megyek még hozzájuk, jó cuccaik vannak, csak a Cromwellisták jelszavát kell az elmémben forgatni, mikor vásárolok.
Ilyen kaland már volt a Vigadó Sörözőben pár éve. Mi Icával legalább húsz éve koptatjuk ott a boxot, évente három-négyszer. Volt egy új, benga fizető pincnök csaj, nem átallotta- az idő pénz felkiáltással a dátumot is a számlához írni... na nem, de két korsóval többet, ott sem kértem vissza manit, hanem hozza akkor ki amit már számolt. Lehet, hogy belepökött?

vörösbor(de)minőségi 2014.07.08. 20:47:59

hadd meséljek én is nektek egy kellemes véletlen-és az ebből eredményezett finomságot.
reggel-dolog van és hunyadi téri pejac(szerüség) mellett mentem el.parkolohely is van-tömeg sincs-megállunk.oan de oan ződbabot vettem,hogy 4nyelven van felsőfokuja.sárga is volt és zöld is.ritkán látok ennyire szépet,frisset.zöld tipusból kilónyi a zsákmány-és mivel kellemesen esőssé vált délutánra az idő,igy már nem volt akadálya a sütő használatának sem,mehogy rakott ződbab lett a vége de hús nélkül.
neten véletlenül(mint a ződbab vásárlás)belebotlottam egy kellemes rizses/lecsos összekeverős tetejére tejfölös ajánlásba-és legott megcsináltam.
nagyon finom lett,enyhén pikánsra lett szabva és hidegen is kitűnő eledel.
most fogok egy minőségi ellenőrzést végrehajtani miután kihült:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.08. 21:08:23

@vörösbor(de)minőségi: nálunk rizses lecsó kovászos uborkával. dupla adag.
az emberem most eszi az utolját:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.08. 21:39:40

Nálunk tejfeles krumplifőzelék sok babérral. Csináltam hozzá fasírtgolyócskákat.
Két napra főzte a feleségem reggel, de már üres a fazék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.08. 21:41:26

@vörösbor(de)minőségi: Ződbab rulez! Sajna még nem vetettem el, ezért saját nincs, pedig ma felszabadult egy ágyás, ahonnan kijött két kiló fokhagyma.
Gyakran készítünk rakott zöldbabot csak vajjal és prézlivel. Nagyon jó eledel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.08. 21:43:36

@susztertangó: Jól gondolod, azt az utolsó két korsót nem biztos, hogy meginnám ...
Az uborkám belendült! A nagyobbakból uborkasaláta volt, a kicsiket holnap leszedem és elrakom télire.

Llychllyn 2014.07.09. 00:49:22

töketlen lett a paprika:( megettem egy fél csővel, és nem sírtam. pedig nagy rúgásra számítottam.

Mostanában fűszeres ecetekkel kísérletezem, van egy levendulás almaecet, az sokat ígérő. A hegyi kakukkfüves sem tűnik rossznak, a tárkonyecet meg alap, még egy üveggel el kell tennem, az már kipróbált cucc, fogy is. Viszont a levendulásnak gyönyörű színe van, egy hét után az illata is alakul... A tárkonyos sima ételecetnek kell vagy két hónap, hogy tényleg ízes legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.09. 11:33:47

@Llychllyn: Ezt a levendulaőrületet nem tudja a gyomrom bevenni. Valahogy az az illat nem párosul étellel az én gondolataimban, sokkal inkább a ruhásszekrény dereng fel előttem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.09. 12:56:06

@Andrass9:

No nekem már a ruhásszekrény sem dereng. Van egy tő levendulám, ami szépen virágzott az idén. Gondoltam leszedem, megszárítom, és télen is élveztehő lesz a levendula illat. Meg is száradt, de valahogy nagyon macska szagú lett. Ki is dobtam. Hasonlóan jártunk a sóvirággal, annak meg kankutya szaga lett száradás után, így az is irány a kuka.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.07.09. 14:01:20

érdekes lehet ez a levendulás almaecet-de nem tudom mivel harmonizálna? az a levendula illat az valahogy kajához nem illeszthető-persze szigoruan magamról beszélek-ennek ellenére érdekel,hogy mi is lehet az a valami,amit finoman körülolel és kivánatossá tesz a levendula illata.
most a fiuk ne egy 95-60-90 es hölgyre gondoljanak aki levendulás ILLATBAN POMPÁZIK......

Topy 2014.07.09. 14:32:43

@vörösbor(de)minőségi: levendulát fagylaltban tudom elképzelni, vagy valami süteményben
de hogy levendulás ecet mivel? passz...

susztertangó 2014.07.09. 15:31:59

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:
www.google.hu/search?q=azt%C3%A9k+karfiol&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=L0O9U9_-JsSI8Qen2YCYDA
@vörösbor(de)minőségi: döntsd már el, hány éves. hatvan? kilencven? kilencvenöt?

Minden esetre most kimegyek az exKaiser'sbe vajat venni(főleg) mert ez a Marikel nevű Műnster sajt igen csak kívánja-vagy inkább én.

susztertangó 2014.07.09. 17:34:25

Megjöttem az exKaiser'sből. Meg szoktam állni az újságos polc előtt és szégyentelenül kipotyázom. Megakadt a szemem egy kis alakú könyvön, sütemény receptek vannak benne és most már tudom, hogy P.A. Annamária teljes nevén. A könyvet valami nóném cég adta ki, valami Malackaraj.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.09. 18:05:35

@susztertangó:

Neked millen megakadós szemüveged van.:)
süti beállítások módosítása