Spárgakrémlevest eleddig csak fehér spárgából ettem. Most viszont kaptam roppant baráti áron "levesspárgát" a madarasban, ami a szezon utolsó friss spárgája is egyben. Egy próbát megér, gondoltam. Érdemes a közeli hiperben körülnézni, még akad valamennyi a polcokon.
A színe az rettenetes, mondaná medvedoki, de az íze!
Nem sokban különbözik az elõállítása a szokásos fehér spárgáétól. Kell hozzá:
- 1 csomag zöldspárga
- 2 kis krumpli a sürítéshez
- 2 girizd fokhagyma
- 1 kisebb vereshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csirke alaplékocka
- 1 csont alaplékocka
- 2 ek olivaolaj
- só, bors, csilipehely
A spárgát megmostam alaposan, hogy a homok mind kijöjjön belõle, mert a ropogós levest nem komálom. A zöld spárga egyetlen rossz tulajdonsága, hogy rengeteg homokot képes felvenni :( A hagymát kockára vágtam és az olajon megpirítottam (nem dinszteltem!). A krumplit csak úgy tessék-lássék megkapirgáltam, lévén újkrumpli volt és feldaraboltam kisebb kockákra. Az összezúzott fokhagymákat, a spárga felkarikázott szárát és a krumplit is az olajba dobtam, de ezt már inkább pároltam, mint pirítottam. Amikor a krumpli megpuhult, beledobtam a két alaplékockát. Az alaplékockákat magam csináltam az elmúlt hónapok alatt csirkeszárnyból vagy marhacsontból alaposan besürítve és lefagyasztva jégkockatartóban. Így kevés helyet foglal, de benne van az összes íz, a vizet meg utólag is tudom pótolni.
Felöntöttem másfél liter vízzel és felforraltam. Fõztem 45 percig, hogy a spárga biztosan puha legyen. Ekkor beállítottam a sószintet, de inkább a sótlan oldalra, mert a leves alapvetõen édes. Botmixerrel alaposan összepürésítettem. Beleszórtam a spárgacsúcsokat, az apróra vágott petrezselymet, rottyantottam rajta egyet, majd a petrezselyem szárát is beleaprítottam.
Semmilyen egyéb sûrûsítõ módszert nem alkalmaztam, bár egy tojás sárgájával azért lehetett volna valamit kezdeni. A krumpli elég lisztes fajta volt, tökéletesre alakította a krémleves jelleget.
Az íze eltér a fehér spárgáétól, erõteljesebben érzik rajta a spárgaíz, és a tálaláskor rászórt csilipehely csípõssége is kellemes volt.